بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

تکلیف انسان شناسی
داستان گاو بنی اسرائیل

اسلاید 2 :

آیه شریفه:
البقره
وَإِذْ قَالَ مُوسَىٰ لِقَوْمِهِ إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تَذْبَحُوا بَقَرَةً ۖ قَالُوا أَتَتَّخِذُنَا هُزُوًا ۖ قَالَ أَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ ﴿٦٧﴾قَالُوا ادْعُ لَنَا رَبَّكَ يُبَيِّنْ لَنَا مَا هِيَ ۚ قَالَ إِنَّهُ يَقُولُ إِنَّهَا بَقَرَةٌ لَا فَارِضٌ وَلَا بِكْرٌ عَوَانٌ بَيْنَ ذَٰلِكَ ۖ فَافْعَلُوا مَا تُؤْمَرُونَ ﴿٦٨﴾قَالُوا ادْعُ لَنَا رَبَّكَ يُبَيِّنْ لَنَا مَا لَوْنُهَا ۚ قَالَ إِنَّهُ يَقُولُ إِنَّهَا بَقَرَةٌ صَفْرَاءُ فَاقِعٌ لَوْنُهَا تَسُرُّ النَّاظِرِينَ ﴿٦٩﴾قَالُوا ادْعُ لَنَا رَبَّكَ يُبَيِّنْ لَنَا مَا هِيَ إِنَّ الْبَقَرَ تَشَابَهَ عَلَيْنَا وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ لَمُهْتَدُونَ ﴿٧٠﴾قَالَ إِنَّهُ يَقُولُ إِنَّهَا بَقَرَةٌ لَا ذَلُولٌ تُثِيرُ الْأَرْضَ وَلَا تَسْقِي الْحَرْثَ مُسَلَّمَةٌ لَا شِيَةَ فِيهَا ۚ قَالُوا الْآنَ جِئْتَ بِالْحَقِّ ۚ فَذَبَحُوهَا وَمَا كَادُوا يَفْعَلُونَ ﴿٧١﴾
ترجمه
و [یاد کنید] زمانی که موسی به قومش گفت: خدا به شما فرمان میدهد گاوی را ذبح کنید، گفتند: آیا ما را مسخره می کنی؟! گفت: به خدا پناه می برم از اینکه از نادانان باشم. (۶۷
وَإِذْ قَتَلْتُمْ نَفْسًا فَادَّارَأْتُمْ فِيهَا ۖ وَاللَّهُ مُخْرِجٌ مَا كُنْتُمْ تَكْتُمُونَ ﴿٧٢﴾

اسلاید 3 :

گفتند: از پروردگارت بخواه که برای ما توضیح دهد رنگش چگونه باشد؟ گفت: خدا می گوید: گاوی است زرد و رنگش روشن که بینندگان را شاد و مسرور می کند. (۶۹)
گفتند: از پروردگارت بخواه برای ما بیان کند که [نهایتاً آن گاو] چه گاوی است؟ زیرا این گاو بر ما مُبهم و مُشتبه شده، و اگر خدا بخواهد [به شناخت آن] هدایت خواهیم شد. (۷۰)
گفت: او می گوید: گاوی است که نه رام است تا زمین را شخم زند و نه زراعت را آبیاری نماید، [از هر عیب و نقصی] سالم است، و رنگی مخالف رنگ اصلی در آن نیست، گفتند: اکنون حق را برای ما آوردی. پس آن را ذبح کردند، در حالی که نزدیک بود فرمان خدا را اجرا نکنند!! (۷۱)
گفتند: از پروردگارت بخواه برای ما بیان کند که آن گاو چگونه گاوی باشد؟ گفت: او می فرماید که آن گاوی است نه پیر از کارمانده، نه جوان نارسیده، [بلکه] گاوی میان این دو نوع گاو است. پس آنچه را به آن فرمان داده اند، انجام دهید(۶۸)
و [یاد کنید] هنگامی که کسی را کشتید و درباره [قاتل] او به نزاع و ستیز برخاستید؛ و خدا آشکار کننده چیزی است که پنهان می داشتید. (۷۲)

اسلاید 4 :

توضیح مطلب

در زمان حضرت موسی، بنی اسرائیل دوازده طایفه بودند که هر یک در مکانی میزیست. یک نفر فردی را از یک طایفهی دیگر به قتل رسانید و جسدش را در جایی انداخت، در این هنگام طایفهها در مورد قاتل اختلاف کردهاند و هر یک قتل را به گردن دیگری میانداخت، خداوند به حضرت موسی فرمود که به آنها دستور دهد گاوی را ذبح کنند و دُم آن را به مقتول بزنند تا مقتول زنده شده و قاتل را معرفی کند اما بنی اسرائیل نیز برای ذبح گاو هر بار بهانههایی ذکر میکردند که مثلا این گاو چگونه گاوی باشد جوان باشد یا پیر، کاری باشد یا شیرده، چه رنگی باشد و از اینگونه بهانه ها، اما در آخر که بهانهای نداشته و گاو را شناختند مجبور به ذبح آن شدند.

دلالت این آیه بر مطلب از آن جهت است که شخصی که به اذعان همه به قتل رسیده بود، در مقابل دیدگان بنی اسرائیل زنده شد و قاتل خویش را معرفی کرد. پس زنده شدن پس از مرگ امکانپذیر است.

اسلاید 5 :

تفسیرهای نادرست
در مورد این آیه تفسیرهای نادرستی نیز ارائه شده است که به بیان آنها میپردازیم.
تفسیر المنار: در این کتاب گفته شده که بنی اسرائیل برای کشف حقیقت یک دروغ سنج داشتند در اینجا نیز دم گاو را به مقتول زده تا قاتل دچار اضطراب شده و به قتل اعتراف کند.
پاسخ: اولا اینکه با این کارها نمیتوان مجرم را یافت چرا که درصد کتمان بسیار بالاست
دوما اینکه دم گاو را به مقتول زده تا زنده شود و شهادت دهد نه اینکه به قاتل بزنند تا اعتراف کند.
سوما اینکه ذیل آیه ربطی به این سخنان ندارد چرا که در ذیل آیه میفرماید که خداست که زنده میکند مرده را و این امر ربطی به کشف جرم ندارد.
برخی گفته اند این دو داستان اساسا به هم ربطی نداشته و اینگونه توجیه کردهاند که مردم آن زمان گاو را مقدس میدانسته و شاهد این مطلب را گوساله سامری میدانند و ذیل آیه را که اضربوه ببعضها آمده است را نیز توجیه کردهاند که ضرب به معنای زدن نیست بلکه به معنای این است که جنایت را به پای گاو بزنند .
توضیح مطلب: از آنجایی که مردم آن زمان گاو را مقدس میدانسته و پرستش میکردند واین شرک محسوب میشود و تمام جنایات به شرک بر میگردد، پس قرآن در مقام این است که یک نکته جامعه شناختی یاد بدهد و آن اینکه منشا تمام گناهان شرک است و تا جایی که جامعه مشرک باشد مردم مرده محسوب میشوند

اسلاید 6 :

پاسخ:
این تعبیر عامیانه است و در قرآن کریم که کتابی ادبی و فصیح است راه ندارد.
در جایی که کاری را به شخصی نسبت میدهند تعبیر گذاشتن استفاده میشود و نه زدن.
در زبان عربی چنین تعبیری یافت نمیشود به خلاف زبان فارسی .
هیچ دلیلی بر تقدس گاو در نزد بنی اسرائیل مثل هندوها یافت نمیشود و داستان گوساله سامری نمیتواند موید باشد
آنها خود روزانه تعدادی گاو را ذبح میکردند و این دلیل بر عدم تقدس آن است.
ارتکاب همه گناهان را نمیتوان به شرک نسبت داد.
این مطلب ربطی به ذیل آیه که میفرماید والله مخرج ماکنتم تکتمون ندارد.
این مطلب ربطی با احیای موتی که آیه در مقام بیان است ندارد.

در آخر با ز هم باید تاکید کرد که این آیه در مقام اثبات معاد هست و این مطلبی است انکارنشدنی بلکه شاید حکمتهای دیگری نیز داشته باشد همانطور که در روایات به آن اشاره شده است

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید