بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بسته آموزشي تغذيه در بحران

اسلاید 3 :

چرا غذا مي خوريم ؟

همه موجودات زنده از جمله انسان براي رشد و ادامه زندگي خود به غذا احتياج دارند. اگر غذا به اندازه لازم و کافي به بدن انسان نرسد ، ضعف و بيماري بوجود مي آيد.
نيازهاي غذايي انسان

اسلاید 4 :

نيازهاي غذايي:

غذاها از مواد مختلفي تشکيل شده اند که وجود هريک از آنها براي سلامت انسان لازم است.
تغذيه درست يعني خوردن و به دست آوردن مقدار لازم و کافي از هريک از موادي نظير ويتامينها، آهن، کلسيم و . که باعث تندرستي مي گردند .(رفع نيازهاي غذايي)
نيازهاي غذايي انسان

اسلاید 5 :

تعريف غذا :

غذا به موادمايع يا جامدي گفته مي شود که از راه دهان مصرف مي شوند و ضمن برطرف کردن حس گرسنگي نيازهاي بدن را نيز تأمين مي کنند.
بنابراين غذا اعمال زير را انجام مي دهد :
 انرژي يا حرارت لازم براي انجام اعمال مختلف بدن مثل نفس کشيدن و فعاليتهايي مثل فکر کردن يا ورزش و . را تأمين مي کند .
تأمين مواد اوليه براي رشد و نمو (بخصوص در کودکان خردسال)
 ترميم و جانشين کردن سلولها و بافتهاي مختلف بدن که در اثر فرسودگي از بين مي روند .
نيازهاي غذايي انسان

اسلاید 6 :

منظور از تعادل و تنوع در برنامه غذايي چيست؟

منظور از تعادل ياتوازن اين است که انواع مختلفي از مواد غذايي متناسب با نياز بدن تأمين شود به طوري که مصرف زياد يک نوع ماده غذايي باعث عدم مصرف انواع ديگر مواد غذايي نشود . همانطور که در هرم راهنماي غذايي مشاهده مي کنيد استفاده روزانه از تمام گروه هاي غذايي با توجه به ميزان سهم هر گروه در ايجاد تعادل در برنامه غذايي روزانه نقش مهمي دارد .
نيازهاي غذايي انسان

اسلاید 7 :

هرم يا مثلث غذايي يک راهنماي غذايي روزانه براي افراد مي باشد که تعادل ، تنوع و ميزان سهم مورد نياز از گروههاي غذايي را نشان مي دهد .
هرم يا مثلث راهنماي غذايي از 5 گروه اصلي مواد غذايي تشکيل شده است . شکل هرم به نحوي ترسيم شده است که قاعده يا پايين آن را گروه نان و غلات تشکيل مي دهد که بزرگترين قسمت از هرم را تشکيل داده و نشانگر اين است که يک فرد بايد بيش از هر غذاي ديگر ، غذاهاي غله اي مصرف کند .
هرم راهنماي غذايي

اسلاید 8 :

گروههاي بعدي گروه سبزيها و سپس گروه ميوه ها هستند که گروه سبزيها قسمت بزرگتري نسبت به گروه ميوهها را تشکيل مي دهد که نشانگر اينست که ميزان سهم مورد نياز روزانه از گروه سبزيها بيشتراز گروه ميوهها ميباشد.
گروه شير و لبنيات و گروه گوشت و حبوبات در طبقه بالايي قرار دارند و ميزان سهم آنها در برنامه غذايي روزانه کمتر از گروههاي پائين مي باشد ،هر چند که اين دو گروه از اهميت زيادي در برنامه غذايي روزانه برخوردار هستند در رأس هرم که بخش کوچکي را تشکيل مي دهد چربي ها ،روغن ها و شيريني ها قرار دارند که اين بدان معني است که ميزان مصرف اين مواد بايستي به کمترين حد رسانده شود .
هرم راهنماي غذايي

اسلاید 9 :

براي تنظيم رژيم غذايي روزانه ازاصطلاحي به نام ( سهم غذايي ) استفاده مي شود .

منظور از يک سهم غذايي در هر گروه غذايي ،مقدار غذايي است که داراي ارزش غذايي مشابه با ساير موادغذايي از همان گروه مي باشد .
به طور مثال يک ليوان شير به عنوان يک سهم از گروه شير و لبنيات از نظر ارزش غذايي معادل يک ليوان ماست از همان گروه است .
هرم راهنماي غذايي

اسلاید 12 :

هرم راهنماي غذايي نشان مي دهد که يک برنامه غذايي مناسب بايد شامل تمام گروههاي غذايي (5 گروه) باشد و ميزان سهم مورد نياز از هر کدام از گروههاي غذايي را از پائين به بالا مشخص کند. همچنين هرم راهنماي غذايي بر مصرف بيشتر غلات ،ميوه ها و سبزيها که بخش وسيعتري را اشغال مي کند ، در برنامه غذايي روزانه تأکيد دارد و افراد راتشويق مي کند که مواد غذايي حاصل از گياهان را حتماًدر برنامه غذايي روزانه بگنجانند .
لازم به ذکر است غذاهاي يک گروه نمي توانند به جاي غذاهاي گروه ديگر مصرف شود و هيچکدام از گروههاي غذايي هرم از گروه ديگر مهمتر نيستند .
 

