بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

مشاوره با کودک

اسلاید 3 :

مقدمه:
* مشاوره از دیدی روانشناسانه به سادهسازی و تسهیل رشد شخصیت افراد کمک میکند و بین نقشهای مختلف مانند نقش فرزند خانه و شاگرد مدرسه پل میزند. این پلزدن به این صورت خواهد بود که به فرد کمک میکند تا مجموعهای از رفتارهای مناسب را کسب کند و بتواند با تقاضاها و انتظارهای نقش جدید سازگار شود، در واقع مشاوره را میتوان فرآیندی قلمداد کرد که به صورت یک رابطه 2 نفری بروز میکند. در این رابطه، فرد مشکلاتی را که از آنها رنج میبرد و شخصا قادر به حل آنها نبوده است، مطرح میکند و مشاور با توجه به تجربه علمی و صلاحیت حرفهای خود به او کمک میکند تا به حل مشکلاتش بپردازد.

اسلاید 4 :

* در مورد مشاوره و راهنمایی کودک، مشاور از طریق راهنمایی و مشاوره به کودک کمک میکند تا خود و محیط را بشناسد، تصمیمگیری درست را بیاموزد، از امکانات و فرصتها بهتر استفاده کند و تغییرات مطلوبی در رفتارش به وجود آورد. در حقیقت راهنمایی و مشاوره کودک نیازهای کودکان را به نحو مناسب برآورده میسازد و آنان را در حل مشکلاتشان یاری میکند. در این مسیر باید به کودکان احترام گذاشته شود و با تاکید بر نقاط قوت، نقاط منفی آنان اصلاح شود.

اسلاید 5 :

هدف از مشاوره کودک :
در مشاوره کودک که یکی از فنون و خدمات راهنمایی است، اولویت بر درمان مشکلات است، در واقع پیشگیری نهتنها بر درمان تقدم دارد، بلکه بااهمیتتر، سادهتر، ارزانتر و عملیتر نیز خواهد بود. تقریبا تمام مشاوران معتقدند که مشاوره باید به ایجاد تغییرات مناسب در رفتار کودک به منظور تامین زندگی مفیدتر و رضایتبخشتر و خلاقتر بینجامد. افزایش خودشناسی، بهبود و تسریع رشد همهجانبه، یادگیری شیوههای صحیح تصمیمگیری و حل مساله ارضای نیازها به طور مناسب، استفاده بهتر از امکانات و منابع جامعه، افزایش احساس مسوولیت در قبال خود و جامعه، برقراری رابطه مطلوب با اطرافیان، افزایش احساس ارزشمندی و اعتماد به نفس و تغییر در نگرشها و رفتارهای نامطلوب از دیگر اهداف مشاوره کودک محسوب میشود.

اسلاید 6 :

مشاوره با کودک باید به تغییر رفتار نامناسب و حل مشکل او بینجامد. این روشهای تغییر رفتار به 4 دسته تقسیم میشود که شامل موارد زیر است :
- روشهای افزایش رفتارهای مطلوب
- روشهای ایجاد رفتارهای مطلوب جدید
- روشهای نگهداری رفتارهای مطلوب
- روشهای کاهش و حذف رفتارهای نامطلوب

اسلاید 7 :

چگونگی رابطه کودک و مشاور :

اسلاید 8 :

رابطه کودک و مشاور باید خصوصی باشد:

برای ایجاد اعتماد، مشاور باید رابطه مطلوبی با کودک برقرار کرده و آن را حفظ نماید. این رابطه باید جوی کاملا خصوصی داشته باشد تا با مداخله افراد دیگری نظیر والدین، خواهران و برادران لطمه نبیند.

اسلاید 9 :

رابطه کودک ـ مشاور باید مبتنی بر احساس امنیت باشد:

مشاور باید محیط سادهای را فراهم کند که در آن، کودک برای انجام عمل و تسلط یافتن بر احساسات خویش احساس آزادی و امنیت کند. کودک باید در مورد افشاگریها احساس امنیت کند و اطمینان خاطر داشته باشد که انجام این کار عواقب و پیامدهایی را که ممکن است از نظر عاطفی زیانبخش یا آسیبزا باشند به دنبال نخواهد داشت.

اسلاید 10 :

رابطه کودک ـ مشاور باید اصیل و واقعی باشد:

این رابطه باید صادقانه و بیریا باشد. چنین رابطهای نمیتواند سطحی باشد. رابطه اصیل به کودک امکان میدهد که از بازیکردن نقش کسی که به واقع نیست دست بردارد و او را قادر میسازد تا خود درونیاش را آشکار سازد. این وضع باعث پیدایش سطحی عمیق از اعتماد و تفاهم میشود. اصیل بودن سبب میشود که رابطه میان کودک و مشاور جدیتر شود و این به دلیل اهمیت مسائل مورد بحث و شدت هیجانات دخیل در آنها و قویبودن عواطفی است که در آن دخالت دارد.

اسلاید 11 :

رابطه کودک ـ مشاور باید محرمانه باشد:

مشاور هنگام کار با کودکان سعی میکند محیط امنی را فراهم کند تا کودک هنگام در میانگذاردن افکار و احساسات خصوصیاش، احساس امنیت کند. کودک گاهی اوقات اطلاعاتی را با مشاور در میان میگذارد (مثلا مواردی که از کودک سوءاستفاده جنسی شده است)، افشای بدون ملاحظه این اطلاعات توسط مشاور و بیتوجهی به تاثیر این افشاگری بر کودک سبب میشود که کودک فکر کند که به او خیانت شده است. پس لازم است مشاور نسبت به مشکلی که کودک در مورد افشاگری اطلاعات مهم و حساس دارد، ظرافت و حساسیت لازم را به خرج دهد تا پیامدهای منفی افشاگریهای کودک بخصوص در مواردی که احتمال تنبیه یا بدرفتاری با کودک وجوددارد به حداقل برسد.

اسلاید 12 :

رابطه کودک ـ مشاور نباید ناراحتکننده باشد:

هنگام کار با کودکان، مشاور باید به گونهای با کودک ارتباط برقرار کند که برای وی ناراحتکننده نباشد. برخی مشاوران بر این عقیدهاند که سوال کردن از کودک و کنجکاوی درباره خانوادهاش در روند کار مشاور تاثیر مثبتی دارد. این کار باید با احتیاط انجام شود، در غیر این صورت مزاحم و ناراحتکننده است. گاهی کودک زمانی که احساس کند از طرف مشاور تحت فشار قرار گرفته، سکوت خواهد کرد یا به رفتار انحرافی دست خواهد زد.

اسلاید 13 :

رابطه کودک ـ مشاور باید هدفمند باشد:

زمانی که کودک دلایل ملاقات با مشاور را به وضوح درک کند و به طور دقیق بداند که چرا به ملاقات یک مشاور میآید، آن گاه رابطه کودک و مشاور هدفمند شده و کودک با اشتیاق و اطمینان بیشتری وارد فرآیند درمان میشود.

اسلاید 14 :

ویژگیهای مشاور خوب در مشاوره با کودکان :

اسلاید 15 :

* همساز یا همخوان باشد:
به این معنا که معمولا کودکان افرادی را که همساز و متجانس نیستند و سعی دارند نقش بازی کنند را به خوبی تشخیص میدهند پس مشاور کودک باید از نظر فردی انسجام یافته، پایدار، صادق، سازگار و باثبات باشد.

اسلاید 16 :

* با کودک درون خود در تماس باشد:
دستیافتن به کودک درون به معنای بچگانه رفتارکردن یا بازگشت به دوران کودکی نیست، بلکه به معنای تماس برقرارکردن با بخشی از شخصیتمان است که بسادگی با دنیای کودک هماهنگی دارد. اگر میخواهیم با مراجعان کودک خود به گونهای موثر ارتباط برقرار کنیم باید بتوانیم با کودک درون خود در تماس باشیم تا به دنیای کودک وارد شده و بتوانیم احساسات و تصورات وی را درک کرده و به گونهای موفقیتآمیز با کودک ارتباط برقرار کنیم.

اسلاید 17 :

* پذیرا باشد:
اگر بخواهیم کودکان را تشویق کنیم که به کاوش در جنبههای خصوصی و احتمالا ابعاد پنهانی و سایهدار وجود خویش بپردازند، در این صورت لازم است که به عنوان مشاور، در پذیرندهترین شکل ممکن رفتار کنیم، به طوری که مراجعان کودک ما اجازه یابند بدون قید و بند، همان باشند که هستند. در حالت پذیرندگی، هیچگونه تایید یا عدم تاییدی را از خود نشان نمیدهیم. چرا که انجام این دو کار (تایید و عدم تایید) بر رفتار کودک تاثیر خواهد گذاشت. به طور طبیعی، پذیرا بودن ما به عنوان مشاور موجب اعتماد کودک خواهد شد اگرچه این پذیرابودن بویژه در مورد کودکی که ناسازگارانه رفتار میکند کار سادهای نیست، اما یکی از صفات یک مشاور میباشد.

اسلاید 18 :

*عدم وابستگی عاطفی:
اکثر اوقات، کودکانی که مورد مشاوره قرار میگیرند با مسائل عاطفی مواجهند، بنابراین چنانچه مشاوری خود را درگیر مساله کودک بنماید احتمال دارد که تحت تاثیر این مسائل طوری اندوهگین شود که کودک به آسانی متوجه شده و دردی مضاعف را تجربه کند. مشاور نهتنها باید از ابراز درماندگی عاطفی پرهیز کند، بلکه لازم است از نشاندادن واکنشهای هیجانی شدید نیز اجتناب نماید.

اسلاید 19 :

* چند شیوه بسیار موثر در مشاوره دادن به کودکان :

اسلاید 20 :

دنیای کودک را برایش تعریف کنید:

مشاوره دادن به کودک ممکن است به این دلیل که او کودک است و شما بزرگسال، کار شما را خیلی سخت کند، مخصوصا اگر از آن دسته افرادی هستید که با دنیای کودکان چندان آشنا نیستید و ارتباط برقرار نمیکنید. اینکه بتوانید دیدگاه و نظرات او را درک کنید، در فرآیند مشاوره کمک بزرگی به شما میکند

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید