بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
رویکردهای پیشنهادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای افزایش میزان باروری کلی متناسب با اهداف سلامت
اسلاید 2 :
جمعیت جوان و با نشاط و تحصیلکرده و باسواد کشور ،امروز یکی از عامل های پیشرفت است .در این سیاست تحدید نسل حتما“ باید تجدید نظر شود و کاردرستی باید انجام بگیرد .
اگر مسایل کنترلی حذف شود و کار فرهنگی انجام گیرد مشکل حل خواهد شد .
جامعه اسلامي، بدون بهره مندي كشور از نهاد خانواده سالم،سرزنده و بانشاط، اصلا امكان ندارد پيشرفت كند.
))مقام معظم رهبري((
اسلاید 3 :
براساس مطالعات انجام شده و اطلاعات حاصل از سرشماری سال 1390 در کشور ،میزان باروری کلی در کشور به کمتر از 2.1 فرزند به ازای هرزن (حد جایگزینی ) کاهش یافته است . تداوم این امر می تواند سبب شود که رشد جمعیت کشور در سال های آینده به صفر برسد . بر اساس مطالعات جمعیت شناسی و دیدگاه های جمعیت شناسان در صورت تداوم روند فعلی باروری ،رشد جمعیت کشور در حدود سال 20-1415 صفر خواهد شد ودر صورت ادامه روند ،رشد جمعیت به سوی منفی شدن ادامه خواهد یافت .
اسلاید 4 :
از آنجاییکه مباحث مرتبط با امر جمعیت ،مسایل چند و جهی بوده و همکاری گروه های مختلفی را در اتخاذ سیاست های درست نیاز دارد و با عنایت به تاکید مقام معظم رهبری بر نقش مسایل فرهنگی در کاهش فرزند آوری ،رویکرد های اتخاذ شده توسط وزارت بهداشت برای ارتقای نرخ باروری کلی و با تاکید بر فرهنگ سازی و ارتقای دانش عمومی تقدیم می گردد :
اسلاید 5 :
فرهنگ سازي و افزایش دانش جامعه درباره سياست هاي جمعيتي، جمعیت مطلوب، خانواده و فرزند آوری سالم و صالح:
1-فرهنگ سازی و ارتقای دانش در سطوح آموزشی دبستان تا دبیرستان: وزارت آموزش و پرورش با بهره گیری از مفاهیم یادشده و گنجاندن این مفاهیم در همه کتاب های درسی (ممکن)، با همکاری کارگروهی مرکب از نهادها و خبرگان نسبت به تدوین دروس اقدام می نماید. بدیهی است که تناسب این آموزش ها با گروه سنی و متناسب با جنس و نیز تدوین متون با درنظر داشتن ابعاد مذهبی، فرهنگی از مهم ترین مسایل خواهد بود. بدیهی است در همه این مراحل بهره گیری از کارگروهی و تصميم سازي متناسب با سياست هاي نظام یک الزام بوده و فراموش نمودن هرکدام از اعضای کارگروه قطعا پیامدهای ناخوشایند خود را به دنبال خواهد داشت.
اسلاید 6 :
2-فرهنگ سازی و ارتقای دانش در سطح دانشگاه: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دو دستگاه اصلی این فعالیت خواهند بود. به نظر می آید تغییر عنوان درس تنظیم خانواده به تحکیم و تعالي خانواده يا خانواده متعالي بستر مناسبی برای این آموزش ها باشد. البته پیش از جاری شدن درس باید محتوا حتما نهایی گردد و مدرسین نیز آموزش ها و توانمندی های لازم را احراز نمایند. در ارايه درس صرفا از منابع تعيين شده استفاده شود و نظارت بر اجرای درس به طور دقیق صورت گیرد.
اسلاید 7 :
بدیهی است در این مرحله با توجه به اینکه انتظار می رود تعریف جمعیت مطلوب در پي آموزش های قبلی نهادینه شده باشد، باید به آماده سازی برای تشکیل خانواده و فرزندآوری سالم و صالح تاکید بیشتری صورت گیرد. لازم است این درس در نیمه اول دوره تحصیلی ارایه گردد تا اینکه دانشجویان در دامنه سنی حدود 20 سالگی به طور کامل با این مفاهیم آشنا شده باشند.
اسلاید 8 :
3-فرهنگ سازی و ارتقای دانش در سطح جامعه: فراگیر ترین سازمان برای این فرهنگ سازی رسانه های عمومی و دستگاه های ناظر بر آن (صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) هستند. این زمینه فعالیتی باید به طور مستقیم و غیر مستقیم (از طریق تدوین فیلم، داستان، . و بررسی میزگردهای علمی مرکب از کارشناسان) به این امر خطیر پرداخت.
اسلاید 9 :
زمینه های فرهنگ سازی
1-آماده سازی افراد برای ازدواج: ازدواج یکی از مهم ترین تصمیم ها و اقدامات در زندگی هر فرد به شمار می آید. فراتر از اهمیت ازدواج در زندگی فردی، باید نقش سازنده آن در جامعه مدنظر قرار گیرد. بدیهی است كه يك ازدواج مناسب و تشكيل خانواده متعالي دارای نقش سازنده در جامعه بوده و بايد همه مساعي را به كار برد تا ازدواج مناسب ترويج شود. همچنين از ازدواج هايي كه بدون بررسي هاي لازم و ناديده گرفتن كفو بودن همسران صورت مي گيرد بايد پرهيز نمود. بنابراین همه دستگاه ها باید به امر ازدواج دقت نموده و به تسهیل آن بپردازند. تامین مهارت های لازم برای انتخاب همسر (که باید در دوره دانشجویی و يا دوره هاي متناسب ديگر پيش از ازدواج به آن پرداخته شده باشد)، تامین مهارت های برقراری ارتباطات عاطفی، فرهنگی، زناشویی در خانواده نیز از سرفصل های بسیار مهم نیازمند تاکید است. تقویت آموزش های هنگام ازدواج و تداوم آن به خدمات پس از ازدواج كه مورد تاكيد مقام معظم رهبري نيز قرار گرفته است، فرصت بسیار مهمی است که نیازمند تقویت زیرساخت های قانونی و اجرایی است.
اسلاید 11 :
2-تامین خدمات پس از ازدواج: آنچه که در سالیان اخیر در کشور به آن پرداخته شده است، عمدتا محور پیش از ازدواج را در بر می گیرد. در اهمیت تامين خدمات براي دوره پيش از ازدواج شکی وجود ندارد، ولی نپرداختن به دوره پس از ازدواج خطایی بس بزرگ است. حفظ کیان خانواده پس از تشکیل آن از مهم ترین وظایف و مسوولیت های زوج و جامعه است. لزوم پرداختن ویژه به این امر براي كاهش آمار طلاق از ضرورت ها به شمار مي آيد. با توجه به اینکه رویارویی با مشکلات اصلی زندگی که می تواند زمینه ساز جدایی های عاطفی و رسمی باشد، پس از تشکیل زندگی مشترک رخ خواهد داد، نگاه ویژه به خدمات پس از ازدواج که خدمات سلامت (با همه ابعاد آن) از مهم ترین بخش های آن است، از جایگاهی مهم برخوردار خواهد بود.
اسلاید 12 :
3-تامین خدمات آماده سازی برای بارداری: تصمیم گیری برای بارداری و آماده ساختن زوج برای آن یکی از مهم ترین خدماتی است که باید مدنظر قرار گرفته و تامین گردد. هرگونه بارداری بدون آمادگی یک بارداری بدون برنامه بوده و می تواند پیامد بارداری های برنامه ریزی نشده و ناخواسته را به دنبال داشته باشد. این خدمات ترکیبی از خدمات مشاوره ای برای آماده سازی روانی و ذهنی و خدمات بالینی (سوابق سلامت، معاینات بالینی و بررسی های آزمایشگاهی) بوده که در راستای آن فرآیند آماده سازی زوج برای بارداری برنامه ریزی شده صورت خواهد گرفت.
اسلاید 13 :
4-خدمات مراقبت های دوران بارداری: بارداری یکی از حساس ترین مراحل در دوران زندگی هر زن و خانواده او به شمار می آید. بارداری به سبب شرایطی که برای زن باردار ایجاد می نماید، او را در معرض برخي مخاطرات قرار خواهد داد. شاخص نسبت مرگ مادر به دلیل عوارض ناشی از بارداری و زایمان، پیش از آن که به عنوان یک شاخص بسیار مهم بین المللی مدنظر قرار گیرد، در مفاهیم اسلامی از اهمیت والایی برخوردار است. سلامت زن باردار با توجه به اینکه در ابتدا سلامت وی و سپس سلامت جنین وی را در بر می گیرد و با جان دو موجود زنده سر و کار دارد از اهمیتی ویژه برخوردار است. آنچه که در این مقطع حایز اهمیت است تامین مراقبت های دوران بارداری است تا زن باردار در تمام دوران بارداری بطور کامل تحت مراقبت قرار گرفته و در صورت رویارویی با هر پدیده خاصی در اولین فرصت ممکن نسبت به مدیریت مناسب آن اقدام لازم صورت گیرد. بدیهی است اهمیت مراقبت های دوران بارداری باید در مرحله قبلی و نیز در آموزش های دوران دانشگاه و رسانه های عمومی برای جامعه و افراد تبیین شده باشند.
اين را بدانيد. آن عنصر اصلي تشكيل خانواده زن است، نه مرد. بدون مرد ممكن است خانواده اي باشد. يعني اگر فرض كنيم در خانواده اي، مرد خانواده حضور نداشته باشد، يا از دنيا رفته باشد، زن خانواده اگر عاصل و با تدبير و خانه دار باشد، خانواده را حفظ مي كند؛ اما اگر زن از خانواده اي گرفته شده، مرد نمي تواند خانواده را حفظ كند. بنابراين خانواده را زن حفظ مي كند. مقام معظم رهبري
اسلاید 14 :
اين را بدانيد. آن عنصر اصلي تشكيل خانواده زن است، نه مرد. بدون مرد ممكن است خانواده اي باشد. يعني اگر فرض كنيم در خانواده اي، مرد خانواده حضور نداشته باشد، يا از دنيا رفته باشد، زن خانواده اگر عاقل و با تدبير و خانه دار باشد، خانواده را حفظ مي كند؛ اما اگر زن از خانواده اي گرفته شده، مرد نمي تواند خانواده را حفظ كند. بنابراين خانواده را زن حفظ مي كند. ((مقام معظم رهبري))
اسلاید 15 :
5-تامین خدمات زایمان ایمن: زایمان یکی از تاثیرگذارترین پدیده ها در خاطرات باروری زن و خانواده او است. ایمن بودن و سالم بودن زایمان با توجه به همه ابعاد سلامت نیازمند رویکردی ویژه است. یکی از دلایل مهم روی آوردن جامعه به زایمان غیرطبیعی و سزارین، نگرانی از زایمان طبیعی است که بیشتر به عنوان یک باور نادرست و فرهنگ نامناسب در جامعه ترویج یافته است. اصلاح این فرهنگ با فرهنگ سازی (و نه با رویکرد حذف سزارین) و تامین خدمات زایمان ایمن و سالم با در نظر داشتن همه ابعاد سلامت قطعا به ترویج زایمن ایمن و داشتن خاطره ای خوش از محصول باروری کمک خواهد نمود.
اسلاید 16 :
6-تامین خدمات پس از زایمان: مادران پس از زایمان نيز یک اولویت در برنامه هاي سلامت تلقی می شوند. در این مقطع و تا فاصله زماني 42 روز پس از زايمان مادران از آسیب پذیری بالایی در زمینه های جسمی، روانی و اجتماعی برخوردارند. تامین خدمات جامع پس از زایمان قطعا در فایق آمدن به این مشکلات راهگشا بوده و باعث می گردد که خاطره خوش بارداری و زایمان برای وی تقویت شود. تاکید مي شود که در مراقبت های پس از زایمان مادر نيز باید به همه ابعاد سلامت پرداخت.
اسلاید 17 :
7-آماده سازی برای تربیت و پرورش فرزند: کودک تا سه سالگی نیازمند مراقبت دایم و کامل است. سیستم اعصاب مرکزی کودک که از مهم ترین بخش ها در توسعه و تکامل وی تا پایان عمر خواهد بود به طور عمده در در همین سه سال شکل می گیرد. براساس همه مستندات موجود مادر صالح ترین و توانمندترین فرد برای این مراقبت ها است، بنابراین باید همه دستگاه ها نهایت سعی خود را به کار گیرند تا مادر در این فاصله زمانی بتواند نهایت دقت را نسبت به پرورش کودک خود داشته باشد. تغذیه با شیرمادر از مهم ترین عوامل این دوره است که باید تا شش ماهگی به طور انحصاری بوده و پس از آن تا دوسالگی همراه با غذاهای متناسب با دوره سنی ادامه یابد. از سویی مادر در همین فاصله زمانی می تواند خود را برای بارداری بعدی که ایده آل ترین زمان آن 5-3 سال بعد خواهد بود آماده نماید.
اسلاید 18 :
توجه به تغذیه و ورزش های مناسب و دریافت آموزش ها و مهارت های لازم برای داشتن فرزند بعدی را می توان از مهم ترین مسایل این دوره قلمداد نمود. استفاده از روش های فاصله گذاری بین بارداری ها با توجه به تغذیه کودک با شیرمادر در این دوره از اهمیت ویژه برخوردار است، زیرا که به مادر این فرصت را می دهد تا ضمن تربیت و پرورش کودک، خود را برای بارداری بعدی آماده نماید. فاصله های کوتاه تر یا طولانی تر از دامنه زمانی یادشده (5-3) سال، مادر و کودک قبلی و بعدی او را در معرض مخاطره قرار خواهد داد. تفاوت معنی دار مرگ مادران و کودکان در جوامعی که این دوره های زمانی را مدنظر قرار نمی دهند با جوامع رعایت کننده این فاصله های زمانی (كه آمار جمهوري اسلامي ايران نيز مويد آن است) حاکی از اهمیت پرداختن به این دوره است. تامین مناسب ترین و با کیفیت ترین روش های فاصله گذاری با تنوع زیاد که گیرنده خدمت را در انتخاب آزاد بگذارد، باید در این دوره حتما مدنظر قرار گیرد.
اسلاید 19 :
مراقبت از نوزاد: نوزاد نیازمند مراقبت های دقیق است. تغذیه وی و نیز برخي مشكلات خاص روز هاي آغازين زندگي كه می تواند برای هر نوزادی (تا مقطع 28 روزگي) رخ دهد تبیین کننده اهمیت مراقبت های دوران نوزادی هم از دیدگاه سیستم ارایه دهنده خدمات سلامت و با اهمیتی بیشتر از دیدگاه خانواده است که حاصل این بارداری و زایمان را بسیار مهم تلقی نموده و در دورانی که آسیب پذیری زیادی برای این مولود متولد شده وجود دارد، نهایت دقت را به او مبذول دارند. اهمیت این مسايل باید در مراقبت های دوران بارداری و نیز پیش از ترخیص از بیمارستان برای مادر و خانواده تبیین شود.
اسلاید 20 :
مراقبت های دوران کودکی: پس از پایان دوره نوزادی (28 روز)، مراقبت های دوران کودکی آغاز شده و تا پایان پنچ سالگی که دوران آسیب پذیری کودک است ادامه می یابد. دقت به رشد و نمو کودک از منظر جسمی یکی از ابعاد مهم این مراقبت ها است. باید دقت نمود که این مساله همه مراقبت ها نیست، رشد و تکامل اوان کودکی که در همه زمینه های توسعه ای و تکامل کودک برای تمام دوران زندگی او نقش خواهد داشت و تا سه سالگی اهمیتی ویژه دارد باید در مراقبت های دوران کودکی مدنظر قرارگیرد. تاکید می گردد، مادر مهم ترین نقش را در این سه سال داشته و همه دستگاه ها باید تمام مساعی خود را به کار گیرند تا مادر با بالاترین حد از توانایی خدمات لازم را به کودک خود ارایه دهد.