اسلاید 13 :

گروه هاي غذايي بر اساس راهنماي غذايي
1ـ گروه نان و غلات

اسلاید 14 :

اين گروه به علت داشتن مواد نشاسته اي بعنوان مواد تأمين کننده انرژي محسوب مي شود و علاوه بر ترکيبات نشاسته اي و فيبر ،ويتامينهاي گروه «ب» ، آهن ، پروتئين و منيزيم را نيز تأمين مي کنند که در رشد و سلامت اعصاب نقش مهمي دارند .
اهميت غذائي اين گروه :

اسلاید 15 :

شامل غلات کامل مانند گندم ، جودوسر ، ارزن ، برنج ، انواع ماکاروني (لازانيا ، رشته فرنگي ، رشته پلويي و رشته آشي) و انواع نان مي باشد .
مواد غذايي اين گروه :

اسلاید 16 :

ميزان توصيه شده روزانه از اين گروه بر اساس هرم راهنماي غذايي 11-6 سهم مي باشد .
يک سهم نان از گروه نان و غلات برابر با يک برش نان معادل 30 گرم به اندازه يک کف دست نان تافتون، سنگک، بربري و چهار کف دست نان لواش مي باشد .
 يک سهم از گروه نان و غلات برابر با ليوان غلات آماده خوردن (برشتوک و شيرين گندمک) ميباشد.
 يک سهم از گروه نان و غلات برابر با نصف ليوان برنج پخته و انواع ماکاروني پخته مي باشد .
توجه به اين نکته ضروري است که ويتامين هاي گروه «ب » بيشتر در سبوس يا پوسته غلات قرار دارند. به همين دليل بر مصرف غلات همراه با پوسته يا آرد کامل غلات يعني آرد همراه با پوسته تأکيد مي شود.
ميزان توصيه شده :

اسلاید 17 :

گروه هاي غذايي بر اساس راهنماي غذايي
2ـ گروه سبزيها

اسلاید 18 :

شامل انواع سبزي هاي برگي مانند کاهو ، اسفناج و سبزي هاي نشاسته اي مانند سيب زميني ، ذرت و . مي باشد.
مواد غذايي اين گروه:

اسلاید 19 :

دومين گروه از هرم راهنماي غذايي گروه سبزيها مي باشد که به علت داشتن فيبر ،ويتامين «ث »، فولات ،پتاسيم و منيزيم از اهميت زيادي برخوردار است.
مصرف سبزي هاي سبزتيره و سبزيهاي برگ دار از اهميت زيادي برخوردار است زيرا سبزي هاي با رنگ سبز تيره ويتامين« آ » بيشتري دارند.
مصرف اين گروه از مواد غذايي نقش مهمي در سلامتي و شادابي افراد دارد . همچنين مصرف سبزيجات بخصوص سبزيجات خام ضدعفوني شده همراه با غذا، ميزان جذب آهن را افزايش داده و باعث کاهش ميزان کم خوني فقر آهن مي گردد.
اهميت غذايي اين گروه :

اسلاید 20 :

مصرف توصيه شده روزانه از اين گروه بر اساس هرم راهنماي غذايي 5-3 سهم مي باشد.
 يک سهم ازگروه سبزي ها برابر با يک ليوان سبزيهاي خام برگدار مانند اسفناج و کاهو مي باشد.
 يک سهم از اين گروه برابر با نصف ليوان سبزيهاي پخته يا خام خرد شده مي باشد.
 يک سهم از اين گروه برابر با نصف ليوان نخود سبز ، ذرت ، لوبيا سبز ، هويج خرد شده ، جوانه گندم و قارچ پخته مي باشد.
يک سهم از اين گروه برابر با يک گوجه فرنگي متوسط ، يک عدد سيب زميني متوسط مي باشد.
لازم به ذکر است سبزيهايي مانند گوجه فرنگي و فلفل دلمه اي غني از ويتامين « ث » هستند که توصيه مي شود همراه با غذا به ويژه غذاهاي گوشتي مصرف شوند. اين سبزيها در ترميم زخمها نيز نقش مهمي دارند.
سبزيهاي به رنگ سبز تيره و زرد تيره و نارنجي مثل اسفناج ، هويج و گوجه فرنگي داراي ويتامين «آ» هستند که در افزايش مقاومت بدن در برابر عفونتها و جلوگيري از خشکي پوست و سلامت چشم و بينايي نقش مهمي دارند .

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید