بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بسم الله الرحمن الرحيم

اسلاید 2 :

عنوان دوره :
آشنايي با مجموعه قوانین و مقررات مربوط به قانون رسيدگي به تخلفات اداري كاركنان

اسلاید 3 :

تخلف اداري : عبارتست از ارتكاب اعمال و رفتار نادرست توسط مستخدم و عدم رعايت نظم و انضباط اداري كهمنحصر به موارد مذكور در قانون رسيدگي به تخلفات اداري ميباشد و به دو دسته قصور و تقصير تقسيم ميشود:الف) قصور: عبارتست از كوتاهي غير عمدي در انجام وظايف اداري محوله.ب) تقصير: عبارتست از نقض عمدي قوانين و مقررات مربوط.

وظايف اداري : اموري است كه مستخدم ملزم به انجام يا رعايت آنها به موجب قوانين ومقررات ودستورات و الزامات شغلي يا شرح وظايف ميباشد.
تعاریف و کلیات
فصل اول :

اسلاید 4 :

متهم: كارمندي است كه ارتكاب يك يا چند تخلف اداري از جانب اشخاص حقيقي يا حقوقي به او نسبت داده شدهو پرونده وي در هيأت مطرح و در جريان بررسي و رسيدگي باشد.
متخلف:كارمندي است كه پرونده وي به لحاظ ارتكاب يك يا چندتخلف در هيأت مورد رسيدگي قرار گرفته وتخلف يا تخلفات او توسط هيأت رسيدگي كننده احراز ميگردد.
شاكي: شخص حقيقي يا حقوقي است كه ارتكاب تخلف يا تخلفاتي را به كارمند نسبت داده و موضوع را كتباًبه هيأتيا دستگاه متبوع كارمند اعلام نموده باشد.

اسلاید 5 :

دلیل: عبارت از امری است که متهم یا اعلام کننده اتهام برای دفاع از خود یا اثبات تخلف بطور کتبی به آنان استناد می نماید.
شاهد : شخص حقیقی است که اظهارات یا گواهی وی برای اثبات یا رد اتهام یا کمک در رد یا اثبات آن ضرورت داشته باشد.
دفاعیه : عبارت است از دلایل و مدارکی که کارمند یا نماینده او در مقام دفاع از خود یا رد اتهام یا اتهامات انتسابی کتبا به هیات رسیدگی کننده ارائه می نماید.

اسلاید 6 :

شمولیت قانون:
مشمول کارمندان رسمی، پیمانی ، قانون خدمت پزشکان وپیراپزشکان وقراردادی(تبصره 5 ماده 31 آئین نامه اداری و استخدامی اعضاء غیرهیات علمی) است.
تبصره: اعضاء هیات علمی ، مشمولین قانون کار و قراردادی (تبصره 1 ماده 32 آئین نامه اداری و استخدامی اعضاء غیرهیات علمی) تابع قوانین و مقررات مرتبط به اعضاء هیات علمی و قانون کار می باشند.

اسلاید 7 :

از تاريخ 73/08/02 ، كليه قوانين و مقررات مغاير لغو ميگردد و پرونده هايي كه در هيأتهاي پاكسازي، بازسازي و رسيدگي به تخلفات اداري گذشته منجر به صدور رأي قطعي نگرديده يا توسط ديوان عدالت اداري نقض شده است، حسب مورد براي رسيدگي و صدور رأي قطعي به هيأتهاي بدوي و تجديد نظر موضوع اين قانون ارسال مي شود.

اسلاید 8 :

تشكيلات و حدود وظايف 
ماده 1- به منظور رسيدگي به تخلفات اداري در هر يك از دستگاههاي مشمول اين قانون هيأتهایي تحت عنوان «هيأت رسيدگي به تخلفات اداري كارمندان» تشكيل خواهد شد.
:*هیات مذکور دو دسته اند
- بدوي
- تجديدنظر ماده 2- هر يك از هيأتهاي بدوي و تجديدنظر داراي اعضای به شرح ذیل می باشد:
- سه عضو اصلي
- يك يا دو عضو علي البدل
كه با حكم وزير يا بالاترين مقام سازمان مستقل دولتي مربوط و ساير دستگاههاي موضوع تبصره ماده يك، براي مدت سه سال منصوب مي شوند و انتصاب مجدد آنان بلامانع است. در غیاب اعضای اصلی ، اعضای علی البدل به جای آنان انجام وظیفه خواهند نمود.
فصل دوم :

اسلاید 9 :

توجه : انجام وظيفه در هيأتها با حفظ سمت و پست سازماني صورت مي گيرد و در صورت ضرورت با توجه به حجم كار، در دستگاههاي مشمول قانون تعداد كافي پست سازماني با تغيير عنوان پستهاي بلاتصدي موجود براي اعضاي هيأتهاي رسيدگي به تخلفات اداري با رعايت مقررات مربوط پيش بيني مي شود.
توجه: هرگاه براي عضويت در هيأتهاي رسيدگي به تخلفات اداري پست سازماني پيش بيني نشده باشد، انجام وظيفه به هر عنوان در هيأتها، تصدي دو پست سازماني محسوب نمي شود.

اسلاید 10 :

ـ هريك از هيأتهاي بدوي و تجديد نظر پس از تشكيل، از بين خود يك نفر رئيس يك نفر نايب رئيس و يك نفر دبير تنظيم صورتجلسه ها و مكاتبه هاي خود انتخاب و تعيين مي كنند. تبصره ـ مكاتبه هاي هيأتها با امضاي رئيس و در غياب وي با امضاي نايب
رئيس معتبر است.
ـ هيأتها موظفند دفترهايي براي انجام امور مربوط تشكيل دهند و در صورت نياز مي توانند انجام امور دفتري خود را به كارگزيني دستگاه مربوط
ارجاع نمايند. نامه هاي محرمانه هيأتها بايد بدون دخل و تصرف و بازبيني در
اختيار هيأتها گذاشته شود.
– اعضای هیاتهای بدوی یا تجدید نظر در موارد زیر در رسیدگی و صدور رای شرکت نخواهند کرد: الف – عضو هیات با متهم قرابت نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم داشته باشد. ب – عضو هیات با متهم دعوای حقوقی یا جزایی داشته یا در دعوای طرح شده ذینفع باشد.

اسلاید 11 :

- تخلفات اداري (38 مورد)به قرار زير است: 

1- اعمال و رفتار خلاف شئون شغلي يا اداري. 

2- نقض قوانين و مقررات مربوط. 

3- ايجاد نارضايتي در ارباب رجوع يا انجام ندادن يا تأخير در انجام امور قانوني آنها بدون دليل. 

4- ايراد تهمت و افترا، هتك حيثيت. 

5- اخاذي. 

6- اختلاس. 

7- تبعيض يا اعمال غرض يا روابط غيراداري در اجراي قوانين و مقررات نسبت به اشخاص. 

8- ترك خدمت در خلال ساعات موظف اداري. 

9- تكرار در تأخير ورود به محل خدمت يا تكرار خروج از آن بدون كسب مجوز.

10- تسامح در حفظ اموال و اسناد و وجوه دولتي، ايراد خسارات به اموال دولتي

11- افشاي اسرار و اسناد محرمانه اداري. 

12- ارتباط و تماس غيرمجاز با اتباع بيگانه. 

13- سرپيچي از اجراي دستورهاي مقامهاي بالاتر در حدود وظايف اداري.
تخلفات اداري

اسلاید 12 :

14- كم كاري يا سهل انگاري در انجام وظايف محول شده. 

15- سهل انگاري رؤسا و مديران در ندادن گزارش تخلفات كارمندان تحت امر. 

16- ارائه گواهي يا گزارش خلاف واقع در امور اداري. 

17- گرفتن وجوهي غير از آنچه در قـوانين و مقررات تعيين شده يا اخذ هرگونه مالي كه در عرف رشوه خواري تلقي مي شود. 

18- تسليم مدارك به اشخاصي كه حق دريافت آن را ندارند يا خودداري از تسليم مدارك به اشخاصی كه حق دريافت آنرا دارند. 

19- تعطيل خدمت در اوقات مقرر اداري. 

20- رعايت نكردن حجاب اسلامي

21- رعايت نكردن شئون و شعاير اسلامي. 

22- اختفاء، نگهداري، حمل، توزيع و خريد و فروش مواد مخدر. 

23- استعمال يا اعتياد به مواد مخدر. 

24- داشتن شغل دولتي ديگر به استثناي سمتهاي آموزشي و تحقيقاتي. 

25- هر نوع استفاده غيرمجاز از شئون يا موقعيت شغلي و امكانات و اموال دولتي.

26- جعل يا مخدوش نمودن و دست بردن در اسناد و اوراق رسمي يا دولتي.

اسلاید 13 :

27- دست بردن در سؤالات، اوراق، مدارك و دفاتر امتحاني، افشاي سؤالات امتحاني يا تعويض آنها. 

28- دادن نمره يا امتياز، برخلاف ضوابط. 

29- غيبت غيرموجه به صورت متناوب يا متوالي. 

30- سوءاستفاده از مقام و موقعيت اداري. 

31- توقيف، اختفاء، بازرسي يا بازكردن پاكتها و محمولات پستي يا معدوم كردن آنها و استراق سمع بدون مجوز قانوني. 

32- كارشكني و شايعه پراكني، وادار ساختن يا تحريك ديگران به كارشكني يا كم كاري و ايراد خسارت به اموال دولتي و اعمال فشارهاي فردي براي تحصيل مقاصد غيرقانوني. 

33- شركت در تحصن، اعتصاب و تظاهرات غيرقانوني، يا تحريك به برپايي تحصن، اعتصاب و تظاهرات غير قانوني و اعمال فشارهاي گروهي براي تحصيل مقاصد غيرقانوني. 

34- عضويت در يكي از فرقه هاي ضاله كه از نظر اسلام مردود شناخته شده اند. 

35- همكاري با ساواك منحله به عنوان مأمور يا منبع خبري و داشتن فعاليت يا دادن گزارش ضدمردمي. 

36- عضويت در سازمانهايي كه مرامنامه يا اساسنامه آنها مبتني بر نفي اديان الهي است يا طرفداري و فعاليت به نفع آنها. 

37- عضويت در گروههاي محارب يا طرفداري و فعاليت به نفع آنها. 

38- عضويت در تشكيلات فراماسونري.

فراماسونری : به معنای بناهای آزاد گرفته شده که این گروه پایه گذار انقلاب فرانسه بودند.امابعدها این جنبش فعالیت خودرابه مهره چینی و روی کارآوردن دولتها و فروپاشی آنها و کلا به دست گرفتن سیاستهای جهانی دولتهای مختلف معطوف داشته و آثار شوم وجود آنها را در تاریخه مملکت خودمان به وضوح میتوان دید. فراماسون ها در ایران عموماً وابسته به دولتهای غربی به خصوص انگلستان بودند و عمده فعالیت های آن ها در جهت حفظ منافع این دولتها بود.

اسلاید 14 :

- مجازاتها یا تنبيهات اداري (11 مورد)که بستگی به نوع تخلف دارد به ترتيب زير عبارتند از: 

الف- اخطار كتبي بدون درج در پرونده استخدامي. 

ب- توبيخ كتبي با درج در پرونده استخدامي. 

ج- كسر حقوق و فوق العاده شغل يا عناوين مشابه حداكثر تا يك سوم، از يك ماه تا يك سال مبنای عمل حق شغل ، حق شاغل و فوق العاده شغل. 

د- انفصال موقت از يك ماه تا يك سال. 

هـ- تغيير محل جغرافيايي خدمت به مدت يك تا پنج سال. 

و- تنزل مقام و يا محروميت از انتصاب به پستهاي حساس و مديريتي در دستگاههاي دولتي و دستگاههاي مشمول اين قانون. 

ز- تنزل يك يا دو گروه و يا تعويق در اعطاي يك يا دو گروه به مدت يك يا دو سال مبنای عمل طبقه شغلی. 

ح- بازخريد خدمت در صورت داشتن كمتر از 20 سال سابقه خدمت دولتي در مورد مستخدمين زن و كمتر از 25 سال سابقه خدمت دولتي در مورد مستخدمين مرد با پرداخت 30 تا 45 روز حقوق مبناي مربوط در قبال هر سال خدمت به تشخيص هيأت صادركننده رأي مبنای عمل حق شغل.
مجازاتها

اسلاید 15 :

ط- بازنشستگي در صورت داشتن بيش از بيست سال سابقه خدمت دولتي براي مستخدمين زن و بيش از 25 سال سابقه خدمت دولتي براي مستخدمين مرد بر اساس سنوات خدمت دولتي با تقليل يك يا دو گروه مبنای عمل طبقه شغلی. 

ي- اخراج از دستگاه متبوع. 

ك- انفصال دائم از خدمات دولتي و دستگاههاي مشمول اين قانون.

تبصره : باستناد بخشنامه شماره 1530/د/138 مورخ 96/10/09 نماینده محترم وزیروسرپرست دفتر هماهنگی هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری در مورد اجرای کلیه آراء قطعی به غیر از مجازات بند الف ماده 9 (اخطار کتبی بدون درج در پرونده استخدامی) صدور حکم کارگزینی و ضبط در پرونده استخدامی الزامی است.

اسلاید 16 :

- رئيس مجلس شوراي اسلامي، وزرا، بالاترين مقام اجرايي سازمانهاي مستقل دولتي و ساير دستگاههاي موضوع تبصره 1 ماده 1 اين قانون و شهردار تهران مي توانند مجازاتهاي بندهاي
- الف(اخطار كتبي بدون درج در پرونده استخدامي.) 

– ب(توبيخ كتبي با درج در پرونده استخدامي.)

– ج(كسر حقوق و فوق العاده شغل يا عناوين مشابه حداكثر تا يك سوم، از يك ماه تا يك سال)

– د(انفصال موقت از يك ماه تا يك سال.)

اين قانون را رأساً و بدون مراجعه به هيأتهاي رسيدگي به تخلفات اداري در مورد كارمندان متخلف اعمال نمايند و اختيارات اعمال مجازاتهاي بندهاي الف ، ب و ج را به معاونان خود و بندهاي الف و ب را به استانداران، رؤساي دانشگاهها و مديران كل تفويض كنند. در صورت اعمال مجازات توسط مقامات و اشخاص مزبور، هيأتهاي تجديد نظر حق رسيدگي و صدور رأي مجدد در مورد همان تخلف را ندارند مگر با تشخيص و موافقت كتبي خود آن مقامات و اشخاص.

اسلاید 17 :

- وزرا يا معاونان آنان در صورت تفويض وزير، رئيس مجلس شوراي اسلامي، بالاترين مقام سازمانهاي مستقل دولتي و ساير دستگاههاي موضوع تبصره 1 ماده 1 اين قانون، شهردار تهران، استانداران و رؤساي دانشگاهها و مراكز مستقل آموزش عالي و تحقيقاتي و معاونان آنان مي توانند كارمنداني را كه پرونده آنان به هيأتهاي رسيدگي ارجاع شده يا مي شود را حداكثر به مدت سه ماه آماده به خدمت نمايند.

تبصره 2- چنانچه كارمند پس از رسيدگي در هيأتها برائت حاصل نمايد فوق العاده شغل يا مزاياي شغل يا عناوين مشابه دوران آمادگي به خدمت بر اساس آخرين حقوق و مزاياي قبل از اين دوران پرداخت مي شود. تبصره 3- هيأتهاي بدوي رسيدگي به تخلفات اداري مكلفند در مدت آمادگي به خدمت، به پرونده اتهامي كارمندان رسيدگي كنند و تصميم لازم را اتخاذ نمايند، و در صورتي كه در مدت مذكور پرونده جهت رسيدگي پژوهشي به هيأت تجديد نظر ارجاع شود مدت آمادگي به خدمت براي سه ماه ديگر قابل تمديد خواهد بود و هيات تجديد نظر موظف است حداكثر تا پايان مدت مزبور به پرونده رسيدگي كرده راي لازم را صادر نمايد. در هر حال با صدور حكم قطعي هيأتهاي رسيدگي حكم آمادگي به خدمت لغو ميگردد.

اسلاید 18 :

تبصره 2- كليه احكام آمادگي به خدمت و بركناري از خدمت در مورد متهماني كه بعد از انقضاي مهلت قانوني پاكسازي و قبل از اجراي قانون بازسازي نيروي انساني توسط مقامات اجرايي صادر گرديده اعتبار قانوني داشته و در صورت محكوميت، غير از آنچه به عنوان حقوق آمادگي به خدمت دريافت داشته اند، حقوق ديگري به آنان تعلق نخواهد گرفت در صورت برائت مابه التفاوت حقوق آمادگي به خدمت و حقوق مبناي متعلق به آنان پرداخت خواهد شد.

اسلاید 19 :

- رئيس مجلس شوراي اسلامي، وزرا يا بالاترين مقام سازمانهاي مستقل دولتي و نهادهاي انقلاب اسلامي و سازمانهاي موضوع تبصره 1 ماده 1 اين قانون، شهردار تهران، شهرداران مراكز استانها، استانداران و رؤساي دانشگاهها مي توانند كارمنداني را كه بيش از دو ماه متوالي يا چهار ماه متناوب در سال، بدون عذر موجه در محل خدمت خود حاضر نشده اند، از خدمت وزارتخانه يا دستگاه متبوع اخراج نمايند.
اختیارات:

اسلاید 20 :

تبصره 1- هرگاه كارمند ياد شده حداكثر تا سه ماه پس از ابلاغ حكم دستگاه متبوع خود مدعي شود كه عذر او موجه بوده است، وزير يا بالاترين مقام دستگاه متبوع كارمند موظف است پرونده وي را جهت تجديد نظر به هيأت تجديد نظر مربوط ارجاع نمايد.

هيأت تجديد نظر مكلف به رسيدگي بوده و رأي آن قطعي است و در صورت تأييد حكم اخراج يا برائت از تاريخ اخراج، در غير اين صورت از تاريخ ابلاغ، لازم الاجراء است.

تبصره 2- در مورد آن دسته از مستخدمان موضوع اين ماده كه به هر دليل به كار بازگشت داده مي شوند، مدت غيبت و عدم اشتغال آنان حسب مورد جزء مرخصي استحقاقي، استعلاجي يا بدون حقوق آنان منظور خواهد شد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید