بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

مراقبتهای قبل و بعد از عمل

اسلاید 2 :

تعریف
ﻋﺒﺎرت از تغییر ﻋﻤﺪي و ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﯾﺰي ﺷﺪه در ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎي ، آناتوﻣﯿﮑﯽ ﺑﺪن ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر اﯾﺠﺎد راﺣﺘـﯽ، ﺗﺴﮑﯿﻦ درد ، رﻓﻊ ﻓﺮآﯾﻨﺪ ﻫﺎي ﭘﺎﺗﻮﻟﻮژﯾﮏ و ﺗﺮﻣﯿﻢ آﺳﯿﺐ ﻫﺎي ﺗﺮوﻣﺎﺗﯿﮏ اﺳﺖ .
ﺟﺮاﺣﯽ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻋﺎﻣﻞ ﺗﻬﺎﺟﻤﯽ برای ﺑﺪن ﺑﻪ ﺣﺴﺎب ﻣﯽ آﯾﺪ

اسلاید 3 :

تقسیم بندی مراحل مراقبتهای پرستاری
1- مرحله قبل از عمل جراحی:از هنگام تصمیم گیری برای انجام عمل جراحی شروع می شود و با انتقال بیمار به تخت عمل پایان می پذیرد.
2-مرحله حین عمل: از زمان انتقال بیمار به تخت عمل شروع و با انتقال وی به بخش مراقبتهای بعد از هوشبری خاتمه می یابد.
3- مرحله بعد از عمل جراحی : از زمان پذیرش بیمار در بخش مراقبتهای بعد از هوشبری شروع می شود و با ارزیابی پیگیری در بیمارستان یا منزل خاتمه می یابد.

اسلاید 4 :

طبقه بندی های جراحی از نظر هدف
1- هدف تشخیصی: انجام نمونه برداری ،بیوپسی بافتی و لاپاراتومی
تجسسی (EXPLORATORY LAPARATOMY )
2- اهداف درمانی : اکسیزیون توده تومور یا برداشتن آپاندیس ملتهب
(CURATIVE)
3- اهداف ترمیمی : نظیر اصلاح زخمهای متعدد ،مامو پلاستی یا جراحی
دوباره سازی یا زیبایی مثل ترمیم لب شکری (REPARATIVE)
اهداف زیبایی: رینو پلاستی یا بلفاروپلاستی
4- اهداف تسکینی : مانند کاهش درد و یا اصلاح مشکلی همانند گذاشتن لوله گاستروستومی به منظور بر طرف کردن مشکل بلع غذا (PALLIATIVE)

اسلاید 5 :

طبقه بندی های جراحی از نظر خطرناک بودن
بزرگ: بازسازی و تغییر وسیع در بدن مانند بای پس قلب
کوچک: تغییر در بخش های مختصر بدن و اصلاح بد شکلی

اسلاید 6 :

طبقه بندی جراحی بر اساس فوریت انجام آنها

اسلاید 7 :

اقدامات قبل از عمل
بررسی و تاریخچه پرستاری
بررسی تاریخچه پزشکی
بررسی عوامل خطر

اسلاید 8 :

ﻋﻮاﻣﻞ موﺛﺮ در اﯾﺠﺎد ﺧﻄﺮ و ﻋـﻮارض ﻧﺎﺷﯽ از ﺟﺮاﺣﯽ ﻋﺒﺎرﺗﻨﺪ از :
وسعت جراحی
سن( ﮐﻮدﮐﺎن، زﯾﺮ ﺷﺶ ﻣﺎه به دﻟﯿﻞ ﻋﺪم ﺗﮑﺎﻣﻞ ﺳﯿﺴﺘﻢ ﻫﺎي ﺑﺪن، ﮐﻢ ﺑﻮدن ﺑﺎﻓـﺖ زﯾﺮ ﺟﻠﺪي و اﻓﺮاد ﻣﺴ ﻦ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﮐﺎﻫﺶ ﻇﺮﻓﯿﺖ ﻗﻠﺐ و رﯾﻪ اﺧﺘلال آب واﻟﮑﺘﺮولیت ، ﮐﺎﻫﺶ ﻋﻤﻠﮑﺮدﮐﻠﯿﻪ و ﮐﺒﺪ و ﻋﺪم ﺗﺤﺮك در ﺗﺨﺖ
ﻣﺸـﮑﻼ ت زمینه ای: مثل ﺑﯿﻤﺎرﯾﻬـﺎي رﯾـﻮي،ضعف سیستم ایمنی، اﻧﻌﻘـﺎد ﺧـ ﻮن و اﺧﺘﻼﻻت ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﯿﮑﯽ
تغذیه و ﭼﺎﻗﯽ
حاملگی
جراحی های قبلی
درک و دانش قبلی
اﺳﺘﺮس روانی
تاریخچه داروﯾﯽ.

اسلاید 9 :

بررسی قبل از عمل
وضعیت تنفسی
ﺑﺎﯾﺪ در زﻣﯿﻨﻪ اﺧﺘﻼﻻت ﻣﺰﻣﻦ رﯾﻮي داروﻫﺎي ﺗﺠﻮﯾﺰي ﺳﺮﻓﻪ، ﺳﺎﺑﻘﻪ اﺳﺘﻌﻤﺎل دﺧﺎﻧﯿﺎت ، وﯾﺰﯾﻨﮓ، تنفس مختل اورﺗﻮﭘﻨﻪ ، ﺳﯿﺎﻧﻮز، ﺗﻮرم ﭘﺎ ، آﺳﻢ و درد ﻗﻔﺴﻪ ﺳﯿﻨﻪ ﺑﻪ ﻫﻨﮕﺎم ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ بررسی شود

اسلاید 10 :

وضعیت قلبی و عروقی
ﺑﺮرﺳﯽ ﺳﯿﺴﺘﻢ ﮔﺮدش ﺧﻮن : ﺷﺎﻣﻞ ﺑﺮرﺳﯽ ﻣﺸﮑﻼت مزمن ﻗﻠﺒﯽ ، دﯾﺎﺑـﺖ، ﻓﺸﺎر ﺧﻮن ﺑـﺎﻻ وﺟـﻮدﻓﺸﺎر ﺧﻮن ﺳﯿﺴﺘﻮﻟﯽ بیشتر از 120 و دیاستول بالای 90 ، درد در ﻗﻔﺴﻪ سینه، ﻧﺒﺾ ﻧﺎﻣﻨﻈﻢ ﮐﻤﺘﺮ ، ﮐﻨﺘﺮل ﻧﻮار ﻗﻠﺐ در افراد بالای 45 سال گرفتن نوار قلب در ﮐﻠﯿـﻪ ﮐﺴـﺎﻧﯽ ﮐـﻪ دﭼـﺎر ﻣﺸـﮑﻞ ﻗﻠﺒـﯽ ﻫﺴـﺘﻨﺪ . ﺷـﻤﺎرش ﮐﺎﻣـﻞ ﮔﻠﺒـﻮﻟﯽ خون CBC ، کراس مچ،آزمایش pt

اسلاید 11 :

عملکرد کبد و کلیه
به منظور دفع داروها،مواد بیهوشی ،مواد زاید و سموم از بدن ،حداکثر عملکرد کبد و کلیه از اهداف مهم محسوب می شود.
کبد نقش مهمی در زمینه انتقال ترکیبات بیهوش کننده دارد،به همین علت هر بیماری کبدی روی چگونگی متابولیزه شدن داروهای بیهوشی موثر است.از آنجا که بیماریهای حاد کبدی با مرگ و میر جراحی زیادی همراه هستند ، قبل از عمل جراحی باید اختلال کار کبد بر طرف شود. وضعیت کبد با استفاده از آزمونهای گوناگون به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
کلیه ها نیز در دفع داروهای هوشبری و متابولیت های آنها نقش دارند.انجام جراحی در نفریت حاد، نارسایی حاد کلیه همراه با اولیگوری یا آنوری یا سایر بیماریهای حاد کلیوی اکیدا“ ممنوع است.مگر آنکه انجام جراحی برای حفظ جان بیمار ضرورت داشته باشد.

اسلاید 12 :

عملکرد غدد درون ریز
خطر هیپوگلیسمی و هیپرگلایسمی تهدید می کند. هیپوگلایسمی ممکن است در طول بیهوشی یا بعد از عمل جراحی به علت عدم دریافت مواد قندی ناکافی و یاتجویز بیش از حد انسولین اتفاق افتد. هیپر گلیسمی بر اثر استرس جراحی به وجود می آید و خود باعث افزایش خطر عفونی شدن زخم و نیز افزایش سطح کاتکول آمین می شود. از خطرات دیگر می توان به بروز اسیدوز و گلوکوزوری اشاره کرد. گر چه خطرهای جراحی برای افراد مبتلا به دیابت تحت کنترل به طور کلی از بیماران فاقد بیماری دیابت بیشتر نیست.
هدف حفظ سطح گلوکز خون بیمار(80تا 110 میلی گرم در دسی لیتر ) و کنترل مداوم سطح قند خون بیمار قبل ، حین وبعد از عمل است .
مصرف استروئیدها و یا نارسایی آدرنال
بیماریهای تیروئید که کنترل نشده باشند نیز در خطر بروز تیروتوکسیکوز (در بیماریهای پر کاری تیروئید ) و نارسایی تنفسی (در کم کاری تیروئید) هستند.

اسلاید 13 :

عملکرد سیستم ایمنی
وجود آلرژی شامل پاسخ های آلرژیک قبلی بیمار اشاره شود و توجه و دقت به حساسیت و یا واکنشهای نا مطلوب نسبت به داروهای خاص ، دارای اهمیت زیادی است. باید از بیمار در رابطه با حساسیت به هر ماده ای شامل داروها ،تزریق خون ، مواد حاجب ، لاتکس و مواد غذایی سوال شود و علایم ونشانه های آلرژی ایجاد شده در اینها را نیز پرسید. خفیف ترین علائم یا کوچک ترین افزایش درجه حرارت بایستی مورد بررسی قرار گیرد، زیرا چنین بیمارانی شدیدا“ مستعد عفونت بوده و به مراقبتهای بیشتری به منظور پیشگیری از ابتلا به عفونت دارند.

اسلاید 14 :

درمان دارویی پیشین
داروهای مصرفی قبلی به علت احتمال بروز واکنش متقابل با داروهای هوشبری بایستی مد نظر قرار گیرند. هر گونه دارویی که بیمار استفاده می کند یا قبلا“استفاده می کرده است را بایستی گزارش داد . آثار بالقوه درمانهای دارویی قبلی توسط متخصص هوشبری ارزیابی می شود و در ضمن مدت مصرف دارو ، وضعیت بیمار و ماهیت جراحی تعیین شده نیز در ارزیابی مورد توجه قرار گیرد.(مصرف آسپرین)

اسلاید 15 :

عوامل روانی و اجتماعی
اضطراب قبل از عمل جراحی نوعی واکنش قابل پیش بینی در بیماری است که تجربۀجراحی به عنوان تهدیدی بر علیه نقش عادی وی در زندگی ، تمامیت ساختمانی بدن و حتی خود زندگی ، احتمال کم شدن ساعتهای کار ،از دست دادن کار، افزایش مسؤلیتها یا به عنوان باری بر روی دیگر اعضائ خانواده شدن و احتمال ناتوانی دایمی به عنوان فشارهای عاطفی ایجاد شده ناشی از جراحی می داند.به علت تجربیات قبلی فرد یا تیم بهداشتی و افرادی با همان شرایط باید حداقل به فرد توجه دقیق شود. اضطراب روانی مستقیما“ بر عملکرد بدن تأثیر میگذارد، بنابر این باید از نوع اضطراب اطلاع حاصل نمود.پرستار باید با بروز همدلی با بیمار شنونده خوبی باشد و اطلاعاتی که می تواند منجر به آرامش در بیمار شود.در اختیار وی قرار دهد.

اسلاید 16 :

اعتقادات مذهبی و فرهنگی
اعتقادات مذهبی نقش مهمی را در ایجاد سازگاری با ترسها و اضطراب دارد.ایمان می تواند قدرت عظیمی را به بیمار بدهد. بنابراین اعتقادات هر بیماری باید محترم شمرده شده و حمایت گردد.احترام به اعتقادات و باورهای فرهنگی بیمار ، برقراری ارتباط با وی را تسهیل کرده و ایجاد اعتماد می کند.

اسلاید 17 :

آموزشهای قبل از عمل جهت جلوگیری از بروز عوارض بعد از عمل جراحی
تنفس دیافراگمی: تمرین را در همان وضعیت فرضی در تخت بعد از عمل انجام دهید ، وضعیت نیمه نشسته می باشد تا ریه ها تا حداکثر امکان منبسط شوند، حالتی است که پشت وشانه ها توسط بالش حمایت می شوند. ابتدا نفس عمیقی بکشد و آن را آهسته از دهان خود خارج کند. سپس نفس کوتاهی بکشد و سرفه ای از عمق ریه انجام دهد.در صورت انجام برش جراحی روی قفسه سینه یا شکم پرستار می تواند کف دو دست را روبروی هم قرار بدهد و انگشتان خود را تا اندازهای در یکدیگر فرو کند. به این ترتیب اگر دستها را در دو سمت خط برش قرار دهد هنگام سرفه می تواند آن را محافظت کند. یا از بالش استفاده کند . البته باید به بیمار تذکر داد که برای تسکین درد داروهایی نیز به وی تجویز خواهد شد

اسلاید 18 :

پرستار یا متخصص ریه روش اسپیرومتری تشویقی که وسیله ای برای سنجش وضعیت تنفسی و اثربخشی آن است را نیز بکار میبرد. هدف از تمرین سرفه کردن ،جابجایی ترشحات ریه و خروج آنها از مسیر راه هوایی است.تنفس عمیق قبل از هر سرفه ، رفلکس سرفه را تحریک می کند.پنومونی هایپوستاتیک ،آتلکتازی و سایر عوارض تنفسی در صورت عدم توانایی در انجام سرفه به وجود می آید.

اسلاید 19 :

تحرک و حرکت فعال بدن:
هدف از تحرک بدنی بیمار بعد از عمل جراحی ،بهبودی گردش خون ،جلوگیری از رکود خون در سیاهرگها و تبادل مطلوب گازها در ریه است .بایستی به بیمار آموزش داده که حرکت کردن زودتر بعد از عمل ، از بروز عوارض جلوگیری می کند.

اسلاید 20 :

تمرینات پا
1- در وضعیت نیمه نشسته قرار بگیرد و به منظور بهبود گردش خون ،تمرینات ساده زیر را انجام دهد.
2- زانو را خم کرده و پارا بالا بیاورید پا را چند ثانیه در همین وضعیت نگه داشته و سپس زانو را راست نموده و پای خود را روی بستر بگذارید . این کار به خروج ترشحات از ریه ها کمک می کند و در حین انجام آن ممکن است کمی احساس ناراحتی کنید. ولی به محل زخم آسیبی نخواهد رسید.
3- این عمل را 5بار با یک پا انجام دهید و سپس با پای دیگر تکرار کنید.
4- سپس پای خود را از مچ به سمت پایین داخل بالا و سپس خارج بگردانید.
5- این عمل را 5بار تکرار کنید.
غلتیدن از پهلویی به پهلویی دیگر
1- توسط خم کردن پای رویی و حمایت بالش به پهلو بغتید.
2- از نرده کنار تخت برای حرکت کمک بگیرید.
3- در حالی که به پهلو دراز کشیده اید ،تنفس دیافراگمی و سرفه کردن را تمرین کنید.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید