بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
و به نستعين
إنّه خيرُ ناصرٍ و معين
اسلاید 3 :
هو الله
رب العالمين
مكاتب روانشناسي
الاسلام يعلو ولايعلي عليه
اسلاید 4 :
مكتب
روان
تحلیلگری
اسلاید 5 :
تحليل رواني بهعنوان يك مكتب، در وهله نخست بر افكار فرويد و در مراحل بعدي بر نظريات پيروان او متمركز است. نظامي كه فرويد بهوجود آورد، رابطهاي نزديك با زندگي خودش دارد و تا اندازه زيادي شرح حال خود اوست.
اسلاید 6 :
پدر فرويد 20 سال از مادرش مسنتر و تا اندازهاي سختگير و قدرت طلب بود. فرويد هنگامي كه پسر خردسالي بود ظاهرا ضمن احساس ترس از پدر او را دوست ميداشت. مادرش حمايتكننده و با محبت بود، فرويد نسبت به مادرش احساس دلبستگي هوسآلودي داشت. البته اين ترس از پدر و كشش جنسي نسبت به مادر، چيزي است كه بعدها فرويد آن را عقده اُديپ ناميد.
اسلاید 7 :
در ابتدا توجه او به زيستشناختي متمركز شد و بيش از 400 مارماهي نر را براي بررسي دقيق بيضهها كالبد شكافي كرد. او از اين بررسيها، نتيجهاي بهدست نيآورد، اما اين نكته قابل توجه است كه نخستين تلاش وي در راه تحقيق به امور جنسي معطوف شد.
اسلاید 8 :
بنيادهاي فلسفي؛ علمي؛ موضوع و روش
زماني كه فرويد در 1939 درگذشت، نوع نگرش به روانشناسي تغيير يافته بود. ساختگرايي و كنشگرايي به تاريخ پيوسته بودند. روانشناسي گشتالت و رفتارگرايي بهسرعت در حال توسعه بود. هيچگونه پيوند واقعي و موافقتي بين فرويد و بنيانگذاران مكاتب روانشناسي وجود نداشت.
موضوع روانكاوي: رفتار نابهنجار است
روش: مشاهده باليني است، نه آزمايش كنترل شده آزمايشگاهي،
اسلاید 9 :
در ميان دو بيمار جنجالبرانگيز بروئر، آنائو دختري 21 ساله، بسيار با هوش و جذاب بود كه علائم شديد هيستري شامل، فلج، از دست دادن حافظه، زوال عقلي ، حالت تهوع و اختلالات بينايي و گويايي از خود نشان ميداد. بروئر با درمان هيپنوتيزم دريافت كه بيمار در خواب مصنوعي، تجارب ويژهاي را بهخاطر ميآورد كه بهنظر ميرسد مربوط به علائم مشخصي هستند كه صحبت بيمار درباره اين تجارب در حال هيپنوتيك به كاهش علائم مرضي منجر ميشود.
اسلاید 10 :
از آنجا كه روش درماني هيپنوتيزم، در محو علائم مرضي موفقيتآميز بود، در عين حال نميتوانست به بهبود كامل و پايا منجر شود. لذا سبب شد، اين روش را كنار بگذارد و به گفتگوي شفابخش يا كاتارسيس (پالايش رواني) روي بياورد.
او تدريجا به تكنيك تداعي آزاد پرداخت؛ در اين روش بيمار روي تختخوابي ميآرامد و تشويق ميشود تا آزادانه و بهخوديخود لب به سخن بگشايد و هر ايدهاي را بهطور كامل عرضه كند و هر مسألهاي، هر قدر به ظاهر درهم و گنگ حتي احمقانه، مطرح كند.
اسلاید 11 :
پالايش رواني ((Catarcic
بروئر، آنا را مدت يكسال، هر روز ملاقات كرد در طول اين ملاقاتها، آنا ميبايست رويدادهاي اضطرابآور روزانه را بازگو نمايد و هر بار اغلب تجربه ميكرد كه بهطور نسبي علائم مرضياش تخفيف يافته و تسكين مييابد. او به گفتگوهايش، با بروئر بهعنوان گفتگوي شفابخش ياد ميكند، او از گفتگوهايش با بروئر بهعنوان پاك كردن دودكش و درمان از راه صحبت كردن ياد ميكرد. روشي كه بعداً پالايش رواني نام گرفت.
اسلاید 12 :
هدف اساسي روش تحليل رواني فرويد، خودآگاه كردن يادها يا تفكراتي است كه واپس زده شدهاند و به جرأت ميتوان گفت كه اينها منبع رفتار نابهنجار بيماران را تشكيل ميدهند. در جريان اجراي تكنيك تداعي آزاد، خاطرات و يادهاي بيماران فرويد به تجارب دوران كودكي او بازميگشت. او دريافت كه بسياري از يادهاي واپسزده شده آنان، مربوط به مسائل جنسي است.
اسلاید 13 :
بروئر دريافت كه رويدادهايي كه آنا تحت هيپنوتيزم بهخاطر ميآورد، شامل، تفكر و تجربهاي است كه براي او تنفرآور و ناخوشايند بوده است و زماني كه بيمار اين توان را بهدست ميآورد كه چنين تجاربي را در حالت هيپنوتيزم بيان دارد، علائم بيماري او يا كاهش مييابد و يا كاملا ناپديد ميگردد.
اسلاید 14 :
انتقال مثبت
همسر بروئر نسبت به ارتباط عاطفي موجود بين آنا و شوهرش، حسادت ميورزيد. زيرا آنا، عواطف و احساسات و بازخوردهايي را به بروئر عرضه ميكرد كه بعدها انتقال مثبت نام گرفت. در اين رابطه آنا احساساتي را كه نسبت به پدرش داشت به بروئر انتقال ميداد.
اسلاید 15 :
شالوده و اساس جنسي منشأ بیماری
آشنايي با شاركو: در سال 1885 بهمدت 4ماه تحت نظر شاركو در فرانسه به مطالعه پرداخت. در يك ميهماني عصرانه فرويد از شاركو شنيد كه مشكلات يكي از بيمارانش، داراي شالوده و اساس جنسي است. پس از اين فرويد مترصد بود تا دشواريهاي جنسي را در بيمارانش بيابد.
اسلاید 16 :
يكسال پس از بازگشت از فرانسه، فرويد احتمال اساسي جنسي اختلالات بيماران را مد نظر قرار داد. يكي از متخصصان زنان، از فرويد خواست كه به يكي از بيمارانش كه از حملات بيماريهاي زنان رنج ميبرد، بپردازد. فرويد دريافت كه همه اضطرابهاي زن بيمار بهسبب ناتواني شوهرش است، با اينكه 18 سال از ازدواجش ميگذرد هنوز باكره مانده است.
اسلاید 17 :
ضربه جنسی توسط پدر
در سال 1890 فرويد دريافت كه جنسيت داراي نقش پنهان در رواننژندي است. او مشاهده كرد كه اكثريت بيمارانش در رابطه با تجارب، ضربهاي جنسي (Sex tramatic) دوران كودكي خود گزارش ميدهند كه اغلب مربوط به اعضاي خانواده آنهاست.
در سال 1896، فرويد اظهار داشت كه بيمارانش تجاربي را آشكار ساختهاند كه به فريفتگي و اغواي دوران كودكي شباهت دارد كه فريبدهنده و اغواگر، گاه يكي از نزديكان مسن بيمار و اغلب پدر خانواده است كه علت رفتار رواننژندانه در بزرگسالي است.
اسلاید 18 :
او گزارش ميدهد كه بيمارانش در تشريح جزئيات تجارب اغواگرانه بينهايت مرددند و موقعيت آنگونه است كه احساس عدم واقعيت را تقويت ميكند. بيماران شرح ميدادند كه رويدادهايي از اينگونه را عملا بطور كامل بهخاطر نميآورند، انگار هرگز اتفاق نيافتاده است.
در اثر تجربه فرويد ناگهان، به كشف رازي بزرگ نائل شد و آن اينكه در اكثر تجارب اغواگرانه دوران كودكي، هرگز عملي بوقوع نپيوسته است. آگاهيهاي بيمارانش، تخيلاتي بود كه براي بيماران، حقيقي جلوه ميكرد و بر مسائل جنسي تمركز داشت و جنس هنوز بايد ريشه مشكلات آنها باشد. بنابراين، نظريه أساسي جنسيت فرويد، بعنوان يك عامل سببي در بيماريهاي رواننژندي، بطور كامل باقي ماند.
اسلاید 19 :
چگونه زيستن و آرامش
قرآن درس
اسلاید 20 :
تحليل رؤيا
فرويد معتقد است، كه رؤياهاي بيماران ميتوانند بعنوان منابع ارزشمند و معناداري براي موضوعات، هيجاني باشند. رؤياها أغلب نشانهاي با أرزشي هستند كه با علل اختلالات رواني مربوط هستند. وي احساس ميكرد كه رويدادها، در رؤيا بطور كامل فاقد معنا و مفهوم نيستند، بلكه، نتيجه آن چيزي هستند كه در ضمير ناخودآگاه شخص، وجود دارد. واقعيت اين است كه فرويد بهكمك تكنيك تداعي آزاد، نتوانست به تحليل خويشتن بپردازد. چون انسان نميتواند در يك زمان قادر باشد در دو نقش درمانگر و بيمار ظاهر شود. لذا تصميم گرفت، تا به وارسي رؤياهاي خود بپردازد. صبحگاهان، همه موضوعات رؤياهاي شب گذشته را يادداشت ميكرد و سپس با اينگونه مواد به تداعي آزاد ميپرداخت.
دو سال اين كار را ادامه داد كه در سال 1900 منجر به چاپ كتاب تعبير رؤيا شد. براي فرويد تحليل رؤيا، هسته اصلي تكنيكهايي بود كه در تحليل رواني مورد استفاده قرار ميگرفت و تا پايان عمر نيم ساعت آخر هر روز را به خودكاوي اختصاص ميداد.