بخشی از پاورپوینت
اسلاید 3 :
هنر تحریم ها نگاهی از درون میدان
اسلاید 4 :
کتاب «هنر تحریم ها» با مقدمه مرکز پژوهش های مجلس: این کتاب مورد تایید مرکز پژوهش های مجلس نیست وصرفا با هدف آشنایی سیاست گذاران با نگاه، رویکرد و روش های طراحان سیاست تحریم علیه ایران منتشر شده است
اسلاید 5 :
ریچارد نفیو
اسلاید 6 :
اهمیت کتاب حاضر
اهمیت وتفاوت کتاب حاضربا کتب دیگری که در این زمینه منتشر شده اند، در این است که تحریم ها را در بافتار کلی راهبرد سیاست خارجی قرار داده واز مفاهیم و اصطلاحاتی مانند درد و تحمل، استفاده می کند که به صورت آگاهانه به دلیل ماهیت معنا شناختی آنها انتخاب شده اند وعلاوه بر این که تحریم ها را در چارچوب کارایی و عدم کارایی بررسی می کند، سئوال های اساسی که در این حوزه به وجود می آیند واطلاعات قبل از آغاز نظام تحریم ها و بعد از آن را نیز مورد بررسی قرار می دهد با ارائه نوعی نگاهی محتاطانه که تحریم را در صورتی موفق می داند که تدریجی و بر اساس آزمون و خطاهای مختلف باشد.
اسلاید 7 :
چرایی ایجاد تحریم ها
هدف از تحریم ایجاد درد، سختی و ناکامی است به طوری که کشور هدف مورد تحریم، رفتار خود را تغییر دهد.درد هم نشان دهنده هدف تحریم هاست و هم محدودیت های ذاتی آنها.سیاستمداران نگرشی متفاوت به تحریم واقدام نظامی دارند چرا که درگیری های نظامی آسیب وتلفات ایجاد می کند ونتیج آن کاملا ملموس است اما آثار تحریم ها کمتر ملموس بوده واثر تخریبی کمتری دارد شاید همین مسئله یکی از دلائل جذابیت تحریم ها به عنوان یک ابزار اعمال قدرت باشد چرا که سیاست مداران بهتر می توانند اززایل شدن یک چهارم تولید ناخالص ملی دفاع کنند تا از دست دادن هزاران نظامی و غیر نظامی در جنگ ها اما در سطح راهبردی اعمال درد از طریق تحریم ها هدف یکسانی با عملیات نظامی دنبال می کند و آن ایجاد محرک های یکسان در طرف مقابل است به طوری که یا مقاومت کند یا از پا بیفتد.
اسلاید 8 :
عناوین کتاب «هنر تحریم ها»
اعمال فشار شدید بر ایران و بازگشت این کشور به مذاکرات واقعی
اسلاید 9 :
امریکا به امید اسب تروا
اسلاید 10 :
نگاه به تحریم ها از منظر دوگانه(درد/استقامت)
نفیو در این کتاب به بیان نوع نگاه خود به تحریم ها از منظر دوگانه (درد/استقامت) میپردازد وتوضیح می دهد درد تحریم ها را چه زمانی می توان وارد کرد و بر اساس چه شاخص هایی استقامت طرف تحریم شده را می توان سنجید و تحریم ها را چگونه بر اساس این شاخص ها تنظیم وباز تنظیم کرد که بیشترین اثر را بگذارد ودر جای جای کتاب خود نشان می دهد تحریم گذاری به عنوان ابزاری استراتژیک، نشان می دهد تحریم گذاری به عنوان ابزاری استراتژیک، نه امری صرفا فنی، بلکه بیشتر هنر تصمیم گیری و استفاده خلاقانه ابزارهای مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است. به طور مثال نشان می دهد چگونه در عین تحریم اقلام مختلف، واردات کالاهای لوکس از تحریم مستثنی شده تا به احساس اجتماعی تحریم شدگی بیشتر دامن بزند یا مثلا افزایش قیمت مرغ در ایران که هدف تحریم ها نبوده، به افزایش تحریم کمک کرده.
اسلاید 12 :
نظام تحریم ها در عراق
نفیونظام تحریم های اعمال شده علیه عراق از سال 1990 تا2003 را یک ناکامی بزرگ تاریخی می خواند.جامعه جهانی دو دسته تحریم که به لحاظ ساختاری و حقوقی با هم متفاوت بودند علیه عراق در سال19990 و ایران در سال 2000 اعمال کرد وپیامدهای کاملا متفاوتی داشته است. تحریم های ایران مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته و مثبت ارزیابی شده است بر خلاف عراق که از ان به عنوان یک شکست نام می برند.
اسلاید 13 :
بهانه برای اشغال عراق
متن قطعنامع687 شورای امنیت، کشور عراق را ملزم کرد همه برنامه های خود برای تولید سلاح های کشتار جمعی و موشک های بالستیک را و همینطور مرزهای بین المللی با کویت را همانطور که قبل از اشغال کویت بوده، بپذیرد و اجازه بازرسی ازسلاح های کشتار جمعی را هم بدهد، استقراض های دولتی را پرداخت کند، تروریسم را محکوم کرده و ماموریت های بشردوستانه سازمان ملل را در خاک خود بپذیرد. اما وقتی عراق به تعهدات خود مبنی برشفافیت در مورد سلاح های کشتار جمعی توجه نکرد، ایالت متحده، انگلیس و دیگر کشورها تشخیص دادند این امتناع نقض تعهدات شورای امنیت سازمان ملل است وبه این نتیجه رسیدند که عراق می خواهد سلاح های کشتار جمعی خود را افزایش دهد اما این سوء برداشت توسط کشورهای مذکور فاجعه ای به دنبال داشت چرا که به اشغال عراق توسط امریکا ومتحدانش در مارس 2003 انجامید و بعدها فهمیدند عراق هیچ گونه دسترسی به سلاح های کشتار جمعی نداشته. اشغال عراق، پایان استفاده از تحریم ها به عنوان اهرم فشار بر کشور عراق قلمداد می شد.
اسلاید 14 :
صلاح کشتار جمعی در عراق نبود
وی در این قسمت کتاب اعتراف می کند که اسناد و مدارکی که بعدها بیرون آمد مشخص کرد در زمانی که صدام حسین ظاهرا لجاجت فراوانی در محافظت از توانمندی های کشتار عراق انجام می داد، اصلا صلاح کشتار جمعی در اختیار نداشت و لجاجت او نیز فقط در دفاع از تمامیت عراق بود و در نتیجه تحریم های وضع شده علیه عراق، توانستند مانع از تسلیح مجدد این کشور شده وزیر ساخت های موجود برای گسترش سلاح های کشتار جمعی را نابود کند اما امریکایی ها و سایرین نخواستند درک کنند موفقیت مذکورمتناسب با اهدافی بود که در ابتدا تحریم ها برای آنها تعریف شده بود وعملا مسائل باقی مانده در عراق هیچ ربطی به حوزه عمل به تحریم ها نداشت. اما در پایان این تحریم ها نبودند که ناکام شدند، بلکه ناکامی اصلی به اعمال کنندگان تحریم ها و متحدان آنها اختصاص دارد.
اسلاید 15 :
سلاح کشتار جمعی نبود، اما عراق مورد تهاجم نظامی قرار گرفت
اسلاید 16 :
مقابله با ایران
مسئول تیم طراحی تحریم ها، با ادعای این که در آگوست 2002 دو پایگاه هسته ای مخفی در ایران فاش شده است، دلیل نوع پاسخ امریکایی ها به برنامه هسته ای ایران را در این می داند و می نویسد: در آگوست 2002 وقتی معلوم شد ایران دو پایگاه مخفی هسته ای ساخته است، همه نگاه های عمومی را به خود جلب کرد. این افشاگری ها باعث به راه افتادن یک تحقیق بین المللی به رهبری آژانس بین المللی انرژی اتمی شد و در نهایت تحریم های فراگیر علیه ایران شکل گرفت و در آخریک توافق هسته ای بوجود آمد که از طریق آن فرایند حذف همان تحریم ها در سال 2015 کلید خورد.
اسلاید 17 :
مستندی از منافقین
در ادامه، نفیو به خبری از شورای ملی مقاومت ایران که به سازمان مجاهدین خلق مرتبط است، استناد می کند مبنی بر این که در یک کنفرانس خبری توسط منافقین اعلام شده است که دو پایگاه هسته ای مخفی از ایران فاش گردیده که اولی یک سوله بزرگ در شهر نطنز ودومی آب سنگین اراک است وایران در این نقطه دچار چالش انتخابی مهمی قرار گرفته که باید بی گناه بودن خود را اثبات یا تلاش می کرد تمام سوابق فعالیت های پنهان خود را زیر فرش پنهان کند.
اسلاید 18 :
پیش به سوی تحریم ها
این بخش کتاب، با موضوع ارجاع پرونده ایران به هیئت حکام آژانس در چهارم فوریه 2006 آغاز می شود. نویسنده برای این که ایران را منزوی نشان دهد، در این قسمت می نویسد: این تصمیم مخالفینی داشته است. 27 عضو از هیئت 35 نفره حکام، مدافع گزارش وتنها کوبا، سوریه و ونزوئلا در کنار ایران ماندند. شورای امنیت سازمان ملل برای اینکه هماهنگی های بیشتری برای اعمال تحریم ها داشته باشد، بسته تشویقی به ایران ارائه کرد. این بسته توسط خاویر سولانا به عنوان رئیس سیاست خارجه اتحادیه اروپا در 6 ژوئن به نمایندگی از پنج عضو دائم شورای امنیت یعنی چین، فرانسه، روسیه، انگلستان و امریکا به اضافه آلمان به ایران ابلاغ و به ایران دو ماه فرصت داده شد تا به پشنهاد 1+5 پاسخ دهد.
اسلاید 19 :
انواع تحریم ها
دشواری های ناشی از تحریم می تواند اشکال مختلفی به خود بگیرد. کارشناسان، تحریم ها را ابزارهای اقتصادی و مخرب ترین تحریم ها را ابزارهایی می دانند که منافع اقتصادی کشورها را هدف قرار می دهد. اما تحریم های اقتصادی را باید طبقه ای از تحریم ها دانست که مجموعه ای از اقدامات کلی یا به عبارت بهتر از نظر نگارنده تحریم ها انواع مختلف زیر را در خود دارند: سیاسی و دیپلماتیک، نظامی، فناوری و اقتصادی.
اسلاید 20 :
اعمال تحریم ها و ایجاد درد