بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
مشاوره با مادران شیرده
اسلاید 3 :
بیانیه آکادمی طب کودکان :
همه نوزادان نارس باید شیر مادر خود را دریافت کنند.
در صورتی که شیر خود مادر در دسترس نباشد و یا شیر مادر کافی نباشد شیر پاستوریزه شده اهدایی سایر مادران بر شیر های خشک مخصوص نوزادان نارس ارجحیت دارد.
اسلاید 4 :
توصیه ها:
برای نوزادان با ذخایر کم آهن،نوزادان کم وزن و نوزادان مادران دیابتیک که تغذیه انحصاری با شیرمادر دارند :
-1/mg/kg/day آهن از شروع 4 ماهگی تا زمان شروع غذای کمکی حاوی آهن را توصیه می کند.
-شروع 400 واحد روزانه ویتامین D بعد از چند روز اول تولد تا زمان از شیر گرفتن برای همه شیر خواران طبیعی
اسلاید 6 :
شیرمادر و مشکلات ناشی از آن
اسلاید 7 :
شیر دهی یک فرایند فیزیولوژیکی و طبیعی است.تغذیه با شیر مادر یک مهارت قابل یادگیری است که تحت تاثیر عوامل فیزیولوژیکی ،روحی روانی ونگرش ها می باشد.
اسلاید 8 :
سیاست مدون ترویج تغذیه باشیر مادر:
به مادران کمک کنند تا ظرف نیم ساعت اول تولد تماس پوست با پوست وظرف یک ساعت تغذیه با شیر مادر را شروع کنند.
به شیر خواران کمتر از 6 ماه به جز شیر مادر ،غذا یا مایعات دیگر (آب ،آب قند ..) ندهند.
اسلاید 9 :
منافع تغذیه ای شیر مادر
شیر مادر یک غذای زنده است که مرتبا“ ترکیب آن بر حسب سن شیر خوار تغییر می کند.به علاوه مخصوص انسان خلق شده و بیشتر از 100 ترکیب مختلف دارد که نمی توان آنها را به روش مصنوعی تولید کرد مثلا“ترکیب چربی آن علاوه بر خواص تغذیه ای ، به ارتقاء تکامل کودک و مصونیت او نیز کمک می کند.
شیر مادر محتوی لیپاز است که به هضم چربی آن کمک می کند.
اسلاید 10 :
شیر مادر محتوی هورمونهایی است که به بلوغ دستگاه گوارشی کمک می کند و علاوه بر خاصیت تغذیه ای به ایمنی کودک نیز کمک می کند.
از فاکتورهای ایمنی اختصاصی ، IGA بیشترین آنتی بادی در شیر مادر است و در پاسخ به باکتری ها و ویروسها ی اختصاصی که مادر با ان ها مواجه می شود ، توسط پستان تولید و ترشح می شود.
اسلاید 11 :
از فاکتور های حفاظتی غیر اختصاصی ، لاکتو فرین ، میل ترکیبی بالایی برای اتصال به آهن دارد که باعث می شود آهن در دسترس میکرو ارگانیسم هایی مثل ای کولای و کاندیدا که نیاز به اهن دارند قرار نگیرد.
اجزای سلولی ، مثل ماکروفاژها ، مونوسیت ها ،نوترو فیل ها و لنفوسیت های T و B که شامل مهار و تخریب میکرو ارگانیسم ها مثل باکتری ها و و یروس ها می باشد.
الیگو ساکاریدها ،عمل تهیه فاکتورهای رشد برای باکتری سودمند بیفیدوس روده بزرگ می باشد.
اسلاید 12 :
آغوز
محتوی مقدار زیادی ایمونو گلو بولین است و به نحو قابل ملاحظهای نوزاد را در مقابل عفونت ها حفظ می کند.
آغوز یک دیواره محافظتی برای روده نوزاد فراهم میکند که از جذب آنتی ژن های خارجی جلوگیری کرده تا حدی از آلرژی پیشگیری می کند.
اسلاید 13 :
شیر رسیده
نیز محافظت از شیر خوار را ادامه می دهد. IGA شیر مادر علاوه بر کمک به سیستم ایمنی ضعیف شیرخوار،محرک آن نیز می باشد.چنانچه مادر با عوامل بیماریزا مواجه شود در شیر او آنتی بادی تولید شده و شیر خوار را محافظت می کند.
به دلیل کم بودن املاح و مواد زاید شیر مادر ، شیرخوارانی که بیماری کلیوی دارندونیز آنهایی که کم آب شده اند، از این شیر بهره می برند.
اسلاید 14 :
این شیر مخصوص نژاد انسان است که موجب حفظ جان کودک خردسال ،ارتقاء رشد و تکامل او می شود.
به دلیل عملکرد زبان وعضلات دهانی صورت در خلال تمرینات مکیدن با تغذیه از پستان مادر، تکامل صحیح فک و دندان ها و دهان تقویت یافته و بخصوص برای شیرخوارانی که ناهنجاریهای دهانی یا مشکل ضعف عضلانی دارند(سندروم داون ) مفید است و لذا اختلالات تکلم و ارتودنسیک کودکان در سنین بالاتر کاهش می یابد.
اسلاید 15 :
تغذیه انحصاری با شیر مادر
تغذیه انحصاری با شیر مادربدون استفاده از جایگزین های شیر مادر با وسایل کمکی مکیدن سبب تغذیه کامل شیرخوار و بهره مندی او از فواید حمایتی کلستروم و شیر مادر می شود.
استفاده از شیشه شیر و پستانک بویژه قبل از اولین تغذیه با شیر مادر می تواند با روند طبیعی شیردهی تداخل کند و ظرفیت مکیدن شیرخوار و تحریک پستان را کاهش دهد که سبب تاخیر یا تثبیت شیردهی ضعیف می شود.
اسلاید 16 :
مسایل مربوط به مادر:
ممکن است عوامل خارجی اعتماد به نفس مادر را کاهش داده و اثر بدی بر شیر دهی مادر داشته باشند.
این عوامل می توانند عدم آگاهی مادر از هنر شیر دهی ،نداشتن حامی و پشتیبان ،توصیه های غلط یا ناپایدار و یا احتمالا“درمان نادرست مشکلات شیر دهی باشند.
خیلی نادر است که نوزادی بدنیا بیاید ولی مادر شیر نداشته باشد.
اسلاید 17 :
اکثر مشکلات را می توان با همدلی و آگاهی برطرف کرد.
اگر بدلایلی اعتماد به نفس مادر سست شده باشد در صورتیکه کارکنان بهداشتی درمانی حمایت کننده باشند و مادر دارای پشتیبان باشد می تواند نوزاد نارس و بیمارش را هم بخوبی تغذیه کند.
اسلاید 18 :
تولید و جریان شیر مادر:
قبل از اینکه نوزاد متولد شودآغوز در پستان مادر موجود است ولی مقدار آن کم است و پس از تولد نوزاد افزایش می یابد .
40-30 ساعت بعد از زایمان شیر زیاد می شود و به اصطلاح ، مادر به شیر می آید.
اینکه حجم شیر تولیدی نا کافی باشد و پستان نتواند شیر تولید کند امر بسیار بسیار نادری است مگر اینکه عاملی منجر به اختلال شده باشد. (عمل جراحی روی پستان )
اسلاید 19 :
در واقع مشکلات ،از برداشت نا کافی شیر توسط شیر خوار سر چشمه می گیرد نه از تولید شیرمادر.
با مشاهده پستان ها یا لمس آنها نمی توان به کفایت شیر پی برد.از طرفی تولید شیر مادر مداوم است و بعد از چند هفته که تولید شیر زیاد و کافی شد ،ممکن است پستان نرم بنظر برسد.
اسلاید 20 :
تولید و جریان بیش از حد شیر:
وقتی شیر خوار بطور موثر شیر را با مکیدن خارج نکند ممکن است تولید فراوان شیر مشاهده شود.
بعضی از مادران شیر خیلی زیاد دارند که سبب مشکلات موقتی می شود.این مسئله در روزهای اول خیلی شایع تر است به این علت که پستان ها توانایی بالقوه ای جهت تغذیه بیش از یک شیر خوار دارند .
اگر تغذیه شیرخوار ادامه یابد ،کنترول موضعی تولید شیر به تعادل مقدار تولید شیربامیزان دریافت شیرخوارکمک میکند.