بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
تحلیل داده ها در نرم افزار آماری
اسلاید 2 :
1) نژاد: بم تامسون (با كدهاي 0 و 1)
2) نوع سم مصرفي: D,C,B,A (با كدهاي 1، 2، 3 و 4)
3) ارتفاع نهال: برحسب سانتيمتر
4) رشد فعلي: ميزان رشد هفتگي نهالها بعد از مصرف كود حيواني
5) رشد قبلي: ميزان رشد هفتگي نهالها قبل از مصرف كود حيواني
6) وزن محصول برداشت شده: برحسب كيلوگرم
7) مقدار سم مصرفي: برحسب ليتر
اسلاید 3 :
دادههاي مربوط به تأثير استفاده از كود حيواني و سم در نهالهاي پرتقال:
اسلاید 4 :
آمار توصيفي
در بخش آمار توصيفي نرمافزار آماري SPSS، آمارههاي توصيفي مربوط به متغيرها شامل:
1- معيارهاي گرايش به مركز (كميتهاي مركزي): ميانگين، ميانه، مُد، مجموع، ماكزيمم، مينيمم، دامنه، چاركها، صدكها و ميانگين خطاي انحرافات.
2- معيارهاي پراكندگي (كميتهاي پراكندگي): واريانس، انحراف معيار، چولگي و كشيدگي.
به همراه نمودارهاي مختلف (ميلهاي، دايرهاي و بافتنگار) بطور تكي يا گروهي محاسبه، ترسيم يا جدولبندي ميشود.
اسلاید 5 :
براي اجراي آمار توصيفي در نرمافزار آماري SPSS13.0، كافي است از منوي Analyze بر روي گزينه Descriptive Statistics كليك نمائيم. اين زيرشاخه، خود شامل فرمانهاي مختلفي است كه مهمترين آنها عبارتند از:
اسلاید 6 :
فراوانيها "Frequencies…"
به كمك فرمان Frequencies…، جداول فراواني، نمودارهاي ميلهاي و بافتنگاروآمارههاي تكمتغيره، به نمايش در ميآيند.
اسلاید 7 :
بعنوان مثال، براي محاسبه ميانگين، ميانه، مُد، چاركها، صدكهاي 15 ام و 77 ام، انحراف معيار و چولگي مربوط به متغير مقدار سم مصرفي، جهت انجام تحليلهاي آماري كافي است با وارد نمودن متغير PoisonAmount در بخش Variable(s) از پنجره Frequencies…، سپس كليك بر روي دكمه Statistics… و ورود به پنجره Frequencies: Statistics، با انتخاب گزينه هاي مورد نظر و در پايان، فشردن دكمه هاي Continue و OK، اينكار را انجام دهيم
اسلاید 9 :
در صورتيكه بخواهيم علاوه بر مقادير آماره هاي توصيفي، نمودار بافت نگار را نيز براي اين متغير رسم نمايم، كافي است از پنجره Frequencies…، وارد قسمت Charts… شده و با انتخاب گزينه Histograms، اين نمودار را نيز رسم نمائيم.
اسلاید 10 :
خروجيهاي اين فرمان بصورت جداول و نمودار زیر مي باشد.
اسلاید 11 :
توصيفات "Descriptives…"
برخلاف فرمان Frequencies…، فرمانDescriptives… تنها آمارههاي توصيفي يك يا چند متغير را محاسبه و نمايش ميدهد و بيشتر جنبه مقايسهاي ميان چندين متغير (از نظر مقدار كميتهاي مركزي و پراكندگي) را دارد.
اسلاید 12 :
بهعنوان مثال، براي محاسبه و مقايسه كميتهاي ميانگين، واريانس، دامنه و كشيدگي متغيرهاي " ميزان رشد هفتگي نهالها قبل از مصرف كود حيواني" و " ميزان رشد هفتگي نهالها پس از مصرف كود حيواني" (داده هاي جدول 5-1)، بعد از وارد كردن متغيرهاي Pre-Growth و Now-Growth در بخش Variable(s)، با كليك بر روي دكمه Options… و انتخاب آمارههاي مورد نظر، سپس فشردن كليدهاي Continue و OK، محاسبات را انجام مي 1 در پنجره Descriptives: Options ، نوع آمارههايي كه براي متغيرهاي منتخب محاسبه ميشود و ترتيب قرار گرفتن آنها در خروجي، تعيين ميگردد.
اسلاید 13 :
تذكر: در پنجره Descriptives، گزينه Save standardized values as variables، امكان ساخت و ذخيرهسازي متغيرهاي استانداردشده از متغيرهاي اصلي را فراهم ميكند.
اسلاید 14 :
خروجي اين فرمان به صورت جدول زیرخواهد بود.
اسلاید 15 :
جداول توافقي "Crosstabs"
اين فرمان، وظيفه ساخت جداول توافقي دو يا چند بُعدي، تحليل و آزمون استقلال آنها و اندازهگيري معيارهاي پيوند دو يا چند متغير را بر عهده دارد. جدول توافقي، ماتريسي است با ابعاد c *r، شامل r سطر و c ستون كه چگونگي توزيع مقادير يك متغير را در سطرها (ستونهاي) ماتريس براساس ردههاي مختلف متغير ديگري كه در ستون (سطر) جدول جاي گرفته است، نشان ميدهد. هدف اصلي از رسم جداول توافقي، آزمون استقلال يا وابستگي بين دو يا چند پرسش از پرسشنامههاي آماري است. براي انجام اين آزمون، از آماره خي- دو پيرسون ( - پيرسون) كه از رابطه
اسلاید 16 :
محاسبه ميشود استفاده مينمائيم. كه در آن ، مقدارمشاهده شده در سطر r ام از ستون c ام جدول توافقي و ، مقدار مورد انتظار در سطر r ام از ستون c ام جدول توافقي است كه بصورت
محاسبه ميشود. بطوريكه در آن n، تعداد نمونه گرفته شده از جامعه آماري مورد مطالعه است.
اسلاید 17 :
براي رسم جداول توافقي بهصورت شكل زیر عمل مينماييم.
اسلاید 18 :
بهعنوان مثال، ميخواهيم جدول توافقي مربوط به متغيرهاي اسمي نژاد پرتقالها و نوع سم مصرفي (دادههاي جدول 3-1) را رسم نمائيم. براي اين منظور، متغير Ethnic Group را وارد بخش Row (s) و متغير The Kind of Poison را وارد قسمت Column(s) نموده و بر روي كليد Statistics… كليك ميكنيم.
اسلاید 19 :
از آنجائيكه متغيرهاي سطر و ستون اين جدول توافقي، متغيرهاي اسمي ميباشند، گزينههاي Chi-Square و Eta را انتخاب نموده و بر روي Continue كليك مينمائيم.
اسلاید 20 :
در ادامه با كليك بر روي دكمه Cells… و انتخاب گزينههاي Observed و Expected (براي نمايش مقادير مشاهده شده و مورد انتظار در سلولها (خانهها)ي جدول توافقي) و سپس فشردن كليد Continue، بر روي دكمه OK كليك مينمائيم.