بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
روشهاي کشف تقلب
اسلاید 3 :
کلیات:
هدف این استاندارد، ارائه استانداردها و راهنماییهای لازم درباره مسئولیت حسابرس در ارتباط با تقلب و اشتباه در حسابرسی صورتهای مالی است . اگرچه محور این استاندارد، مسئولیت حسابرس درباره تقلب و اشتباه است ، اما مسئولیت اصلی پیشگیری و کشف تقلب و اشتباه به عهده مدیریت واحد مورد رسیدگی می باشد.
اسلاید 4 :
تقلب
عبارتست از هرگونه اقدام عمدی یا فریبکارانه یک یا چند نفر از مدیران ، کارکنان یا اشخاص ثالث ، برای برخورداری از یک مزیتی ناروا یا غیرقانونی اطلاق می شود که به ارائه نادرست صورتهای مالی منجر می گردد.
اشتباه
تحریف در صورتهای مالی می تواند از تقلب یا اشتباه ناشی شود.
اشتباه عبارتست از هرگونه تحریف سهوی در صورتهای مالی (شامل حذف یک مبلغ یا یک مورد افشا)
اسلاید 5 :
*دستکاری، جعل یا تغییر اسناد و مدارك حسابداری یا سایر مدارك به منظور به دست آوردن مزایای مالي غیر حق و غیر قانوني، سوءاستفاده از داراییها یا سرقت آنها ارائه نادرست آثار مالي معاملات یا حذف آنها از اسناد و مدارك
*ثبت معاملات بدون مدارك مثبته (معاملات صوری)
*به كارگیری نادرست رویه های حسابداری
اسلاید 6 :
حسابرس در بررسی تقلب دو نوع تحریف عمدی را مدنظر دارد :
الف- تحریف ناشی از گزارشگری مالی متقلبانه .
ب -تحریف ناشی از سوء استفاده از داراییها.
اسلاید 7 :
گزارشگری مالی متقلبانه با تحریف یا حذف مبالغ یا موارد افشا از صورتهای مالی به عمد و به منظور فریب استفاده کنندگان صورتهای مالی ، سر و کار دارد. گزارشگری مالی متقلبانه می تواند شامل موارد زیر باشد:
فریبکاری از قبیل سندسازی و دستکاری یا تغییر سوابق حسابداری یا مدارک پشتوانه تهیه صورتهای مالی .
ارائه نادرست یا حذف عمدی رویدادها، معاملات یا سایر اطلاعات با اهمیت در صورتهای مالی .
بکارگیری نادرست استانداردهای حسابداری مرتبط با اندازه گیری ، شناسایی ، طبقه بندی ، ارائه یا افشا به عمد.
اسلاید 8 :
سوءاستفاده از داراییها شامل سرقت داراییهای واحد مورد رسیدگی است . سوءاستفاده از داراییها می تواند به راههای گوناگون (شامل اختلاس دریافتها، سرقت داراییهای ثابت مشهود یا نامشهود یا پرداخت وجه نقد از بابت کالا و خدماتی که دریافت نشده است ) انجام شود و اغلب به منظور پنهان کردن سرقت داراییها، با سوابق یا مدارک ساختگی یا گمراه کننده همراه است .
اسلاید 9 :
تقلب نه تنها پر هزینه است ، بلکه به شهرت و اعتبار حرفه حسابرسي نیز صدمه مي زند. هنگامي كه به علت وجود تقلب صورتهای مالي غیر قابل اعتماد مي گردند و نیاز مبرم به بازبیني پیدا مي كنند از بین رفتن اعتماد عمومي كاملا منطقي به نظر مي رسد.
محققان حسابداری ، وكلا ، و تدوین كنندگان استاندارد ها، همگي به طور یکسان نسبت به شکست ظاهری حسابرسان در كشف تقلب در جریان حسابرسي ابراز نگراني كرده اند.
اسلاید 10 :
اصول سیزده گانه ی حسابرسی تقلب
در مورد حسابرسی تقلب سیزده اصل مطرح است که به نوعی تفاوت های آن را با حسابرسی مالی آشکار میکند.این اصول در ادامه آمده اند:
1-تفاوت اصلی حسابرسی تقلب با حسابرسی صورت های مالی بیشتر در طرز تفکر و دیدگاه است تا روش کار.
2-محور کار حسابرسان تقلب تاکید بر استثناها،موارد غیر عادی،تخلفات حسابداری،و الگوهای رفتاری است تا اینکه به اشتنباهات و از قلم افتادگی ها توجه کنند.
3-مبنای اصلی آموزش در حسابرسی کشف تقلب، تجربه است نه کتابها و متون حسابرسی ،آموزش در این زمینه مثل آن است که حسابرس مانند یک مجرم فکر کند که ضعیف ترین حلقه در سامانه ی کنترل داخلی صاحب کار چیست.
اسلاید 11 :
4-از چشم انداز حسابرسی صورتهای مالی،تقلب نادرست نمایی عمدی رویدادهای مالی"با اهمیت" است.اما از دیدگاه حسابرسی تقلب،تقلب نادرست نمایی و عمدی همه ی رویدادهای مالی حتی بی اهمیت را شامل می شود.
5-تقلب با انگیزه های اقتصادی،خود بینی،ایده باوری ذهنی و روانی انجام میشود.
6-نظریه های ساختارمند تقلب در برگیرنده ی انگیزش،فرصت و منافع هستند.
7-تقلب در محیط حسابداری رایانه ای میتواند در هر سطح از مراحل ورودی ،پردازش و خروجی انجام شود.
8-رایج ترین زمینه های تقلب در کارکنان رده ی پایین مربوط به موارد پرداخت (بدهی ها،حقوق و ادعاهای مربوط به هزینه ها و مزایا)است.
اسلاید 12 :
9-رایج ترین زمینه های تقلب در سطوح مدیران رده بالا،به هموارسازی سود مربوط است.
10-تقلب های حسابداری اغلب از نبود کنترل های داخلی سرچشمه میگیرند.
11-زیان های ناشی از تقلبات با سرعت بیشتری نسبت به رشد "تعداد"تقلبات حرکت میکنند.
12-کشف تصادفی تقلبات،فراوان تر از کشف تقلبات با فنون حسابرسی است.
13-برای پیشگیری از تقلب همان قدر که کنترل های داخلی مناسب ضروری است،در عین حال نیاز به محیط کاری است که در آن به درستکاری کارکنان و اعتماد متقابل میان آنها بها داده شود.
اسلاید 13 :
انجمن خبره آزمون تقلب(ACFE)
انجمن خبره آزمون تقلب (ACFE ) اعلام كرد كه صرف وجود حسابرسي خارجي راه حل مناسبي برای شناسایي و یا محدود كردن تقلب نمي باشد و اعلام نمودند حسابرسان صورت های مالي بازرسان تقلب نیستند. آنها بگونه ای آموزش دیده اند كه صرفا بتوانند تشخیص دهند كه آیا صورتهای مالي ارائه شده توسط شركت در تمام جهات مالي، منصفانه و مطابق با اصول پذیرفته شده حسابداری تهیه شده است یا خیر؟و تشخیص تقلب ، مشابه باحسابرسي صورت های مالي نمي باشد و برای شناسائي شواهد تقلب نیاز به داشتن مهارتهای خاص و تکنیک های قانوني توسعه یافته ای مي باشد كه حسابرسان از این دانش بي بهره هستند.
اسلاید 14 :
اگر چه تدوین كنندگان استانداردها، به تدریج به این نتیجه رسیدند حضور یک بازرس قانوني ) پس از شناسایي یکي از فاكتور های وجود احتمالي تقلب، ضروری است، با توجه به اینکه حسابرسان در شناسایي تقلب ها پیشرفت زیادی نکردند. اما در این شرایط توام كردن وجود متخصص و بازرس قانوني در كنار قرارداهای حسابرسي برای كاهش ریسک وجود تقلب شناسایي نشده مي تواند مثمر ثمر باشد. بدون آموزش مناسب و كافي در بخش و حوزه قانوني، انتظار اینکه حسابرسان صورت های مالي قادر به شناسایي و كشف تقلب باشد بسیار بي معني است و به منظور حراست و مراقبت بیشتر از عامه مردم جامعه در مقابل تقلب و برای حفظ اعتبار حرفه حسابرسي، لازم است تا پژوهشگران حسابداری به دنبال راه ها و روش هایي جدید بمنظور بهبود توانایي حسابرسان در كشف و محدود كردن تقلب ها باشند.
اسلاید 15 :
در سال 2000 ، بیانیه شماره 99 ، استانداردهای حسابرسي (SAS ) در نظر گرفتن تقلب در حسابرسي صور تهای مالي، به جای بیانیه شماره 82استانداردهای حسابرسي (SAS)صادر شد و برای حسابرسان رهنمودهائي را مهیا كرد تا بدانند كه راهنمایي بهتری برای اینکه چگونه تواناییهایشان را برای شناسایي تقلب در طي جریان حسابرسي صورت های مالي، بالا ببرند. هدف این استاندارد كمک به حسابرسان در جهت پیش گرفتن شیوه ای محافظه كارانه برای جلوگیری و شناسایي تقلب بوسیله افزایش دانش مشتریان خود بود كه باید در نتیجه روش های كارآمدتری درارزیابي خطر را بدنبال مي داشت. حسابرسان را متوجه این موضوع كرد كه در طول جریان حسابرسي، مي بایست ذهني پرسشگر نسبت به پتانسیل موجود برای احتمالات تقلب داشته باشند و از آنها انتظار مي رود كه تا از شک های حرفه ای در جمع آوری و ارزیابي شواهد حسابرسي و كنار گذاشتن باور های قبلي خود نسبت به امین و صادق بودن مدیریت در مراحل كار خود استفاده كنند و به طور خاص، از حسابرسان خواسته شد تا ، خود را درگیر طوفان های فکری و بحث كردن درباره احتمالات وجود اظهارت غلط مالي و تقلب كنند.
اسلاید 16 :
یکی از الزامات جدید در استاندارد 99 که به خودی خود مفهوم جدیدی در ادبیات حسابرسی به شمار می رود مفهوم "توفان مغزی" است که به موجب آن تیم حسابرسی باید برای بررسی احتمال وقوع تقلب در صورت های مالی در مراحل قبل و طی فرایند گردآوری اطلاعات با هم نشست و مباحثه کند. این استاندارد تأکید کرده است که توفان مغزی روشی لازم الاجرا است و باید با دقتی مشابه سایر روش های حسابرسی به کار گرفته شود.
بر اساس بیانیه شماره 82 ، استانداردهای حسابرسي (SAS)، حسابرسان باید برآورد ریسک تقلب خود را مستند سازی كنند و همچنین تغییر روش حسابرسي خود را هنگامي كه نشانه هایي از وجود احتمال تقلب در طي دوره حسابرسي مشاهده شد را نیز مستند سازی نمایند. با این وجود، بیانیه شماره 82 ، استانداردهای حسابرسي (SAS ) ، مسئولیت حسابرسان را برای كشف تقلب فراتر از مفاهیم كلیدی مادی و تضمین معقول ، افزایش نداد.
اسلاید 17 :
تحقیقات انجا م شده برای اندازه گیری عناصر نظریه هایی مانند
*مثلث تقلب
* نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده
*مفهوم CRIME در حسابرسی شامل می شود
اسلاید 18 :
مثلث تقلب
اصطلاح مثلث تقلب توسط پرفسور دونالد کریزی مطرح شد سه عامل فشار،فرصت،توجیه را عوام موثر در وقوع تقلب می دانست به گونه ای که به اعتقاد وی بدون وجود این سه شرط،تقلب به جایی ختم نمی شود.
اسلاید 19 :
انگیزه و فشار
استفاده از تهدید برای وادارکردن فرد به انجام کاری.
برای نمونه مدیریت انگیزه های زیادی برای بیش از واقع نشان دادن سود دارد. این انگیز ه ها در نتیجه ی تحمیل فشارهای زیراست:
• تمایل به مخفی نگه داشتن وضعیت مالی نامناسب،
• تمایل به نقض شرایط قراردادها،
• تمایل به جذب تأمین مالی از بیرون با حداقل هزینه،
• علاقه به ارائه ی سود موردانتظار،
• علاقه به اظهار شایستگی و تقویت شهرت در حرفه
اسلاید 20 :
برخی از افراد توجه خود را به سوی فرصت هایی(ضعف هایی) که در ساختار کنتر لهای داخلی یک شرکت وجود دارد، معطوف دارند که می تواند اجاز هی ارتکاب تقلب را به آنان بدهد. از بین این سه شرط برای ارتکاب تقلب، فرصت یکی از محر کهایی است که می تواند به طور بسیار مؤثری ریسک های تقلب را افزایش دهد.این عامل مهم در وقوع تقلب می تواند با طراحی یک محیط کنترلی که وقوع رفتار متقلبانه را کشف، از آن جلوگیری و در نهایت آن را از بین ببرد، مهار و مدیریت شود. به عنوان بخشی از محیط کنترلی، پنج کنترل کلیدی ضدّ تقلب وجود دارد که شرکتها می توانند اجرا کنند.
فرصت