بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
لذت ترك سیگار
اسلاید 2 :
فواید زود هنگام و تدریجى ترك سیگار
20 دقیقه بعد از استعمال آخرین سیگار،
فشارخون شما پایین مى آید و به سطح معمولى مى رسد. درجه حرارت دست ها و پاهاى شما افزایش می یابد و به حد طبیعى مى رسد.
-8 ساعت بعد از ترك:
منواكسید كربن در خون شما پایین آمده و به حد مطلوب مى رسد.
اسلاید 3 :
فواید زود هنگام و تدریجى ترك سیگار
-24 ساعت بعد از ترك:
احتمال حمله قلبى در بدن شما كاهش مى یابد.
- دو هفته تا سه ماه بعد از ترك:
گردش خون شما پیشرفت مى كند و عملكرد ریه نیز تا 30 درصد افزایش مى یابد.
اسلاید 4 :
فواید زود هنگام و تدریجى ترك سیگار
- یك تا 9 ماه بعد از ترك:
سرفه ، ترشحات و گرفتگى، سینوس ، خستگى و كوفتگى و میزان كم آوردن نفس كاهش مى یابد. موهاى ریزى كه با حركت دودى شكل خود خلط را به بیرون از ریه مى رانند، دوباره وظیفه طبیعى خود را در ریه شروع مى كنند و توانایى جابه جایى خلط را به دست مى آورند، ریه را تمیز مى كنند و به این ترتیب عفونت كاهش مى یابد.
اسلاید 5 :
فواید زود هنگام و تدریجى ترك سیگار
-10 سال بعد از ترك:
نرخ مرگ ناشى از سرطان ریه نسبت به كسانى كه به سیگار كشیدن خود ادامه مى دهند، نصف مى شود. احتمال ابتلا به سرطان دهان، گلو، مرى، مثانه، كلیه و لوزالمعده نیز كاهش مى یابد.
- 15 سال بعد از ترك:
احتمال بیمارى هاى كرونرى قلب به اندازه یك غیرسیگارى کاهش می یابد.
اسلاید 6 :
نتایج آنى و ظاهرى ترك سیگار
ترك سیگار به شما كمك مى كند تا عوامل زیان آور تنباكو را در ظاهر خود از بین ببرید:
چین و چروك زودرس در پوست،
بوى بد دهان ، زردى دندان ها ، بیمارى هاى لثه، بوى بد لباس ها، زردى دست ها. پشت پا زدن به عادت استعمال تنباكو مزایاى دیگرى نیز به ارمغان مى آورد كه شما خیلى زود متوجه آن خواهید شد.
اسلاید 7 :
تعدادى از این مزایا در هفته هاى اول به تدریج پدیدار می شود و زندگى شما را روز به روز لذت بخش تر مى كند:
- غذا طعم بهترى پیدا مى كند.
- حس بویایى به حالت طبیعى خود برمى گردد.
- براى فعالیت هاى روزانه مانند بالا رفتن از پله، كارهاى سبك خانه و غیره، نفس كم نمى آورید.
اسلاید 8 :
امید دستیابى به سلامت بیشتر یك دلیل خوب براى ترك سیگار است ، اما دلایل مهم دیگرى نیز وجود دارد. استعمال سیگار هزینه زیادى دارد. خسارت اقتصادى استعمال سیگار حدود 391/3 هزار دلار در سال براى هر سیگارى تخمین زده شده است. آیا واقعاً بدون در نظر گرفتن مشكلات بهداشتى مى خواهید به آتش زدن پول هایتان ادامه دهید؟!
اسلاید 9 :
هزینه
سیگاری بودن گران است. به دست آوردن مبلغى كه روزانه صرف خرید سیگارتان مى شود، چندان سخت نیست. رقم به دست آمده را ضرب در 365 كنید!! این رقم برایتان تعجب آور است. حال این عدد را ضرب در سال هایى كه سیگار مى كشید!!! نتیجه به دست آمده شما را مبهوت مى كند. فكر كنید كه با این مبلغ چه چیز هایى مى توانستید بخرید!! این بدون در نظر گرفتن خسارت هاى وارد شده بر سلامت و ایمنى زندگى و هزینه اى است كه صرف به دست آوردن سلامت از دست رفته شما مى شود.
اسلاید 10 :
پذیرش اجتماعى
امروزه سیگار كشیدن از نظر اجتماعى كمتر مورد پذیرش قرار مى گیرد. در عین این كه امكان اجراى تصمیمات مبنى بر عدم استعمال دخانیات در همه جاى كشور وجود ندارد در بسیارى از اماکن عمومى استعمال دخانیات ممنوع است و بسیاری از كارفرمایان نیز ترجیح مى دهند افراد غیرسیگارى را استخدام کنند.
اسلاید 11 :
مطالعات نشان مى دهد كه كاركنان سیگارى هزینه بیشترى به كارفرمایان تحمیل مى كنند. زیرا بیشتر اوقات با حالت بیمار سركار حاضر مى شوند و كاركنانى كه نسبت به غیر سیگارى ها بیشتر بیمار مى شوند خرج كارفرما را براى جایگزینى فرد بالا مى برند.
اسلاید 12 :
سلامت دیگران
سیگارى ها نه تنها به سلامت خودشان صدمه مى زنند بلكه بهداشت و سلامت اطرافیان را نیز به مخاطره مى اندازند . وجود «دود دست دوم» (دود باقى مانده از سیگار كشیدن فرد سیگارى در محیط) به همان مقدار خطرناك است كه کشیدن خود سیگار. مطالعات نشان داده است كه دود دست دوم سالانه موجب مرگ هزاران نفر مبتلا به سرطان ریه و بیماران قلبى در میان افراد غیر سیگارى كه فقط در معرض این دود قرار گرفته اند، شده است.
اسلاید 13 :
بچه هاى مادران سیگارى خصوصاً اگر مادران در دوران باردارى هم سیگار مصرف كنند، در خطر ابتلا به آسم هستند و یا خطر بروز مرگ ناشى از نوعى سندرم؛ سیگاری بودن مادر باردار احتمال تولد نوزاد كم وزن را افزایش مى دهد. نوزادان و كودكانى كه در معرض دود سیگار هستند بیشتر دچار عفونت هاى گوش، سرماخوردگى ، برونشیت و دیگر مشكلات تنفسى مى شوند. همچنین دود سیگار مى تواند موجب سوزش چشم، سردرد، تهوع و سرگیجه شود.
اسلاید 14 :
الگوى تربیتى مناسب
تقریباً همه سیگارى ها مى گویند كه نمى خواهند بچه هایشان سیگارى شوند در حالى كه بچه ها از رفتار والدین خود الگو بردارى مى كنند و بچه هایى كه پدر و مادرشان سیگارى هستند بیشتر تمایل به شروع استعمال دخانیات از خود نشان مى دهند. شما مى توانید یك الگوى خوب براى فرزندانتان باشید، به شرط این که همین حالا اقدام به ترك سیگار كنید.
اسلاید 15 :
چرا ترك سیگار سخت است؟
مارك تواین مى گوید: «ترك سیگار آسان است، من این كار را صدها بار انجام داده ام!!» ممكن است شما هم سعى در ترك سیگار داشته باشید. چرا در ترك ماندن براى بسیارى از افراد سخت است؟ جواب این سؤال «نیكوتین» است.
اسلاید 16 :
نیكوتین چیست؟
نیكوتین ماده مخدری است كه به طور طبیعى در تنباكو وجود دارد و به مراتب بیشتر از هروئین و كوكائین اعتیادآور است. بدن از لحاظ فیزیكى و همچنین روحى به نیكوتین وابسته مى شود.
مطالعات نشان داده است كه سیگارى ها براى پیروزى كامل باید هم در ترك و هم در باقى ماندن در ترك سعى و تلاش كنند. وقتى دود سیگار بلعیده مى شود، نیكوتین به داخل ریه ها حمل مى شود، جایى كه به سرعت توسط خون جارى در رگ ها جذب و به سراسر بدن پخش مى شود.
اسلاید 17 :
نیكوتین روى قسمت هاى مختلف بدن تأثیر مى گذارد: قلب، سیستم گردش خون، سیستم هورمونى و متابولیسم و مغز. نیكوتین حتى در شیر مادر و ترشحات مخاطى پشت گردن سیگارى ها وجود دارد. در دوران باردارى نیكوتین آزادانه وارد بند جفت و جفت می شود و در مایع آمنیوتيك نیز یافت مى شود. همچنین از طریق ناف وارد بدن جنین مى شود.
اسلاید 18 :
عوامل متعددى در سرعت و روند عملكرد و دفع نیكوتین دخالت دارد. به طور معمول، در بدن یك سیگارى 3 تا 4 روز پس از آخرین استعمال ِ سیگار، نیكوتین وجود دارد. نیكوتین احساس لذت بخشى را در شخص به وجود مى آورد كه این احساس در فرد سیگارى تمایل او را در كشیدن بیشتر سیگار افزایش مى دهد. همچنین مانند یك عامل كاهش دهنده فعالیت بدنى وارد فرمان هاى ارسالى به سلول هاى عصبى مى شود.
اسلاید 19 :
همچنان كه سیستم عصبى با نیكوتین سازگارى پیدا می كند، تمایل فرد سیگارى براى كشیدن سیگار و در نتیجه مقدار نیكوتین در خون افزایش مى یابد. بعد از مدتى قدرت تحمل نسبت به مواد مخدر در بدن فرد سیگارى بالا مى رود، به طورى كه فرد را به سوى بیشتر مصرف كردن سیگار سوق مى دهد. عاقبت نیكوتین موجود در بدن فرد سیگارى به سطحى معلوم مى رسد و سپس براى باقى ماندن در این سطح و دریافت نیكوتین لازم، به تعداد استعمال سیگار افزوده مى شود.
اسلاید 20 :
بازگیرى نیكوتین
وقتى كه فرد سیگارى سعى در قطع استعمال سیگار و ترك دارد، فقدان نیكوتین او را به سوى علایم بازگیرى هدایت مى كند. بازگیرى هم فیزیكى و هم روحى است. در بازگیرى فیزیكى، بدن به كمبود نیكوتین واكنش نشان مى دهد و در بازگیرى روحى، فرد سیگارى مجبور است با یك عادت و البته یك رفتار مبارزه كند. اگر مى خواهید ترك موفقیت آمیزى داشته باشید باید به هر دوى اینها واقف باشید و اهمیت دهید.