بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
تغذیه مادران باردار و شیرده
اسلاید 3 :
خلاصه
نیازهای تغذیه ای در دوران بارداری و شیردهی
توصیه های تغذیه ای
جدول و نمودار وزن گیری مادران باردار
تغذیه در بیمارها و شکایات دوران بارداری
اسلاید 5 :
اصول تغذیه صحیح
رعایت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی
تنوع: اطمینان از مصرف همه گروه های اصلی غذایی ( نان وغلات، میوه و سبزی، شیر و لبنیات، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغزدانه ها)
تعادل: مصرف مقادیر کافی از هر گروه (در هر گروه غذایی مواد غذایی با ارزش تقریبا یکسان قرار دارند ومی توان از یکی به جای دیگری استفاده کرد)
اسلاید 6 :
مقايسه ميزان مورد نياز مواد غذايي برحسب گروه های غذایی در دوران بارداری و شیردهی با غير بارداري
اسلاید 7 :
گروه های غذایی اصلی
1-گروه نان وغلات: این گروه منبع عمده تامین انرژی مورد نیاز روزانه است و شامل انواع نان، برنج، انواع ماکارونی و رشته ها، غلات صبحانه و فرآورده های آنها به ویژه محصولات تهیه شده از دانه کامل غلات است.
مقدار توصیه شده: 11-7 واحد در روز
هر واحد: یک برش 30 گرمی (یک کف دست) نان سنگک، تافتون یا بربری یا 4 بر ش نان لواش= نصف لیوان غلات پخته مانند برنج یا ماکارونی
اسلاید 8 :
2-گروه میوه ها:این گروه شامل انواع میوه، آب میوه طبیعی، کمپوت میوه ها و میوه های خشک (خشکبار) می باشد. خانم های باردار باید از میوه های مختلف به طور متوسط 4-3 واحد در روز استفاده نمایند.
3-گروه سبزی ها:
این گروه شامل انواع سبزی های برگ دار، هویچ، بادمجان، نخود سبز، انواع کدو، قارچ، خیار، گوجه فرنگی، پیاز، کرفس، ريواس و سبزيجات مشابه ديگر است. این گروه دارای انواع ویتامین های آ، ب، ث و اسيد فوليک، مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم و مقدار قابل توجهی فیبر و آنتی اکسیدان است. مقدار توصیه شده از سبزی ها برای خانم های باردار و شیرده به طور متوسط 5-4 سهم در روز است
اسلاید 9 :
3-گروه شیر و لبنیات:
این گروه منبع عمده تامین کلسيم، فسفر، پروتئین و ویتامین های A و B2 می باشد که برای رشد و استحکام دندان ها و استخوان ها ضروری است. مواد این گروه شامل شیر، ماست، پنیر، بستنی، دوغ و کشک می باشد. در دوران بارداری و شیردهی مصرف روزانه 4-3 واحد از مواد غذایی این گروه توصیه می شود.
مقدار توصیه شده: 4-3 واحد در روز
اسلاید 10 :
4- گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغز دانه ها: این گروه منبع عمده تامین پروتئین و املاحی نظیر آهن و روی است. مواد این گروه شامل انواع گوشت های قرمز (گوسفند و گوساله)، گوشت های سفید (مرغ، ماهی و پرندگان) تخم مرغ، حبوبات (نخود، انواع لوبیا، عدس و لپه و .) و مغز دانه ها (گردو، بادام، فندق، بادام زمینی و .) است. مقدار توصیه شده از مواد این گروه برای خانم های باردار و شیرده حدودا 3 واحد در روز است.
مقدار توصیه شده: 3 واحد در روز
اسلاید 11 :
گروه متفرقه
غیر از گروه های غذایی اصلی، یک گروه متفرقه نیز وجود دارد که شامل انواع قندها و چربی ها مثل قند و شکر، شیرینی، روغن، کره، خامه، نمک، شکلات، سس مایونز، انواع مرباها، نوشابه های گازدار، انواع ترشی ها و شورها و غیره می باشد. به طور کلی مصرف مواد این گروه در حداقل مقدار توصیه می شود.
مقدار توصیه شده: حداقل مقدار
اسلاید 12 :
توصیه های تغذیه ای
گروه نان و غلات باعث می شوند که دستگاه عصبی جنین رشد و سلامت خوبی داشته باشند.
میوه ها و سبزی ها حاوی ویتامین و املاح از جمله اسید فولیک هستند که نقش مهمی در جلوگیری از نقص لوله عصبی در جنین دارد.
علاوه بر اسیدفولیک، سایر مواد مغذی مانند ویتامین ها B1، B6، نیاسین، آهن و منیزیم نيز خطر ابتلا به نقایص مادر زادی را کاهش میدهند.
اسلاید 13 :
توصیه
شیر و لبنیات عمده ترین منبع غذایی کلسیم و ریبوفلاوین است.
در دوران بارداری از مصرف شیر غیر پاستوریزه یا استرلیزه اجتناب شود.
مغز دانه ها از منابع خوب چربی و پروتئین هستند.
ماهی بعلت دارا بودن اسید چرب امگا 3 در تکامل سیستم عصبی جنین بسیار موثر است.
به علت وجود آلودگی از جمله جیوه مصرف بیش از 2 بار در هفته توصیه نمی شود.
اسلاید 14 :
مصرف ماهی تن و کنسرو ماهی محدود شود.
ماهی های از قبیل آزاد، ساردین و قزل آلا مصرف شوند.
از ماهی های کوچک و ماهی های پرورشی که احتمال آلودگی در آن ها کمتر است استفاده شود
طی دوره بارداری از مصرف انواع جگر اجتناب شود.
مصرف کم کافئین (قهوه و نوشابه های سياه رنگ) و تئین (چای) خطرناک نیست؛ اما مصرف زیاد آن می تواند باعث تولد نوزاد کم وزن یا نوزاد با عوارض عصبی شود.
اسلاید 15 :
دم کرده های گیاهی (مانند نعناع یا گل گاوزبان) که اغلب جانشین نوشید نیهای کافئین دار می شوند، گاهی اثرات جانبی مانند حالت تهوع و استفراغ دارند که در زنان باردار باید با احتیاط مصرف شوند.
مقادیر زیاد ویتامین C باعث وابستگی به دوز زیاد در زندگی بعدی می شود.
اسلاید 16 :
شکلات علاوه بر اینکه مقادیر کمی کافئین دارد، حاوی تئوبرومید نیز هست که به کافئین شبیه است. بنابراین مصرف شکلات باید محدود شود.
برای برخی از مواد مغذی، از قبیل فولاسین، آهن، ویتامین C و B12، Ca، جفت مقدار کافی را جهت تامین نیاز جنین در حال رشد (حتی در ازاء برداشت از ذخیره مادر) می دهد.
برای برخی مواد مغذی مانند B1, B2,B6,D بین مادر و جنین رقابت وجود دارد
اسلاید 17 :
انرژی و مواد مغذی مورد نیاز دوران بارداری و شیردهی
اسلاید 18 :
1- بهترین راه برای اطمینان از دریافت کافی انرژی، پایش میزان افزایش وزن دوران بارداری است.
2- در موارد زیر انرژی بیشتری مورد نیاز است
-چند قلو زایی
کم وزنی پیش از بارداری
- افزایش وزن ناکافی
اسلاید 19 :
بیشتر مادران می دانند که وقتی حامله هستند باید غذای بیشتری بخورند تا رشد و نمو جنین آنها دچار مشکل نشود، ولی غالبا نمی دانند چه قدر باید بخورند. این باور غلط وجود دارد که "زن باردار باید برای دو نفر غذا بخورد". واقعیت این است زنانی که برای دو نفر غذا می خورند، دچار افزایش وزن بیش از مقدار مورد نیاز می شوند. این گروه احتمالاً حین بارداری و زایمان و نیز بعد از آن با عوارض این اضافه وزن زیاد مواجه هستند.