بخشی از پاورپوینت
اسلاید 3 :
هدف از ارائه این درس آشنا شدن دانشجویان با تاریخ علم شیمی و سیر تکاملی این علم در طی ادوار مختلف تاریخی می باشد.
اسلاید 4 :
معرفی تاریخ علم و برخی نکته های مقدماتی در تاریخ علم
تعریفی از تاریخ علم
در تاریخ علم، چگونگی تکامل و توسعه علم از عهد باستان تا به امروز و تاثیر دیگر جنبه های تاریخ انسان بر آن به گفتگو در می آید.
اسلاید 5 :
در شریعت مقدس اسلام و در کتاب آسمانی ما درباره علم و علم اندوزی سفارش زیادی شده و مضامینی پر معنا وعمیق در این باره عنوان گردیدده است. پیغمبر گرامی اسلام حضرت محمد(ص) و امامان (ع) بزرگوارمان در این باره سفارش زیادی نموده و بیانات بسیار ارزشمندی را ایراد فرموده اند. در اینجا به شعر پرباری از فردوسی بزرگ بسنده می کنیم.
چه خوش گفت پیغمبر رادجوی
زگهواره تا گور دانش بجوی
اسلاید 6 :
مروری بر سرگذشت تاریخ علم
یکی از کتابهائی که در گذشته نوشته شده و مطالب آن تا حدود زیادی به تاریخ علم می ماند، کتاب زندگی فیلسوفان بزرگ است. نویسنده این کتاب بنام دیوگنس لائرتیوس سرگذشت بسیاری از فلاسفه و دانشمندان یوناننی را در این کتاب به نگارش در آورده است.
اسلاید 7 :
در آثار ارسطو نیز برخی قطعه های تاریخی رقم زده شده است. ارسطو که یکی از فلاسفه بزرگ سده چهارم پیش از میلاد است، در بیشتر آثار خود یک مقدمه تاریخی نیز می آورده است.
در دوران شکوفائی تمدن اسلامی نیز درباره جمع آوری زندگی نامه فلاسفه و دانشمندان بزرگ و اطلاعات لازم پیرامون کتابهای علمی مشهور کوششهائی به عمل آمد.
اسلاید 8 :
دوره تاریخ تمدن چند جلدی ویل دورانت به نوبه خود یکی از آثار گرانبهائی است که در آن بسیاری از نکات آموزنده وابسته به تاریخ علم با درایتی بی نظیر به رشته تحریر درآمده است.
از کتابهای سودمندی که در ارتباط با تاریخ علم شیمی به نگارش در آمده است. می توان از تاریخ مختصر علم شیمی نوشته پارتینگتون(1947)، تاریخ مختصر علم شیمی نوشته ایساک آسیموف(1972) و زمینه تاریخ علم شیمی نوشته هنری لایستر را نام برد.
اسلاید 9 :
علم و روش زندگی
در زبان فارسی ، کلمه علم به دو معنا که تا حدودی متفاوات از همند به کار می رود. یکی علم به معنای آگاهی و دیگری علم به معنای معرفتهائی که با استعنت از روش علمی به دست می آیند. معنای نخست ، یک معنای کلی و عام است در حالی که معنای دوم ، ویژه و خاص می باشد.
اسلاید 10 :
پیدایش و شکل گیری علم به معنای دومش شاید از آغاز دوره تجدید حیات علمی در اروپا (حدود سده 14 پس از میلاد) و پس از آن بوده باشد، در حالی که تولد علم به معنای آگاهی (هر نوع آگاهی) با تولد بشریت هم آغاز بوده است.
ان دسته از شناختهائی که از راه و روش علمی حاصل
می شوند، علم به معنای خاص یا علم تجربی نام دارند.
اسلاید 11 :
مراحل اساسی روش علمی
مشاهده ، طبقه بندی نتایج حاصل از مشاهده، پیشنهاد فرضیه ، آزمایش بیشتر برای پی بردن به درستی فرضیه، اعلام نظریه و پیشگوئیهای لازم بر مبنای نظریه.
مراحل اساسی به 5 بخش تقسیم می شوند:
اسلاید 12 :
1- مشاهده علمی
مشاهده علمی شامل فعالیتهای علمی لازم برای کسب اطلاعات ضروری درباره مسئله مورد مطالعه است.
اسلاید 13 :
2- طبقه بندی
دومین گام اساسی از روش علمی شامل طبقه بندی اطلاعات جمع آوری شده از مشاهده است.
اسلاید 14 :
3- پیشنهاد فرضیه
فرضیه میدان کاوش بعدی را روشن می کند و راه را برای رسیدن به واقعیتهای تازه را هموار می سازد.
اسلاید 15 :
4- محک زدن به فرضیه
هر گاه فرضیه به آزمایشهای وسیع و همه جانبه پاسخ مثبت دهد به سطح نظریه ارتقاء می یابد.
اسلاید 16 :
5- نظریه
فرضیه ای که در محک آزمودنهای وسیع پیروز از آب در آید نام نظریه به خود می گیرد. هر نظریه ای به صورت یک قضیه کلی است و نظمی پایدار و تا حدودی همیشگی را اعلام می کند.
هر نظریه توانائی پیشگوئییهای مشروط را دارد و می تواند آینده بسیاری از رویدادها را پیش بینی کند.
اسلاید 17 :
تفاوت قانون تجربی و نظریه
یک قانون تجربی بیانی از یک روند روند کلی است که بر برخی از رفتارها یا خواص مواد حاکم است بدون آنکه معمولاً با تعبیر و تفسیرهای نظری همراه باشد. حال انکه یک نظریه به عنوان دیدگاهی است که به تعبیر و تفسیر قوانین برخواسته از تجربه می پردازد.
اسلاید 18 :
ارتباط علم با فلسفه
فلسفه نیز به نوبه خود سیستمی معرفتی برای آگاهی از جهان است.
در نزد پیروان مکتب ارشطو فلسفه دارای دو بخش بود. یکی حکمت عملی و دیگری حکمت نظری.
واژه فلسفه از کلمه phylosophy که خود از دو بخش philo به معنای دوستداری و sophos به معنای دانائی درست شده است پس معنای آن دوستداری دانش است.
فلسفه در معنای اخصش شامل متا فیزیک است.
اسلاید 19 :
تقسیم بندی تاریخ علم از بعد زمانی
چارچوب کلی این تقسیم بندی عبارتست از : علم در پیش از یونان باستان، علم در یونان باستان، دوره اسکندر و جانشینانش ، دوره اسلامی، سده های میانی در اروپا، تجدید حیات علمی در اروپا( رنسانس)، انقلاب عتمی و انقلاب صنعتی و عصر کنونی
اسلاید 20 :
تقسیم بندی تاریخ علم شیمی از بعد زمانی
شمی از عهد باستان تا به امروز تقریباً سه دوره تاریخی کاملاً متمایز را پشت سر گذاشته است، یکی شیمی عملی در پیش
از رواج کیمیاگری، دیگری دوران کیمیاگری و سومی شیمی پس از دوران کیمیاگری