بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
کانی ها
علوم هشتم فصل 11
اسلاید 2 :
کانی ها، اجزای تشکیل دهندۀ سنگ کره
سنگ کره، عمدتاً از سنگ و کانی تشکیل شده است. همه ی سنگ ها از اجتماع یک یا چند نوع کانی تشکیل شده اند.
کانی طلا
اسلاید 3 :
کاربرد کانی ها
کاربرد کانی ها در زندگی ما بسیار گوناگون و فراوان است. برخی از کانی ها به عنوان کانی قیمتی درجواهرسازی مورد استفاده قرار می گیرند.
اسلاید 4 :
کانی های معدنی ارزشمند
گروهی دیگر از کانی ها به عنوان مادۀ ارزشمند معدنی از زمین استخراج می شوند
اسلاید 5 :
کاربرد کانی ها
دسته ای از کانی ها مصرف خوراکی دارند و در داروسازی و تهیه ی لوازم بهداشتی کاربرد دارند. برخی کانی ها وضعیّت حاکم بر گذشته ی زمین را نشان می دهند؛ بنابر این از آنها برای شناساسی محیط تشکیل شان استفاده می شود؛ مانند نمک خوراکی (هالیت) وگچ (ژیپس) که نشان دهنده ی اوضاع آب و هوایی گرم و خشک در زمان تشکیل آنهاست.
اسلاید 6 :
ویژگی کانی
کانی ها از عناصر مختلف تشکیل شده اند و خود اجزای تشکیل دهنده ی سنگ ها هستند. کانی ها مواد طبیعی، جامد و متبلوری اند که ترکیب شیمیایی نسبتاً ثابتی دارند.
کالکانتیت - سولفات مس یا CuSO4.5H2O
یاکربنات کلسیم CaCO
اسلاید 7 :
عوامل فراوانی کانی ها
فراوانی کانی ها در همه جا یکسان نیست و به عواملی مانند شرایط تشکیل کانی، مقدار پایداری و مقاومت آنها در برابر فرسایش و فراوانی عناصر تشکیل دهنده ی آنها بستگی دارد.
فلوئوریت
اسلاید 8 :
تشکیل کانی ها
کانی ها به روش های مختلفی تشکیل می شوند. برخی از آنها حاصل تبلور مواد مذاب هنگام سرد شدن هستند. بیشتر کانی های قیمتی به این شیوه تشکیل می شوند.
اسلاید 9 :
کانی های تبخیری
بعضی از کانی ها حاصل تبخیر محلول های فراسیر شده هستند؛ مانند کانی هالیت.
اسلاید 10 :
تشکیل کانی ها
دسته ای از کانی ها تحت تأثیر گرما، فشار و واکنش با محلول های داغ به دست می آیند؛ مانند گرافیت.
اسلاید 11 :
شناسایی کانی ها
کانی شناسان برای شناسایی کانی ها از خواص فیزیکی، شیمیایی و نوری آنها استفاده می کنند.ازخواص فیزیکی کانی شکل بلور است.
اسلاید 12 :
رنگ کانی
رنگ خاکه کانی خط رنگی است که در اثر کشیدن یک کانی به سطح چینی سفید بدون لعاب حاصل میشود. در واقع رنگ خاکهای که از یک کانی به جا میماند همان شکل پودر شده کانی است که در اثر سایش با یک سطح سخت تولید میشود. برخی کانیها همیشه به یک رنگ دیده میشوند. برای مثال، طلا همواره زرد، گرافیت همیشه سیاه و مالاکیت به رنگ سبز فیروزهای است.
اسلاید 13 :
سختی کانی
به منظور سنجش سختی کانیها ، ده کانی به عنوان مبنای سختی انتخاب شدهاست که از لحاظ سخت بودن هرکدام یک درجه کامل فرق دارند.
اسلاید 14 :
خواص شیمیایی کانی ها
واکنش پذیری کانی با اسیدتنها ویژگی شیمیایی که در شناسایی فوری کانی ها به کار گرفته می شود نحوه ترکیب آنها با هیدرولیک اسید ضعیف ( ۵ تا ۱۰ درصد ) است.
به عنوان مثال کلسیت در اسید رقیق می جوشد.
اسلاید 15 :
خواص نوری کانی ها
با استفاده از میکروسکوپ های ویژه ی کانی شناسی نوری با مقطع نازک و دنیای عجیب و رنگارنگ کانی ها آشنا می شویم. به طور مثال:کاني هايي که در نور عادي خاکستري رنگ هستند : کوارتز، پيروکسن ،سانيدين ، پلاژيو کلاز
اسلاید 16 :
کانی های نامهربان
برخی از کانی ها در طبیعت وجود دارند که برای سلامتی انسان ضرر دارند. هنگام برخورد با این کانی ها با رعایت اصول علمی و بهداشتی می توان از آسیب آن ها در امان بود. مانند کانی پنبه نسوز(آزبست)
اسلاید 17 :
کانی پنبه نسوز(آزبست)
این کانی که به صورت رشته ی الیاف طبیعی وجود دارد، پس از استخراج از معدن به دلیل مقاومت زیاد در برابر گرما و کشش در تهیه ی لنت ترمز، لباس های ضد حریق،سقف های کاذب و . استفاده می شود.
اسلاید 18 :
نام گذاری کانی ها
نام گذاری کانی ها باتوجّه به ملاک هایی مانند نام محل پیدا شدن آن کانی برای اولین بار، نام کاشف آن، به افتخار نام دانشمندان برجسته یا خواص کانی ها مانند خاصیت آهن ربایی، رنگ، ترکیب شیمیایی و . انجام می شود. در نام گذاری کانی ها معمولاً پسوند ایت (ite) را به آخر نام کانی اضافه می کنند.
لیمونیت: رنگ زرد لیمویی
مگنتیت: خاصیت آهنربایی
لیمونیت
مگنتیت
اسلاید 19 :
کانی های ملی
برخی از کانی ها برای اولین بار در ایران و یا به افتخار زمین شناسان و دانشمندان ایرانی نام گذاری شده اند.از این رو به این کانی ها نام ایرانی داده شده است؛ مانند کانی های بیرونیت ، آویسنیت و خادمیت که به ترتیب به نام ابوریحان بیرونی و ابوعلی سینا و نصرالله خادم نام گذاری شده اند. کانی ایرانیت نیز اولین بار در ایران کشف شد
کانی خادمیت:
بیرونیت
ایرانیت