بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
اصول سنجش از دور
اسلاید 3 :
مقدمه
از زمانی که بشر دیده به جهان گشوده و با چشم جستجوگرخود اطراف خویش را نگریسته و مورد بررسی قرار داده است، به نوعی درحال دورکاوی بوده است. انسان اولیه درحقیقت به شناسایی اجسام وپدیده های اطراف خویش می پرداخته، بی آنکه با آنها تماس فیزیکی برقرار کند. در عصر حاضر به این موضوع، سنجش از دور گفته می شود؛ ولی سنجش از دور به معنای خاص کلمه به گونه ای که امروزه آن را می شناسیم، علمی است که تقریبا در اواخر نیمه دوم قرن بیستم پدید آمده و طی بیست سال گذشته به طرز شگفت آوری رشد کرده است. تا آنجا که امروزه کاربردهای مختلفی در امور شهری، طبیعی، نظامی، هواشناسی و. در محدوده وسیعی از علوم، یافته است.
اسلاید 4 :
اصطلاحات
Remote Sensing: سنجش از دور
Areial photo Interpretation: تفسیر عکسهای هوایی
Geographic Information System: سیستم های اطلاعات جغرافیایی
Gelobal Position System: سیستم تعیین موقعیت جهانی
اسلاید 5 :
تعاریف سنجش از دور
سنجش از دور عبارتست از اندازه گیری خصوصیات پدیده های سطح زمین با استفاده از داده هایی که از راه دور توسط هواپیما و ماهواره کسب می شود. داده های سنجش از دوره می توانند بصورت عکس، اندازه گیری های نقطه ای و خطی در طول خط پرواز و همچنین تصاویری با ساختار grid یا raster باشند.
اسلاید 6 :
تعاریف دیگری برای سنجش از دور ارائه شده است
عمل بازیابی، شناسایی و تشخیص عوارض و اشیای واقع در فاصله دور که با استفاده ازتصاویر و ابزار شناسایی انجام می گیرد، سنجش از دور نامیده می شود.بعبارت دیگر سنجش از دور را می توان شناسایی از فاصله نیز تعریف نمود که این فاصله می تواند از چند متر تا هزاران کیلومتر باشد.
سنجش از دور عبارتست از اندازه گیری خصوصیات پدیده های سطح زمین با استفاده از داده هایی که توسط هواپیما یا ماهواره از راه دور کسب می شوند.
علم وفن کسب اطلاعات از پدیده های مختلف از راه دور و بدون تماس با آن را سنجش از دور نامند.
اسلاید 7 :
انواع سنجش از دور
اسلاید 8 :
منبع انرژی
اتمسفر
فرآیند برخورد انرژی با پدیده ها
سیستمهای سنجش از دور
فرآیندپردازش و داده های جانبی
بخش های مدل ساده سنجش از دور
اسلاید 9 :
علل نیاز انسان به داده های سنجش از دور
1- شعاع دید سنجنده های طبیعی مثل چشم محدود است.
2- قدرت دید چشم در ناحیه محدودی از طیف الکترومغناطیسی قرار دارد.
3- فراگیری گسترده: ارقام سنجش از دور در مقایسه با ارقام به دست آمده درروی زمین از طریق عملات صحرایی، از نظر مکان و ناحیه عمل وسعت بیشتری دارد و امکان سنجش مناطق وسیعتری وجود دارد.
4- قابلیت دسترسی: در نواحی مختلف جغرافیایی که بعلت وسعت ناحیه ویا صعب العبور بودن آن، امکان دسترسی محدود است، کسب اطلاعات از طریق سنجش از دور آسان تر است.
5- تغییر و تبدیل
6- امکان مقایسه
7- اعمال مدیریت
8- امکان سنجش در فواصل زمانی معین
9- قابلیت پردازش کامپیوتری
10- .
اسلاید 11 :
تاریخچه عکس های هوایی در جهان
برای تهیه عکس های هوایی، دو ابزار اصلی موردنیاز است، دوربین و ابزاری که بتوان با آن دوربین را تا ارتفاع مشخصی بالا برد.پس تاریخچه عکس های هوایی مربوط به اختراع فن عکاسی و اختراع هواپیما می باشد. اولین بار در سال 1873 میلادی(1162 هجری شمسی)، اولین بالن در فرانسه تا ارتفاع 450 متری از سطح زمین بالا رفت و در همان سال دومین بالن با حضور پادشاه فرانسه به هوا رفت. تاریچه فن عکاسی نیز به سال 1839 میلادی(1218 هجری شمسی) برمی گردد.
اسلاید 13 :
اولین هواپیما نیز در سال 1903 میلادی (1282 هجری شمسی)، توسط برادران رایت به پرواز درآمد. تاریخ اولین عکس هوایی مربوط به زمانی بین تاریخ اختراع فن عکاسی و تاریخ اختراع هواپیما می باشد.اولین عکس هوایی از بالن در سال 1859میلادی (1238 هجری شمسی) در فرانسه از دهکده کوچکی در نزدیکی پاریس گرفته شد. در آمریکا اولین عکسبرداری هوایی در سال 1860 میلادی و در شوروی سابق در سال 1886 میلادی انجام شد. اولین فیلمبرداری هوایی توسط ویلبررایت در آوریل 1909 میلادی (1288 هجری شمسی) در ایتالیا گرفته شد. اولین جفت عکس هوایی که برای برجسته بینی مناسب بود در سال 1914 میلادی (1293 هجری شمسی) از شهر برلین در آلمان گرفته شد. اوج گسترش عکسهای هوایی مربوط به سالهای جنگ جهانی اول و دوم بود که عکسهای هوایی بطور گسترده برای اهداف نظامی مورد استفاده قرار گرفت. پس از جنگ جهانی دوم استفاده از این عکسها در رشته های مختلف علمی و تخصصی مثل منابع طبیعی، علوم زمین، شهر سازی و برنامه ریزی شهری و . گسترش یافت.
اسلاید 15 :
تاریخچه عکس های هوایی در ایران
اولین پرواز برای تهیه عکسهای هوایی در ایران در سال1935 میلادی (1314) هجری شمسی
در سال 1331 هجری شمسی یک شرکت هلندی چند خط پرواز از اصفهان و اطراف آن عکسبرداری نمود که مقیاس آن 1:20000 بود.
اولین سری عکسهای هوایی سراسری ایران را یک شرکت آمریکایی از سال 1334 تا 1336 شمسی با مقیاس 1:50000 یا 1:55000 تهیه نمود.
سری دوم عکسهای هوایی سراسری را با مقیاس 1:20000 از سال 1343 شمسی
از سال 1370 تهیه سری سوم عکسهای هوایی سراسری ایران با مقیاس 1:40000 و 1:70000 (که 1:70000 برای مناطق کویری بود)، شروع شد که هدف از آن تهیه نقشه های 1:25000 بود.
در این پروژه که به پروژه 25000 معروف است، کل کشور به 100 بلوک تقسیم بندی شده است
اسلاید 16 :
کاربرد های عکس های هوایی
عکسهای هوایی در اکثر رشته های مرتبط با علوم زمین مورد استفاده می باشد. که بعنوان مثال می توان به کاربرد عکسهای هوایی در رشته های زیر اشاره نمود:
نقشه برداری هوایی و تهیه نقشه، امور کشاورزی و منابع طبیعی، رشته های مختلف زمین شناسی و اکتشاف معدن، حفاظت خاک و آبخیزداری، مطالعات طبقه بندی خاک و خاکشناسی، طراحی پروژه های زهکشی و هیدرولوژی، امورمرتعداری، پیش بینی و برآورد محصولات کشاورزی، تشخیص افات و امراض گیاهی، مطالعات زیست محیطی، تشخیص پاره ای از آلودگیهای شیمیایی و فیزیکی و .
اسلاید 17 :
تفاوت عکس با تصویر
عکس، شکل برداری مستقیم از روی صفحه حساس است (صفحه حساس فیلم) در صورتیکه تصویر، شکل برداری غیر مستقیم بوسیله ثبت امواج و کدهای خاص است.
عکس ها دقیقتر و با مقیاس بزرگتر تهیه می شوند ولی تصاویر ضمن داشتن دقت کمتر، مقیاس کوچکتری نیز دارند جزئیات برروی عکس بیشتر قابل تشخیص است.
جزئیات برروی عکس بیشتر قابل تشخیص است. زیرا بازتابش نوری از کلیه اجسام به صفحه حساس منعکس می شود ولی درتصویر بسته به قدرت بزرگ نمایی یا اندازه پیکسل ها (pixel)، از دقت تصویر کاسته می شود.
تعبیر و تفسیر عکسهای هوایی آسانتر و به امکانات کمتری نیاز دارد در صورتیکه تفسیر تصاویر ماهواره ای به امکانات و دانش بیشتری نیاز دارد.
میزان جابجایی از مرکز به خارج در عکسهای هوایی بیشتر از تصاویر ماهواره ای می باشد.
اسلاید 18 :
تعاریف
اسلاید 19 :
طیف الکترومعناطیس
امواج الکترومغناطیسی: انرژی تابشی که از خورشید به صورت امواج و با سرعت ثابت (300000هزار کیلومتر در ثانیه) انتشارمی یابد، تشعشعات الکترومغناطیس نامیده می شود و واحد آن میکرومتر است. (هر میکرومتر 0/001میلیمتر است). از امواجی که به زمین می رسند، 10 درصد آنها جزء ماوراء بنفش و 50 درصد آن جزء امواج مرئی هستند. اشعه ماوراء بنفش کاربرد کم واشعه های گاما و ایکس کاربردی در سنجش از دور ندارد. وطیف مرئی بیشترین کاربرد را در این زمینه دارد.
اسلاید 20 :
اشعه الکترومغناطیسElectromagnetic spectrum : این اشعه از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که به ترتیب افزایش طول موج عبارتند از:
گاما، ایکس، ماوراء بنفش، مرئی، مادون قرمز، میکروویو، اشعه رادیویی
طول موج کم به زیاد
اشعه های گاما و ایکس طول موجهای بسیار کوتاهی دارند و بوسیله قسمت های فوقانی جو زمین جذب شده و در سنجش از دور کاربردی ندارند. از بخش مرئی تا میکروویو در سنجش از دور کاربرد دارد.