بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

هاری و حیوان گزیدگی

اسلاید 3 :

هاری
بیماری هاری یکی از مهم ترین بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان است که در خیلی از مناطق جهان شایع بوده و در ایران نیز یک اولویت مهم به شمار می آید. با وجود این که در ایران میلیاردها ریال جهت درمان پیشگیری از هاری هزینه می شود متأسفانه سالانه نزدیک به ده مورد مرگ غم انگیز و وحشتناک هاری را تجربه می نمایند.
بیماری هاری در تمام نقاط جهان به جز استرالیا و قطب جنوب دیده می شود.

اسلاید 4 :

بررسی موارد حیوان گزیدگی گزارش شده منجر به فوت از سال 1389-1374 در سطح کشور
68/5% : عدم آگاهی افراد حیوان گزیده و عدم مراجعه جهت واکسیناسیون
11/7% : علیرغم واکسیناسیون کامل سایر علل (تأخیر در مراجعه و شروع واکسیناسیون، زخم شدید در ناحیه سر و صورت ، ضعف سیستم ایمنی فرد و .)
6/3% : واکسیناسیون و عدم تزریق سرم
3/6% : واکسیناسیون ناقص (سهل انگاری فرد)
3/6% : واکسیناسیون ناقص (ضعف پیگیری)
2/7% : سرو واکسیناسیون با بخیه
2/7% : ارجاع به ماکز درمان پیشگیری و عدم مراجعه فرد
9% : ضعف آگاهی پرسنل (عمدتاً پزشکان)

اسلاید 5 :

تاریخچه بیماری هاری
بیماری هاری از 3هزار سال قبل ازمیلاد مسیح مورد شناخت انسان بوده است ؛ همچنین ذیمقراطیس (Democritus) ، طبیب و فیلسوف یونانی ، در 500 سال قبل از میلاد مسیح بیماری هاری را در سگ شرح داده است.
مطالعات سیستماتیک در زمینه هاری و ایجاد بیماری تجربی را می توان با نام Zinke در سال 1804 و Refferschied در سال 1813 آغاز نمود . این دو محقق با تزریق بزاق آلوده سگ توانسته اند بیماری را به سگ های سالم منتقل نمایند.
در سال 1812 لوئی پاستور نشان داد که مرکز عفونت در اعصاب مرکزی است .

اسلاید 6 :

حساسیت میزبانهای متعدد در حیوانات مختلف (گوشتخواران ، علفخواران و خفاشها) اهلی و وحشی موجب گسترش وسیع بیماری شده و علاوه بر اهمیت بهداشتی و اقتصادی ، مشکلات عمده ای را در پیشگیری و کنترل بیماری موجب گردیده است .

اسلاید 7 :

اهمیت بیماری هاری
میزان کشندگی بالا (100%) به طوری که پس از ظهور علائم بالینی چه در انسان و چه در حیوان، قابل درمان نبوده و بیمار محکوم به مرگ خواهد بود.
افزایش روند موارد حیوان گزیدگی در انسان، به طوری که به ناچار سالانه مبالغ زیادی صرف خرید سرم و واکسن ضدهاری جهت درمان پیشگیری آسیب دیدگان می شود.
تلفات دام و خسارتهای اقتصادی ناشی از این بیماری که در دام ها ایجاد می شود.
از آنجا که درمان در مواردی به کار می رود که عامل بیماری وارد بدن فرد بیمار شده باشد و بیمار علائم بیماری را بروز داده باشد و از طرفی پیشگیری قبل از وقوع حادثه است ؛ در خصوص بیماری هاری و حیوان گزیدگی از آنجا که حادثه واقع شده ولی هنوز علائم بیماری ظاهر نشده است اصطلاح درمان پیشگیری از هاری پیشنهاد شده است.

اسلاید 8 :

عامل بیماری
عامل هاری، ویروسی از گروه RNA و نروتروپ متعلق به رابدوویروس ها و
جنس لیساویروس ها ست . رابدوویروس ها شبیه فشنگ بوده ، در یک انتها مسطح و در انتهای دیگر محدب و از دو قسمت زیر تشکیل شده است:

اسلاید 9 :

قسمت مرکزی: شامل ریبونوکلئوپروتئین فشردة مارپیچی با ژنوم RNA بوده که به وسیله غشای خارجی احاطه شده است. در این قسمت دو پروتئین دیگر شامل فسفوپروتئین و پلی مراز نیز به ریبونوکلئوپروتئین متصل است.
غشای خارجی: از جنس لیپوپروتئین و دارای دو پروتئین ماتریکس و گلیکوپروتئین است ، گلیکوپروتئین ها برجستگی های سوزنی شکلی هستند که محکم روی غشای خارجی چسبیده اند و در اتصال ویروس به سلول میزبان و تولید آنتی بادی خنثی کننده نقش دارند.

اسلاید 10 :

مراحل تکثیر ویروس
ویروسها فقط قادرند در یک سلول زنده تکثیر یابند و از روش دو تایی (که در مورد اغلب میکروارگانیسم ها ست) تبعیت نمی کند ؛ تکثیر ویروس از 9 مرحله تشکیل شده است

اسلاید 11 :

در واقع، هاری یک عفونت حاد سیستم عصبی مرکزی است که تقریباً همیشه کُشنده است .
این بیماری مخصوص گوشتخواران اهلی و وحشی بوده ، موجب انسفالومیلیت در انسان و همه پستانداران خون گرم (گرگ، سگ، گربه ، الاغ ، گاو، اسب و.) می شود.

اسلاید 12 :

راه های سرایت بیماری هاری به حیوان و انسان
گاز گرفتن : اصلی ترین راه سرایت بیماری، گازگرفتن به وسیله حیوان هار است.

پنجه کشیدن : پنجه آغشته به بزاق حاوی ویروس به ویژه در گربه و گربه سانان که عادت به لیس زدن پنجه های خود دارند نیز ایجاد بیماری می کند.

پوست : از طریق پوست سالم ، سرایت پذیر نیست؛ ولی از راه کوچکترین خراش یا زخم در پوست ، این بیماری منتقل می شود.

نسوج مخاطی: انسان و حیوان های به ظاهر سالم که در اواخر دوره نهفتگی بیماری هستند و هنوز علائم بالینی هاری در آن ها ظاهر نشده است، از طریق لیسیدن لب، چشم و بینی افراد و کودکانی که با آن ها بازی می کنند بیماری هاری را انتقال می دهند .

دستگاه گوارش: انتقال از این راه بعید است ؛ به هر حال باید از خوردن گوشت و فرآورده های دام های مبتلا به هاری خودداری کرد.
ادامه دارد

اسلاید 13 :

راه های سرایت بیماری هاری به حیوان و انسان (ادامه)
تنفس: آلودگی از طریق تنفس به ویژه در غارهای محل زندگی خفاش های آلوده ، امکان پذیر است؛ لازم به ذکر است تا کنون در ایران خفاش آلوده گزارش نشده است.
جفت: انتقال هاری از طریق جفت نیز بعید نیست.
وسایل آلوده: ویروس هاری بسیار حساس است و در مقابل نور و خشکی به سرعت از بین می رود ؛ لذا هاری از طریق وسایل آلوده فقط در موارد استثنایی منتقل می شود.
انسان به انسان:
الف) تا به حال موارد معدودی از طریق پیوند اعضا در دنیا گزارش شده است.
ب) در ایران دو پیوند قرنیه در سال 1373 مسبب انتقال انسان به انسان هاری بوده است.
ج) در پاکستان ابتلاء تعدادی نوزاد به هاری ناشی از آلودگی شخص ختنه کننده به ظاهر سالم بوده است که طبق سنت ، محل ختنه را به بزاق خود آغشته کرده بود.

اسلاید 14 :

پنجه گربه حتی در حد خراش نیز می تواند موجب انتقال بیماری هاری گردد ؛ چراکه گربه عادت به لیسیدن پنجه های خود دارد لذا لازم است فوری نسبت به درمان پیشگیری از
ویروس هاری حتی از زخم های بسیار کوچک و در حد خراش هم می تواند باعث هار شدن فرد گردد . پس زخم هر چند کوچک (حتی خراش پوستی ) بایستی فوری تحت درمان پیشگیری از هاری (شستشوی زخم و واکسیناسیون) قرار گیرد
هاری(شستشوی زخم و واکسیناسیون) اقدام نمود.

اسلاید 15 :

پاتولوژی هاری
ویروس هاری در عضله یا بافت همبند تکثیر یافته و از میان اندوتوریوم سلولهای شوآن یا فضاهای بافتی پیوسته به اعصاب حسی ، به سیستم عصبی مرکزی راه می یابد. در آنجا تکثیر یافته و ممکن است بعداً در میان اعصاب محیطی به غدد بزاقی و سایر بافت ها پخش شود .
ویروس هاری در خارج سیستم عصبی مرکزی تکثیر می یابد و ممکن است ارتشاحهای سلولی و نکروز در غدد بزاقی و سایر غدد ، قرنیه و . ایجاد نماید.

اسلاید 16 :

علائم بیماری هاری

اسلاید 17 :

علائم بیماری هاری در انسان و حیوانات مشابه می باشد که مانند هر بیماری دیگر دارای مراحل زیر است:
دوره نهفتگی (دوره کمون )
بروز علائم اولیه بیماری
بروز علائم پیشرفته بیماری
مدت زمان مراحل فوق در هر انواع جانداران حساس به بیماری متفاوت می باشد ؛ از طرفی هاری به اشکال مختلف ظاهر می شود:
هاری آرام ، ساکت یا شکل فلجی بیماری
هاری خشمگین

اسلاید 18 :

علائم بیماری هاری در حیوان
ذکر این نکته ضروری است که در بین حیوانات بیشتر تحقیقات بر روی سگ و گربه صورت پذیرفته است و اطلاعات کافی در خصوص دوره نهفتگی ، زمان آلوده کنندگی ویروس و . جهت سایر حیوانات در دست نمی باشد .
دوره نهفتگی : ( مدت زمان ورود ویروس به بدن تا بروز اولین علائم بیماری ) این دوره برحسب عمق ، سطح ، محل و سایر مشخصات زخم متفاوت می باشد ، در سگ و گربه 3-2 هفته و گاهی تا چند ماه است .
نکته : ویروس موجود در بزاق سگ یا گربه 3 تا 10 روز قبل از بروز علائم بیماری (اواخر دوره نهفتگی ) می تواند آلوده کننده باشد ، به عبارت دیگر اگر بزاق سگ یا گربه در زمان گازگرفتن به ویروس هاری آلوده باشد ، علائم بالینی حداکثر تا 10 روز بعد، در حیوان ظاهر شده و خواهد مرد.
ادامه دارد

اسلاید 19 :

لذا بایستی هرنوع حیوان گزیدگی را هار گزیدگی تلقی نموده بلافاصله اقدامات درمانْ پیشگیری (شستشوی زخم و واکسیناسیون ) را بکار برد
از آنجا که در صورت حمله و هجوم حیوان به انسان ممکن است حیوان مهاجم آلوده به ویروس هاری ودر اواخر دوره کمون(زمانی که ویروس قدرت آلوده کنندگی را دارد ) بوده و ظاهری سالم داشته باشد .
چراکه در صورت بروز علائم بیماری در حیوان ممکن است دیگرفرصتی برای نجات انسان نباشد ادامه دارد

اسلاید 20 :

علایم بیماری هاری در حیوان (ادامه)
بروز علائم اولیه بیماری: پس از طی دوره نهفتگی ، اولین علامت بیماری ، تغییر در رفتار و عادت های حیوان است؛ به نحوی که:
یا بیش از اندازه به صاحب خود انس و الفت پیدا می کند و مثل این که از او کمک می طلبد
یا عصبانی و بدخو شده ، غذای خود را به دلیل اختلال در بلع به خوبی نمی خورد

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید