بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بسمه تعالی

کاربرد کامپیوتر در تجزیه های آماری

جلسه دوم :آشنایی مقدماتی با SAS

اسلاید 2 :

آشنایی با محیط SAS
پنجره های SAS:
در SAS سه پنجره اصلی قابل مشاهده است:
EDITORE: در این پنجره برنامه مورد نیاز برای انجام آنالیز مذکور وارد می شود.
LOG: در این پنجره نحوه run شدن برنامه توضیح داده می شود و در صورتی که خطایی در برنامه وجود داشته باشد، آن را مشخص می کند.
OUTPUT: این پنجره در ابتدا پنهان است و بعد از run کردن اولین برنامه بزرگ شده و قابل مشاهده است. در این پنجره نتایج آنالیز نشان داده می شود.

اسلاید 3 :

آشنایی با محیط SAS
تغییر رنگ پنجره ها:
با زدن کلید F11 نشانگر موس در قسمت منو SAS قرار می گیرد و با تایپ موارد زیر می توان تنظیمات متنوعی روی متن و زمینه پنجره های انجام داد البته باید قبل از نوشتن دستور در پنجره مورد نظر کلیک کرد تا آن پنجره فعال شود تا تنظیمات روی آن پنجره اعمال گردد:
Color background red: با این دستور زمینه قرمز می شود. هر رنگ دیگه ای را نیز میتوان انتخاب کرد.
Color text blue: رنگ نوشتار متن را آبی می کند.
در آخر می توان با فعال کردن گزینه save setting on exit تغییرات را ذخیره کرد. البته این دستور تمام تغییرات را اتوماتیک هنگام خروج از برنامه ذخیره می کند. این دستور در قسمت preference قرار دارد.

اسلاید 4 :

آشنایی با محیط SAS
قسمت preference از سربرگ منوی tools و سپس گزینه option قابل مشاهده است.
قسمت preference دارای سربرگ های متفاوتی است که به عنوان مثال در سربرگ general گزینه save settings on exit وجود دارد و در سربرگ results می توان با زدن تیک html و برداشتن تیک create list و انتخاب مرورگر ترجیحا chrome نتایج را به شکل جدولی مشاهده کرد. البته در SAS 9.4 نیازی نیست و نتایج همواره جدولی است.
برای ذخیره نتایج باید روی علامت فلاپی کلیک کرد یا از سر برگ file گزینه save as را انتخاب نمود. هم خود برنامه و هم نتایج قابل ذخیره هستند و قبل از ذخیره باید ابتدا یکی از پنجره های editor یا output را فعال کنیم تا محتویات همان پنجره ذخیره گردد.

اسلاید 5 :

آشنایی با محیط SAS
پاک کردن محتویات پنجره ها:
برای پاک کردن محتویات یک پنجره باید ابتدا با کلیک کردن روی پنجره آن را فعال کرد و سپس با زدن کلیدهای ترکیبی Ctrl+E آن را پاک کرد. همچنین می توان از منوی tools گزینه clear all را انتخاب نمود.
برای تعریف کردن انواع کلید ترکیبی و ساده می توانیم از پنجره کلیدها که با دکمه F9 باز می شود اقدام کنیم. بعد از تعریف دستور دلخواه روبروی یکی از کلیدهایی که دستور خاصی ندارند باید کلید F3 را بزنیم تا پنجره کلیدها بسته شود و تغییر شما ذخیره گردد.
مثلا نوشتن عبارت زیر جلوی یک کلید ترکیبی مثل Shift+F2 باعث می شود با زدن این کلید OUTPUT و LOG همزمان پاک شود:
Out; clear; log; clear; end;

اسلاید 6 :

آشنایی با برنامه نویسی در SAS
به قسمت های مختلف یک برنامه SAS یک گزاره یا یک خط دستور یا جز از برنامه می گویند. که همیشه به یک نقطه ویرگول (سمی کلون) (؛) منتهی میشود.
برای داده ها فقط در انتهای آن ها نقطه ویرگول قرار می گیرد.
بین کلمات یک گزاره باید فاصله موجود باشد.
هر گزاره در هر خط نوشته می شود ولی می توان در یک خط هم همه گزاره ها رو نوشت که البته زیبا نیست و احتمال اشتباه در برنامه نویسی را بالا می برد. در هر دو حال انتهای هر گزاره باید نقطه ویرگول قرار گیرد.
SAS به حروف بزرگ و کوچک حساس نیست ولی برای نوشتن صفات بهتر است همه را کوچک بنویسیم.

اسلاید 7 :

آشنایی با برنامه نویسی در SAS
گزاره های هنگام نوشتن دارای رنگ های متفاوتی هستند که هر کدام دارای مفهومی است:
قرمز: دستور نوشته شده برای SAS قابل خوانش نیست و اشتباه است.
آبی bold شده: نشان دهنده دستورات اصلی و چهارچوبی در یک برنامه است مثل کلمه proc glm یا run
آبی معمولی: شامل دستورات اصلی و جزیی است که اجزا دستور چهارچوبی را نشان می دهد. مثل class
مشکی: شامل دستورات اختیاری است که بنا به نوع آنالیز درون دستورات اصلی-جزیی برای تعریف اجزا دستورات اصلی-جزیی به کار می رود.
سبز: چنین گزاره هایی با *- در ابتدای گزاره شروع می شوند و هیچ دستوری را اجرا نمیکنند و تنها ماهیت خبری دارند.
هر برنامه SAS دارای دو قسمت اصلی در بدنه خود است که شامل: Data step و Proc step می باشد.

اسلاید 9 :

آشنایی با برنامه نویسی در SAS
Data step قسمتی از برنامه هست که داده ها را به SAS معرفی می کند و با Data آغاز می شود و تا قبل از یک پروگ آنالیز می باشد.
در اینجا به اجزا مهم این قسمت اشاره می شود:
Input: سر ستون های داده های وارده در قسمت داده را معرفی می کند همچنین می گوید این ستون داده از نوع عددی است یا اسمی. برای تعریف اسمی بودن یک ستون (یک متغیر مستقل) از علامت $ روبروی آن استفاده می شود. همچنین اینجا مشخص می شود داده ها چند ردیفه وارد شده اند یا خیر. برای مشخص کردن چند ردیفه بودن در انتهای این گزاره و قبل از سمی کلون از علامت @@ استفاده می شود.
Cards یا datalines: قسمت ورود داده می باشد و بعد از این دستور باید داده ها وارد شده و در انتهای داده ها سمی کلون زد.

اسلاید 10 :

آشنایی با برنامه نویسی در SAS
از قسمت پروگ به بعد را proc step می گویند و بنا بر نوع پروگ و در واقع نوع آنالیز دارای قسمتهای متفاوتی است (به عبارتی هم دارای قسمتهای اصلی-جزیی و اختیاری متفاوتی است).
در اینجا چند دستور اصلی-جزیی که به صورت فراوان در پروگ های مختلف موجودند شرح داده می شوند تا با فلسفه انواع این دستورات آشنا شوید.
Class: این دستور برای دو منظور در یک پروگ وجود دارد: الف) شامل متغیرهای مستقل (هر آنچه جز صفات) و ب) برای طبقه بندی (کلاس بندی) متغیرهای وابسته توسط متغیرهای مستقل استفاده می شود (مثلا می گوید صفات ما یکبار بر حسب بلوک و یکبار برحست تیمار طبقه بندی می شود).
Model: در این دستور اجزای مدل آماری وارد می شود. مثلا برای نوشتن یک طرح انواع منابع تغییرات طرح (که اجزای مدل این طرح هستند) اینجا تعریف می شوند.

اسلاید 11 :

آشنایی با برنامه نویسی در SAS
Means: دستوری برای به دست آوردن میانگین ها. در این دستور می توان دستورات دیگری مثل مقایسه این میانگین ها را نیز تعریف کرد.
Lsmeans: دستوری که میانگین ها را برحسب حداقل مربعات بدست می آورد و عموما برای برآورد میانگین های اثرات متقابل کاربرد دارد.
Test: برای تعریف کردن اینکه چه چیزی توسط چه چیزی آزمون (تست) شود. این دستور دارای دو قسمت است: الف) h: در این قسمت تعریف می کنیم چه منبع یا منابعی بایستی آزمون شود ب) e: تعریف می کنیم منبع یا منابع مذکور توسط چه خطایی آزمون شود.
By: این دستور مشخص می کند برحسب سطوح یک یا چند منبع، proc مورد نظر اجرا شود. مثلا در proc sort برحسب سطوح فلان منبع از بزرگ به کوچک یا حروف الفبا sort انجام می شود یا مثلا by treat در proc glm مشخص می کند که بر حسب هر یک از سطوح تیمار، جداگانه آنالیز تعریف شده در glm proc اجرا گردد.

اسلاید 12 :

آشنایی با برنامه نویسی در SAS
Var: همان مخفف variable یا متغیر (تصادفی) است و مشخص می کند آنالیز مورد نظر روی این متغیرهای تصادفی (صفات) انجام شود.

نکته: برای run شدن یک برنامه دو راه وجود دارد:
کلیک کردن آیکن مرد دونده در منو بار پنجره EDITOR
زدن کلید F8

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید