بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بلوغ دختران

اسلاید 2 :

حساسترین و مهمترین
و
مخاطره آمیزترین
مرحله رشد انسان
نــو جــوانــي

اسلاید 3 :

مقدمه:

بلوغ به عنوان مرحله گذر از دوران کودکی به دوران بزرگسالی تعریف می شود.

مرحله ایست که در آن سیستم مغزی و عصبی و غدد داخلی بدن تکامل یافته و با تغییرات هورمونی موجب یکسری تغییرات جسمانی ،روانی،روحی و رفتاری می شود.

بلوغ نتیجه رشد و تکامل انسان می باشد بخصوص رشد جسمی که در این دوره به حد کمال و نهایت خود می رسد.

اسلاید 4 :

جهش رشدی: افزایش سریع قد در دختران حداقل 2 سال زودتر از پسران اتفاق می افتد به طوری که در مدت یک سال قد دختران حدود 6 تا 11 سانتی متر بیشتر می شود.
جهش رشد معمولاً دو سال پس از جوانه زدن پستان ها و یک سال قبل از شروع عادت ماهانه رخ می دهد.
هورمون های جنسی موجب کند شدن رشد استخوان ها می شود، به همین دلیل بعد از قاعدگی سرعت رشد قد کندتر شده و بیش از 6 سانتی متر قد دخترها افزایش نمی یابد
تغییرات مهم بلوغ جسمی در دختران

اسلاید 5 :

تغییرات سایر اعضا:
علاوه بر رشد قد، جذب چربی در بدن و توزیع آن به شکل زنانه در ران ها و پستان ها و سایر قسمت های بدن اتفاق می افتد. لگن پهن شده، موهای زیر بغل شکل زنانه پیدا می کند و اندام ها از قبیل قلب، کبد، کلیه ها و دستگاه گوارش بزرگ می شود. فعالیت غدد چربی و عرق زیاد می شود و در برخی از دختران جوش صورت ظاهر می شود.

اسلاید 6 :

رشد پستان ها:
معمولاً در سنین 7.5 تا 12.5 سالگی و به طور متوسط 9.5 سالگی روی می دهد. جوانه زدن پستان ها از نوک شروع و به طور معمول دردناک و حساس شده و دو طرفه می باشد. در پایان دوره بلوغ، رشد پستان کامل می شود.
رشد موهای شرمگاهی:
متعاقب رشد پستان ها و به طور متوسط در سن 10.5 سالگی، موهای شرمگاهی در حاشیه داخلی لب های فرج و ناحیه زیر بغل ظاهر می شود

اسلاید 8 :

قاعدگی:
آخرین مرحله بلوغ است که در سن 9 تا 16 سالگی و به طور متوسط 13 سالگی اتفاق می افتد. رحم، واژن و اعضای تناسلی زن به اندازه کافی رشد می کند. قاعدگی به خروج خون و قطغات ریزش یافته لایه پوششی رحم اطلاق می شود که پس از یک تخمک گذاری طبیعی و در صورتی که حاملگی صورت نگیرد، اتفاق می افتد. اولین روز یک دوره خونریزی تا اولین روز خونریزی بعدی را یک دوره عادت ماهانه گویند که معمولاً بین 21 تا 39 روز است. میزان خون خارج شده در هر نوبت 30 تا 80 سی سی است که طی 3 تا 7 روز خارج می شود.
اولین قاعدگی در سن 11 تا 13 سالگی اتفاق می افتد. قاعدگی های اول بدون تخمک گذاری بوده و از نظر فواصل زمانی مقدار خون و مدت زمان خونریزی نامنظم و غیر قابل پیشگیری است. طی 2 تا 5/2 سال پس از شروع قاعدگی به صورت خود به خود منظم می شود.

اسلاید 9 :

در چند روز قبل از شروع عادت ماهانه، علائم جسمی و روانی در برخی خانم ها ایجاد می شود که با شروع خونریزی و یا در روزهای خونریزی از بین می رود
علائم جنسی و روانی قبل از عادت ماهانه:

اسلاید 10 :

علائم جسمی:
افزایش وزن، احساس سنگینی در شکم و کل بدن ، تورم دست ها و صورت، بزرگ شدن یا دردناک شدن پستانها، سردرد، تهوع و استفراغ، اسهال، بی اشتهایی و یا تمایل به برخی از غذاها، خستگی، تکرر ادرار، کمردرد و دردزیربغل. دل درد ممکن است چند ساعت قبل و یا هم زمان با خونریزی شروع شود که معمولاً بیش از 2 یا 3 روز اول ادامه نمی یابد

اسلاید 11 :

علائم روانی:
تغییرات خلق، نگرانی، افسردگی، ناامیدی، تحریک پذیری، کاهش قدرت تمرکز، منفی گرایی و تغییر تمایلات جنسی همراه با دل درد در تمامی افراد کمابیش دیده می شود.

اسلاید 12 :

حمام کردن و شستن تمام بدن با آب گرم و صابون بهترین وسیله نظافت پوست بوده و بوی بد بدن را از بین می برد.
- جوش را نباید دست کاری کرد. چندین بار در روز باید پوست را با آب و صابون شستشو داد. احتیاجات پوست را هر روز حداقل یک ساعت با هوای تازه تأمین کرد.
- تحرک و ورزش فراموش نشود.
توصیه های بهداشتی:

اسلاید 13 :

1-در این دوران از نوار بهداشتی استفاده و نوارها را با فاصله کم و حداقل 3 تا 5 بار عوض شود. در صورتی که نوار بهداشتی در دسترس نیست، از پارچه نخی استفاده نموده و مرتب آن را تعویض کرده و پس از شستشوی با آب و مواد شوینده، آن ها را با اتو کشیدن یا در معرض آفتاب گذاشتن خشک کرد.
2- از لباس های زیر نخی استفاده شده و آن را مرتب تعویض کرده و پس از شستشو با اتو یا در آفتاب خشک شود.
3- استحمام روزانه با آب گرم و به صورت ایستاده منعی ندارد.
4- قاعدگی را باید نشانه صحت و سلامت بدن دانست.
5- استفاده از دوش یا کیسه آب گرم و ماساژ کمر موجب تسکین دردهای عادت ماهانه می شود.
رعایت نکات بهداشتی در دوران عادت ماهانه:

اسلاید 14 :

تغذیه در سنین بلوغ

اسلاید 15 :

دختران امروز مادران فردا و كليد سلامتی نسل كنونی و آينده می باشند. تمام مطالعات انجام شده نشان داده است كه بسياری از مشكلات دوران بارداری و تولد نوزادان نارس ارتباط مستقيم با وضع تغذيه مادر در زمان قبل از بارداری و سنين قبل از ازدواج دارد.
دخترانی كه زندگی خود را با تغذيه ناكافی در دوران كودكی همراه با بيماری شروع كرده و به دوره نوجوانی پا می گذارند، از يك طرف به علت كمبودهای تغذيه ای با
كاهش قدرت يادگيری،
افت تحصيلی،
افزايش ابتلاء به بيماری ها
كاهش توانمندی ذهنی و جسمی مواجه هستند
و از سوی ديگر، پس از ازدواج نمی توانند دوران بارداری و شيردهی ذخاير بدنی مادر مصرف می شود و سوء تغذيه او تشديد يافته و سوء تغذيه علاوه بر مادر گريبانگير فرزندش نيز می شود
اهميت تغذيه دختران

اسلاید 16 :

به طور كلی مطالعات انجام شده نشان داده است :
كه در دخترانی كه از زمان تولد تا بلوغ غذای متعادل و كافی مصرف كرده اند در هنگام بارداری و زايمان با مشكلات كم تری روبه رو هستند. اندازه لگن بستگی به قد دارد و لگن در دخترانی كه خوب تغذيه شده اند به شكلی است كه وضع حمل آسان تر انجام می شود. در زنانی كه در دوران كودكی به علت كمبود ويتامين D مبتلا به راشی تيسم شده اند، لگن تغيير شكل داده و زايمان آن ها اغلب با سزارين همراه است.

اسلاید 17 :

دوران نوجوانی يكی از حساس ترين دوره های تكامل انسان است. رشد نسبتآ يكنواخت دوران كودكی به يك دوران جهش رشد سريع تبديل می شود كه نيازهای ويژه غذايی را ايجاب می كند.
تغذيه نوجوانان به سه دليل عمده آسيب پذير است:
به دليل روند سريع رشد جسمی و تكامل، ميزان نياز به مواد مغذی افزايش می يابد.
تغيير در شيوه زندگی و عادات غذايی نوجوانان ميزان دريافت مواد مغذی ايشان را تحت تاثير قرار می دهد.
شرايطی از قبيل فعاليت های شديد ورزشی يا بی حركتی طولانی و ديگر شرايط ويژه كه ممكن است در اين دوران اتفاق باعث تغيير ميزان نياز ايشان به مواد مغذی می شود.
نيازهای تغذیه ای و تغذیه مناسب دوران بلوغ

اسلاید 18 :

نياز به انرژی در نوجوانان به دليل متفاوت بودن سرعت رشد و ميزان فعاليت جسمی متفاوت است.
نياز به انرژی در پسران نوجوان زيادتر است زيرا افزايش سرعت رشد پسران بيشتر بوده وعضلات آنان بيشتراز دختران است.
توصيه می شود در برنامه غذايی روزانه نوجوانان :
مواد نشاسته ای (نان، برنج، ماكارونی و ..)
به مقدار كافی گنجانده شود. بخش عمده انرژی مورد نياز آن ها از طريق مصرف اين مواد بايد تامين گردد.
انرژی

اسلاید 19 :

در دوران بلوغ سرعت رشد بدن بيشتر می شود و چون بدن برای رشد به پروتئين نياز دارد نوجوانان بايد در برنامه غذايی روزانه خود از منابع پروتئين حيوانی (گوشت، تخم مرغ، شير و..) و پروتئين گياهی (حبوبات و غلات) بيشتر استفاده نمايند. برای افزايش ارزش غذايی بهتر است پروتئين های حيوانی و گياهی همراه هم (مثلاً نان و تخم مرغ، نان و شير، شير برنج، ماكارونی با پنير، نان و پنير، نان و ماست) و يا دو نوع پروتئين گياهی با هم (مثلاً عدس پلو، لوبيا پلو، عدسی با نان، لوبيا با نان) مصرف گردند.
پروتئين

اسلاید 20 :

نوجوانان بايد با مصرف روزانه چهار گروه اصلی غذايی (شير و لبنيات، نان و غلات، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغزها، ميوه ها و سبزی ها) ويتامين ها و املاح مورد نياز خود را تامين نمايند.
كمبود برخی ويتامين ها و املاح از جمله ويتامينC، A، آهن، روی و كلسيم در نوجوانان به ويژه دختران نوجوان شايع تر است.
ويتامين ها و املاح

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید