بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
مسائل سیاسی
جهان اسلام
اسلاید 3 :
یکی از الزامات شخصیت انسان مسلمان بصیرت و قدرت بر تحلیل رفتارها و پدیده ها است تا بتواند در پرتو تحلیلی همه جانبه از سطح و ظاهر پدیده ها عبور، و به درون امور و روابط ناپیدای آنها رسوخ کند.
مقام معظم رهبری می فرماید:
«عالمترین عالمها و دانشمندترین دانشمندها هم اگر مغز سیاسی و فهم سیاسی نداشته باشند با یك آب نبات، بسوی دشمن میروند و مجذوب او میشوند. این نكات ریز را جوانهای ما باید درك كنند.» ( روزنامه كیهان،13/11/77.)
اسلاید 4 :
بسیاری از پدیده های سیاسی و اجتماعی دارای دو وجه متمایز از هم هستند:
1- وجه آشكار كه درك آن برای افراد عادی بطور معمول امكان پذیر است.
2- وجه پنهـان كه درك آن برای افراد عادی بطور معمول امكان پذیر نمی باشد و باید به درون و زوایای ناپیدای آنها نفوذ کرد.
اسلاید 5 :
مفاهیم واصطلاحات
سياست
1. سياست به مثابه علم قدرت
نظريهپردازان غربي، غالباً سياست را علم قدرت شمردهاند و افراد زيادي نيز در ايران به طور آشكار و روشن آن را پذيرفتهاند موريس دوورژه با نقد تعاريف ديگر و دفاع از تعريف خود، سياست را علم قدرت ناميده است.
انديشمنداني چون جوزف فرانكل، ماكياول نيچه، فرانكلين لووان بومرو و . چنين معنايي از سياست دارند.
( اصول علم سياست، موريس دوورژه، ترجمه دكتر ابوالفضل قاضي، ص 18-17(
اسلاید 6 :
2. سياست به معني علم دولت
عدهاي ديگر از نظريهپردازان غربي، سياست را علم دولت ناميده و آن را به معني علمي كه رفتار دولت را مورد بررسي و مطالعه قرار ميدهد تعريف نمودهاند. به عنوان مثال، رافائل ميگويد: آنچه به دولت مربوط ميباشد يك امر سياسي است. .( نظريههاي دولت، اندرووينست، ترجمه حسين بشري، ص 20)
دانشمندان سياسي را به دو گروه عمده انديشمندان قدرت محور و نظريهپردازان دولت محور تقسيم نمودهاند.
هارولدلاسول معتقد است سياست يعني علمي كه ميآموزد چه كسي ميبرد؟ چه زماني ميبرد؟ چرا ميبرد؟ چگونه ميبرد؟ (جامعه و حكومت- مك آيور- ترجمه ابراهيم عليكني،بنگاه ترجمه و نشر كتاب، 1346
اسلاید 7 :
3. سياست به معني تمشيت واداره امور جامعه وهدایت مردم
در بين نظريهپردازان مسلمان، امام خميني(ره) ، سياست را دقيقاً در معناي تمشيت واداره امور وهدایت مردم بكار بردهاند و تمشيت در بيانات ايشان، يعني رو به راه كردن كارها چه سياسي و چه غير سياسي.
امامخميني(ره) ميفرمايند: سياست اين است كه جامعه را هدايت كند و راه ببرد، تمام مصالح جامعه و تمامي ابعاد انسان و جامعه را در نظر بگيرد و اينها را به طرف چيزي كه صلاحشان هست هدايت كند. صحيفه امام. ج 13، ص 432
اسلاید 8 :
قدرت سياسي
قدرت سياسي (political power)آن نوع از قدرتي است كه يك فرد يا گروه در درون جامعه براي تأثيرگذاري و كنترل زندگي ساير افراد و گروهها دارا هستند.
نظريه بسيار معروف تفكيك قوا يعني تقسيم قدرت سياسي بين سه قوه مقننه، مجريه و قضائيه برای تقسيم ومحدود كردن ميزان قدرت يك فرد يا گروه ظهور كرد
در نظام هاي سياسي مردم سالار قدرت سياسي از طريق انتخابات بين افراد، گروهها و احزاب دست به دست مي شود. .( دكترعلي صباغيان- همشهري آنلاين)
اسلاید 9 :
جريان سياسي
به يك سلسله وقايع و حوادث سياسي مرتبط باهم كه براساس اهداف و محور هاي مشخصي انجام مي شود عنوان مي شود. مثل جريان روشنفكري يا مشرو عه خواهي در مشروطه جريان نفاق در انقلاب اسلامي جريان صهيونيسم جريان ليبراليسم و امثالهم.
اسلاید 10 :
جریان شناسی سیاسی
شناسایی بستر ها ، زمینه ها و چگونگی شکل گیری احزاب سیاسی همسو در مواضع، رويكردها و گفتمانها و تعامل مثبت و منفی میان آنها همراه با مبانی فکری، اعتقادي و ديدگاههاي سياسي، فرهنگي و اقتصادي آنها
اسلاید 11 :
نظريه يا دكترين سياسي
اظهارنظر در مسائل سياسي از طرف شخصيتهاي سياسي يا احزاب و گروه كه عمدتاعلمي و كلاسيك و قابل اثبات باشد اطلاق مي گردد.
موضعگيري سياسي :
موضعگيري مرحله پس از تحليل و با توجه به عوامل و عناصر ديگري مانند منافع و مصالح آينده نگري بررسي وضعيت و بالاخره سياستهاي كلي اتخاذ مي شود
اسلاید 12 :
فرهنگ
فرهنگ عبارت است ازالگوهاي رفتاري ، اعم از عيني و ضمني ، كه توسط علائم و سمبولهاي مختلف انتقال مي يابد وميراث ويژه گروههاي بشري از جمله دستاوردهاي فكري و ساختههاي فيزيكي آنها را تشكيل ميدهد. هسته اساسي فرهنگ از عقايد ( كه در طول تاريخ كسب و گزينش شده ) و بخصوص ارزشهاي مرتبط با آنها تشكيل يافته است .
مفهوم فرهنگ در رابطه با هر گروه انساني متشكل از دو فرد يا بيشتر اطلاق ميشود كه اعضاء آن از الگوهاي مشترك رفتاري كه در اجتماع قابل دريافت وانتقال هستند پيروي مي كنند
مفهوم فرهنگ، شامل مفاهیمی از قبیل نقش ها، مدل ها، ارزش ها و نمادهاست .
اسلاید 13 :
حزب
حزب، در ادبيات سياسي- اجتماعي به مجموعهي افراد سازمان يافته كه ازعقيده، مرام مشترك وبرنامه مشترك برخوردارند و در جهت تحقق اين ايده مشترك كوشش جمعي را ابراز و اعمال مينمايند، اطلاق ميگردد.
"ماكسوبر" «حزب عبارت است از شركت مركب از اجتماع داوطلبانه افراد كه ميكوشند رهبران خود را به قدرت برسانند و از اين طريق همگي به امتيازات مادي و معنوي نايل گردند.»
اسلاید 14 :
تعريفي كه بتواند همه وجوه و شوون يك حزب را پوشش بدهد، بايد سه فاكتور اصلي ساختار،كار ويژه واهداف را در برگيرد.
1- حزب بايد داراي ساختار مهندسي منظم و با دوام، داراي نمايندگي، شعبات و تشكيلات باشد.
2- بتواند زمينههاي بسيج و مشاركت افراد را براي دستيابي به موقعيتهاي سياسي، اجتماعي فراهم آورد.
3- داراي اهداف، برنامهها و طرحهاي سازمان يافته باشد.
اسلاید 15 :
عبدالحميد ابوالحمد نيز در كتاب مباني سياست دو تعريف را از حزب ارائه مينمايد:
1 " حزب، گروه شهروندان با آرمانهاي مشترك و تشكيلات منظم و متكي به پشتيباني مردم است كه براي به دست گرفتن قدرت دولتي يا شركت در آن مبارزه ميكنند.
" 2. " حزب، اجتماع گروه شهرونداني است كه آرمان مشترك و منافع ويژهشان آنان را از گروه بزرگتر كه جامعه ملي است
اسلاید 16 :
كاركردها و كار ويژه های احزاب
حداقل سه كاركرد و كار ويژه اساسي را ميتوان براي آن بر شمرد:
1- احزاب و نهادهاي مدني ميتوانند به صورت راهبردهاي استراتژيك در امر توسعه سياسي، توسعه دموكراسي، آموزشهاي مدني، انتقال دانش و آگاهيهاي عمومي مربوط به حقوق و فرهنگ شهروندي و تبيين و بسط آن آگاهيها نقش ايفا نمايند.
2- به مثابه زبان مشترك (زبان ديپلماسي) و ابزار اصلي تفهيم و تفاهم و تعامل بين دولت و ملت از طريق انتقال و انعكاس ديدگاهها و خواست طرفين
3- عامل موثر در جهت رقابتي كردن فعاليتهاي سياسي، فرهنگي و زمنيه ساز اصلي مشاركت و حضور مردم در عرصه مديريت و بدنه قدرت از طريق كانديد و نمايندگي باشند كه بر اين اساس ميتوان نظام سياسي مبتني برآرای مردم را استخراج نمود.
اسلاید 17 :
جامعه مدنی
جامعه مدنی به مجموع سازمانها و نهادهای اجتماعی داوطلبانه که شامل دنياي آزاد فردي و علايق و فعاليت هاي گروهي است
مفهوم جامعه مدني، به مثابه يك چارچوب فكري براي توصيف توسعه در جوامع نوين اروپايي و ديگر كشورهاي صنعتي، بوده است .
اسلاید 18 :
نافرمانی مدنی
منظور ازنافرمانی مدنی یا مقاومت منفی، اقدامات قانون شکنانه آشکار و عمدی است که با هدف جلب توجه همگان به نامشروع بودن یا نادرستی برخی قوانین انجام می شود.
اسلاید 19 :
انقلاب رنگي ومخملی
انقلاب رنگي بر يك مفروض بنيادين استوار است و آن اين كه : مرجعيت دموكراسي، پيشاپيش ( وطي امواج پيشين ) از سوي نظام سياسي و مردم پذيرفته شده است و لذا ظهور پاره اي از پديده ها ، قبلا قابل نفي و يا اثبات است . براي مثال " اعتراض مدني " بدليل ساختار دموكراتيك پذيرفته شده ، قابل تكوين و رشد ارزيابي مي شود
علت ناميدن اين گونه تغييرات به انقلابهاي رنگي آن است كه در تمام حالات ، يك رنگ يا گل خاص به عنوان نماد توسط مخالفان رژيم حاكم مورد استفاده قرار ميگرفته است.
اسلاید 20 :
به عنوان نمونه، ۱۷ نوامبر تا ۲۹ دسامبر ۱۹۸۹ در چكسلواكي و در صربستان و منتنگرو در سال (2000)، گرجستان (2003) ،اوكراين (2004)، و قرقيزستان (2005) رخ نموده است.
در انقلابهاي رنگي ، مخالفان به طور كلي از دموكراسي و آزادي دفاع نمودهاند،همچنين رسانه ها و سازمانهاي غیردولتي(NGOها ) نقش زياي در مديريت و رهبري اين انقلابها بازي كرده ورژیم هایی وابسته به غرب وآمریکا ایجادکرده اند