بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بسم الله الرحمن الرحیم

اسلاید 2 :

تعریف بلوغ
بلوغ دوره بحراني انتقال از مرحله کودکي به بزرگسالي و زمان اکتساب قدرت باروري است. دوره ی بلوغ به ویژه برای دختران دوره ی بسیار مهم و حساسی در زندگی به شمار می رود. آنان با ورود به سن بلوغ شاهد تغییرات زیادی در وضعیت «ظاهری»، «روانی» و «رفتارهای اجتماعی» خود می باشند. در این دوره تغییرات فیزیکی مهمی در بدن رخ می دهد که منجر به ایجاد «تغییرات بافت چربی در بدن»، «رشد سریع استخوان ها»، «بلند شدن قد» و «بروز تغییرات
جنسی جسمی» خواهد شد.
دوران بلوغ همزمان با دوران نوجوانی است و بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی به سنین 10 تا 19 سال اطلاق می شود.

اسلاید 3 :

اشکال بلوغ
بلوغ اخلاقی
بلوغ معنوی
بلوغ اقتصادی
و.

اسلاید 4 :

بلوغ جسمی و تغییرات
تلارک:اولین واقعه بلوغ رشد پستان ها است که معمولا در سنین بین 13-9 سالگی روی می دهد.بطور متوسط در 9.5 سالگی پستان ها رشد می کنند.
پوبارک و آدرناک:رشد موهای شرمگاهی . متعاقب رشد پستانها اتفاق می افتد و تقریبا در 10.5 سالگی بروز میکند.
منارک:شروع خونریزی و قاعدگی معمولا 2 سال پس از تلارک اتفاق می افتد.

اسلاید 5 :

فیزیولوژی قاعدگی
با بلوغ دختر، هورمونهایی از هیپوفیز (یکی از غدد موجود در مغز) ترشح میشود که این هورمونها تخمدانها را وادار به ساخت هورمونهای زنانه میکنند. این هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون نامیده میشوند
پس از  شروع دوره های قاعدگی یک دختر و بلوغ جسمی او ، در هر ماه یک تخمک  از درون تخمدان آزاد میشود که به این عمل تخمک گذاری میگویند. تخمک وارد لولههای فالوپ میشود و از طریق آن به سمت رحم حرکت میکند.– مسألهای که در اکثر دروههای قاعدگی اتفاق میافتد- تخمک بارور نمیشود و از بدن دفع میشود.

در این صورت رحم که خود را آماده پذیرایی از تخم بارور کرده بود و دیواره اش ضخیم شده بود ، با تشکیل نشدن تخم (بارور نشدن تخمک) به حالت اول خود برمیگردد و برای این کار بافت اضافی رحم شروع به ریزش میکند. ریزش بافت و مخاطات که خونی است همان خونریزی قاعدگی است.پس  خونریزی قاعدگی فقط شامل خون نیست بلکه بافت اضافی و مخاطات خونی است که از رحم به بیرون ریخته میشود. این وقایع هر ماه یکبار اتفاق میافتد. و این وقایع ماهانه در طول زندگی یک خانم طبیعی ادامه مییابد تا اینکه زن در حدود سن ۵۰سالگی به یائسگی برسد. یائسگی به این معنی است که زن همة تخمکهای موجود در تخمدانها را آزاد کرده است و دیگر تخمک ندارد. بنابراین دورههای قاعدگی نیز تمام میشود و دیگر امکان بچهدار شدن برای او نیست.

اسلاید 6 :

تغییرات هورمونی در قاعدگی
در نيمه اول سيكل ميزان استروژن بالا رفته و باعث رشد و افزايش سلولهاي رحمي مي شود.در پاسخ به هورمون FSH  ، در هر تخمدان ، چند فولیکول  شروع به رشد مي كنند.هر فولیکول ، حاوی یک تخمک نا بالغ است . در حوالي روز ۱۴ از يك سيكل ۲۸ روزه در پاسخ به هورمون LH ، یکی از فولیکولها که زرنگ تر و سالم تر از بقیه بوده و توانسته تخمک را بالغ کند ،  پاره شده و تخمک را به داخل لوله آزاد میکند . اين مرحله تخمك گذاري ناميده مي شود.   در نيمه دوم سيكل (یعنی پس از تخمک گذاری ) ، تخمك وارد لوله فالوپ (لوله رحم ) مي شود.در اين مرحله پروژسترون بالا رفته و رحم را آماده بارداري مي كند.اگر در اين مرحله تخمك بارور شود بارداري رخ خواهد داد.در غير اينصورت تخمك بعد از مدتي از بين مي رود.اگر بارداري رخ ندهد استروژن وپروژسترون كاهش مي يابند و لايه ضخيم رحم ريزش كرده و خونريزي قاعدگي يا عادت ماهيانه را ايجاد مي كند.

اسلاید 7 :

دوره یا سیکل قاعدگی چیست؟
خونريزي قاعدگي قسمتي از سيكل قاعدگي مي باشد.متوسط زمان يك سيكل قاعدگي نرمال ۲۸ روز است.اما يك سيكل نرمال ممكن است از ۲۳ تا ۳۵ روز متفاوت باشد. از روز اول این پریود تا روز اول پریود بعدی ، یک چرخه یا سیکل نام دارد . مثلا اگر شما 2 مهر ، 5 آبان ، 3 آذر پریود شده باشید ، سیکل اول شما 33 روز و سیکل دوم شما 27 روز بوده است .

اسلاید 8 :

خونریزی قاعدگی هر چند وقت یک بار تکرار میشود؟
همانگونه که سن شروع بلوغ در دختران متفاوت است، دورههای قاعدگی نیز برای دختران متفاوت است. دوره ی قاعدگی برای بعضی دختران ممکن است ۲۸روز، برای بعضی دیگر ۲۴روز، ۳۰روز و یا حتی ۳۵روز طول بکشد. حتی ممکن است در یک فرد ، سیکل طبیعی بطور ثابت ، یک عدد نباشد . مثلا ماه قبل 32 روزه و این ماه 30 روزه باشد.

دختران نوجوان و جوان ممکن است قاعدگی نامنظم داشته باشند که بخصوص در اولین دورههای قاعدگی بیشتر دیده میشود. برای مثال یک دختر که به تازگی قاعده شده است ممکن است ۲ماه متوالی دورههای ۲۸روزه داشته باشد و در طی یک ماه بعد هیچ خونریزی نداشته باشد یا حتی دو خونریزی متوالی با فاصله زمانی بسیار کم بین آنها داشته باشد. معمولاً پس از چندین ماه، دورههای قاعدگی از نظم بهتری برخوردار میشود.

اسلاید 9 :

در قاعدگی خونریزی به چه میزان است و چندروز طول می کشد؟
مدت زمان خونریزی ثابت نیست و ممکن است تغییر کند. بعضی دختران فقط 3 روز خونریزی دارند. بعضی دیگر ممکن است ۷روز و یا حتی بیشتر خونریزی داشته باشند. مقدار خونریزی نیز ممکن است متفاوت باشد. بعضی از دختران آنقدر مقدار خونریزی اندکی دارند که حتی ممکن است شک کنند که آیا قاعده شدهاند یا نه. بعضی دیگر ممکن است خونریزی شدیدتری داشته باشند. برای اکثر دختران خونریزی در حد چند قاشق غذاخوری تا کمتر از نصف یک استکان (حدود ۱۲۰میلیلیتر) است که ممکن است زیاد به نظر آید ولی طبیعی باشد. اما میزان طبیعی خونریزی ، در منابع علمی ، 30 تا 80 میلی لیتر ذکر شده است . اگر هموگلوبین یک زن را به طور طبیعی ۱۴ فرض کنید، کاهش بیش از ۵ واحدی در هموگلوبین پس از هر قاعدگی به مفهوم یک خطر جدی برای فرد و مستلزم دریافت خون پس از هر بار قاعدگی است. 

باید متوجه بود که حتی از یک ماه به ماه بعد ممکن است مقدار خونریزی و تعداد روزهای خونریزی در یک دختر متفاوت باشد. در صورتیکه از بینظمی و یا مقدار خونریزی خود نگرانی دارید بهتر است تا با یک پزشک مشورت کنید.

اسلاید 10 :

قاعدگی کم و قاعدگی زیاد :

نکته : اگر خونریزی کمتر از 3 روز یا میزان آن کمتر از 30 میلی لیتر باشد به آن هیپومنوره گفته میشود و غیر طبیعی است.
اگر مدت خونریزی بیشتر از 8 روز یا میزان آن بیشتر از 80 میلی لیتر باشد به آن هیپرمنوره گفته میشود و غیر طبیعی است.
فواصل بین قاعدگی ها نباید کمتر از 21 روز و بیشتر از 35 روز باشد.
برای تعیین میزان خونریزی به تعداد پدهای که استفاده می کنید دقت کنید

اسلاید 11 :

يك خانم تا چه زماني پريود مي شود ؟
  زنان تا زمان يائسگي پريود مي شوند.سن متوسط يائسگي حدود 50 سالگي است.يائسگي يعني زن قادر به توليد تخمك نبوده و نمي تواند ديگر باردار شود.مانند قاعدگي سن شروع يائسگي هم مي تواند متفاوت باشد.معمولا در سالهای قبل از یائسگی ، الگوهای نا منظمی از خونریزی ایجاد می شوند.

اسلاید 12 :

درد قاعدگی یا دیسمینوره چیست و چطور آنرا متوقف کنیم یا کاهش دهیم ؟
درد قاعدگی عبارت است از بروز درد شدید دل پیچه مانندبه هنگام عادت ماهانه. درد قاعدگی ممکن است یکی دوسال بعد از بلوغ آغاز و بطور مرتب رخ دهد ( درد قاعدگی اولیه )، یا اینکه سالها بعد از وقوع اولین قاعدگی شروع شده باشد ( درد قاعدگی ثانویه ) شدت علایم بیماری از یک فرد به فرد دیگر بسیار متغیر است و حتی در یک خانم نیز ممکن است از یک قاعدگی به قاعدگی دیگر متفاوت باشد. معمولا با بالارفتن سن و به دنیا آوردن بچه علایم بیماری کمتر می شود. درد قاعدگی در ۱ تا ۲ درصد از زنان به حدی شدید است که مخل فعالیت های روزانه آنها می شود.
درد دل پیچه مانند و گاهی تیز در قسمتهای پایین شکم، کمر و رانها. این درد با شروع قاعدگی آغاز شده و به مدت چند ساعت تا چند روز ادامه می یابد.

اسلاید 13 :

علت درد قاعدگی
–انقباضات قوی و طولانی مدت دیواره عضلانی رحم وکمر به دلیل آزاد شدن پروستوگلاندینها از اعصاب پشتی نخاع، کش آمدن و گشاد شدن گردن رحم برای ورود خون از رحم به واژن و دفع آن.
درد قاعدگی شدید می تواند نشان دهنده بیماری های زیر باشد
– عفونتهای لگنی

– آندومتریوز

– فیبروئیدها و سایر تومورهای خوش خیم رحم

– استفاده از آی یو دی
عوامل تشدید کننده درد قاعدگی
مصرف کافئین
استرس. مسایل عاطفی و روانی به خودی خود باعث درد نمی شوند اما می توانند درد را بدتر یا پاسخ به درمان را کمتر کنند.
ورزش نکردن
رژیم غذایی نامناسب مانند : کمبود آهن ، کمبود کلسیم و منیزیم و ..

اسلاید 14 :

درمان درد قاعدگی
 
هدف اولیه درمان این بیماری کاهش درد قاعدگی است. اهداف دراز مدت عبارتند از: کشف علت زمینه ساز بیماری و درمان آن،مشاوره و شاید جراحی.
گرما به رفع درد قاعدگی کمک میکند. می توانید روی شکم و کمر کمپرس گرم بگذارید یا اینکه حمام آب داغ بگیرید
– برای ناراحتی خفیف استفاده از داروهایی مثل: آسپرین ، ایبوپروفن ، مفنامیک اسید کافی است.
– گاهی ممکن است بسته به علت بیماری برای شما داروهای دیگری نیز تجویز شود. – انجام ورزش و فعالیت بدنی منظم، شدت درد و ناراحتی را در قاعدگی بعدی کمتر میکند.
– درد قاعدگی معمولا در دختران لاغر اندام شدید تر بوده و آن به علت میزان کم توده چربی در بدن به طور کلی و در اطراف لگن آنهاست.
اگر بیش از حد لاغر هستید افزایش وزن به میزان کم نیز خواهد توانست به مقدار قابل توجهی درد قاعدگی را بکاهد.

– مصرف نوشیدنی ها و غذاهای کافئین دار را متوقف کنید.
– دربعضی از خانمها مصرف چای میتواند علایم درد قاعدگی را کاهش دهد.
– درصورتیکه درد قاعدگی با استرس و ناراحتی روحی ارتباط داشته باشد، روان درمانی یا مشاوره روانپزشکی توصیه می شود.
– استرس از یک طرف باعث تشدید درد ها و از سوی دیگر باعث افزایش میزان خونروی می شود.
– برای کاهش درد و یا جلوگیری از قاعدگی های دردناک بهتر است از مصرف قهوه پیش از قاعدگی و یا در حین آن اجتناب کنید و در حد توان خود به انجام حرکات ورزشی ساده بپردازید.
انجام حرکات نرمشی در حد اعتدال می تواند به کاهش درد به طور چشمگیر کمک کند. حرکات نباید سریع باشند و مدت زمان انجام آنها از پانزده دقیقه تجاوز نکند چون خود باعث تحلیل رفتن انرژی شما خواهد شد

اسلاید 15 :

انواع بلوغ
1.بلوغ زود رس
2.بلوغ دیر رس

اسلاید 16 :

بلوغ زودرس چیست؟
بلوغ طبیعی دورهای است که طی آن صفات ثانویه جنسی بهوجود میآیند و فرد توان باروری پیدا میکند. تغییرات فیزیکی در دوران بلوغ، نتیجه مستقیم یا غیرمستقیم بلوغ غده هیپوتالاموس در دستگاه عصبی مرکزی، تحریک اعضای جنسی و ترشح هورمونهای جنسی است. اما بلوغ زودرس براساس تعریفهای اپیدمیولوژیك ظاهر شدن علائم بلوغ از نظر فیزیكی و هورمونی زیر 8 سال در دختران و زیر 9 سال در پسران است. این روزها با تغییری كه در ساختار زندگی شهری صورت گرفته و با توجه به پیشرفتهایی كه در زندگی اجتماعی بهوجود آمده بلوغ زودرس در دختران سفیدپوست زیر 7 سال و در سیاهپوستان زیر 6 سال تعریف شده است. این سن در مورد شروع بلوغ است چون همانطور كه میدانید بلوغ دورهای چند ساله دارد.

اسلاید 17 :

عوامل ایجادكننده بلوغ زودرس:
عوامل زیادی در شروع بلوغ اهمیت دارند ولی بیشتر بار این عوامل وابسته به ژنوم افراد است. در واقع این ژنتیك است كه تعیین میكند در چه سنی فرد وارد بلوغ شود اما چنین بهنظر میرسد که سایر عوامل نیز بر سن شروع و البته پیشرفت تکامل بلوغ تاثیرگذارند. تغذیه، وضعیت عمومی سلامت، موقعیت جغرافیایی و البته حالت روانی همگی میتوانند بر زمان شروع بلوغ اثر بگذارند. اینکه در بیشتر موارد نشانههای بلوغ در یک دختر تقریبا در همان زمانی که مادرش بلوغ را تجربه کرده ظاهر میشود، نشان میدهد ژنتیک بر زمان آغاز این پدیده اثر مستقیم دارد. این در واقع در ساختار بدن فرد تعیین شده است اما این تنها ژن نیست كه تعیینكننده است. برخی عوامل محیطی هم این ژن را میپرورانند، از جمله وزن، قد و تغذیه(اضافه وزن در دختران، احتمال بلوغ زودرس را افزایش میدهد ولی این رابطه در پسران حالت عكس دارد و لاغری مفرط، باعث افزایش احتمال بلوغ زودرس میشود)

اسلاید 18 :

بلوغ دیررس و عوامل :
دیرتر شروع شدن عادت ماهیانه به عواملی بستگی دارد مثل لاغری شدید، کم خوری عصبی ، ورزشکار بودن(ورزش شدید و دائمی ) ، استرس های شدید یا بعضی بیماری های خاص هم در تاخیر عادت ماهیانه دخالت دارند. در صورتی که دختر 13 سال کامل داشت ولی هنوز آثار بلوغ مثل رویش موهای زیربغل وزهار و یا رشد پستانها و عادت ماهانه اتفاق نیفتد باید به پزشک مراجعه نماید ، اگر صفات ثانویه جنسی که در بالا ذکرشد بوجود آید ولی منارک اتفاق نیفتد باید15 سالگی به پزشک مراجعه نماید که از علل ایجاد آن می توان به کیستهای تخمدان یا Pco و .می توان اشاره کرد.

اسلاید 19 :

عفونتهای زنان
1 – عفونتهای قارچی و کاندیدیایی
2 – عفونتهای باکتریایی

اسلاید 20 :

عوامل تغذيه اي در عفونت قارچی:
ميزان گلوکز ، آرابينوز و ريبوز موجود در ادرار افراد مبتلا به عفونت کانديديايي مهبل بيشتر از زنان سالم است . تغيير در رژيم غذايي مثل مصرف بيشتر مواد لبنياتي و کاهش مصرف ساکارز منجر به کاهش قند ادرار و کاهش ابتلا به عفونت کانديديايي مهبل ميشود. بنابراين بهتر است اين بيماران از خوردن شيريني جات ، نوشيدني هاي شيرين و . پرهيز نمايند. خوردن ماست حداقل 3 بار در هفته سطح مناسب لاکتوباسيل را نگه ميدارد. خوردن 8 انس ماست غير شيرين حاوي لاکتوباسيل اسيدوفيلوس معادل 1 ليوان در روز باعث کاهش عفونت کانديديايي مهبل ميشود.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید