بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

توماس آکوئینی و قیمت عادلانه (اقتصاد به روایتی دیگر)

اسلاید 2 :

موسی غنینژاد اهری (متولد ۱۳۳۰ در تبریز) اقتصاددان ایرانیست. عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت و استاد مدعو دانشکده اقتصاد و دانشگاه صنعتی شریف است.

زمینه علمی مورد علاقه او فلسفه، معرفتشناسی علم اقتصاد و تاریخ عقاید اقتصادی است .

این کتاب مجموعه مقالاتیست که توسط آقای دکتر غنی نژاد گرداوری شده و دیدگاه های اقتصاددانان مشهور و البته در کنار آنها از کسانی هم نام برده که کمتر معرفی شده اند ولی نقش مهمی در روند شکل گیری مفاهیم اقتصاد به شکل کنونی داشته اند و بخش نخست آن قدیمی ترین دیدگاه و مربوط به توماس آکوئینی میباشد .

اسلاید 3 :

نوافلاطونیان
عمده تفکری که داشتند عالم مادی قادر به درک دنیای ابدی نیست .

اسلاید 4 :

دومنیکن ها که بودند و عوامل بوجود آمدن فرقه "دومینیکن”

در قرون 12-13میلادی 

----- بروز جنگ‏های صلیبی طاقت‏ فرسا

 ----- حرص و طمع شدید کلیساییان و سربازان وابسته به آنان به مال دنیا

مردم کم‏کم به روحانیت مسیحی بدبین شده بودند.

در این قرن‏ها بود که راهبان بسیاری دیرها را رها کرده و برای خدمت به مردم به میان آنان آمدند.

این راهبان می‏کوشیدند تا بین تعلیم و موعظه در اجتماع و پیروی از یک نظام رهبانی تعدیل یافته موازنه ایجاد کنند. از دل آن دو فرقه روحانی سر برآورد: فرقه فرانسیسی (فرانسیسکن‏ها) و فرقه دومینیکی (دومینیکن‏ها).

اسلاید 5 :

دومینیکن‏ها در ایران
کلیسای مریم مقدس» نزدیک ماکو متعلق به ارمنیان پیرو فرقه دومینیکن که در قرن چهاردهم به عنوان مرکز کاتولیک در ایران بوجود آمد .

اسلاید 6 :

توماس آكويناس :
از اولياي مذهب كاتوليك به شمار مي آيد. از اين رو به وي لقب قديس يا پاك را داده اند.
عقايد وي براي معتقدان به مذهب كاتوليك، در مباحث فلسفي و ديني حجت به شمار مي آيد .
انديشه آكويناس تلفيق و تركيبي از:
فلسفه ارسطو، افلاطون و نيز اقتباسي از عقايد مسيحيت

اسلاید 7 :

انتزاع
عقل انسان با تحلیل پدیده های فردی و با کمک انتزاع میتواند بله درک صورتهای کلی نائل شود

اسلاید 8 :

با تکیه بر برخی از اندیشهای ارسطو، تفسیری متفاوت از رویکرد متالهین نو افلاطونی غالب بر کلیسا در قرون وسطی ارائه داد
و
راه را برای خرد ورزی مدرن در سدههای بعدی باز کرد.

تومیستها، طرفداران توماس آکویناس هستند.

اسلاید 9 :

نوافلاطونیان :
با حس تجربی نمیتوان به دنیای ابدی و ازلی راه پیدا کرد . دوگانگی بین جسم میرنده و روح جاودانه
شالوده های فلسفه نوافلاطونی
کهن ترین اثری که بیان فلسفه نوافلاطونی است، مجموعه رساله هایی است که فلوطین نوشته و شاگردش آن را تدوین کرده است. نام این مجموعه نه گانه ها است. با خواندن این کتاب در می یابیم که چرا فلوطین یکی از پر تاثیرترین فیلسوفان بوده است. قرن سوم میلادی عصر ویرانی کامل امپراتوری روم است. تفکر عمومی جامعه، که آشوب و انحطاط آن را فرا گرفته بود، چیزی جز نا امیدی و بیزاری نبود. چاره رهایی از این اوضاع و اندیشه های پوچ گرا، فلسفهای بود که عالم حقیقی را قلمرو زیبایی و نظم نشان می داد که انسان با تلاش اخلاقی و کوشش فکری می توانست به این عالم حقیقی دست یابد. این چکیده فلسفه مابعدالطبیعی فلوطین و علت تاثیر گسترده آن بود.

برداشت مسیحی از چیستی واقعیت تا اندازه زیادی برگرفته از فلسفه نوافلاطونی است. بویژه مفهوم عالم حقیقی در این فلسفه، همان ملکوت آسمان مسیحی و نقطه مقابل دنیای مادی است. این دنیا خانه غم و ناامیدی است ولی عالم حقیقی منزل امید و شادی است. این دیدگاه مستقیماً از فلسفه فلوطین گرفته شده است.‏ فلسفه فلوطین به پرسش اساسی مابعد الطبیعی در باب چیستی هستی پرداخته است. و به چنین تعریفی پرداخته است: فراسوی همه چیز و جهان مادی، "احد" است و تمام هستی از او صادر می شود، معرفت احد معرفت به خود است. عقل، نفس و انسان از او صادر میشود و شر حاصل کم و کاستی هایی است که در دنیای مادی وجود دارد. از دید مردم غرب فلوطین یگانه و بارزی از آمیختگی مابعد الطبیعه و عرفان است.

فلسفه فلوطین در عمق نظام فلسفی بس زیبایش روی از این جهان نتافته است، بلکه درصد ستردن ظلمت و آلودگی از آن بوده است. اما در خصوص برتری جهان دیگر آن قدر اصرار ورزیده است که زیبایی و نکویی اش را با چنان شور و اغراقی تعریف می نماید که به نظر پیروانش موضوعی را که در عرصه تفکر طرح کرده که آنها را به عالمی ورای ظلمت و فساد وجود دنیاییشان برکشیده است.

فلسفه نوافلاطونی که به عنوان مکتبی که در میان مردم از نفوذ برخوردار بود، همه عناصر دین را داشت، جز خدا. و آن گاه که مسیحت این کاستی را جبران کرد، پیوند این دو، تومار همه فلسفه های باستان را پیچید و نزدیک به هزار سال به عنوان تنها حقیقت بر اندیشه انسان غربی حکم راند. در حقیقت فلسفه نوافلاطونی از بخش بزرگی از آنچه به نظر ما در فلسفه یونان و بویژه در فلسفه افلاطون ارزشمند است، یعنی از فلسفه ای که نوافلاطونیان به زعم خود در اصل به زنده ساختن آن اهتمام کرده بودند، غفلت ورزیده است. نظریه مثل افلاطون و گرایش او به عرفان تقریباً تنها چیزی است که نوافلاطونیان از افلاطون گرفتند. دیالکتیک افلاطون، بحث او درباره چیستی فضیلت و تحلیلش از مفاهیم، در فلسفه نوافلاطونی نادیده گرفته شده است.

شکاکیت فلسفه یونانی که پیشینه اش به کسنوفانس باز میگردد و گاه ارزشمند ترین بنیاد فلسفه جلوه می کند، همچنان که به یقین امروزی ترین رهاورد فکری یونانیان است، هیچ جایی در فلسفه نو افلاطونی ندارد. با توجه به این واقعیتها می توان دید که واپسین فلسفه دوره باستان در اصل چیزی جز تعلق خاطرهای آن جهانی افلاطون و پافشاری در رسیدن به بی نیازی در دنیای آکنده از شر نیست. و این دو از ویژگی های جنبش های فلسفی پس از ارسطو است که در فلسفه نوافلاطونی به حد افراط رسیده است.‏

ان توماس در مقابل جریان نوافلاطونیِ مسیحی، که بر اشراق الاهی تأکید میکرد، مفاهیم فطری را، چه به صورت اشراق الاهی چه به صورت مفاهیمی که از ابتدا همراه با ذهناند، رد کرد.

به نظر او، ذهن انسان لوحی نانوشته است.

او به تبع ارسطو اعلام کرد که انسان بالقوه به موجودات علم دارد و پس از تجربه حسی است که علم او از قوه به فعل در میآید.

معرفت انسان به خویشتن نیز به واسطه تأمل باطنی نیست؛ به عبارت دیگر، انسان به واسطه معرفت تجربیاش و، به وجود خویش علم دارد.

با شناخت دیگران است که انسان میفهمد نَفْسی دارد و زنده است.

با این سخن، توماس به روشنی راه خود را از نوافلاطونیان مسیحی، همچون بوناونتورا و قبل از او آوگوستینوس، جدا کرد.

اینان نفس را جوهری مفارق در نظر میگرفتند که قبل از بدن موجود بوده و بر آن برتری کامل داشته است و چون نفس جوهری برتر بوده، بدون نیاز به بدن، به خود آگاهی داشته است و بهطور کلی نفس با اشراق الاهی حقایق را درک میکند.

اسلاید 10 :

فلسفه و الهیات تضادی با هم ندارند ومکمل هم هستند برای رسیدن به حقیقت.

اسلاید 11 :

دانش انسانی

اسلاید 12 :

مالکیت خصوصی

اسلاید 13 :

مفاهیم جدید مالکیت !

اسلاید 14 :

مالکیت حق طبیعی انسانهاست
موهبت عقل
استفاده از اشیا
ضرورت برای زنده ماندن

قدرت استفاده از اشیا = مالکیت

اسلاید 15 :

مالکیت خصوصی به 3 دلیل امری ضروری و اجتناب پذیر برای زندگی انسانی است .

اسلاید 16 :

دلایل ضرورت مالکیت :
اقتصادی ؛عامل مهم در تولید ثروت و رفاه بیشتر جامعه است .
پیشرفت نظم و جلوگیری از هرج و مرج در میان انسانهاست .
ایجاد وضعیت صلح آمیز در جامعه .

اسلاید 17 :

تجارت یولی محکوم
عدالت
طبیعی
قوانین انسانی

اسلاید 18 :

ارزش یولی
وسیله ای برای اندازه گیری ثروت
مبادله راحت
اگر برای کسب ثروت باشد ---- خلاف طبیعت

اسلاید 19 :

قیمت عادلانه

اسلاید 20 :

توماس آکویینی ناگزیر از پذیرفتن این واقعیت بودند که قیمت عادلانه را با دقت ریاضی نمیتوان از پیش معین کرد و این قیمت تخمینی است و در شرایط متعارف بازار معین میگردد. منظور از شرایط متعارف عبارت است از فقدان احتکار، انحصار و خلاصه هرگونه دستکاری غیرقانونی در قیمتهای بازار.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید