بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

زراعت عمومی

اسلاید 2 :

شكل زیر اجزای تشكیل دهنده بذر در گیاهان تك لپهای و دو لپهای را نشان میدهد.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 3 :

نحوه رشد محور جنینی
نحوه رشد محور جنینی در رویش گیاهچه از خاك (سبز شدن) و در انتخاب عمق و روش كاشت، كیفیت بستر بذر و مقاومت گیاهچه در برابر امراض نقش مهمی دارد.

اسلاید 4 :

در گیاهان تك لپه مانند ذرت، سبز شدن با رشد میانگره غلاف ساقهچه انجام میگیرد. در نتیجه پوسته بذر، آندوسپرم و سپرچه در زیر خاك باقی میمانند و نیرویی برای خروج آنها از خاك صرف نمیشود و سبز شدن به سهولت انجام میشود.

اسلاید 5 :

در بعضی از گیاهان دولپه مانند لوبیا ، سبز شدن به صوررت اپیجیل یا برون زمینی انجام میشود. در این حالت خروج جوانه با رشد محور زیر لپه همراه است. به نحوی كه پس از خروج ریشهچه از دانه، محور زیر لپه رشد طولی و انحناء حاصل میكند.

اسلاید 6 :

در بعضی از گیاهان دولپه مانند نخود و عدس و باقلا و نخودفرنگی، خروج جوانه از خاك به علت رشد محور بالای لپه است و لپهها همراه با پوشش دانه در زیر خاك باقی میمانند.

اسلاید 7 :

فصل چهارم

عوامل محیطی مؤثر بر
رشد و نمو گیاهان

اسلاید 8 :

مقدمه
رشد و نمو گیاه زراعی تابع فراهم بودن شرایط مناسب محیطی است. ارتباط تنگاتنگی كه بین رشد گیاه و محیط وجود دارد باعث میشود كه رشد گیاهان زراعی از ناحیه ای به ناحیه ای دیگر متفاوت باشد. اهمیت این موضوع به حدی است كه می توان گفت عوامل محیطی، تعیین كننده موفقیت یا شكست تولید یك محصول زراعی میباشند.
در این بخش عوامل محیطی مؤثر بر رشد، شامل:
خاك، هوا، آب، نور و حرارت مورد بررسی قرار می گیرند.

اسلاید 9 :

خاك
وظیفه خاك تأمین هوا (برای تنفس ریشه) و مواد غذایی مورد نیاز گیاه، ذخیره رطوبت و حمایت مكانیكی گیاه است.
در یك مقطع افقی خاك، دو بخش متمایز دیده می شود:
سنگ بستر یا مواد مادری
رگولیت (خاك سطح الارضی و خاك تحت الارضی)

اسلاید 10 :

خاك سطح الارضی
خاك تحت الارضی
مواد مادری
مواد ارگانیک (آلی)
لایه های مختلف خاک در مقطع عمودی

اسلاید 11 :

لایه فوقانی بیشتر در معرض فرسایش آبی و خاكی قرار می گیرد، ریشه گیاهان و موجودات زنده خاك در این قشر فعالیت می كنند و عمق كار اكثر ادوات كشاورزی به این لایه محدود می شود. این قشر از خاك اصطلاحاً خاك سطح الارض (Top Soil) نامیده می شود.
لایه های عمیق تر خاك به علت كمی مواد آلی رنگ روشن تری دارند و محل انباشت موادی است كه از خاك زراعی شسته می شوند. این قشر از خاك، اصطلاحاً خاك تحت الارض(Sub Soil) نامیده می شود.

اسلاید 12 :

اجزای تشكیل دهندة خاك
مواد معدنی، مواد آلی، آب، موجودات زنده و هوا، مهمترین اجزای تشكیل دهندة خاك هستند. این اجزاء به طور تنگاتنگی با یكدیگر ارتباط دارند. به طور كلی 50% حجم خاك را منافذ یا خلل و فرج تشكیل میدهند و 50% دیگر به وسیله مواد جامد (مخلوطی از مواد معدنی و آلی) اشغال شده است. بدیهی است نسبت حجمی اجزای خاك در لایه های سطح الارض و تحت الارض متفاوت است.

اسلاید 13 :

مواد معدنی خاك
اجزای معدنی خاك از ذراتی با قطری كمتر از mm2 (میلی متر) تشكیل شدهاند كه آنها را بر اساس اندازه به 3 بخش رس(Clay) ، سیلت (Silt) و شن(Sand) تقسیم بندی مینمایند.
ذراتی از خاك كه ابعاد آنها كمتر از 002/0 میلیمتر است، رس نامیده می شوند.
ذراتی از خاك كه قطر آنها بین 002/0 تا 02/0 میلی متر باشد، سیلت نامیده می شوند.
ذراتی از خاك را شن می گویند كه ابعاد آن بین 02/0 تا 2 میلی متر باشد.

اسلاید 14 :

سه مورد از خصوصیات فیزیكی مهم خاكها كه به نوع و شكل و مقدار اجزای معدنی و آلی خاك بستگی دارد، شامل: بافت خاك، ساختمان خاك و وزن مخصوص خاك می باشد كه انتخاب محل و تاریخ انجام عملیات كشاورزی برای هر محصول به این خصوصیات بستگی دارد.

اسلاید 15 :

بافت خاك
درصد نسبی رس، سیلت و شن را بافت خاك می گویند. بافت خاك نمودی از خواص خاك است. بعضی از گیاهان زراعی بافت های خاصی از خاك را ترجیح میدهند، اما بسیاری از محصولات در خاك هایی كه درصد نسبتاً مساوی رس، سیلت و شن دارند، رشد خوبی خواهند داشت.
برای تعیین كلاس بافتی خاك با دانستن نسبت وزنی هر یك از ذرات در یك تن خاك، از دیاگرام خاصی موسوم به مثلث بافت خاك استفاده می كنند.

اسلاید 16 :

مثلث تعیین بافت خاک

اسلاید 17 :

ساختمان خاك
رابطه تجمعی ذرات خاك (شن، سیلت و رس) را ساختمان خاك میگویند. خاكدانه(Ped) واحد ساختمانی خاك است كه اجتماعی از ذرات خاك می باشد و به صورت لایه هایی به هم پیوسته و دارای ثبات دیده می شود كه فرم خود را در برابر خشك و تر شدن متوالی حفظ می كند.

اسلاید 18 :

وزن مخصوص خاك
وزن حجم مشخصی از خاك، وزن مخصوص نامیده می شود. حجم فضای بین ذرات جامد خاك تابعی از بافت و ساختمان خاك می باشد. با این كه وزن مخصوص حقیقی خاك حدوداً ثابت (65/2 گرم بر سانتی متر مكعب) است، اما وزن مخصوص ظاهری خاك ها به بافت و ساختمان خاك بستگی دارد. هر چه بافت خاك ریزتر و درصد رس آن بیشتر باشد، وزن مخصوص ظاهری آن كمتر خواهد بود. و هرچه درصد مواد آلی خاك بیشتر و دانه بندی خاك بیشتر توسعه یافته باشد، وزن مخصوص ظاهری خاك كمتر خواهد بود.

اسلاید 19 :

مواد آلی خاك
مواد آلی خاك شامل بقایای حیوانی و گیاهی دست نخورده یا نیمه تجزیه شده ای است كه تحت تأثیر موجودات ذره بینی تجزیه شده و ماده ژلاتینی قهوه ای یا سیاه رنگی بنام هوموس برجای می گذارند. مواد آلی، به خصوص هوموس منبع بسیاری از عناصر غذایی مهم مانند نیتروژن، فسفر و گوگرد است و منبع اصلی انرژی برای موجودات ذره بینی خاك محسوب میشوند.

اسلاید 20 :

اثرات مفید مادة آلی خاك عبارتند از:
1- اصلاح ساختمان خاك
2- بهبود تهویه و نفوذپذیری خاك در برابر هوا ، آب و ریشه گیاهان
3- تأمین مواد غذایی موردنیاز گیاه و میكروارگانیسم ها
4- افزایش ظرفیت تبادل كاتیونی خاك

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید