بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

صندوق توسعه ملی
معاونت سرمایه گذاری داخلی– دی1397

اسلاید 2 :

مستندات قانونی تشکیل صندوق توسعه ملی
صندوق توسعه ملی براساس بند (22) سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و ماده 84 قانون برنامه پنجم توسعه و براساس تجارب حاصل از کارکرد حساب ذخیره ارزی و همچنین تجارب بینالمللی در خصوص تشکیل صندوقهای ثروت ملی در سال 1390 تأسیس گردید. ضمناً در حکم ماده (16) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور، اساسنامه صندوق تنفیذ گردیده است.

هدف از تأسیس صندوق توسعه ملی تبدیل بخشی از منابع به ثروتهای ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و حفظ سهم نسلهای آینده از منابع نفت و گاز و فرآوردههای نفتی، از طریق تأمین مالی طرحهای اقتصادی و سرمایهگذاری در قالب اعطای تسهیلات بانکی به بخشهای غیردولتی و سرمایهگذاری در بازارهای پولی و مالی خارجی، میباشد.

اسلاید 3 :

منابع صندوق:
1-حداقل معادل سی درصد (30%) از منابع حاصل از صادرات نفت (نفت خام، و ميعانات گازي، گاز و فرآوردههاي نفتي) در سالهای برنامه و تعيين مبلغ آن در قوانين بودجه سنواتي؛
2-حداقل بيست درصد (20%) ارزش صادرات تهاتري اقلام فوقالذكر؛
3-افزايش سهم واريزي از منابع بندهاي (1) و (2) هر سال به ميزان سه واحد درصد؛
4-پنجاه درصد (50%) مانده نقدي حساب ذخيره ارزي در پايان سال 1389 و سالهای بعد؛
5-منابع قابل تحصيل از بازارهاي پولي بينالمللي با مجوز هيأت امناء با رعايت قوانين مربوط؛
6-سود خالص صندوق طي سال مالي؛

7-درآمد حاصل از سود موجودي حساب صندوق در بانك مركزي، معادل ميانگين نرخ سود سپردههاي بانك مركزي در بازارهاي خارجي با محاسبه و پرداخت هر سه ماه يكبار؛
8- بيست درصد (20%) منابع موضوع جزء (د) بند (4) قانون بودجه سال 1389 كل كشور؛
تبصره 1 ـ بازپرداخت اصل و سود تسهيلات پرداختي از محل صندوق توسعه ملي به حساب صندوق واريز و مجدداً در جهت اهداف صندوق به كار گرفته ميشود.
تبصره 2 -حسابهای صندوق فقط نزد بانك مركزي نگهداري خواهد شد.
بند «ح» اساسنامه صندوق (ماده (16) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه):

اسلاید 4 :

مصارف صندوق:
1- اعطاي تسهيلات به بخشهای خصوصي، تعاوني و بنگاههای اقتصادي متعلق به مؤسسات عمومي غيردولتي براي توليد و توسعه سرمایهگذاریهای داراي توجيه فني، مالي و اقتصادي؛
2- اعطاي تسهيلات صادرات خدمات فني و مهندسي به شرکتهای خصوصي و تعاوني ايراني كه در مناقصههاي خارجي برنده ميشوند از طريق منابع خود يا تسهيلات سنديكايي؛
3- اعطاي تسهيلات خريد به طرفهای خريدار كالا و خدمات ايراني در بازارهاي هدف صادراتي كشور؛
4- سرمايهگذاري در بازارهاي پولي و مالي خارجي؛
5- اعطاي تسهيلات به سرمايهگذاران خارجي با در نظر گرفتن شرايط رقابتي و بازدهي مناسب اقتصادي به منظور جلب و حمايت از سرمايهگذاري در ايران با رعايت اصل هشتادم (80) قانون اساسي ميباشد؛
الف) بند «خ» اساسنامه صندوق (ماده (16) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه):
تأمین منابع برای اعطای تسهیلات ارزی:

اسلاید 5 :

به موجب مواد (8) و (57) قانون الحاق، در سال جاری به صندوق توسعه ملی اجازه داده شده:

ماده (8) قانون الحاق: با رعایت قوانین مربوط بهمنظور صدور ضمانتنامه یا تأمین نقدینگی برای پیشپرداخت و تجهیز کارگاه پیمانکاران خصوصی ایرانی که در مناقصههای خارجی برنده میشوند و یا شرکتهایی که موفق به صدور کالا یا خدمات فنی مهندسی میشوند، در بانکهای داخل و خارج سپردهگذاری ارزی نماید.

ماده (57) قانون الحاق: سپردهگذاری ده درصد (10%) از منابع ورودی هر سال صندوق نزد بانکهای تخصصی. مبلغ مذکور از سوی بانکهای عامل با معرفی وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی در قالب تأمین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و صادراتی خصوصی و تعاونی و بنگاههای اقتصادی وابسته به مؤسسات عمومی غیردولتی بهصورت تسهیلات ارزی پرداخت میشود.
ب-1) مواد (8) و (57) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت(2) (در قالب سپردهگذاری ارزی)

اسلاید 6 :

همچنین به موجب ماده 52 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2)، صندوق مکلف است در سال جاری:

10% از منابع ورودی به صندوق را در بخش آب، کشاورزی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، منابع طبیعی و محیط زیست و صادرات محصولات کشاورزی

10% از منابع ورودی به صندوق را در بخش صنعت، معدن، گردشگری و صادرات کالاهای صنعتی و معدنی(به استثنای بخش ساخت مسکن)

جهت پرداخت تسهیلات به طرحهای دارای توجیه فنی، زیست محیطی و مالی و اهلیت متقاضی (به صورت پرداخت و بازپرداخت ریالی) در بانکهای دولتی و خصوصی داخلی سپردهگذاری کند.(سود سپردهگذاری و اقساط وصولی مجدداً جهت پرداخت تسهیلات طرحهای موضوع این بند اختصاص مییابد)
ب-2) ماده (52) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت(2) (در قالب سپردهگذاری ریالی)

اسلاید 7 :

*بر اساس بند (4-10) سیاستهای کلی برنامه ششم احکام زیر در قانون برنامه پنجساله ششم توسعه، تصویب گردید:

بند (ب-4) ماده (32) برنامه ششم توسعه: اختصاص معادل ریالی دهدرصد(10%) ورودی سالانه صندوق توسعه ملی نزد بانک عامل مطابق ضوابط صندوق جهت پرداخت تسهیلات به متقاضیان غیردولتی سرمایهگذار بخش کشاورزی، صنایع تبدیلی و تکمیلی این بخش، محیط زیست مرتبط با بخش کشاورزی و منابع طبیعی و احداث بندهای انحرافی و سدهای کوچک مطابق بند (4-10) سیاستهای کلی برنامه ششم و در چهارچوب اساسنامه صندوق توسعه ملی.
بند (چ) ماده (46) برنامه ششم توسعه: سپردهگذاری ده درصد(10%) سالانه(ارزی) از منابع ورودی صندوق توسعه ملی در قبال أخذ خط اعتباری ریالی برای ارائه تسهیلات ریالی به صنایع کوچک و متوسط تعاونی و غیردولتی در چهارچوب اساسنامه دائمی صندوق توسعه ملی از طریق بانکهای عامل دولتی.
ج) برنامه ششم توسعه کشور

اسلاید 8 :

اعطای تسهیلات از محل منابع صندوق توسعه ملی 1- فرآیند 2- شرایط 3- عملکرد

اسلاید 9 :

روشهای اعطای تسهیلات از محل منابع صندوق
1- عاملیت ارزی – بر طبق اساسنامه (از ابتدای تشکیل صندوق تاکنون)
2- عاملیت ریالی – بر طبق قوانین بودجه کل کشور (سالهای 1390 لغایت 1393)
3- سپردهگذاری ریالی – ماده (52) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت(2)
4- سپردهگذاری ارزی – برطبق قوانین بودجهای سنواتی و مواد (8) و (57) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت(2)

اسلاید 10 :

فرآیند تأمین مالی طرحهای ارزی و ریالی از محل منابع صندوق توسعه ملی
متقاضی دریافت تسهیلات
بانک عامل
(بررسی طرح توجیحی و انطباق با الزامات نظامنامهای و قراردادی صندوق)
صندوق توسعه ملی
(بررسی انطباق طرح معرفی شده توسط بانک با ضوابط و شرایط)
تأمین مالی طرح
1- انعقاد قرارداد متقاضی با بانک عامل،
2- تامین مالی طرح (مسدودی (در طرحهای ارزی) و واریز وجه باتوجه به شرایط قرارداد و طرح در یک یا چند مرحله)
ارائه درخواست و طرح توجیحی به بانک
تأیید طرح
از محل سپردهگذاری ریالی/ارزی
تأیید طرح از محل قرارداد عاملیت ارزی
عودت جهت اصلاح طرح
تأیید طرح و اعلام وصول آن در صندوق

اسلاید 11 :

اولـویتهای صندوق برای اعطای تسهیلات
فعالیت‏های واجد اولویت پرداخت تسهیلات ارزی صندوق مصوب هیأت امناء از سال 1394 به شرح زیر تعیین شده است:
طرحها و فعالیتهای نفت، گاز، پتروشیمی، پالایشگاه
طرحها و فعالیتهایی که بتوانند از محل ارز آوری ناشی از صادرات محصول خود نسبت به بازپرداخت اصل و سود تسهیلات دریافتی به صورت ارزی اقدام کنند.
طرحها و فعالیتهای حمل و نقل ریلی مشروط به تعهد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای فروش ارز به این طرحها برای بازپرداخت تسهیلات دریافتی.
طرحها و فعالیتهای نیروگاهی و آب شیرینکنها مشروط به بازپرداخت اقساط (اصل و سود) به صورت ارزی.
تولید انواع خودرو در راستای اجرای نوسازی ناوگان فرسوه حمل و نقل تجاری درون و برون شهری مشروط به تضمین بازپرداخت اقساط (اصل و سود تسهیلات) به صورت ارزی توسط دولت جمهوری اسلامی ایران (وزارت نفت)
مربوط به تسهیلات ارزی:
تبصره: طر‏ح‏ها و فعالیت‏های سرمایهگذاری در مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی با رعایت اساسنامه صندوق و این نظا‏م‏نامه بلامانع است.

اسلاید 12 :

قراردادهای عاملیت پرداخت تسهیلات ارزی در سال 1397

اسلاید 13 :

ب - مستندات قانونی اعطای تسهیلات از محل قراردادهای سپرده گذاری ریالی
از ابتدای سال 1394 و در اجرای مفاد حکم ماده (52) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2)، صندوق توسعه ملی موظف گردید از منابع ورودی به صندوق توسعه ملی در هر سال، موارد زیر را اجرا نماید:

بند (الف): سپردهگذاری ده درصد (10%) از منابع ورودی به صندوق توسعه ملی در هر سال جهت اعطای تسهیلات به بخش آب و کشاورزی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، منابع طبیعی و محیط زیست.
بند (ب): سپردهگذاری ده درصد (10%) از منابع ورودی به صندوق توسعه ملی در هر سال جهت اعطای تسهیلات به بخش صنعت و معدن و گردشگری.

اسلاید 14 :

ب - مستندات قانونی اعطای تسهیلات از محل قراردادهای سپرده گذاری ریالی (ادامه)
تبصره1ـ پنجدرصد (5%) از منابع این ماده با سیاستگذاری شورای عالی اشتغال و با معرفی کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی و سایر دستگاههای اجرائی مرتبط جهت پرداخت تسهیلات اشتغالزایی و کمک به توسعه کسب و کارهای خرد، کوچک و متوسط تخصیص مییابد و بانکهای عامل مکلفند علاوه بر منابع مذکور، حداکثر تا یک برابر آن را از محل منابع داخلی پرداخت کنند. بانک عامل مجاز است با اخذ تعهد محضری پرداخت مبلغ نقدی هدفمندی یارانهها را بهعنوان ضمانت بپذیرد و همچنین پانزده درصد (15%) از منابع مذکور به طرحهای مربوط به افراد ایثارگر اختصاص مییابد.

اسلاید 15 :

تبصره2ـ به منظور ساماندهی تولید و افزایش بهرهوری تولید گوشت قرمز سالم و عرضه مناسب به بازار مصرف در قالب طرح پرواربندی دام عشایر با اصلاح و افزایش بهرهوری زنجیره تأمین و تولید، یک واحد درصد از منابع بند (ب) (*) این ماده به صورت یکجا در اختیار بانک کشاورزی قرار میگیرد تا با معرفی صندوق حمایت از توسعه سرمایهگذاری عشایر و تشکلهای عشایری به صورت تسهیلات به طرحهای سرمایهگذاری و پرواربندی عشایر و تشکلهای مربوطه پرداخت شود.

(*) این میزان در سالهای 1394 و 1395، یک درصد تعیین گردیده بود لیکن در سال 1396 و سال 1397 و براساس قانون بودجه کل کشور، عبارت «یک درصد (١%)» مندرج در تبصره (٢) ماده (۵٢) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (٢) به عبارت «یک واحد درصد» اصلاح شده است.
ب - مستندات قانونی اعطای تسهیلات از محل قراردادهای سپرده گذاری ریالی (ادامه)

اسلاید 16 :

بر اساس بند (الف) تبصره (18) قانون بودجه سال 1397، با هدف اجراي برنامه اشتغال گسترده و مولد با تأکيد بر اشتغال جوانان، دانش آموختگان دانشگاهي، زنان و اشتغال حمايتي، به دولت اجازه داده شده است که با استفاده از منابعی از جمله منابع موضوع ماده (۵۲) قانون الحاق برخي مواد به قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت(2) و همچنين تسهيلات بانكي براي حمايت از طرحهاي توليدي اشتغالزا با اولويت بازسازي و نوسازي صنايع، تكميل و راه اندازي طرحهاي كشاورزي، صنعتي و معدني نيمهتمام بخش خصوصي با پيشرفت فيزيكي بالاي شصت درصد، اجراي طرح (پروژه)هاي صنايع كوچك و حمايت از خوشههاي صنعتي، بافتهاي فرسوده و طرحهاي حمل و نقل عمومي و ريلي، كارورزي جوانان و طرحهاي اشتغالزايي مناطق مرزي نظير كولهبران، گردشگري، صنايع دستي و ميراث فرهنگي هزينه نمايد.
ب - مستندات قانونی اعطای تسهیلات از محل قراردادهای سپرده گذاری ریالی (ادامه)

اسلاید 17 :

شرایط و اولویتهای صندوق برای اعطای تسهیلات
*نرخ سود در مناطق مشمول اعمال نرخ ترجیحی و بابت شرکت‎های دانش بنیان، چهار (4) واحد درصد کمتر از نرخ‎های رایج برای شرایط عام میباشد.
مربوط به سپردهگذاری منابع ریالــی:

اسلاید 18 :

شرایط و اولویتهای صندوق برای اعطای تسهیلات
مربوط به سپردهگذاری منابع ریالــی:
مدت سپردهگذاری
بابت سرمایه در گردش: 2 سال
بابت سرمایه ثابت: 7 سال
همچنین باتوجه به درخواست بنیاد شهید و ایثارگران، مدت زمان قراردادهای ویژه ایثارگران، به مدت یکسال، افزایش یافته است. (مدت سرمایه در گردش: مجموعاً 3 سال و مدت سرمایه ثابت: مجموعاً 8 سال)

اسلاید 19 :

اولـویتهای صندوق برای اعطای تسهیلات
الف) صنعت و معدن:
1- سرمایه در گردش طرحها و فعالیتهای تولیدی
2- طرح و فعالیتهای صادراتی
3- طرحهای سرمایهگذاری جدید و توسعهای (طرحهای ایجادی)
4- طرحهای سرمایهگذاری ایجاد و توسعه زیرساختهای حمل و نقل ریلی
مربوط به سپردهگذاری منابع ریالــی:
ب) گردشگری:
- احداث و تأمین تجهیزات هتل، مراکز اقامتی، مراکز تفریحی و مجتمعهای رفاهی و بینراهی

اسلاید 20 :

اولـویتهای صندوق برای اعطای تسهیلات
ج) آب و کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی:
- سرمایه در گردش طرحها و فعالیتهای تولیدی ؛
- صادرات محصولات کشاورزی ؛
- احداث گلخانه و تولید محصولات گلخانهای ؛
- طرحها و فعالیتهای زیربخش شیلات: پرورش ماهیان دریایی در قفس، گرم آبی، سرد آبی، خاویاری، میگو و تجهیزات صیادی ؛
- طرحها و فعالیتهای صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی ؛
- افزایش بهرهوری مصرف آب از طریق روشهای نوین آبیاری و فناوریهای روزآمد و نیز طرحهای تأمین، تصفیه و انتقال آب ؛
- خدمات مکانیزه کشاورزی ؛
- طرحهای زیست محیطی و منابع طبیعی ؛
- طرحهای توسعه واحدهای دامپروری
- طرحهای توسعه و تکمیل زنجیرههای گوشت قرمز، سفید و شیر
- طرحهای نوسازی واحدهای دام، طیور و آبزیان که در زنجیره تولید قرار دارند
- کشت گیاهان دارویی
مربوط به سپردهگذاری منابع ریالــی (ادامه):

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید