بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

اختلال علائم جسمی و اختلالات مرتبط (سوماتوفرم) بر اساس DSM 5

اسلاید 2 :

طب روان تنی به رابطه و تاثیر متقابل ذهن و جسم بر یک دیگر و با تاکید تاثیر ذهن بر جسم به کار برده میشود.

شرط اصلی این اختلال واکنش اضطرابی ، رفتاری یا فکری نامناسب نسبت به شکایات یا علائم جسمی میداند و بود و نبود یافته جسمی و یا پاراکلینیک شرط تشخیص نیست.

اسلاید 3 :

طبقه بندی اختلال شکایت های جسمی و اختلالات وابسته طبق DSM5 :
اختلال علائم جسمی
اختلال اضطراب بیماری
اختلال شکایت عملکردی نورولوژیک
اختلال بدشکلی بدن
سایر علائم جسمی و اختلالات وابسته
علائم جسمی و اختلالات وابسته طبقه بندی نشده

اسلاید 4 :

اختلال علائم جسمی

تعریف : اشتغال ذهنی غیر هذیانی یا باور به داشتن یک بیماری جدی جسمی به مدت 6 ماه یا بیشتر که منجر به استرس شدید یا افت عملکرد وی شود.

اپیدمیولوژی : شیوع بین مرد و زن برابر بوده و بیشترین سن شروع بین 20 تا 30 سالگی است و نیز این اختلال بین چند درصد از دانشجویان پزشکی هم گزارش شده است.

اسلاید 5 :

اتیولوژی : ادراک تقویت شده افراد منجر به آستانه پایین و عدم تحمل ناراحتی های جسمی میشود.

الگوی بالینی :
افکار راجعه و نامتناسب نسبت به اهمیت شکایات جسمی
اضطراب شدید و مزمن نسبت به سلامتی خود
اتلاف وقت و انرژی زیاد
افت عملکرد و زمان بیش از 6 ماه

اسلاید 6 :

تشخیص افتراقی : بیماری های جسمی که با علائم آرام و مزمن شروع میشوند مثل سرطان و ایدز و . ، اختلال اضطراب بیماری ، افسردگی ، اختلال هذیان جسمی

سیر و پیش آگهی : سیر دوره ای است و هر دوره چند ماه تا چند سال طول میکشد.

درمان : برنامه منظم معاینات جسمی و بررسی شکایت جدید و توجه کافی به بیمار و نیز درمان دارویی در مواردی که اختلال وسواسی - جبری ، افسردگی یا اضطرابی تشخیص داده میشود.

اسلاید 7 :

2. اختلال اضطراب بیماری

تعریف : اشتغال ذهنی عمده با ابتلا به یک بیماری خاص و یا ترس از بیماری در آینده وجه مشخصه این اختلال است

اپیدمیولوژی : شیوع این اختلال در سنین بالا بیشتر از جوانان است.

اسلاید 8 :

اتیولوژی : علت اول این است که داشتن نقش بیمار باعث کاهش انتظارات دیگران میشود. علت دوم خشم ناشی از حس سرکوب و فقدان ناموفقیت در گذشته تبدیل به اختلال میشود.

الگوی بالینی : علامت اصلی این اختلال درد یا ترس از ابتلا به یک بیماری جسمی است که حداقل 6 ماه ادامه داشته باشد و با سایر تشخیص های روان پزشکی و یا طبی قابل توجیه نباشد و یا اگر بیماری وجود داشته باشد با این همه اشتغال ذهنی و اضطراب نامتناسب است.

اسلاید 9 :

تشخیص افتراقی : در صدر تشخیص های افتراقی اختلال طبی قرار دارد ، همراهی افسردگی و اضطراب و اختلال پانیک و اختلال تبدیلی نیز با این اختلال شایع است . اختلال هذیانی و اسکیزوفرنیا نیز میتواند باشد.

سیر و پیش آگهی : پاسخ به درمان اختلال همراه و وضعیت اجتماعی اقتصادی خوب ، نبود اختلال شخصیت و نبود بیماری جسمی نشان از پیش آگهی خوب دارد.

درمان : درمان بیماری های همراه و نیز اینکه تمرکز درمان در این باشد که بیماران با علائم سازگاری پیدا کنند و با علائم خود زندگی کنند.

اسلاید 10 :

3. اختلال عملکردی نورولوژیک (تبدیلی)

تعریف : بروز حاد شکایات حسی حرکتی که معمولا در واکنش به یک استرس روانی اجتماعی است. این شکایات تداعی کننده یک بیماری نورولوژیک هستند و در بررسی بالینی و آزمایشگاهی یافته ای که توجیه کننده علائم باشد دیده نمیشود.

اسلاید 11 :

اپیدمیولوژی : این اختلال در زنان 2 تا 3 برابر مردان است. شیوع آن در افراد کم هوش ، حاشیه نشین ، سرباز ها و فرزندان کوچک خانواده بیشتر است.

اتیولوژی : تبدیل اضطراب به شکایت عصبی شناختی و نیز یک سری علل زیست شناختی کثل کاهش فعالیت نیمکره غالب ، پر فعالیتی نیمکره مغلوب و .

اسلاید 12 :

الگوی بالینی : معمولا فرد به دنبال یک استرس شناخته شده و بصورت حاد مبتلا به یک یا چند اختلال در سیستم حرکت اردای میشود. این علائم بصورت ارادی و خود آگاه ایجاد نشده و پس از انجام بررسی های طبی به بیماری خاصی قابل انتصاب نبوده است.
این علائم باعث افت عملکرد فرد میشود. اختلال در سیستم حسی بصورت بی حسی در قسمت هایی از بده ، کوری ، کری ، آفونی و . و اختلال در سیستم حرکتی بصورت فلج یک طرفه بدن ، تشنج کاذب ، بلفارواسپاسم و . میباشد.
هدف اولیه ایجاد علائم کاهش اضطراب و هدف ثانویه دریافت حمایت دیگران است.

اسلاید 13 :

تشخیص افتراقی : مهمترین آن مسائل جسمی است. اختلال اضطرابی و افسردگی هم به آن همراهی دارند.

سیر و پیش آگهی : شروع علائم ناگهانی است و تا 95 درصد خودبخود بهبود دارند. کوری و فلجی و آفونی پیش آگهی خوب و لرزش و تشنج پیش آگهی بد هستند.

درمان : درمان معمولا خودبخودی است اما روان درمانی و تقویت دفاع های بیمار و مصاحبه با آموباربیتال هم میتواند مفید باشد و در درمان باید به فرد توجه کرد نه علائم وی

اسلاید 14 :

4. اختلال بدشکلی بدن

تعریف : اشتغال ذهنی با عیب ظاهری ، شکل و اندازه یکی از اعضای بدن که یا واقعا وجود ندارد یا از نظر دیگران عمده نیست و فرد خود اغراق میکند.

اپیدمیولوژی : اکثر مبتلایان بین سنین 15 تا 30 سال مراجعه میکنند.

اسلاید 15 :

اتیولوژی : در خانواده های با شیوع بالای افسردگی و اضطراب و وسواس و نیز در این بیماران احتمال درگیری سیستم سروتونرژیک وجود دارد.

الگوی بالینی : بیشترین اشتغال ذهنی با مو ، صورت و بینی و اعضای تناسلی میباشد. این افراد دنبال پوشاندن عیب خود با آرایش کردن یا جراحی هستند.

تشخیص افتراقی : افسردگی . آنورکسی . اختلال وسواسی هذیانی جسمانی . شخصیت خودشیفته و .

اسلاید 16 :

سیر و پیش آگهی : در نوجوانی شروع میشود و عضو حساس فرد در زندگی میتواند ثابت یا متغیر باشد.

درمان : دخالت های طبی مانند مراجعه به متخصص پوست و جراح پلاستیک و . موفقیت آمیز نیست ولی درمان دارویی مثل پیموزاید و TCA و . میتواند کمک کننده باشد.

اسلاید 17 :

5. سایر اختلالات علائم جسمی و اختلالات وابسته

تاثیر آن در زندگی فرد به حدی است که دچار استرس شده یا منجر به بروز اختلال در عملکرد های مهم زندگی اش شده است اما علائم معیار های هیچ کدام از اختللات را کامل نمیکند.
اختلال حاملگی کاذب در این طبقه قرار دارد.

اسلاید 18 :

6. اختلال علائم جسمی و اختلالت مرتبط طبقه بندی نشده

هنگامی مطرح میشود که علائم جسمی با ایجاد استرس زیاد همراه است و این شکایت منجر به اختلال عملکرد در حیطه های مهمی از زندگی وی شده است اما امکان بررسی کامل آن وجود ندارد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید