بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
سازماندهی و برنامه ریزی تمرین
اسلاید 2 :
تمرین چندین مهارت در یک جلسه
برخی اوقات مربیان باید چندین مهارت را در یک جلسه به شاگردان خود آموزش دهند، اگر شما به عنوان یک مربی قرار باشد چهار مهارت مختلف مانند پاس بغل پا، روی پا، بیرون پا و پاس پشت پا را در فوتبال آموزش دهید. از چه روشی برای آموزش استفاده خواهید نمود؟
اسلاید 3 :
تمرین مسدود در مقابل تمرین تصادفی
برنامه ریزی معمول این است که مهارت ها به ترتیب آموزش داده شود و پس از آموزش کامل مهارت اول مربی آموزش مهارت دوم را شروع نماید و پس از آموزش کامل مهارت دوم مربی آموزش مهارت سوم و پس از آن مهارت چهارم را شروع نماید. به این روش، تمرین مسدود گویند. در روش تمرین مسدود حرکات کلیشه ای و قابل پیش بینی است.
20 بار پاس بغل پا
20 بار پاس روی پا
20 بار پاس بیرون پا
20 بار پاس پشت پا
اسلاید 4 :
تمرین تصادفی
در تمرین تصادفی ترتیب ارائه مهارتها آرایش تصادفی دارد، بنابراین در طول تمرین مهارتهای مختلف با هم ادغام می شوند. در این نوع تمرین شاگرد باید همان مهارت های قبلی را بدون ترتیب مشخص اجرا نماید و نباید دو مهارت را دوبار پشت سرهم تکرار نماید.(مثال جدول ضرب)
1 بار پاس بغل پا
1 بار پاس روی پا
1 بار پاس بیرون پا
1 بار پاس پشت پا
اسلاید 5 :
تمرین مسدود یا تصادفی
برتری تمرین تصادفی بر تمرین مسدود آشكار است. گروه تمرین تصادفی، هر چند در مرحلة یادگیری ضعیفتر عمل کرده بود، در آزمونی که یادگیری را نشان میداد بهتر عمل کرد.
روش مسدود باعث اجرای تمرین بهترین نسبت به روش تصادفی میشود، با وجود این، کسانی که با آرایش تصادفی تمرین کردهاند در آزمون یادداری امتیازات بهتری به دست میآورند.
تمرین تصادفی در دوره اجرا باعث عملکرد ضعیفتری نسبت به تمرین مسدود میشود، اما یادگیری بیشتری را به دنبال دارد.
اسلاید 6 :
دلیل برتری تمرین تصادفی
برای توجیه برتری تمرین تصادفی نسبت به تمرین مسدود دو فرضیه وجود دارد:
1- فرضیه فراموشی یا بازسازی طرح عمل
2- فرضیه بسط یا پردازش متمایز و معنادار
اسلاید 7 :
فرضیه فراموشی یا بازسازی طرح عمل
این فرضیه توسط مگیل و لی مطرح شد و بیان گر این موضوع است که وقتی فراگیرنده پس از تکلیف الف (86+26)، تکلیف ب (56+43) را انجام دهد فرآیندهای درگیر در انجام تکلیف ب باعث میشود تا فرآیندهای تولید تکلیف الف فراموش گردد. به همین دلیل فرد مجبور است دوباره در فرآیند حل مسئله درگیر شود. این فراموشی حل مسئله و بازسازی دوباره حل مسئله برای یادگیری مفید است.
اسلاید 8 :
فرضیه بسط یا پردازش متمایز و معنادار
این فرضیه توسط شی و زیمنی مطرح شد و بیان گر این موضوع است که فرد هنگام تمرین تصادفی در استراتژی های متنوعی درگیر می شود و فرد تمام تغییرات را در حافظه فعال خود نگه می دارد و می تواند شباهت و تفاوت های آنها را با هم مقایسه نماید. برای مثال نحوه خم کردن و باز کردن پاس روی پا و بیرون پا شبیه به هم است (شباهت) اما در پاس بیرون پا ، پاشنه چرخش داخلی دارد(تفاوت).
نتیجه درگیر شدن در این فرآیند شناختی ایجاد یک بازنمایی حافظه ای است که در هنگام آزمون به راحتی قابل دسترسی است.
اسلاید 9 :
زمانی که مهارت ملاک (آزمون یا مسابقه) در شرایط کم و بیش تصادفی انجام شود، تمرین تصادفی بسیار مؤثرتر از تمرین مسدود است ولی در ابتدای یادگیری یعنی در مرحلة کلامی- شناختی، ممکن است تمرین مسدود کمی از تمرین تصادفی مفیدتر باشد.
در کوششهای اولیه برای تمرین یک مهارت، از تمرین مسدود استفاده کنيد.
اسلاید 10 :
کاربردها
در کوشش های اولیه برای تمرین یک مهارت، از تمرین مسدود استفاده کنید
پس از کسب الگوی حرکت تمرین تصادفی را شروع کنید
وقتی شرایط مهارت ملاک به صورت تصادفی باشد هرگز پس از چند کوشش اولیه از تمرین مسدود استفاده نکنید (گلف، بسکتبال، فوتبال)
از تکرارهای بدون تغییر خودداری نمائید زیرا در بلند مدت بی تاثیر هستند (مانند تمرین ضربه ایستگاهی از یک نقطه ثابت)
اسلاید 11 :
تمرین متغیر و تمرین ثابت
برخلاف تمرین تصادفی و مسدود که در یک جلسه چندین مهارت اجرا می شد، در تمرین ثابت و متغیر فقط یک مهارت آموزش داده می شود.
تمرين متغير مرور اَشکال مختلف از یک گروه حرکتی است، كه از یک برنامه عمومی حركتی مشابه استفاده شده و فقط پارامترها متفاوت است. مثلاً ضربه زدن به توپ در فاصلههای 10، 20، 30 يا 40 متری یا ضربه زدن به توپ با قوس کم ، متوسط یا زیاد
تمرین ثابت: ضربه ایستگاهی از فاصله 10 متری
اسلاید 12 :
در تمرین متغیر چه چیزی آموخته می شود
تمرین متغیر باعث یادگیری طرحواره می شود.
برای مثال اگر فردی تمرین ثابت انجام داده باشد (ضربه ایستگاهی از یک نقطه 10 متری) و فردی دیگر تمرین متغیر انجام داده باشد (ضربه ایستگاهی از نقاط 20، 30 و 40 متری) کدامیک هنگام مسابقه در ضربه ایستگاهی 25 متری موفق ترند؟
طرحواره باعث ایجاد ارتباط مهارت ملاک با پارامترها می شود و یادگیری طرحواره از طریق تمرین متغیر صورت می گیرد.
اسلاید 13 :
تمایز بین تمرین تصادفی و متغیر
مکانیزم های فرآیند یادگیری در این دو مهارت با یکدیگر متفاوت است
تمرین تصادفی شامل انجام چند گروه حرکتی (مهارت) متفاوت است اما تمرین متغیر تغییر در یک گروه حرکتی را شامل می شود.
تمرین تصادفی از طریق درگیر شدن در فرآیند حل مسئله یا پردازش متمایز و معنی دار باعث یادگیری می شود اما تمرین متغیر از طریق تولید طرحواره های موثرتر باعث یادگیری می شود.
اسلاید 14 :
مراحل يادگيری
مراحل يادگيری از ديدگاه فيتزو پوسنر
1) مرحلة کلامی- شناختی
2)مرحله حرکتی
3) مرحله خودکاری
اسلاید 15 :
1 ) مرحلة کلامی- شناختی، تکلیف برای فراگیرنده کاملاً تازه است همان طور که نام این مرحله نشان میدهد اولین مشکلی كه فراگیرنده با آن مواجه میشود، در مرحلة کلامی- شناختی است که در آن سؤالات دربارة شناسایی هدف، ارزشیابی اجرا، چه بکنیم و چه نکنیم، عمل را چه زمانی آنجام دهيم چگونه بایستیم، چگونه وسیله را در دست بگیریم،به چه نگاه کنیم دستورالعملها، نمايشها، استفاده از وسايل سمعی و بصری در این مرحله بسیار مفیدند.
اسلاید 16 :
يكی از اهداف آموزش این است که فراگیرنده را وادار کرد تا اطلاعات را از یادگیریهای قبلی به سطوح آغازین مهارت منتقل کند؛ برخی از فراگیرندگان در این مرحله با خود بسیار صحبت میکنند . در طول انجام عمل خود را به طور کلامی هدایت میکنند. اين کار به توجه بسیاری نیازمند است و از پردازش اعمال همزمان مانند راهبردهای بازی و عناصر تشکیل دهندة شکل آن جلوگیری میكند این فعالیت کلامی در مرحلة ابتدایی مؤثر است. ولی بعدها باید آن را ترک كرد.
اسلاید 17 :
2) مرحله حركتی:
دراين مرحله تمركز بر سازماندهی الگوهای حركتی كه برای ايجاد حركت مؤثرند معطوف میشود.
بازخورد در اين مرحله مؤثر است. ناهمسانی در حركات در اين مرحله مشاهده میشود.
خودگفتاری در اين مرحله كم میشود. یکپارچگی در حرکت بتدریج افزایش مییابد و حرکت به آهستگی یکنواخت و یكدست میشود. افزایش کارآیی حرکت، هزینة انرژی را کاهش میدهد و اجرا کننده نظامهای محیطی را به عنوان نشانههای مؤثر برای زمانبندی حركت كشف میكند.
اسلاید 18 :
3) مرحله خودكاری
فراگیرنده پس از تمرین زیاد وارد مرحلة خودکاری میشود، كه شامل اعمال غیرارادی است و نیازی به توجه ندارد در اینجا، برنامه های حرکتی بخوبی تکامل یافتهاند و حرکت را برای زمانی نسبتاً طولانی کنترل میکنند،
در این مرحله، خودكاری در تحليل حسی الگوهای محیطی افزایش مییابد، کاهش نیازبه توجه به فرد آزادی بیشتری برای اجرای عالیتر فعالیتهای شناختی میدهد. عمل خودگفتاری دربارة اعمال عضلات از بین میرود و اگر شخص ماهرانه اجرای خود را تجزیه و تحلیل کند، اجرا لطمه میبیند پیشرفت اجرا آهسته میشود.
اسلاید 19 :
مرحلة کلامی شناختی فراگیرنده میآموزد که اهداف چه هستند چه باید انجام دهد، پیشرفت سریع است. حرکات، ناشیانه و پراکندهاند براساس آموختههای قبلی، فرآیندهای تصمیمگیری و خود گفتاری انجام میشوند و نیاز به توجه بسیارزیاد است.
مرحلة حرکتی: پیشبینی و زمانبندی بهبود یييابد خودگفتاری کاهش مییابد پیشرفت در اجرا اندکی از مرحلة قبل کمتر است.
اسلاید 20 :
مرحله خودكاری: فراگیرنده بسیار متبحرشده است و نياز به توجه بسیار كم شده است. حركات و تحليلهای حسی خودكار شدهاند. بر جنبههای راهبردی و روشهای اجرا تأكيد میشود، پيشرفت در اجرا به آهستگی ادامه میيابد. قابلیت شناسایی خطا در این مرحله کسب می شود.