بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
گفتم غم تو دارم گفتا غمت سرآید گفتم که ماه من شو گفتا اگر برآید
گفتم خوشا هوایی کز باد صبح خیزد گفتا خنک نسیمی کز کوی دلبر آید
اسلاید 3 :
گفتمان سازی
اسلاید 4 :
برای این مفهوم، معادل های گوناگونی در حوزه های مختلف ارایه گردیده است، همچون:
گفتار، سخن، وعظ و خطابه،
درس و بحث،
مقال، گفتمان، سخنرانی، مراوده،
مکالمه، نطق.
آشنایی مختصر با واژه گفتمان سازی
اسلاید 5 :
گفت و گو، مباحثه، گفتار، مقال
واژه گفتمان در فرهنگ عمید و در لغت نامه دهخدا یافت نشد
واژۀ گفتمان سازی
در فرهنگ های فارسی یافت نشد
واژۀ گفتمان در فرهنگ های فارسی:
اسلاید 6 :
مباحثه، گفتگو، سخن، قدرت استدلال،
سخن گفتن، گفتگو کردن، سخنرانی کردن،
اداکرن، استدلال کردن، بصیرت اجتماعی
در دیکشنری های مختلف برای واژه Discourse
معانی زیر آورده شده است:
اسلاید 7 :
فضای ذهنی روانی مسلط و زبان خاصی که مردم در یک دوره ی خاص با آن سخن می گویند، گفتمان نام دارد.
فعالیتی عقلی بر اساس یک منطق سازمان دهی شد.
فرایند متشکل از مجموعه ای از فعالیت های عقلی(مفصل و جزء به جزء).
مجموعه ای از گفتارها که حول یک محور مشخص دور می زند.
گفتمان به معنای نظام سخن است.
تعاریفی برای گفتمان:
اسلاید 8 :
ادامه.
گفتمان به معنای صورت بندی دانایی و نظمی که بر آن اساس می اندیشیم.
پیکربندی سخن خاص در فرهنگ و دورانی خاص.
گفتمان به معنی شیوه ی بیان و نظام ارائه ی بحث.
گفتمان، مجموعه ای از گفتارها است. واحد اصلی گفتمان، گفتار است.
اسلاید 9 :
هیچ گفتمانی برای همیشه، مسلط و فراگیر نخواهد ماند،
بلکه مربوط به دورانی خاص هستند.
سه گفتمان سازندگی، توسعه سیاسی و عدالت ورزی در سه دوره ریاست جمهوری گذشته ظهور یافتند ولی در این دوره شاهد گفتمان دیگری هستیم.
اسلاید 10 :
شناخت گفتمان مسلط و حاکم بر هر دوره، برای هر کسی که می خواهد در چارچوب آن فعالیت کند یا بر آن تاثیر گذار باشد، ضروری است و شاید تا اندازه ای هماهنگی و همراهی نیز با آن لازم باشد تا اولا زمینه بیان و گفتار او فراهم شود و ثانیا در آینده آن را اصلاح کند و یا تغییر دهد.
اسلاید 11 :
دوری از رفتارهای دستوری وکنشهای مبتنی بر اجبار
نباید تصور کرد که با صدور چند بخشنامه میتوان گفتمانسازی اثر بخش ایجاد کرد
شناخت جامعه هدف و انتخاب رسانه تاثیرگذار
بر جامعه هدف گفتمان سازی در واقع در تلاش است تا تغییر نگرش و رفتار ایجاد نماید،
با اطلاع رسانی تفاوت های اساسی دارد.
مختصات گفتمان سازی
اسلاید 12 :
گفتمان سازی فرایندی برنامه ریزی شده و هدفمند است.
گفتمان سازی، به تنهایی حرکت کردن نیست، مشارکت تمامی رسانه های جامعه را می طلبد.
گفتمان سازی در گذر زمان فعالیتی بسیار پر بازده است. این امر مثل هر پدیدهی دیگری، زمانبر است و باید به آن نگاه تدریجی داشت.
اسلاید 13 :
• گفتمان سازی مبتنی بر اندیشه و هنر اصیل است. مشارکت اندیشمندان و هنرمندان را می طلبد.
• گفتمان سازی فعالیتی فرهنگی و بلندمدت و متنوع است و در کوتاه مدت آثار چندانی نخواهد داشت.
• گفتمان سازی باید بر مدار آینده پژوهی، همواره فعال و قادر به رصد حرکات دشمن و آسیبشناسی باشد و از شرایط عمل منفعلانه فاصله بگیرد. نیازهای جامعه و مردم شناسایی شوند و در حوزه گفتمان سازی پاسخ به موقع داده شود.
اسلاید 14 :
• گفتمان سازیهای نباید فقط حکومتی باشد باید سازمان های مردم نهاد، دانشگاه ها، موسسات علمی، حوزه های علمیه و نهادهای مشابه در صحنه گفتمان سازی بسیار فعال باشند. به طور کلی مشارکت هوشمندانه مردم و نخبگان ضرورت جدی دارد.
• در گفتمانسازی، رعایت اصل «مأمور به تکلیف» بودن به جای اصل «مأمور به نتیجه» بودن مورد توجه است.
• بیلانسالاری و توجه صرف به آمار در فعالیتهای فرهنگی، به عنوان هستهی اصلی گفتمانسازی، یکی از نشانههای نتیجهگرا بودن محسوب میشود که مورد انتقاد است.
اسلاید 15 :
با مراجعه به برخی بیانات مقام معظم رهبری در موضوعات ذیل ضرورت ها توضیح داده می شود:
* گفتمان سازی در موضوعات اصلی و عمومی
* گفتمان سازی در موضوع خانواده
* گفتمان سازی در موضوع اقتصاد مقاومتی
* گفتمان سازی در موضوع بیداری اسلامی
* گفتمان سازی در موضوع عدالت
* گفتمان سازی در موضوع تبلیغ
* گفتمان سازی در موضوع دانشجویان و نخبگان
ضرورت گفتمان سازی
اسلاید 16 :
گفتمان اصلی اين ملت اين است که همه راه هايی را برای تقويت نظام، اصلاح کارها و روش ها، گشودن گرهها، تبيين آرمان ها و هدف ها برای آحاد مردم، استفاده از نيروی عظيم ابتکار و حرکت و خواست و انگيزه و ايمان اين مردم مؤمن و راه به سمت آرمان های عالی اين نظام پيدا کنند( 79/4/19).
اینجوری نیست قضیه كه اگر چنانچه ما تسلیم شدیم در مقابل دشمن، آنوقت مشكلات ما برداشته خواهد شد، برطرف خواهد شد؛ نخیر. من واقعاً باید تشكر كنم از مسئولین كشور كه در مقابلهی با دشمن حرفِ صریح میزنند؛ عدم انفعال ملت ایران را و عدم انفعال انقلاب را به زبانِ صریح بیان میكنند؛ این خیلی لازم است. این را باید ما به صورت گفتمان دربیاوریم؛ و این هم یكی از مسائل ما است(92/12/15)
آخرین مطلب، مسئلهی گفتمانسازی است. این مطالبی كه عرض كردیم، اینها فقط نصیحت و درددلِ بین ما نیست كه شما بگویید بنده بشنوم، بنده بگویم شما بشنوید، باید اینها به صورت گفتمان در بیاید. گفتمان یعنی باور عمومی؛ یعنی آنچیزی كه به صورت یك سخنِ مورد قبول عموم تلقی بشود، مردم به آن توجه داشته باشند؛ این با گفتن حاصل میشود؛ با تبیینِ لازم - تبیین منطقی، تبیین عالمانه و دور از زیادهرویهای گوناگون حاصل میشود؛ با زبان صحیح، با زبان علمی و منطقی و با زبان خوش، بایستی این مطالب را منتقل كرد(92/12/15).
گفتمان سازی در موضوعات اصلی و عمومی
اسلاید 17 :
یک روزی یک چیزهائی گفته میشد که به گوشها سنگین میآمد. من یک روزی مسئلهی «تولید علم» را مطرح کردم، بعد دیدم بعضی جاها نشستهاند روی کلمهی «تولید علم» دارند خدشه میکنند - حالا یک مناقشهی لفظی - که علم قابل تولید نیست! امروز این به صورت یک گفتمان قطعی در آمده؛ شماها گلهمندید از این که این کار در مقطع خاص خودش پیش نمیرود. این خیلی پیشرفت است. بنابراین بایستی کار کرد. و کار کنید، فکر کنید؛ حتماً تأثیر دارد(90/7/13).
یکی از مهمترین تأثیرات همین فکر کردنها، این است که شما فضاسازی میکنید، گفتمانسازی میکنید.. وقتی یک فضای گفتمانی به وجود آمد، همه در آن فضا فکر میکنند، همه در آن فضا جهت گیری پیدا میکنند، همه در آن فضا کار میکنند؛ این همان چیزی است که شما میخواهید(90/7/13).
یک مسئلهی دیگر هم که به شدت به شما(اساتید و دنشجویان) ارتباط پیدا میکند، مسئلهی تولید علم است. خوشبختانه من میبینم در دانشگاهها تولید علم و لزوم عبور از مرزهای دانش به یک گفتمان عمومی تبدیل شده. این خیلی برای من خرسند کننده و نویدبخش است(88/2/27).
اسلاید 18 :
کی میتواند پیمانی را به عنوان پیمان خلع سلاح مطرح کند، در وسط بگذارد و کشورهای دنیا را موظف کند به این پیمان پایبند باشند؟ - البته نه موظفِ حتماً به زور سلاح، بلکه به زور سیاست، به زور گفتمان مسلط فرهنگی، به زور تغلیب هویت و شخصیت ملی - یک کشور قدرتمند(84/7/24).
انقلاب عظیم اسلامی ما ناشی از یک عقلانیت بود. اینطور نبود که مردم همینطور بیحساب و کتاب به خیابان بیایند و بتوانند یک رژیم آنچنانی را ساقط کنند؛ محاسبات عقلانی و کار عقلانی و کار فکری شده بود. در طول سالهای متمادی، به تعبیر رایج امروز، یک گفتمان حقطلبی، عدالتخواهی و آزادیخواهی در بین مردم به وجود آمده بود (84/6/8).
بهوسیلهی برنامههای خوب و برنامهسازیهای خوب، گفتمانهای مورد نیاز جامعه را - که گاهی باید موضوعی را به شکل گفتمان عمومی درآورد - تأمین و تضمین کنید(83/9/11).
اسلاید 19 :
نظريه پردازی و گفتمان سازی در زمينه زن و خانواده، نيازی حقيقی است که بايد مورد توجه روحانيون و انديشمندان و صاحبنظران حوزه و دانشگاه قرار گيرد که البته نقش رسانهها نيز در زمينه گفتمان سازی بسيار مهم است. ترويج ازدواجهای ساده، کم خرج و با مهرالسُنّه نيازمند گفتمان سازی در جامعه است(90/10/15).
در مورد مسئلهی زن و خانواده صحبت کردیم؛ کارهائی در ذهن دارند. هم در زمینهی مسائل نظریهپردازی کارهای مهمی انشاءالله انجام خواهد گرفت، هم در زمینهی گفتمانسازی، و هم در زمینهی نزدیک کردن این گفتمان به اجرا؛ که البته اگر به صورت گفتمان در آمد، اجرای آن دیگر کار دشواری نیست. یعنی همان اشکالاتی که به مجلس و شورای نگهبان و دولت و غیره دارند، همهی آنها برطرف میشود. گفتمان یک جامعه مثل هواست، همه تنفسش میکنند؛ چه بدانند، چه ندانند؛ چه بخواهند، چه نخواهند. باید این گفتمانسازی انجام بگیرد(90/10/14).
همین تشریفات زائد ازدواج - خرجهای زیاد، مجالس متعدد - که واقعاً انسان دلش میگیرد وقتی میشنود. اینها از آن مواردی است که گفتمانسازی میخواهد. خانمهای مؤثر، آقایان مؤثر، اساتید دانشگاه، روحانیون، بخصوص صدا و سیما و رسانهها باید در این زمینهها کار کنند؛ این را از این حالت بیرون بیاورند(90/1014).
گفتمان سازی در موضوع خانواده
اسلاید 20 :
تبیین ابعاد اقتصاد مقاومتی و گفتمان سازی آن بویژه در محیطهای علمی، آموزشی و رسانهای و تبدیل آن به گفتمان فراگیر و رایج ملی(92/11/30).
گفتمانسازی در خصوص اقتصاد مقاومتی و تبدیل آن به یك گفتمان عمومی، بسیاری از مشكلات را بر طرف و كارها را تسهیل خواهد كرد(92/12/6).
باید تلاش کنیم تا سیاست های اقتصاد مقاومتی بویژه در بحث اصلاح الگوی مصرف، اقتصاد بدون نفت، توجه به اقتصاد دانش بنیان و حمایت از تولید داخلی و تولید کیفی، به گفتمان غالب جامعه تبدیل شود(92/12/6).
الزام هفتم و کار لازم هفتم [از الزامات و انتظارات سیاستهای اقتصاد مقاومتی]، گفتمان سازی است؛ باید تصویر درستی از اقتصاد مقاومتی ارائه بشود؛ البته صداوسیما و رسانههای کشور موظفند اما مخصوص آنها نیست. دستگاههای تبلیغاتیِ مخالف با کشور، مخالف با انقلاب، مخالف با پیشرفت ملی ما، خیلی چیزها در چنته دارند و شروع هم کردهاند - ما دیدیم - بعد از این هم بیشتر [خواهند کرد] دربارهی اقتصاد مقاومتی، اشکالتراشی، مانعتراشی، گاهی هو کردن، بیاهمیت جلوه دادن آنچه که در کمال اهمیت و نهایت اهمیت است؛ از این کارها میکنند. نقطهی مقابل آنها بایستی کار بشود؛ مسئولین، صاحبان فکر و دلسوزان، بایستی تصویر درستی را از این حرکت بزرگ و عمومی ارائه بدهند و گفتمانسازی بشود تا مردم بدانند و معتقد باشند و بخواهند؛ در این صورت، کار عملی خواهد شد( 92/12/20).
گفتمان سازی در موضوع اقتصاد مقاومتی