بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بازنگری اخلاقی شیوه های اجرای آزمون های پزشکی از گذشته تا کنونEthical Review of  Medical Examination Methods from past to present

اسلاید 2 :

این موضوع از دیدگاه عوامل تاثیرگذار بر آموزش پزشکی که خود عامل مهمی در شکل گیری ذهنیت درمان و پژوهش می باشد انتخاب شده است

اسلاید 3 :

طی سه دهه گذشته، ساختارهای قلمرو پزشکی در همه ابعاد آن – یعنی آموزش، پژوهش و درمان از آغاز تحصیل دوره عمومی تا بالاترین مقاطع تخصصی و فوق تخصصی – دچار تحولاتی شده که قابل تامل و بازنگری است. به عنوان مثال:

A.ایجاد دوره فیزیوپاتولوژی درسال های اولیه بعد از انقلاب فرهنگی و پی بردن به لزوم تجدیدنظر درباره آن،

B. اجرای شیوه جدید آموزش پزشکی بصورت آزمایشی در یکی ازدانشگاه ها و تصمیم به اجرای اصلاح شده آن در برخی دیگر از دانشگاه ها،

C.تاسیس رشته های متعدد ومتنوع فوق تخصصی و فلوشیپ در میان انبوهی از نظرات موافق و مخالف برجسته ترین چهره های پزشکی کشور (سیاست تقویت رشته مادر در برابر سیاست تجزیه رشته مادر)، 

D. و موارد متعدد دیگر ازجمله: اجرای آزمون همه بوردهای تخصصی و فوق تخصصی بصورت OSCE.

اسلاید 4 :

OSCE Objectively Structured Clinical Examination

اسلاید 5 :

مبانی اصلی اندیشه وتصمیم مجریان این شیوه آزمون، عبارت بود از:A. رعایت عدالت،B. رعایت اخلاق،C. کاهش اعتراضات وامکان جواب مستند به شکایات. علیرغم مخالفت صریح و مستمر برخی از هیات های ممتحنه با این شیوه، مسئولین آموزشی، طی چهارسال گذشته اصراربراجرای آزمون به همین شیوه را داشته، تنها در آزمون امسال، برای اجرای تلفیقی از شیوه پیشین با OSCE انعطافی نشان داده شد.

اسلاید 6 :

نقد و بررسی

اسلاید 7 :

نظر به اینکه در شیوه OSCE، بجای آزمودن دانش آموختگان بر بالین بیمار، از تصویر، اسلاید، فیلم، مولاژ، بیمارنما و . استفاده می شود،شایسته است که با تامل مبتنی بر ژرف نگری و رعایت موازین اخلاقی، به موارد زیر توجه کنیم:

اسلاید 8 :

1 - درمقاطع کارآموزی وپیش کاروزی که دانشجویان فاقد هرگونه تجربه بالینی، باید مهارت هائی را کسب کنند تا صلاحیت حضور بر بالین بیماران را پیدا کنند، استفاده از شیوه OSCE برای آموزش و آزمون، می تواند معقول، منطقی و اخلاقی باشد.  اما برای کارورزان که می خواهندبه عنوان پزشک عمومی، به اقصی نقاط کشور بروند و به درمان مردم بپردازند (بخصوص بر اساس طرح پزشک خانواده) وحتی مانع اولیه برای رفتن بیماربه سراغ اطبا ومتخصصین بشوند،برای اینها به عنوان آزمون نهائی هم مناسب نیست، چه رسد به آزمون نهائی دوره های تخصصی وفوق تخصصی، که برای این گروه ها می تواند نوعیRegression و تنزل درجه بشمارآید..

اسلاید 9 :

2 – باتوجه به اینکه اصولاً «آزمون، آموزش را جهت می دهد» یا به عبارت دیگر: شیوه اجرا و منابع آزمون نهائی، دو عامل مهم شکل گیری و جهت دهی به شیوه های آموزشی بشمار می آیند، حذف بیمار واقعی از آزمون نهائی، اصل مهم «بیمار محوری» را تبدیل به موضوع های دیگری از قبیل «محفوظات محوری» یا «علامت محوری» و در خوشبینانه ترین حالت «بیماری محوری» کرده، فاصله دانش آموختگان ازاصول اخلاقی سودمندی وعدم زیان رسانی، بیشتر و بیشتر می گردد.

اسلاید 10 :

باید توجه داشت که: الف - در آزمون به شیوه OSCE هرچه تعداد ایستگاه ها زیاد باشد (برای حدود 100نفر، عملاً چندتا؟)، بازهم مهارت های محدودی تنها بر اساس بخش های محدودی از منابع و به همان تعداد ایستگاه ها سنجیده می شوند، در حالی که بر بالین بیمار واقعی، علاوه بر همه مهارت ها، خلاقیت، نبوغ و تسلط فرد بر تمام منابع و برای پرداختن به طبابت و احراز جایگاه استادی، بررسی می شوند.

اسلاید 11 :

2- گفته می شود که دستیاران در طی دوره دستیاری باید به اندازه کافی با بیمار واقعی کار کرده باشند، تا از عهده امتحانات ارتقای سالیانه برآیند، اما واقعیت اینست که برای پی ریزی و شکل گیری آموزش دوره دستیاری، هیچ عاملی موثرتر و نیرومندتر از چگونگی برگزاری آزمون نهائی نیست و همین خود، برترین دلیل و قویترین مجوز اخلاقی استفاده از بیمار واقعی در آزمون نهائی است در حدی که تخلف از آن، می تواند غیر اخلاقی بشمار آید.

اسلاید 12 :

اساساً دستیار را برای بازیگری تربیت می کنیم یا برای حل مشکلات واقعی؟ اگر برای واقعیت هاست، باید آزمون نهائیش واقعی باشد تا براساس نتیجه واقعی بتوان قضاوت کرد.در یک نظرخواهی از دستیاران روانپزشکی در باره این شیوه آمده بود: مصاحبه دروغین با بیمار دروغین و نتیجه دروغین. باتوجه به جو حاکم بر فضاهای آموزشی فعلی، پرورش فکر و ذهنیت دستیاران در چه جهتی است؟ محفوظاتی؟ تولید مقاله؟ بالینگری؟ اقتصادی؟ کسب موقعیت و مقام .؟؟؟ همه آنها؟ با واقعیت ها چگونه کنار بیائیم؟

اسلاید 13 :

3– در همه رشته های پزشکی – اعم از رشته های آسیب شناسی و رادیولوژی تا کودکان و روانپزشکی– هرگونه تصمیم گیری برای تعیین سرنوشت بیمار، مبتنی بر معاینه مستقیم، ارزیابی و مشاهده علائم کلامی و غیرکلامی است. با توجه به اصول سودمندی و عدم زیان رسانی، بایستی مبنای اصلی قضاوت در مورد صلاحیت اعطای عالی ترین دانشنامه و مقام رفیع هیات علمی به دانش آموختگان، آزمون های مفصل و همه جانبه ای باشد که مستقیماً بطور عینی بر بالین بیمار واقعی انجام می گیرند. آیا توجیه اخلاقی استفاده از بیمار واقعی در موقعیت بسیار حساس یادشده، ضعیف تر از توجیه استفاده کارآموزان و کارورزان رشته های پزشکی، پرستاری و مامائی از بیمار واقعی است؟؟؟

اسلاید 14 :

بخیه زدن به دور یک مداد که در ته لیوان چسبانده شده برای ارزیابی مهارت بخیه زدن در نقاط عمقی بدن چه معنی دارد؟ تشبیه بدن زنده متحرک لغزنده با یک قلم خشک جامد در ته لیوان قیاس درستی است؟

اسلاید 15 :

سیر تاریخی آزمون از زمان بقراط و جالینوس تا کنون.تعارض منافع بیمار ودستیار در آزمون بر روی بیمار واقعی. مقدمه واجب.

اسلاید 16 :

آیا درست است یک نفر را از آمریکا بعد از شش ماه رایزنی و خواهش برای خروج و ویزا با هزینه های بسیار سنگین به ایران بیاورند تا نحوه طرح سوال های چهارجوابی را به برجسته ترین اساتید کشوربدهد و در مقدمه همان جلسه در تالار امام علی (ع) دانشگاه شهید بهشتی صحبت از مفاخر طبی ایران همچون ابن سینا برزبان بیاورند و تأکید کنند که کتاب ابن سینا قرن ها در اروپا تدریس می شد و هنوز هم برجسته ترین دانشگاه های جهان از آن الهام می گیرند و همچنین صحبت از لزوم تدوین منابع رشته های تخصصی و فوق تخصصی توسط اساتید ایران و پیروی از تدوین کتاب جامع اورولوژی بشود. این قطعات چگونه با همدیگر همخوانی دارد؟

اسلاید 17 :

دانش محوری:

نظری: محفوظات، استنباطات، قضاوت، استدلال.

عملی: موارد شایع، موارد نادر، خلاقیت، نوآوری.

آمریکا محوری (و کشورهای پیشرفته علیرغم بیش از چهل سال تجربه موفق).

شریعت محوری (مقدمه واجب، وضو و تیمم، بیمار واقعی وضو است یا تیمم).

جامعه محوری.

دستیار محوری.

عدالت محوری.

اخلاق محوری.

بیمار محوری.

بیماری محوری.

رفع تکلیف محوری.

جامع و همه جانبه.

کم عارضه.

بدون عارضه.

پر عارضه.

بدون هزینه.

با هزینه.

اسلاید 18 :

* معیارهای ارزشیابی و آزمودن پزشکان و مدعیان حرفه پزشکی
به گفته رازی :
برای آزمودن و ارزشیابی پزشک:
نخست باید در زمینه تشریح و فیزیولوژی، پرسشهائی را مطرح کرد و استدلال وی را در ارتباط با فهم و ادراک مطالب مندرج در کتب پزشکی بررسی کرد. اگر شخص از موارد یاد شده، مایه ای نداشته باشد، نیاز به ارزیابی عملکرد بالینی وی نیست.
ولی چنانچه دانش وی در حد قابل قبولی بود، باید عملکرد بالینی وی را بررسی کرد.
برخی از معیارهای این بررسی، عبارتند از:

اسلاید 19 :

دانش نظری پزشک باید همراه با تجربیات بالینی باشد و چنانچه تجربه ای در کار نباشد، پزشک از بکار بردن دانش خود، ناتوان خواهد بود.
چنانچه پزشکی ادعا کند موضوعی را در کتاب های پزشکی خوانده است، باید آدرس دقیق مأخذ را از وی جویا شد و نظرهای مخالف و موافق سایر پزشکان را هم از وی پرسید.

اسلاید 20 :

باید وضعیت وعملکرد طبیعی اندام ها را بخوبی بشناسد تا بتواند به در رفتگی ها، سستی کاراندام ها و نابهنجاری های مختلف پی ببرد.
باید بتواند زمان شیوع و فصل گسترش بیماریهای گوناگون را بداند.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید