بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

تاریخچه رشته فوق تخصصی
غدد درون ریز و متابولیسم در ایران

اسلاید 3 :

سابقه تشخیص و درمان بیماری های غدد درون ریز و متابولیسم در ایران
تا قبل از 1320، تشخيص بيماريهاي غدد درونريز و متابوليسم تنها بر اساس مشاهدات باليني بود. از دهه 20 تا 60 قرن حاضر، تعداد معدودي از آزمونهاي آندوكرين، به ويژه در بيمارستانهاي دانشگاهي رواج يافت. انستيتو غدد درونريز و متابوليسم توسط وزارت بهداري در دهه 40 تاسيس شد و تسهيلات جديدتري براي انجام تستهاي آندوكرين در اختيار گرفت. آزمايشگاههاي دانشگاهها در تهران، شيراز و برخي شهرها تستهاي روتين آندوكرين را به تدريج در اختيار اساتيد قرار دادند. تا قبل از انقلاب شكوهمند اسلامي، تنها يك غربالگري محدود كشوري براي گواتر توسط انستيتو تغذيه وابسته به وزارت بهداري وقت انجام گرفت.

اسلاید 4 :

قبل از پیروزی انقلاب اسلامی
در دو دهه اول قرن 14 هجري شمسي، رشتههاي فوق تخصصي در كشور وجود نداشتند، بين سالهاي 1330 و 1350 به تدريج تعدادي از متخصصين و فوق تخصصها در زير رشتههاي (subspeciality) طب داخلي كه از كشورهاي اروپايي و آمريكا فارغالتحصيل شده بودند به ايران برگشتند و در بخشهاي داخلي دانشكدههاي پزشكي به آموزش پرداختند. به تـــدريج در بعضــي از بخـــشهاي داخلــي تختهاي ويژهاي براي برخي از بيماريهاي فوق تخصصي اختصاص داده شد.
به عنوان مثال از دهه 40 به بعد در بخش طبي 1 بيمارستان امام خميني (ره) كه در آن زمان بيمارستان پهلوي ناميده ميشد، مرحوم دكتر صادق پيروز عزيزي بعضي از اطاقهاي بخش را به برخي رشتههاي فوق تخصصي اختصاص داده بود و اطاق مربوط به بيماران آندوكرين به عهده دكتر حكيميان بود. در سال های 1340 تا 1350 براي اولين بار كتاب غدد مترشحه توسط دكتر نعمتالهي تدوين و پس از چند سال كتاب جديدي توسط دكتر دولتآبادي تدوين شد.

اسلاید 5 :

قبل از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي تعداد اندكي از متخصصين غدد درونريز عمدتاً در سه شهر تهران و شيراز و مشهد به طبابت و آموزش اين رشته اشتغال داشتند كه 12 نفر آنها دورههاي فوق تخصصي را پس از تخصص داخلي (10 نفر) و يا تخصص كودكان (2 نفر) در كشورهاي آمريكا و كانادا طي كرده بودند و حدود 5 نفر نيز دورههاي تخصصي غدد را در كشورهاي اروپايي گذرانده بودند.

متخصصین غدد درون ریز قبل از انقلاب

اسلاید 6 :

اساتيد معظم اين رشته كه در دانشگاهها حضور داشتند پايهگذار آموزش اين رشته در سطح پزشكان عمومي، متخصصين داخلي و كودكان بودند و تعدادي از متخصصين داخلي و كودكان 6 ماه تا يك سال را در خدمت آنان آموزش ميديدند. برخي از اين افراد با علاقه وافر و كوشش زياد عهدهدار امور درماني و آموزشي رشته غدد درونريز در دانشگاههاي كشور شدند و بعدها به اخذ تاييديه فوق تخصصي نايل شدند.

آموزش غدد درون ریز در بیمارستان ها

اسلاید 7 :

در دهه 50 هجري شمسي در دانشكده پزشكي دانشگاه تهران دستياران بيماريهاي داخلي ميتوانستند 18 ماه آخر دوره چهار ساله خود را در يكي از بخشهاي فوق تخصصي بگذرانند. بنابراين آموزش فوق تخصصي به دستياران بيماريهاي داخلي در دو مركز دانشگاهي وليعصر (عج) كنوني و دكتر شريعتي كنوني به ترتيب توسط دكتر علي محمد صفا و دكتر وهاب فطورهچي آغاز گرديد كه تا زمان حضور آنها در كشور، اوايل دهه 60، ادامه داشت.

آموزش غدد درون ریز در دانشگاه ها

اسلاید 8 :

در سال 1364 براي نخستين بار، آييننامه تاسيس دورههاي فوق تخصصي در كشور ما به تصويب رسيد و در رشته فوق تخصصي غدد درونريز دو نفر (آقايان دكتر علياصغر ميرسعيد قاضي و دكتر حبيبا. مصطفوي) در بيمارستان طالقاني، دانشگاه شهيد بهشتي دستياري فوق تخصصي اين رشته را آغاز كردند. اولين امتحان گواهينامه (بورد) فوق تخصصي غدد در سال 1366 برگزار شد. دكتر ميرسعيد قاضي و دكتر مصطفوي به ترتيب در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و شيراز اشتغال دارند.

اولین دوره آموزش فوق تخصصی غدد درون ریز و متابولیسم

اسلاید 9 :

در ابتدا سالي يك دستيار فوق تخصصي گرفته ميشد ولي در سال 1369 تعداد پذيرش به چهار نفر در سال افزايش يافت و برنامههاي مشتركي بين سه دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي (بيمارستان طالقاني)، تهران (بيمارستان دكتر شريعتي) و ايران (انستيتو تغذيه) تدوين شد كه دستياران 18 ماه در اين سه مركز چرخش داشتند و 6 ماه آخر براي انجام پروژه تحقيقاتي و پاياننامه در بيمارستان طالقاني مستقر ميشدند. دوره آموزش فوق تخصصي آندوكرين در دانشگاههاي علوم پزشكي مشهد، شيراز، تهران، اصفهان، تبريز و ايران به ترتيب در سالهاي 1370، 1370، 1377، 1380، 1385 و 1387 تاسيس گرديد.

آموزش فوق تخصصی غدد درون ریز و متابولیسم در ایران

اسلاید 10 :

مراقبت بيماران آندوكرين
پس از بيمارستان پهلوي سابق در دهه 40، به تدريج ساير بيمارستانهاي دانشگاهي شروع به ارايه خدمات مراقبتي تشخيصي و درماني براي بيماريهاي آندوكرين نمودند. بيمارستانهاي نمازي در شيراز، شريعتي، وليعصر، شهداي تجريش، طالقاني، فيروزگر و انستيتو غدد در تهران، قائم و امام رضا در مشهد و گلستان در اهواز از اين جمله مراكز بودند. از ابتداي دهه 70، با فارغالتحصيل شدن صاحبان فوق تخصص غدد در ايران، مراقبت از بيماران ديابتي در ساير شهرهاي استانها شروع شد. در حال حاضر همه استانهاي كشور حداقل يك آندوكرينولوژيست و حداقل يك بيمارستان براي مراجعه بيماران آندوكرين دارند.

اسلاید 13 :

با افزايش تعداد متخصصين داخلي و مصوبات شوراي آموزش پزشكي و تخصصي از سال 1370 پذيرش دستياران فوق تخصصي وضعيت بهتري پيدا كرد. سه برنامه فوق تخصصي در كشور تاييد شد: يك برنامه مشترك دانشگاههاي علوم پزشكي شهيد بهشتي، تهران و ايران و برنامههاي دانشگاههاي علوم پزشكي شيراز و مشهد. در برنامه مشترك تهران، دستياران فوق تخصصي در بيمارستانهاي آيتا. طالقاني، دكتر شريعتي و وليعصر (عج) و درمانگاه انستيتو غدد و متابوليسم به طور چرخشي دوره دو ساله را ميگذراندند. روزهاي دوشنبه هر هفته كليه دستياران در گراند راند بيمارستان طالقاني شركت كرده و سپس ژورنال كلاب برگزار شد.

توسعه آموزش فوق تخصصی غدد درون ریز و متابولیسم

اسلاید 14 :

توسعه رشته فوق تخصصي غدد درونريز و متابوليسم در دهههاي 60 و 70 همراه با افزايش كمي و بهبود كيفي آزمونهاي آندوكرين بود. تاسيس مراكز تحقيقات غدد درونريز و متابوليسم در شهيد بهشتي (1372)، اصفهان (1374)، تهران (1376) و شيراز (1380)، تسهيلات آزمايشگاهي را افزايش داده و غربالگري براي بيماريهاي آندوكرين به ويژه اختلالات ناشي از كمبود يد، ديابت، هيپرليپيدمي، كمكاري مادرزادي تيروئيد، استئوپروز و بيماريهاي متابوليك استخواني و چاقي گسترش يافت.

تاسیس مراکز تحقیقاتی غدد درون ریز و متابولیسم

اسلاید 15 :

در سال 1368، چهار نفر از متخصصين داخلي، دوره دستياري غدد درونريز را در برنامه مشترك دانشگاههاي علوم پزشكي شهيد بهشتي، تهران و ايران آغاز كردند و پس از تمام دوره سه نفر از آنها، آقايان دكتر جواد بهجتي، دكتر سعيد كلانتري، دكتر امير بهرامي در دانشگاه تورنتو كانادا و خانم دكتر فاطمه اصفهانيان در دانشگاه اوهايو، آمريكا به مدت يك سال دوره غدد را گذراندند. آقاي دكتر جواد بهجتي و خانم دكتر اصفهانيان در دانشگاه علوم پزشكي تهران، آقاي دكتر سعيد كلانتري در دانشگاه علوم پزشكي گيلان و آقاي دكتر امير بهرامي در دانشگاه علوم پزشكي تبريز (آذربايجان شرقي) اشتغال دارند.

سیر آموزش فوق تخصصی غدد درون ریز و متابولیسم

اسلاید 16 :

در سال 1370، آقايان دكتر باقر اردشير لاريجاني و دكتر عليسيامك حبيبيمعيني و خانم دكتر مهناز لنكراني در برنامه مشترك دانشگاههاي علوم پزشكی شهيد بهشتي، تهران و ايران و آقاي دکتر ناصر حقيقيزاده در برنامه شيراز دوره فوق تخصصي را آغاز كردند. دكتر باقر اردشير لاريجاني و دكتر مهناز لنكراني در دانشگاه علوم پزشكي تهران، دكتر عليسيامك حبيبي معيني در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و آقاي دكتر حقيقيزاده در اصفهان به طبابت در رشته غدد مشغول هستند.

سیر آموزش فوق تخصصی غدد درون ریز و متابولیسم

اسلاید 17 :

در سال 1371 آقاي دكتر حسن رضوانيان و خانم دكتر فاطمه گلگيري دوره فوق تخصصي را در برنامه مشترك دانشگاههاي علوم پزشكي شهيد بهشتي، تهران و ايران و خانم دكتر ربابه ابوترابي در دانشگاه علوم پزشكي مشهد شروع كردند. آقاي دكتر رضوانيان در دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، خانم دكتر ابوترابي در دانشگاه علوم پزشكي مشهد و خانم دكتر فاطمه گلگيري در تهران به طبابت مشغول هستند.

اسلاید 18 :

در سال 1372 آقايان دكتر نويد سعادت، دكتر علي كچويي و خانم دكتر اشرف امينالرعايا در برنامه مشترك دانشگاههاي علوم پزشكي شهيد بهشتي، تهران و ايران و خانم دكتر زهره موسوي در دانشگاه علوم پزشكي مشهد دوره دستياري فوق تخصصي غدد را آغاز كردند. آقاي دكتر سعادت در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، آقاي دكتر كچويي و خانم دكتر امينالرعايا در دانشگاه علوم پزشكي اصفهان و خانم دكتر زهره موسوي در دانشگاه علوم پزشكي مشهد اشتغال دارند.

اسلاید 19 :

در سال 1373 آقاي دكتر حميدرضا ذاكري، خانم دكتر صديقه سهيليخواه و آقاي دكتر فريد فتاحي در برنامه مشترك دانشگاههاي علوم پزشكي شهيد بهشتي، تهران و ايران و آقاي دكتر محمود سويد در برنامه شيراز وارد شدند. آقاي دكتر حميدرضا ذاكري در دانشگاه علوم پزشكي مازندران و خانم دكتر سهيليخواه و آقاي دكتر فتاحي در تهران و آقاي دكتر سويد در دانشگاه علوم پزشكي شيراز به طبابت اشتغال دارند.

اسلاید 20 :

در سال 1374 آقايان دكتر حميدرضا بذرافشان، دكتر محمد افخمي و خانم دكتر فريبا كريمي دوره فوق تخصصي غدد را در برنامه مشترك دانشگاههاي علوم پزشكي شهيد بهشتي، تهران و ايران آغاز كردند. دكتر بذرافشان، دكتر افخمي و دكتر كريمي به ترتيب دانشگاههاي علوم پزشكي گرگان، يزد و بوشهر حضور دارند.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید