بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
مقدمه ای بردرمان های اقامتی وبازتوانی معتادان
اسلاید 3 :
مفاهیم و تعاریف
اسلاید 4 :
تعریف اجتماع درمانی
در سال 1991 در "De Haan" بلژیک در یک نشست عمومی فدراسیون اروپایی اجتماع های درمانی، مفهوم اجتماع درمانی بدون مواد به ترتیب ذیل تعریف شد.
اجتماع درمانی یک محیط بدون مواد است که در آن افراد با مشکلات اعتیادی(و سایر مشکلات) در یک روش سازمان یافته و ساختار یافته برای افزایش تغییرات و امکان دهی برای یک زندگی بدون مواد در جامعه بیرونی با هم زندگی می نمایند. اجتماع درمانی یک جامعه کوچکی را شکل می دهد که در آن مقیمان ، و استف ها در نقش تسهیل گر ، نقشهای مشخصی را انجام می دهند
خودیاری و خودیاری متقابل ستون های فرایند درمانی می باشند که در آن مقیم بازیگر اصلی مسئولیت بدست آوردن رشد فردی، تحقق بخشیدن به یک زندگی با معناتر و مسئولانه تر وهچنین حمایت ازسعادت و رفاه اجتماع می باشد. (Ottenberg et al, 1993)
اسلاید 5 :
تعریف اجتماع درمانی
هر اجتماع درمانی در صورتیکه در عمده مسائل با هم متفاوت باشند، با اینحال می بایست اصول اساسی را رعایت نمایند.
هر اجتماع درمانی می بایست برای یکپارچگی با جامعه بزرگتر تلاش نماید، و شرایط را برای یک اقامت بلند مدت مناسب در درمان برای مقیمانش فراهم نماید.
معتادین پیشین اهمیت ویژه ای به عنوان سرمشق دارند، استف ها باید به استانداردهای اخلاقی احترام بگذارند، و اجتماع های درمانی می بایست به طور مداوم علت وجودی خود را مرور نماید.
اسلاید 6 :
مقیمان
اجتماع درمانی، مقیمان را به عنوان افرادی که از نظر عاطفی انسانهای نابالغی می باشند و نیاز به آموزش در طول برنامه دارند مورد ملاحظه قرار می دهد.
آنها را همچنین به عنوان کسانی که از اضطراب ها و ترسها رنج می برند و از پرخاشگری برای پنهان ساختن ضعفهایشان استفاده می کنند تعریف می نمایند.
از سوی دیگر، TC ها این ویژگی را به مقیمان به عنوان کسانی که پتانسیل تغییر مثبت را دارند نیز می دهند.
اسلاید 7 :
مقیمان
مقیمان در اجتماع های درمانی اغلب درمانهای قبلی را مورد انتقاد قرار می دهند، بواسطه اینکه از آنها انتظار می رفت که به صورت منفعلانه عمل نمایند.
کسریل اعتقاد داشت ،مقیمان از اضطرابها و درد هایی که موجب می گردد که نه بتوانند بجنگند و نه فرارکنند رنج می برند، ودر عوض، آنها عواطفشان را منجمد می نمایند.
اسلاید 8 :
مقیمان
به جای اینکه عواطف ضروری اولیه خود را به صورت تغییر یافته بیان نمایند، شخصیت های که با خصوصیات معتاد گونه می باشند تمامی عواطفشان را با هم سرکوب می نمایند و احساساتش را از خود آگاهی جدا می نماید، وآنها را دریک پوسته از ناخودآگاهی کپسول سازی می نماید، و نهایتاً به طور ناخود آگاه یک عاطفه منزوی و ایزوله را خلق می نماید. (Casriel,1976)
ابزارهای درمانی کلاسیک قادر نمی باشند که به این شخصیتهای یخ زده نفوذ پیدا کنند و به نظر می رسد این جایی است که اجتماع درمانی قادر است وارد گردد.
اسلاید 9 :
مراحل درمان
پذیرش:
در این مرحله مصاحبه ها و ارزیابی های روانی توسط روانشناس، روانپزشک، مددکار، پزشک و کاردرمانگر صورت می پذیرد.
اطلاعاتی کامل از فلسفه و مراحل درمان از اجتماع درمانی به درمانجو ارائه می گردد.
اسلاید 10 :
مراحل درمان
مرحله جهت یابی:
پس از اینکه درمانجو پذیرفت که وارد اجتماع درمانی گردد و مصاحبه ها تیم درمان مجوز حضور وی را صادر نمودند مراجع وارد این مرحله می گردد.
در این مرحله تکالیف بسیار ساده می باشد.که هدف از آن ماندگاری مقیم در درمان می باشد.
مطالب آموزشی در این بخش بیشتر تاکید برفلسفه و قوانین جاری مرکز می باشد.
در این مرحله مقیم عملاً به طور جدی وارد درمان نگشته است.
مقیم در این مرحله اجازه تماس تلفنی و ملاقات با خانواده خود را ندارد.
اسلاید 11 :
مراحل درمان
مرحله درمان:
در مرکز درمانی "اجتماع " به عنوان یک "روش" مورد استفاده قرار می گیرد(Deleon,1997 )
دریک محیط سلسله مراتبی ساختار یافته، و در یک فضای امن ، مقیم یاد خواهد گرفت که عواطفش را بیان نماید و رفتارش را بوسیله ابزارهای گروه های رویارویی و سایر ابزارهای درمانی تغییر دهد.
اعتقاد بر این است که بواسطه این ابزارها مقیم به یک مرحله جدیدی از هویت فردی خواهد رسید و خود بینشی بهتری را بدست می آورد.
اسلاید 12 :
مراحل درمان
مرحله پیگیری:
در طول بیش از 6 ماه ، مقیم به تدریج از خانه های بین راهی به خانه خودش نقل مکان خواهد کرد.
اکنون رویکرد بسیار بیشتر به صورت فردی درآمده است و مقیم به آهستگی اما به طور مطمئن ارتباط با دنیای بیرون را از سر می گیرد.
پس از فارغ التحصیلی از برنامه، مقیم به یک مرحله از هویت اجتماعی که همراه با بینش بهتر از جایگاه خود در دنیا می باشد می رسد.
اسلاید 13 :
خصوصیات درمان
امنیت و پذیرش:
در اجتماع درمانی دیگرسوء مصرف کنندگان مواد توسط خطرات بیرون مانند، مواد ، دلالهای محبت، مجرمین و قاچاقچیان تهدید نمی گردند.
در درون اجتماع ،مقیمان با مهربانی و خونگرمی استف ها روبرو می گردند و تجارب مشابه ای که دارند بین خود تقسیم می نمایند.
درآنجا مقیمانی وجود دارند که آنها را بواسطه اینکه چی استفاده کرده اند و چه کارهایی مرتکب شده اند درک می نمایند زیرا آنها نیز خودشان تمامی آنها را انجام داده اند. این شناسایی تجارب مشترک است که رشد صداقت را تسهیل می بخشد.
اسلاید 14 :
خصوصیات درمان
قواعد صریح و آشکاری در اجتماع وجود دارد که مصرف هرگونه مواد در اجتماع ، پرخاشگری فیزیکی و ارتباط جنسی را ممنوع می کند و این نیز به فضای امن اجتماع می افزاید.
اگر این قواعد شکسته شود و هرگونه موادی در خانه مصرف گردد، یک قاعده غیر قابل برگشت را می شکند و درنتیجه آن، مقیم می بایست اجتماع را ترک نماید.
البته جایگزینهای مختلفی وجود دارد بطوریکه وی مرکز را ترک نماید و در صورتیکه پاک بماند دوباره می تواند در اجتماع پذیرش گردد، یا می تواند با راهنمایی های که صورت می گیرد وارد درمانهای دیگری گردد.
اسلاید 15 :
خصوصیات درمان
برپایه نیازهای فرد درگیر ، اجتماع درمانی یک شکل جایگزین درمان را مانند MMT ، مشاوره یا بیمارستان روانپزشکی پیشنهاد می کند.
پرخاشگری بدنی نیز کاملاً قدغن می باشد وبا توجه به اینکه بسیاری از مقیمان با سوابق محکومیت و پرخاشگری در زندگی گذشته خود می باشند، پرخاشگری می تواند به سرعت و با قدرت فوران نماید.
روابط جنسی نیز اجازه داده نمی شود بواسطه اینکه می تواند منجر به قرار دادها و ارتباط های منفی بین برخی از مقیمان گردد و اضطرابهایی را درمقیمانی که با سوابق فاحشه گری و سوء استفاده جنسی می باشند را برانگیزاند.
اسلاید 16 :
خصوصیات درمان
ساختار سلسله مراتب:
یک اجتماع درمانی شامل بخش های متعددی ، مانند زیر مجموعه خدمات، آشپزخانه ، اداری ، روابط عمومی و غیره می باشد.
مقیمان جدید به تدریج از پایین ترین رده های بخش خدمات به رده های بالاتر بخش روابط عمومی ارتقاء و ترفیع می یابند.
مقیمان جدید به عنوان کمک کننده ها آغاز می نمایند، آنها فرامین را اجرا می نمایند و مسئولیت ها را بدون اجازه انجام نمی دهند.
اسلاید 17 :
خصوصیات درمان
مقیمان قدیمی تر سرپرست بخشها می گردند، آنها کارها را مورد بازرسی قرار می دهند .
اکثریت عضو ارشد این سلسله مراتب مقیمان هماهنگ کننده می باشند. کسی که مسئول برنامه ریزی فعالیتهای روزانه تمامی بخشهای مختلف می باشد.
هماهنگ کننده همچنین اطلاعات لازم را به استف ها ارائه می دهد و به عنوان پلی بین آنها و مقیمان می باشد.
اسلاید 18 :
خصوصیات درمان
هماهنگ کننده ها همراه با استف، گروه رویارویی را آماده می نمایند و شیوه و روش مناسب برخورد با هر یک از مقیمان را ارائه می نمایند.
استف ها تصمیم گیرندگان اصلی هستند و کسانی که مسئولیت عملکرد درمانی و آموزشی اجتماع را بر عهده دارند.
مسئولیتهای مقیمان به صورت سلسله مراتبی، برای ایجاد یک موقعیتی است برای تطبیق تکامل درمانی می باشد.
اسلاید 19 :
خصوصیات درمان
حرکت روبه بالا در سلسله مراتب و تقبل مسئولیت بیشتر احساس ترقی را در درمان بوجود می آورد.
اسلاید 20 :
خصوصیات درمان
توبیخهای کلامی و تجربه یادگیری:
در اجتماع درمانی ازاینکه مقیمان در طول روز احساسات و عواطفشان را برون ریزی نمایند، امری غیر طبیعی نمی باشد.
آنها از طریق نمایش بی علاقگی خود ، بوسیله اشتباه نمودن، یا بوسیله واکنش بر علیه فرایند بهبودی جلب توجه می نمایند.
دلیل اصلی برای این اعمال این است که آنها تحت تاثیر هیجان ، اضطراب، درد و وسوسه می باشند.