بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

آشنایی با انواع حقوق مالکیت فکری

اسلاید 2 :

تجاری سازی فناوری نانو
مالکیت فکری
دوم

اسلاید 4 :

مقدمه
افزايش سهم دارايي هاي ناملموس نسبت به دارايي هاي ملموس، به عنوان يكي از شاخصهاي شركت هاي موفق دنيا به حساب آيد.
به طور سنّتي دارايي هاي فيزيكي بخش عمده اي از ارزش يك شركت محسوب مي شده و تا حدّ زيادي به عنوان عامل رقابتي در بازار در نظر گرفته مي شدند.
ولي در سال هاي اخير شركت ها پي برده اند كه دارايي هاي ناملموس، غالباً در حال تبديل شدن به موضوعي ارزشمندتر از دارايي هاي فيزيكي هستند.
دارايي هاي ناملموس در حال تبديل شدن به يك عامل محوري براي شركت هاي دانش بنيان قلمداد می شوند. لذا اين شركت ها بايد در خصوص چگونگي استفاده حدّاكثري و مطلوب از دارايي هاي فكري خود تلاش جدي نمايند.

اسلاید 5 :

مقایسه ارزش دارایی های ملموس در برابر دارایی های ناملموس (فکری) بر حسب سال

اسلاید 6 :

ابعاد مالکیت فکری

اسلاید 7 :

تقسیم بندی حقوق مالكيت فكري (در یک نگاه)

اسلاید 8 :

تقسيم بندي بر مبنای ماهیت مورد حمایت
بر این اساس، مقوله حقوق مالکیت فکری به دو دسته مالکیت معنوی و مالکیت مادی تقسیم بندی می شود.
آن دسته از مالکیت ها که صرفاً جنبه اعتباری و معنوی دارد، جزء تقسیم بندی «مالکیت معنوی» قرار دارد. اين حق، مالك را قادر مي سازد تا جهت حفاظت از مالكيت خود، اقدامات خاصی را اتخاذ کند.
آن دسته از مالکیت ها که جنبه بهرهبرداری مالی و تحصیل درآمد و منفعت تجاری را شامل می شود، «مالكيت مادي» گفته مي شود. درآمدهاي حاصل از اين نوع مالكيت به «مالک مادی» كه شخص حقیقی یا حقوقی است، اعطا مي شود.
مالکیت معنوی به هیچ عنوان قابلیت واگذاری را نداشته ولی مالکیت مادی قابلیت خرید و فروش را دارد.

اسلاید 9 :

تقسيم بندي بر مبنای مصادیق مورد حمایت
در این نوع تقسیم بندی ، بصورت کلان، مالکیت فکری به دو بخش عمده «مالکیت ادبی ـ هنری» و «مالکیت صنعتی» (Industrial Property) تقسیم بندی می شود.
در مالکیت ادبی و هنری برای اخذ حمایت های مالکیت فکری نیازی به تشریفات ثبت نمی باشد. این در حالی است که خالق اختراع و صاحب ایده و علامت تجاری برای اخذ حمایت های قانونی حتماً بایستی تشریفات ثبت را انجام دهد.

اسلاید 10 :

تفاوت هاي مالكيت صنعتي و ادبي- هنري

اسلاید 11 :

مالكيت ادبي و هنري (كپي رايت)
هدف از مالکیت ادبی و هنری، حمایت و حفاظت از آثار ادبی، هنری و علمی می باشد.

گاهی به جای اصطلاح "مالکیت ادبی و هنری" از اصطلاح "حق مؤلف"  استفاده می شود؛

در ابتدا، تنها کتاب ها و نویسندگان مورد حمایت واقع مي شدند و به تدریج، همراه با پیشرفت جوامع، دیگر مخلوقات و ابتکارات بشری هم در زمرة موضوعات تحت حمایت قرار گرفتند.

اسلاید 12 :

مالكيت صنعتي

اسلاید 13 :

حق اختراع
قانون ثبت علایم و اختراعات ایران ،ماده 26:
" هر قسم اکتشاف یا اختراع جدید در شعب مختلفه صنعتی یا فلاحتی به کاشف یا مخترع آن حق انحصاری می دهد که بر طبق شرایط و در مدت مقرره در این قانون از اکتشاف یا اختراع خود استفاده نماید، مشروط بر اینکه اکتشاف یا اختراع مزبور مطابق این قانون در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت رسیده باشد.”
ماده 27 :
" هر کس مدعی یکی از این امور زیر باشد می تواند تقاضای ثبت نماید: 1- ابداع هر محصول صنعتی جدید 2- کشف هر وسیله جدید یا اعمال وسایل موجوده به طریق جدید برای تحصیل یک نتیجه یا محصول صنعتی یا فلاحتی."
گواهي نامه ی ثبت اختراع (پتنت يا Patent) حقی انحصاري است كه براي يك محصول يا يك فرآيند به فرد مخترع از طرف دولت اعطا مي شود كه اين اختراع، يك راه حل فني جديد را براي حل يك مشكل يا مسئله پيشنهاد مي كند.

اسلاید 14 :

علائم تجاري
يك علامت تجاري يا خدماتي (Trade Mark)، نشانه ای متمايزكننده است كه محصولات يا خدمات مشخصي كه به وسيله ی يك شخص حقیقی، شركت يا يك گروهي از اشخاص/ شركت ها توليد يا فراهم شده را قابل شناسايي مي نمايد و اجازه مي دهد تا مشتريان، اين كالاها و خدمات را از كالاها و خدمات ديگر متمايز سازند.

اسلاید 15 :

طرح هاي صنعتي
طرح صنعتی (Industrial Design) به عنوان یکی از مقوله های مالکیت فکری، صرفاً به ماهیت زیبایی شناختی و تزئینی یک محصول اشاره دارد و صرفاً مربوط به شکل و ظاهر یک محصول است. علی رغم این که محصول ممکن است ویژگی های فنی و نوآورانه نیز داشته باشد، ولي اساساً طرح های صنعتی از ابعاد فنی و عملکردی آن متفاوت است.

اسلاید 16 :

نشان مبداء جغرافيايي
علامت جغرافیایی یا نشان مبدا جغرافیایی (Geographical Indications)، اشاره به نام مکان جغرافیایی دارد که محصول موردنظر در آنجا به عمل آمده است.
نشان مبدا یا علامت جغرافیایی، تضمین کننده ی کیفیت مشخصی برای یک محصول خاص است. چرا که به خریدار اطمینان می دهد محصول خریداری شده در مبدا مشخصی با تمامی ویژگی های مورد نظر تهیه شده است.

اسلاید 17 :

مدل هاي مصرفي (اختراعات كوچك)
مدل مصرفی (Utility Model)، اختراعی است که از جنبه گام ابتکاری از سطح پایین تری برخوردار است، مانند درب بازکن نوشابه خودکار.

يك مدل مصرفي حقی انحصاري است كه براي يك اختراع كوچك اعطا مي شود و اجازه مي دهد که دارنده ی حق، ديگران را از استفاده ی تجاري اختراع حمايت شده بدون اجازه ی او، براي يك دوره ی زماني محدود منع كند.

مدل هاي مصرفي بعضي اوقات به عنوان اختراع كوچك يا پتنت نوآوري (Innovation patent) ناميده مي شوند.

اسلاید 18 :

مدارهاي يكپارچه
حمایت از مدارهای یکپارچه (Integrated Circuites) در کنوانسیون پاریس مطرح نشده است، کنوانسیون مستقلی موسوم به کنوانسیون واشنگتون به حمایت از مدارهای یکپارچه، اصول و استانداردها می پردازد. و لیکن تاکنون در سطح جهانی به مرحله ی اجرا نرسیده است.
موافقت نامه جنبه های تجاری مالکیت فکری (تریپس)، در چهار ماده به حمایت از این مدارها می پردازد و حقوق و انحصارات مورد نظر را که در کنوانسیون واشنگتن مطرح شده است، در ماده 35 خود می گنجاند.

اسلاید 19 :

نرم افزارهاي رايانه اي
در ماده 2 آیین نامه اجرایی قانون حمایت از پدید آورندگان نرم افزارهای رایانهای در ايران، نرم افزار بصورت مجموعه برنامههای رایانهای، رویهها، دستورالعملها و مستندات مربوط به آنها و نیز اطلاعات مربوط به عملیات یک سیستم رایانهای که دارای کاربردی مشخص بوده و بر روی یکی از حاملهای رایانهای ضبط شده باشد، تعريف مي شود.
بر طبق تبصره یک این ماده، آثار و محصولات نرم افزارهای نوشتاری، صوتی و تصویری که با کمک نرم افزار پردازش شده و به صورت یک پدیده مستقل تهیه و ارایه شود نیز مشمول این آیین نامه خواهد بود.

اسلاید 20 :

گونه هاي جديد گياهي
مالکیت فکری از این رو به حمایت از گونه های جدید گیاهی (New Plants Veriaty) پرداخته است تا تلاش و مطالعات محققان در این زمینه را پاسخ مناسبی دهد و در مقابل، خطرپذیری و هزینه هایی که کشاوزران گونه های جدید گیاهی متقبل می شوند، جبران مناسبی را ارائه کند.
مالکیت فکری از طریق ایجاد انحصاری با مدت زمان محدود سعی می کند تا حقوق محققان بخش های کشاورزی را در این زمینه به رسمیت بشناسد. اتحادیه ی بین المللی حمایت از گونه های جدید گیاهی (UPOV)، حمایت از گونه های جدید را مورد نظارت قرار می دهد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید