بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

حسابداري مقدماتي

اسلاید 2 :

فراگیر عزیز ورود شما را بدنیای بزرگ حسابداری خوش آمد میگوییم.

اگر خواهان کارهستید بدانید که بیشتر از سایر رشته های زیر مجموعه علوم انسانی دارای فرصت اشتغال میباشید.
بشرط آنکه با انگیزه و علاقه مباحث را پیگیری کنید .
حسابداری شما را به دامنه های موفقیت شغلی رهنمون میدارد.
حسابداری ابزاری قوی در نظم دهی به امور اقتصادی و مدیریتی میباشد .

این مجموعه جهت کمک به فراگیری و تربیت نیروهای ماهر با بالا بردن مهارت عملی و دانش نظری آنها میباشد .
حسابداری نقش بسیار مهمی در اداره امور واحدهای اقتصادی و نیز راهنمایی مدیران و دیگر علاقمندان مسائل اقتصادی دارد.

امروزه این عقیده مطرح است که موفقترین مدیران کسانی هستند که نبض مالی واحد اقتصادی خود را در دست داشته و این اعتماد حاصل کارا و پاسخگو بودن علم حسابداری به بسیاری از مشکلات مالی جوامع میباشد.
تصمیم گیری صحیح و بموقع مدیران از رموز موفقیت واحدهای اقتصادی است .حسابداری به عنوان یک سیستم اطلاعاتی در دستیابی به این هدف نقش اصلی و اساسی را دارد .

همه روزه در واحدهای اقتصادی بایستی رویدادهای مالی انجام شده تبدیل به اعداد شده ،تجزیه و تحلیل و ثبت گردیده،نگهداری وخلاصه سازی شود و در زمان نیاز مورد استفاده قرار گیرد.

اسلاید 3 :

بخش اول کلیات حسابداری:

 تاریخچه واهمیت حسابداری

از زمانهای قدیم و شاید قبل از بوجود آمدن خط و مهار شدن آتش توسط انسان یعنی از زمان مبادله مستقیم کالا با یکدیگر همراه با ایجاد و توسعه دادو ستد بین افراد جامعه بشری و بویژه از هنگامیکه نخستین مبادله و داد و ستد کالاها و خدمات در برابر پول بین مردم رایج گردید.ضوابط و مدارکی جهت چگونگی نگهداری این مبادلات در نظر گرفته شده است.

شکل اولیه نگهداری چگونگی مبادلات در ابتدا بصورت گذاشتن علامات و نشانها روی پوست درختان و چوب یا ایجاد خراشها بر سنگها و غیره بوده است که توسعه دامنه داد و ستد موجب تهیه وسایل و لوازمی مانند چرتکه شد

بزرگتر شدن اندازه موسسات ،رواج معاملات نسیه و استفاده از عوامل متعدد در کسب و کار ،موجب شد که دیگر یک شخص به تنهایی نتواند امور موسسه بزرگی را اداره کند و این امر ابداع سیستم حسابداری کاملتری را ضروری ساخت.

در این میان ایتالیایی ها بعلت موقعیت خاص کشورشان در تکمیل و تکامل این فن اهتمام بسیار ورزیدند و در تعالی و تکامل آن کوشیدند. انتشار کتاب ریاضیات " لوکاپاچیولی" که چند فصلی از آن اختصاص به حسابداری داشت موجب گسترش فن دفترداری دو طرفه در سراسر اروپا گردید.وی یک کشیش ایتالیایی و در واقع یک ریاضیدان بود که کتاب مذکور مهارت تجزیه و تحلیل گری خود را در جهت توصیف سیستم حسابداری دو طرفه بکار برد که به اغلب زبانها ترجمه و مورد استفاده قرار گرفت.

