بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بیوشیمی

اسلاید 2 :

در بسیاری از هیدروکربن ها ، چگونگی اتصال اتم های کربن با یکدیگر به گونه ای است که حلقه تشکیل می شود . این هیدروکربن ها را هیدروکربن های حلقوی می نامند . برای مثال
اگر در نرمان هگزان ، C­6H14 ، از کربن های ابتدایی و انتهایی زنجیر ، دو اتم هیدروژن جدا کنیم و آنها را با یکدیگر پیوند دهیم ، یک هیدروکربن حلقوی تشکیل می شود .

سیلکو آلکان ها در اتم هیدروژن کمتر از هیدروکربن های سیر شده زنجیری هم کربن خود دارند. درنتیجه فرمول همگانی آنها مانند آلکن ها CnH2n است . اما باید توجه داشت که بین آلکن ها و سیلکوآلکن ها یک تفاوت عمده ای وجود دارد . در آلکن های حلقوی (سیلکو آلکن ها) هم اتم های کربن با پیوندهای یگانه به یکدیگر متصل شده اند. اما در آلکن ها دو اتم کربن با پیوند دوگانه به یکدیگر متصل شده اند و لذا آلکن ها سیر نشده و سیلکو آلکن ها جز هیدروکربن های سیر شده طبقه بندی می شوند .
سیلکو آلکان ها

اسلاید 3 :

مشتقات ترکیبات آلی
همچنان که در ابتدای فصل گفته شد ، بسیاری از ترکیبات کربن ، افزون بر کربن و هیدروژن ، دارای اکسیژن ، نیتروژن ، هالوژن ، گوگرد و . نیز هستند . اما بیشتر ترکیب های کربن را می توان با توجه به گروه عاملی موجود در آنها به چند خانواده محدود طبقه بندی کرد . در جدول ذیل گروه های عامل مهم در ترکیبات آلی آمده است .

اسلاید 4 :

جدول 2- گروه های عامل مهم در ترکیبات آلی

اسلاید 5 :

قندها یا کربوهیدرات ها
قندها از نظر شیمیایی پلی الکل هایی هستند که یکی از عوامل الکلی آنها تبدیل به عامل آلدئیدی یا ستونی(گروه کربونیل –c – ) شده است . بنابراین قندها به دو صورت آلدئیدی (آلدوزی) و ستونی (کتوزی) وجود دارند .
طبقه بندی قندها
منوساکاریدها یا قندهای ساده
الگوساکاریدها
پلی ساکاریدها

اسلاید 6 :

منوساکاریدها
قندهایی ساده هستند که در اثر هیدرولیز (با اسیدها یا آنزیم ها) نمی توانند به قند ساده تر از خود تبدیل شوند .
مولکول منوساکاریدهایی که در طبیعت یافت می شوند شامل 3 تا 8 اتم کربن است . برای نامگذاری منوساکاریدها از تعداد اتم های کربن آنها به علاوه پسوند (اوز) استفاده می شود . فرمول همگانی آنها CnH2nOn
تتروز C41H­8O4تریوز C3H6O3
هگزوز C6H­8O6پنتوز C5H­10O5
هگزوزها
منوساکاریدهای شش کربنه یا هگزوزها از مهم ترین منوساکاریدها می باشند و شامل گلوکز ، لاکتوز و مانوز در فرم آلدئیدی و فروکتور در فرم ستونی می باشد .

اسلاید 7 :

الیگوساکاریدها
قندهایی هستند که کولکول آنها از 2 تا 6 منوساکارید تشکیل شده است . پیوند بین منوساکاریدهای تشکیل دهنده الیگوساکاریدها یک پیوند اتری است . دی ساکاریدها مهم ترین دسته الیگوساکاریدها هستند که از پیوند دو مولکول قند ساده به دست می آید .

اسلاید 8 :

پلی ساکاریدها
پلی ساکاریدها از تعداد زیادی منوساکارید ، به خصوص گلوکز تشکیل یافته اند و مهمترین آنها نشاسته ، گلیکوژن ، دکسترین ، سلولز ، هپارین ، اسیدهیالورونیک و کندرواتین سولفات می باشند .
نشاسته : ذخیره قندی گیاهان است . در حبوبات ، غلات ، سیب زمینی و. وجود دارد. فرمول نشاسته (C6H10O5)n است که عدد n در انواع نشاسته متغیر است . منوساکارید سازنده گلوکز است .

اسلاید 9 :

طبقه بندی لیپیدها
چربی ها به دسته های اصلی زیر تقسیم می شوند :
چربی ساده : اسیراسیدهای چرب با الکل های مختلف هستند که شامل دو قسمت زیر می باشند .
الف) چربی های خنثی (fats) : استراسیدهای چرب با گلیسرول هستند مانند تری گلیسرید .
ب) موم ها (waxes) : استراسیدهای چرب با الکل های سنگین (با اتم های کربن زیاد) هستند .
چربی های مرکب : در ساختمان چربی های مرکب علاوه بر اسیدهای چرب و الکل ، گروه های شیمیایی دیگر مانند فسفر ، آمین الکل ها ، قندها و. نیز وجود دارند . چربی های مرکب به چند دسته فرعی زیر تقسیم می شوند :
الف) فسفولیپیدها : چربی هایی هستند که شامل اسید چرب ، الکل و اسیدفسفریک می باشند .
ب) گلیکولیپیدها : از ترکیب اسیدهای چرب با قندهای آمین دار تشکیل می شوند .
ج) سایر چربی های مرکب مانند لیپوپروتئین ها و آمینولیپیدها
چربی های محصول : مشتقانی هستند که از هیدرولیز چربی های ساده و مرکب حاصل می شوند و خواص فیزیکی عمومی چربی ها را دارا هستند مانند اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع گلیسرول و استروتئیدها ، از استروتئیدهای مهمی که در طبیعت یافت می شوند ، می توان هورمون های جنسی ، هورمون های قشر غده فوق کلیوی ، ویتامین D و کلسترول را نام برد .

اسلاید 10 :

اسیدهای چرب
اسیدهای چرب ، اسیدهای آلی هستند که از چربی های طبیعی بدست می آیند . تعداد اتم های کربن در اسیدهای چرب معمولا زوج و از 4 تا 24 است . از نظر ساختمان شیمیایی به دو دسته اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع تقسیم می شوند .

اسلاید 11 :

اسیدهای آمینه و پروتئین ها
مولکول هایی هستند که توسط سلولهای زنده ساخته می شوند اغلب مولکول های درشتی هستند که به علت ایفای نقش بیولوژیکی به آنها بیوپلیمر می گویند . مانند پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک .
پروتئین ها بیوپلیمرهایی هستند که واحدهای سازنده مولکول آنها اسیدهای آمینه است . از نظر شیمیایی اسیدهای آمینه ترکیبات آلی هستند که در ساختمان آنها حداقل یک عامل کربوکسیل و یک آمین ( NH2 ) وجود دارد.
نام پروتئین از کلمه یونانی (proteios) به معنی مهمترین گرفته شده است . در واقع پروتئین ها مهمترین دسته از مواد بیوشیمیایی بدن جانداران هستند . پروتئین ها از اتصال اسیدهای آمینه به وسیله پیوند پپیدی به یکدیگر تشکیل می شوند . پیوند پپتیدی از اتصال گروه کربوکسیل یک اسید آمینه با گروه اسید آمینه دیگری به وجود می آید . اگر دو اسید آمینه با یکدیگر پیوند پپتیدی تشکیل دهند ترکیب به دست آمده را دی پپتید ، چنانچه تعداد اسیدهای آمینه از 2 تا 10 عدد باشند ترکیب حاصل را الیگوپپتید می نامند و اگر تعداد اسیدهای آمینه از 10 تا 50 باشد ترکیب را پلی پپتید می گوبند . ترکیباتی که تعداد اسیدهای آمینه آن از 50 بیشتر و وزن مولکولی آنها از 500 دالتون تجاوز کند اصطلاحاً پروتئین نامیده می شوند .

اسلاید 12 :

اختلاف پروتئین ها
اختلاف پروتئین ها با یکدیگر در تعداد اسیدآمینه ، نوع اسیدهای آمینه و ترتیب قرار گرفتن آنها در ساختمان پروتئین است . تعداد اسیدهعای آمینه و ترتیب قرار گرفتن آنها برای هر پروتئین ثابت و مخصوص است . همپنین مشخصات سبب می شود که هر پروتئین ساختمان فضایی خاصی داشته و به صورت یکی از چهار نوع ساختمان زیر باشد .

اسلاید 13 :

ساختمان اول : به هم پیوستن اسیدهای آمینه و تشکیل زنجریه پلی پپتیدی را ساختمان اول پروتئین می نامند مانند انسولین که از دو زنجیره پلی پپتیدی تشکیل شده و توسط دو پیوند دی سولفید ( - S – S ) به یکدیگر متصلند .
ساختمان دوم : در ساختمان دوم ، زنجریه پلی پپتید حول یک محور فرضی چرخش نموده ، و ساختمان فضایی مارپیچ پیدا می کند . پروندهای هیدروژنی سبب ایجاد و استحکام ساختمان دوم می گردد . کلاژن که یک بافت پیوندی است و در پوست ، تانون ها ، مفاصل و قرنیه چشم وجود دارد ، دارای ساختمان دوم است .
ساختمان سوم : طویل شدن زنجیر پپتیدی و وجود اسید آمینه پرولین سبب خمیدگی هایی در زنجیره می شوند که در مجموع پروتئین ساختمان کروی (گلبولر) به خود می گیرد . خمیدگی در قسمت های مختلف یک زنجیره سبب نزدیک شدن گروه های جانبی و تشکیل پیوندهای یونی ، هیدروژنی و دی سولفید می شود و به ساختمان سوم پروتئین پایداری بیشتری می دهد. میوگلوبین که پروتئینی رنگی با یک حلقه هم (HEME) است و انتقال اکسیژن در عضلات پستان داران را بر عهده دارد از یک زنجیره پپتیدی با ساختمان سوم تشکیل یافته است .
ساختمان چهارم : هنگامی که دو یا چند زنجیره پلی پپتید با ساختمان سوم (گلبولر) به یکدیگر متصل شوند ، مولکول ، پروتئین فضایی نوبتی به خود می گیرد که به آن ساختمان چهارم پروتئین می گویند . هموگلوبین که از چهار زنجیره پلی پپتیدی تشکیل شده است .
ساختمان پروتئین ها

اسلاید 14 :

نوکلئوتیدها و اسیدهای نوکلئیک
اسیدهای نوکلئیک در هر سلول زنده ای یافت می شوند و پدیده سنتز پروتئین ها و انتقال صفات ژنتیکی توسط آنها صورت می گیرد . این مواد ماننده پروتئین ها ، پلیمر بوده و دارای وزن مولکولی زیاد هستند . واحدهایی تکراری در ساختمان این پلیمرها (اسیدهای نوکلئیک) نوکلئوتیدها می باشند .
به طور کلی هر نوکلئوتید از یک باز آلی ازت دار ، یک قند پنج کربنه (ریبوز یا دزاکسی ریبوز) و فسفات تشکیل یافته است.

اسلاید 15 :

دی اکسی ریبونوکلئیک(DNA ) و ریبونوکلئیک اسید (RNA)
DNA دارای ساختار دو رشته ای است و باز اختصاصی آن تیمین بوده و دارای اوراسیل نمی باشد.
RNA و DNA نقش مهمی در بیوسنتز انواع پروتئین ها دارند و انتقال اطلاعات ژنتیکی موجود در ADN را جهت سنتز پروتئین ها به عهده دارند . مکان اصلی RNA ها در سیتوپلاسم است و اعظم آنها در داخل ریبوروم قرار دارند .
ساختمان RNA
RNA مانند DNA از اتصال نوکلئوتیدها بدست می آید با این تفاوت که قند نوکلئوتیدهای آن ریبوز است . بازهایی که در ساختمان RNA شرکت دارند ، آدنین ، اوراسیل ، گرانین و سیتوزین هستند . باز اختصاصی در ساختمان RNA اوراسیل است و باز تیمین در ساختمان RNA شرکت نمی کند . مولکول های RNA ساختمان فضایی منظمی ندارند و بیشتر به صورت تک رشته ای هستند .

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید