بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
نقش طبقات اجتماعی بر رفتار مصرف کننده
اسلاید 3 :
مقدمه
عوامل مؤثر بر تصمیمات مصرف کنندگان
خانواده و نقش آن در تصمیم گیری خرید
طبقه اجتماعی
گروههای مرجع
سبک زندگی
نتیجه گیری
اسلاید 4 :
مقدمه :
یکی از جنبه های مشترک بین همه ما توجّه به میزان تحصیلات ، سیاست ها یا تعهدات ما که همگی مصرف کننده هستیم و این بدان معناست که ما بر مبنای نظم خاصی غذا ، لباس ، مسکن ، حمل و نقل ، تحصیل ، وسایل خانه ، مرخصی ها ، خدمات و ایده ها را استفاده یا مصرف می کنیم.
اسلاید 5 :
ما به عنوان مصرف کنندگان نقش اساسی در سلامت اقتصاد ایفا می نمایم.تصمیماتی که ما در مورد مصرف تقاضا برای مواد خام ، حمل و نقل ، تولید ، کارهای فنی و همچنین استخدام کارکنان و تخصیص منابع می گیریم موفقیت برخی صنایع و شکست برخی دیگر را تحت تأثیر قرار می دهد.
اسلاید 6 :
عوامل مؤثر بر تصمیمات مصرف کنندگان
فرآیند تصمیم گیری خرید تحت تأثیر دو دسته از عوامل قابل کنترل و غیر قابل کنترل است که برخی از مهمترین آنها عبارتنداز:
عوامل فرهنگی- اجتماعی و گروهی شامل: خانواده ، فرهنگ و خرده فرهنگ ، سن و مرحله زندگی ، شغل ، شخصیت ، گروه های مرجع و رهبران ایده
عوامل درونی و فردی شامل : ادراک ، نگرش ، یادگیریها و کسب زندگی
اسلاید 7 :
فرهنگ: فرهنگ یکی از مهمترین عوامل شکل دهنده رفتار وخواسته فرد به شمار می رود . رفتار بشر عمدتاً یادگرفتنی است . یک بچه هنگام رشد در یک جامعه ، ارزشهای بنیادین ، برداشتها ، خواسته ها و رفتارهای متفاوتی را از افراد فامیل و سایر مبادی اصول فرهنگی و تربیتی می آموزد . معمولاً یک بچه امریکایی ارزشهایی نظیر موفقیت و پیشرفت ، فعالیت و فراگیری ، سودمندی و اهل عمل بودن ، ترقی ، راحتی مادی ، استقلال فردی ، آزادی ، آسایش و راحتی برونی ، نوع دوستی ، مفید بودن ، تناسب اندام و سلامتی را می آموزد یا با آن مواجه است .
اسلاید 8 :
خرده فرهنگ: هر فرهنگ خود دارای چندین خرده فرهنگ یا گروههایی از مردم تشکیل می شود که دارای نظامهای ارزشی مشترکی هستند . این نظام ها خود بر پایه عادات و رسوم و تجربیات زندگی مشترک استوارند . گروههای ملی نظیر ایرلندی ها ، لهستانی ها ، ایتالیایی ها و هیزپانیک ها در درون جوامع بزرگتری یافت می شوند . این گروهها دارای علائق و سلیقه های ویژه ای هستند . گروههای مذهبی نظیر کاتولیک ها ، مورمونها ، پرسبیتارین ها و کلیمیان نیز جزء خرده فرهنگها هستند . این خورده فرهنگها دارای رجحان های خاص و محدودیتهای مذهبی ویژه خود هستند .
اسلاید 9 :
سن و مرحله زندگی: مردم در طول زندگی خود خریدار کالاها و خدمات متفاوتی هستند . در دوران طفولیت ، مصرف کننده غذای کودک اند . در دوران رشد و بلوغ همه نوع غذایی را مصرف می کنند ، و در سالهای واپسین زندگی احتمالاً به رژیم های غذایی خاصی پناه می برند . سلیقه مردم در انتخاب لباس ، اسباب و اثاثیه و تفریحات ، شدیداً تحت تأثیر سن آنان قرار دارد .
اسلاید 10 :
شغل : شغل هرکس ، نوع کالاها وخدماتی را که او می خرد ، تحت تأثیر قرار می دهد . یک کارگر کفش ، لباس و وسایل ناهارخوری کارگری می خرد و تفریحات او هم ممکن است فقط به بازی بولینگ خلاصه شود،درصورتی که مدیر عامل یک شرکت ، پوشاک و کفش گرانقیمت می خرد ، با هواپیما سفر می کند ، عضو کلوپ ملی و خریدار قایق تفریحی است . بازاریابان به دنبال گروههای شغلی اند . گروههایی که دلبستگی و علاقه ای بالاتر از حد متوسط برای کالاها و خدمات آنان از خود نشان دهند .
اسلاید 11 :
شخصیت و تصور شخصی : شخصیت کاملاً متمایز هر فرد ، اعم از زن و مرد ، رفتار خرید او را تحت تأثیر قرار می دهد. شخصیت ، مجموعه خصوصیات روانی منحصر به فردی است که به واکنشهای نسبتاً پایدار و دائمی یک فرد نسبت به محیط خود می انجامد . شخصیت ، معمولاً بر حسب ویژگیهای زیر تعریف می شود:
اعتماد به نفس ، ثبات عاطفی ، معاشرت جویی ، پیروزی ، خودمختاری ، نظم ، انعطاف پذیری ، خلاقیت و ..
اسلاید 12 :
خانواده و نقش آن در تصمیم گیری خرید
خانواده جایگاه ویژه ای در اجتماع داشته و در واقع واحد اولیه و پایه ای اجتماع است . تأثیر خانواده بر اعضای آن فراگیر است. تأثیرات نگرشها ، علایق و انگیزه های سنتی خانواده نه تنها در سال های تکوینی مشهود است بلکه احتمالاً در خانواده های بعدی گسترش هم خواهد یافت. در این راستا اعضای خانواده باید اولویت های مصرف فردی و جمعی خود را مشخص کنند و در مورد محصولات و مارکهایی که نیازهای آنها را برآورده می کند و مکان خرید این محصولات و چگونگی مصرف این کالا تصمیم گیری نمایند.
اسلاید 13 :
شناخت عامل خانواده در تصمیم گیری مصرف کننده به دلایل زیر اهمیت دارد:
1-بسیاری از تصمیمات خرید در خانواده انجام می گیرد.
2- رفتار مصرف در واحد خانواده آغاز می شود
3- نقش های خانواده و ترجیحات کالاهایی که کودکان مشاهده می کنند مدل هایی هستند که خانواده خود از آنها استفاده کرده و آنها را تغییر یا رد می کنند.
4- تصمیمات خرید خانواده ترکیبی از تعاملات خانواده و تصمیم گیری فردی است.
5- خانواده به عنوان تفسیرگر نیروهای اجتماعی و فرهنگی بر افراد عمل می کند.
اسلاید 14 :
تأثیر گذاری اعضای خانواده بر تصمیمات
تغییر نقش ها در سطوح فرآیند تصمیم گیری خانواده: تغییر الگوهای نقش زنان و شوهران تأثیرات بسیاری در تصمیم گیری داشته است. الگوهای ازدواج در گذشته به این معنی بود که همه تصمیمات با توجّه به علایق مشترک زن و شوهر گرفته نمی شد. زن بر فعالیت های خانگی تمرکز داشت و شوهر مشغول فعالیتهای حرفه ای بیرون بود،امروزه نقش جنسیت به سمت مساوات گرا تغییر کرده و این بدین معنی است که الگوهای قدیمی از اعتبار برخوردار نبوده و تصمیمات جدیدتر و بهتر دیگری گرفته شده.
اسلاید 15 :
برای خرید برخی کالاها زنان نقش زیادی در جمع آوری اطّلاعات و سطوح خرید نسبت به شوهران دارند درحالیکه در مورد کالاهایی که گران قیمت بوده و از پیچیدگی فنی زیادی برخوردار هستند شوهران مشارکت بیشتری در تصمیم گیری دارند .
اسلاید 16 :
طبقه اجتماعی
طبقه اجتماعی را می توان به صورت مجموعه ای از افراد با ویژگی های نسبتاً یکسان و دائمی در جامعه که از نظر مقام و موقعیت و ثروت- تحصیلات- والدین ها و ارزش ها متفاوت از دیگران هستند تعریف کرد.
طبقه اجتماعی صرفاً یک معیار اقتصادی نبوده و در برگیرنده مفاهیم مختلفی از قبیل پرستیژ ، مقام و حس تعلق داشتن مشترک می باشد و عموماً اعضای یک طبقه اجتماعی تمایل دارند به روش مشابهی زندگی کنند که دیدگاه ها و فلسفه مشترک داشته باشند.
در بررسی رفتار مصرف کننده طبقه اجتماعی شاخص بسیار خوبی برای مشخص کردن نوع مصرف است.
اسلاید 17 :
طبقه اجتماعی(کلاس اجتماعی) نوعی قشربندی است که در آن قشرها به وسیله مقررات قانونی یا مذهبی ایجاد نمیشوند و عضویت بر مبنای موقعیت موروثی نیست. همچنین طبقه اجتماعی گروهبندی وسیعی از افراد است که دارای منابع اقتصادی مشترکی هستند. نظامهای طبقاتی انعطافپذیرترین نظامهای قشربندی هستند. طبقه یک فرد تا اندازهای اکتسابی است نه این که صرفاً در هنگام تولد منسوب گردد. تحرک اجتماعی حرکت صعودی یا نزولی در ساخت طبقاتی بسیار معمولتر از انواع دیگر است.
اسلاید 18 :
طبقات به تفاوتهای اقتصادی میان گروهبندیهای افراد و نابرابری در تملک و کنترل منابع مادی بستگی دارند. نظامهای طبقاتی اساساً از طریق ارتباطات گسترده غیرشخصی عمل میکنند. پایههای اصلی اختلافات طبقاتی تفاوت در ثروت و شغل است. ثروتمندان، تاجران، کارفرمایان، صاحبان صنایع و مدیران اجرایی؛ معمولاً در طبقه بالا قرار دارند. کارمندان و کارکنان متخصص حرفهای طبقه متوسط را تشکیل میدهند. طبقه کارگر معمولاً در کارهای دستی و مشاغل زراعتی و باربری اشتغال دارند.
اسلاید 19 :
به طور کلی جامعه شناسان سه طبقه اجتماعی را مشخص می کنند:
طبقه ی ممتاز : این طبقه ی بخش کوچکی از جمعیت را تشکیل می دهد. ( حدود 10 درصد ) و چندان مورد توجه جامعه شناسان نبوده است . این طبقه شامل اشراف زمین دار و کسانی است که از راه مالکیت بر زمین، تجارت، مستغلات و امثال آن امرار معاش می کنند. مستخدمان عالی رتبه ی دولت، روسای نیروهای نظامی و اعضای حکومت را نیز می توان در همین ردیف جای داد .
اسلاید 20 :
طبقه ی متوسط ( میانی ) : این طبقه را کارگران متخصص و کارمندان تشکیل می دهند . مثلاً معلمان، پزشکان، استادان دانشگاه، روحانیون، مدیران کارخانه ها، کارکنان دفتری، مستخدمان دولت و غیره .
طبقه ی کارگر : این طبقه از کارکنان خدمات و کارگران یدی مثلاًً پیشخدمت، آشپز، مکانیک اتوموبیل، بنا، رفتگر، کارگران کارخانه ها و غیره تشکیل می شود.