اسلاید 4 :

گمان میرود که کاربرد قاعده جمع و خرج در مورد حساب صندوق نخستین گام در راه پیدایش سیستم نوین بوده باشد .بدین معنی که صندوق دار در ازاء وجوهی که دریافت میکرد بدهکار و در مقابل مبالغی که می پرداخت بستانکار می شد. این قاعده در مورد حسابهای مشتریان نیز بکار می رفت و آنان در ازاء وجوهی که قرض می گرفتند و یا کالایی که به نسیه می خریدند بدهکار و در مقابل وجوهی که می پرداختند بستانکار می شدند و بدین ترتیب مانده حساب آنها معین می شد. همین قاعده در مورد نگهداری حساب بستانکاران نیز بکار می رفت .در نیمه قرن سیزدهم حسابداران ایتالیایی متوجه این نکته شدند که دریافت پول از یک بدهکار دو ثبت را ضروری می سازد . جنبه دریافت پول که باید در حساب صندوق ثبت شود و جنبه پرداخت پول که باید در حساب شخصی پرداخت کننده پول ثبت گردد. در اوایل قرن چهاردهم دو اصطلاح بدهکار و بستانکار یعنی دو واژه ایتالیایی دادن ( dare) گرفتن (avere)کاملا متداول گردید. پیشرفت تازه در قرن چهاردهم ابداع شکل دو طرفه حساب بود که در سمت چپ اقلام بدهکار و درسمت راست اقلام بستانکار ،نوشته می شد و با این کار چگونگی ثبتها آشکار می گردید.

حسابداری جنسی با نگهداری حسابی جداگانه برای هر محموله از کالای خریداری شده آغاز گردید و هر حساب در ازاء خرید یک محموله کالا بدهکار و در مقابل ،حساب فروشنده یا حساب نقد ،بستانکار می شد.سپس با فروش هر مقدار از کالای یک محموله ، حساب مربوط بستانکار و در مقابل ،حساب مشتری و یا حساب نقد بستانکار می گردید تا این که تمامی اجناس یک محموله بفروش برسد.این کار،یعنی بدهکار کردن حساب هر محموله از کالای خریداری شده به قیمت خرید و بستانکار کردن آن به قیمت فروش معمولا تفاوتی را ایجاد میکرد که به حساب سود و زیان نقل میشد .بدین ترتیب سیستم دفترداری دو طرفه به آرامی و در پی مجموعه ای از ابداعات پیاپی در فاصله سالهای 1350-1250 میلادی در چند جمهوری کوچک ایتالیا زاده شد و تکامل یافت.

با تولد انقلاب صنعتی در قرن هجدهم در انگلستان ،نیاز رو به تزاید به فن حسابداری توسعه یافت.در آمریکا هم پس از به وقوع پیوستن انقلاب صنعتی ،سرمایه های شخصی زیادی در کمپانیها وارد گردید و موجب توسعه هر چه بیشتر آنها شد و در نتیجه بوجود آمدن غولهای صنعتی قرن بیستم ،سیستمهای حسابداری از اهمیت بیشتری برخوردار گردید.

اسلاید 5 :

سیستم اطلاعاتی حسابداری همانند همه سیستمها ، شامل درونداد،پردازش و برونداد میباشد ،
درونداد این سیستم شامل وقایع و رویدادهای مالی است.
پردازش در سیستم اطلاعاتی حسابداری شامل ثبت سند حسابداری ، انتقال به دفاتر ،طبقه بندی و نگهداری حسابها میباشد .
برونداد این سیستم نیز گزارشات مالی است.

2- تعریف حسابداری
درونداد
رویدادهای مالی
پردازش
عملیات حسابداری
برونداد
گزارشهای مالی

اسلاید 6 :

پس حسابداری فرآیند اندازه گیری ،تجزیه و تحلیل و ثبت رویدادهای مالی سپس طبقه بندی ونگهداری اطلاعات حسابداری و در آخر تجمیع و تلخیص برای ارائه و گزارش دهی میباشد. حسابداری عبارتست ازیک سیستم اطلاعاتی که از طریق شناسایی،ثبت،طبقه بندی،تلخیص و گزارشگری رویدادهای مالی اطلاعات لازم را در اختیار استفاده کنندگان قرار میدهد بطور خلاصه حسابداری عبارت از ثبت ،نگهداری و گزارش دهی رویدادهای مالی است.
حسابداری عبارتست ازیک سیستم اطلاعاتی که از طریق شناسایی،ثبت،طبقه بندی،تلخیص و گزارشگری رویدادهای مالی اطلاعات لازم را در اختیار استفاده کنندگان قرار میدهد

اسلاید 7 :

3- استفاده کنندگان از حسابداری

استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری ،طیف وسیعی راتشکیل داده که میتوان آنها را به دو دسته تقسیم نمود

استفاده کنندگان درون سازمانی ، استفاده کنندگان برون سازمانی

استفاده کنندگان درون سازمانی شامل :سرپرستان ومدیران،مدیر عامل و هیات مدیره و صحبان سرمایه هستند

مسئولین و مدیران درون سازمانی از اطلاعات حسابداری برای برنامه ریزی،هماهنگی،هدایت و کنترل واحد اقتصادی استفاده میکنند.

صاحبان سرمایه نیز بمنظور ارزیابی نتایج عملکرد مدیران و بررسی وضعیت سوددهی ،به گزارشهای مالی اتکاء دارند .

از اجتماع صاحبان سرمایه،مجمع تشکیل شده که وظایفی مانند تعیین ،افزایش یا کاهش سرمایه همچنین تصویب و تغییرات اساسنامه و کنترل وضع مالی و خط مشی آینده واحد اقتصادی وتصویب گزارشات مالی را به عهده دارد

معمولا گزارشات حسابداری توسط واحد مالی تهیه و پس از تائید ابتدایی مدیر عامل به تائید نهایی هیات مدیره رسیده آنگاه جهت تصویب ،تقدیم صاحبان سرمایه میشود.

اسلاید 8 :

هیات مدیره چه کسانی هستند؟
افراد با صلاحیتی هستند که به وسیله صاحبان سرمایه ،انتخاب شده و کنترل و اداره شرکت را به عهده دارند.
. مدیر عامل کیست؟
هیات مدیره مستقیما در اداره عملی شرکت مداخله نمی کند و این امر را به شخص دیگری به عنوان مدیرعامل واگذار می کند که مدیرعامل شرکت در حدود اختیاراتی که توسط هیات مدیره به او تفویض شده است نماینده شرکت محسوب و از طرف شرکت حق امضا دارد
از اجتماع صاحبان سرمایه،مجمع تشکیل شده که وظایفی مانند
تعیین ،افزایش یا کاهش سرمایه همچنین تصویب و تغییرات اساسنامه و کنترل وضع مالی و خط مشی آینده واحد اقتصادی وتصویب گزارشات مالی را به عهده دارد

اسلاید 9 :

استفاده کنندگان برون سازمانی شامل: اعتبار دهندگان مانند بانکهاو موسسات اعتباری که در زمان پرداخت وام و قائل شدن اعتبارات ،صورتهای مالی را بدقت ارزیابی نموده تا ازمیزان سوددهی و قدرت بازپرداخت آنها مطمئن شوند .

ارگانها و سازمانهای دولتی مانند وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان تامین اجتماعی که از نظر وصول عوارض و مالیات همچنین تنظیم برنامه های صحیح اقتصادی به اطلاعات حسابداری نیازمندند.

اطلاعات حسابداری برای سرمایه گذاران،خریداران و فروشندگان کالا و خدمات نیز حائز اهمیت بوده تا از توان مالی واحد اقتصادی آگاه شوند.

از آنجا که استفاده کنندگان برون سازمانی از نحوه ثبت و گزارش گیری اطلاعات حسابداری درون واحد اقتصادی مورد نظربی اطلاع هستند،مراجع قانون گذاری و انجمن های حسابداری جهت حمایت از منافع آنها استانداردهایی را وضع نموده اند که رویدادهای مالی بایستی بر این اساس تجزیه و تحلیل ،ثبت و گزارش دهی شوند

اسلاید 10 :

4- واحدهای اقتصادی:

واحد های اقتصادی توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی راه اندازی میشوند . بعبارت دیگرانسان بخودی خود دارای شخصیتی است که به آن شخصیت حقیقی میگویند این شخصیت دارای حقوق و تکالیفی است که برای او مشخص و معین میباشد.

شخص حقیقی یعنی اینکه ؛ یک نفر به تنهایی اقدام به فعالیت اقتصادی نموده و شخص حقوقی عبارت از تجمع دو نفر یا بیشتر جهت راه اندازی واحد اقتصادی میباشد .

اجتماع عده ای از مردم برای منظور معینی شخصیتی بوجود می آورد که بستگی به شخصیت هیچکدام از تشکیل دهندگان ندارد ولی دارای حقوق و تکالیفی است .این شخصیت را شخصیت حقوقی میگویند.

برخی از رایج ترین اشخاص حقوقی عبارتند از ؛
موسسه غیر تجاری
شرکت با مسئولیت محدود
شرکت سهامی خاص و شرکت سهامی عام

اسلاید 11 :

5- شخصیت حسابداری 

در حسابداری، هر واحد اقتصادی که بعنوان یک واحد جدا از صاحب یا صاحبان آن محسوب و با انجام فعالیتهای مالی، مدارک و اسناد مربوط به این فعالیت ها بطور مجزا نگهداری میشود یک شخصیت حسابداری به حساب می آید.در یک سیستم حسابداری ،کلیه حسابها برای شخصیت حسابداری نگهداری و گزارشهای مالی بر آن تهیه میشود و از حساب مالک آن تفکیک میگردد هر چند که در یک موسسه تک مالکی ،طلبکار میتواند بر طبق قانون ،مطالبات خود را از منابع مالی شخصی مالک تامین نماید،ولی از لحاظ حسابداری ،برای فعالیتهای مالی موسسه دفاتر و حسابهای جداگانه نگهداری میشود.
طبقه بندی
حسابهای مالی

اسلاید 12 :

تجزیه و تحلیل و ثبت رویداد مالی
طبقه بندي حسابهاي مالي
خلاصه سازي و ارائه گزارشات مالي
طبقه بندی
حسابهای مالی
سند حسابداری
دفتر روزنامه و كل (حساب )
تراز آزمايشي و ترازنامه
6- خلاصه بخش اول

اسلاید 13 :

بخش دوم  تجزیه و تحلیل رویدادهای مالی

اسلاید 14 :

1-رویدادهای مالی 

همانگونه که میدانیم معامله تجاری هر نوع داد و ستدی که فی مابین یک یا چند نفر شخص حقیقی یا حقوقی از یک طرف با یک یا چند نفر شخص حقیقی یا حقوقی از طرف دیگر را گویند.اما رویدادهای مالی ،معاملات تجاری و اتفاقات و رخدادهایی هستند که اثر مالی داشته باشند و موجب تغییراتی در عناصر حسابداری شوند. 

تغییر در عناصر حسابداری یعنی مبلغی ارزش از یک عنصر حسابداری به عنصر حسابداری دیگر منتقل شود.مثلا تغییر مدیر عامل یک رویداد مالی نیست .

درخواست خرید کالا یک رویداد مالی نبوده ولی خرید کالا یک رویداد مالی است .

صدور پیش فاکتور ارائه خدمات رویدادی مالی نیست اما با ارائه خدمات به مشتری رویدادی مالی روی داده است.

مذاکره برای عقد قراردادهای بازرگانی ، رویداد مالی نیست ولی انجام تعهدات مندرج در قرارداد بازرگانی یک رویداد مالی است.

باید توجه داشته باشیم برای ثبت و نگهداری رویدادهای مالی باید از یک معیار یکسان برای سنجش و اندازه گیری استفاده کرد این واحد سنجش همان پول رایج کشور است بنابراین اعداد و ارقامی که در حسابداری با آن سروکار داریم نشان دهنده تعداد ،مقدار یا حجم کالاها یا اموال نبوده بلکه بهای آنها را بر اساس پول واحد همان کشور مثلا دلار ،یورو ،ریال و مانند آن نشان میدهد.

اسلاید 15 :

2-عناصر حسابداری

اطلاعات اولیه حسابداری به خودی خود قابل استفاده نبوده بلکه باید ثبت و طبقه بندی شده و در قالب گزارشات مالی خلاصه و ارائه گردند. برای ثبت این اطلاعات حسابداران هر یک از رویدادهای مالی را مورد تجزیه تحلیل قرار داده و اثر آنرا در عناصر حسابداری تعیین مینمایند . عناصر حسابداری شامل: 1- سرمایه 2-دارایی ها 3- بدهی ها میباشند که شرح داده میشود :

عناصر حسابداری سرمایه، دارایی ها، بدهی ها

اسلاید 16 :

سرمایه: حق صاحب یا صاحبان سرمایه یک واحد اقتصادی را نسبت به دارایی های آن واحد اقتصادی ،سرمایه یا حقوق صاحبان سرمایه گویند. همان گونه که در موسسات غیر تجاری و شرکتهای با مسئولیت محدود به صاحبان سرمایه ،" شریک یا شرکا"میگویند و همان طور که در شرکتهای سهامی به صاحبان سرمایه ،"سهامدار یا سهامداران "گفته میشود ، درشرکتهای سهامی ، واژه حقوق صاحبان سرمایه را " حقوق صاحبان سهام"گویند.

سرمایه اولیه مساوی با آورده نقدی وغیر نقدی مالک یا مالکان در زمان تشکیل واحد اقتصادی است .

سرمایه اولیه=آورده های نقدی وغیر نقدی در زمان تشکیل واحد اقتصادی 

سرمایه پایان دوره =سرمایه اولیه +سرمایه گذاری مجدد در طی دوره+سود دوره –برداشت در طی دوره- زیان دوره سرمایه حال حاضر مساوی با سرمایه اولیه بعلاوه سرمایه گذاری مجدد و تمام سودهای بدست آمده منهای زیانهای احتمالی و برداشتهای مالک یا مالکان واحد اقتصادی در طی دوره است.
سرمایه اولیه=آورده های نقدی وغیر نقدی در زمان تشکیل واحد اقتصادی
سرمایه پایان دوره =سرمایه اولیه +سرمایه گذاری مجدد در طی دوره+سود دوره –برداشت در طی دوره- زیان دوره

اسلاید 17 :

دارایی ها: هرگونه منابع اقتصادی متعلق به واحد اقتصادی را که در نتیجه سرمایه گذاری اولیه ،معاملات و عملیات مالی ایجاد شده و قابل اندازه گیری توسط پول بوده و در آینده نیز ایجاد ارزش نماید را دارایی گویند. منظور از دارایی ها کلیه اموال منقول و غیر منقول و کالاها و وجوه نقد و سایر دارایی هایی است که در اختیار واحد اقتصادی قرار دارد.

انواع معمول دارایی ها شرح داده میشود:

موجودی نقد :

وجوه نقدی که در محل واحد اقتصادی در صندوق نگهداری یا به عنوان تنخواه به تنخواه دار داده شده یا در بانکها سپرده گذاری میگردد، را شامل میشود.

انواع دارایی ها :
دارایی های جاری مانند موجودی نقد،بدهکاران،اسناد دریافتنی ،پیش پرداختهاو موجودی های جنسی
دارایی های ثابت مانند زمین، ساختمان، ماشین الات

اسلاید 18 :

حسابهای دریافتنی (مطالبات ما از دیگران) : 

بدهی دیگران به واحد اقتصادی ، در اثر فروش نسیه اموال ،کالا و خدمات است که شامل طلب نسیه ما از آنها و چک های دریافت شده از ایشان بوده که مجموعا" حسابهای دریافتنی گفته میشود.

بطور خلاصه مطالبات نسیه ما از دیگران را بدهکاران و مطالبات ما از دیگران که با دریافت چک به آنها تسویه شده را اسناد دریافتنی گویند
به عبارت دیگرحسابهای دریافتنی آن دسته از مطالبات از دیگران است که بایستی در آینده و معمولا در سررسید مشخص به ما پرداخت گردد.

موجودی های جنسی و کالا :
اجناس و کالاهایی هستند که واحد اقتصادی در جریان فعالیت خود آنها را خریداری و نگهداری مینماید تا به فروش رسانیده یا با آنها کالاهای دیگری را تولید نموده یا به مصرف داخلی خود برسانند.

پیش پرداختها :
آنگاه که واحد اقتصادی بهای کالا یا خدماتی را به دیگران پرداخت نموده و قرار است که کالا یا خدمت در آینده تحویل گرفته شود را گویند .
به بیان دیگر بیعانه ای که زودتر از انجام کار یا دریافت کالا پرداخت شده را پیش پرداخت گویند.

اموال
کالاهای با دوامی که به قصد نگهداری و استفاده بلند مدت خریداری یا ساخته میشوند را اموال یا دارایی های ثابت گویند.
زمین ،ساختمان،ماشین آلات، تاسیسات ،اثاثیه و منصوبات ، وسائط نقلیه و ابزارآلات از جمله دارایی های ثابت میباشند .

اسلاید 19 :


بدهی ها:
تعهداتی که ناشی ازمعاملات و عملیات واحد اقتصادی به دیگران بوده و بایستی با انتقال ارزش مانند پرداخت پول یا تحویل کالا یا انجام خدمات ، تسویه گردد را گویند. بعبارت دیگر مبالغی که ما به دیگران بدهکار هستیم و باید آنها را درسررسیدهای مشخص بازپرداخت نماییم را بدهی گویند.

انواع معمول بدهی ها شرح داده میشود:
حسابهای پرداختنی (مطالبات دیگران از ما) :
بدهی ما به دیگران ، در اثر خرید نسیه اموال ،کالا و خدمات است که شامل طلب نسیه آنها از ما و چک های دریافت شده از ایشان بوده که مجموعا" حسابهای پرداختنی گفته میشود.
بطور خلاصه مطالبات نسیه دیگران از ما را بستانکاران و مطالبات دیگران از ما که با پرداخت چک به آنها تسویه شده را اسناد پرداختنی گویند
انواع بدهی ها:
بدهی های کوتاه مدت مانند بستانکاران ، اسناد پرداختنی و پیش دریافتها
بدهی های بلند مدت مانند وام ها

اسلاید 20 :

به عبارت دیگرحسابهای پرداختنی آن دسته از مطالبات دیگران از ما است که بایستی در آینده و معمولا در سررسید مشخص به بستانکاران پرداخت گردد.
 
وام ها
مبالغی که یک واحد اقتصادی از بانکها و موسسات اعتباری و یا سایر اشخاص و موسسات قرض مینماید و تعهد میکند که در آینده وجه دریافتی و بهره آنرا بپردازد را گویند .
پیش دریافتها
وقتیکه واحد اقتصادی ما بهای کالا یا خدماتی را از دیگران دریافت نموده و قرار است که کالا یا خدمت در آینده تحویل داده شود را گویند .
به بیان دیگر بیعانه ای که زودتر از انجام کار یا دریافت کالا دریافت شده را پیش دریافت گویند.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید