بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
موضوع :
نهادهای مالی واسطه ای سپرده پذیر
اسلاید 3 :
انواع نهادهای مالی
نهادهای مالی واسطه ای
نهادهای مالی عامل و کارگذار
اسلاید 4 :
نهادهایی هستند که به حساب خود در بازار مالی فعالیت می کنند و از طریق انجام معامله به حساب خود، به نقل و انتقال وجوه و تسهیل آن کمک می کنند. جریان های مدور درآمد و تولید در جامعه، نهادهای مالی واسطه ای نهادهایی هستند که وظیفه ایجاد ارتباط بین افراد و گروه های دارای مازاد منابع مالی یا پس انداز را در بازارهای مالی پول، سرمایه و تأمین اطمینان به عهده دارند؛ این گروه ها عبارتند از: خانوارها، بنگاه های اقتصادی، دولت و مؤسسات دولتی و عمومی.
اسلاید 5 :
به عبارت دیگر، نهادهای مالی واسطه ای نهادهایی هستند که پس اندازهای جامعه را جمع آوری می کنند و به متقاضیان وام می دهند. . نهادهای مالی واسطه ای چندین نوع واسطه گری را به شرح زیر انجام می دهند:
1- واسطه گری وجوه
2- واسطه گری در توزیع و انتقال ریسک
3- واسطه گری در انطباق سررسید
4- واسطه گری در عرضه اطلاعات
5- واسطه گری در کاهش هزینه های مستقیم و غیر مستقیم مبادلات مالی
اسلاید 9 :
انواع نهادهای مالی واسطه ای
نهادهای مالی سپرده پذیر
نهادهای مالی قراردادی
نهادهای مالی رابط
اسلاید 10 :
نهادهای مالی واسطه ای سپرده پذیر به نهادهای مالی ای گفته می شوند که بخش قابل توجهی از منابع مالی خود را از جذب و جمع آوری سپرده های پس انداز کنندگان تأمین می کنند.
نهادهای مالی واسطه ای سپرده پذیر در فعالیت خود با چهار نوع ریسک مواجه اند:
- ریسک اعتباری
- ریسک تغییر قوانین یا ریسک نظارت
- ریسک تغییرات نرخ بهره یا ریسک تأمین مالی
- ریسک نقدینگی
اسلاید 11 :
علل پیدایش ریسک نقدینگی
خروج سپرده ها
قابلیت تبدیل دارایی های غیر نقد به نقد
حجم سرمایه گذاری ها
شکاف زمانی دارایی ها و بدهی ها
اسلاید 12 :
نهادهای مالی واسطه ای سپرده پذیر برای کاهش، توزیع و انتقال ریسک های چهارگانه فوق می توانند از راهکارهای متفاوتی استفاده کنند.:
- اعطای اعتبار نهادهای مالی سپرده پذیر باید تحت معیارهای مناسب و تعریف شده انجام پذیرد. این معیارها باید اطلاع دقیق از بازار هدف نهادهای مالی سپرده پذیر، شناخت کامل از وام گیرنده یا طرف مقابل، هدف از اعتبار و ساختار آن و منبع بازپرداخت اعتبار را در بر گیرند.
- نهادهای مالی سپرده پذیر باید حدود اعتباری کلی برای هر وام گیرنده و طرف مقابل و نیز گروه های طرف مقابل مرتبط را تعیین کنند.
- نهادهای مالی سپرده پذیر همانند اصلاح، تجدید و تأمین مالی مجدد اعتبارات موجود، باید روش های مشخص و شفافی برای تصویب اعتبارات جدید داشته باشند.
- اعطای کلیه اعتبارات باید به طور یکسان و متعارف انجام شود.
اسلاید 13 :
انواع نهادهای مالی واسطه ای سپرده پذیر
بانک های تجاری
بانک های تخصصی
بانک های پس انداز و وام
بانک های پس انداز
اتحادیه های اعتباری
اسلاید 14 :
نظریه های بانکداری
نظریه های بانکداری را به دو قسمت تقسیم می کنند:
- نظریه های قدیمی
- نظریه های جدید
نظریه های قدیمی بانکداری عبارتند از:
- نظریه وام تجارتی
- نظریه قابلیت جابجایی
- نظریه درآمد قابل پیش بینی
اسلاید 15 :
نظریه وام تجارتی
نظریه وام تجارتی مبتنی بر نظریه آدام اسمیت در کتاب ثروت ملل است. اواخر قرن نوزدهم، اسمیت در کتاب خود، پرداخت وام از طرف بانک ها را دارای سه ویژگی به شرح زیر دانست:
- وام کوتاه مدت
- خود مستهلک یا خود نقد شونده
- مبتنی بر اوراق تجاری
اسلاید 16 :
نظریه قابلیت جابجایی
طبق این نظریه، بانک ها برای پاسخگویی به مراجعه یکباره صاحبان سپرده ها برای وصول سپرده هایشان باید مجموعه یا سبد متنوعی از دارایی فیزیکی یا مالی و اوراق بهادار داشته باشند. طبق این نظریه، بانک ها قادرند مجموعه یا سبدی از دارایی و اوراق بهادار را در اختیار داشته باشند که هر زمان مایل بودند آن را تبدیل به نقدینگی کنند تا بتوانند پاسخگوی تقاضای سپرده گذاران باشند. اِشکال این نظریه در قالب سفسطه ترکیب مطرح می شود. سفسطه ترکیب منطقی به این معناست که شرایط و موضوعی که برای یک نهاد مالی قابل استفاده است، شاید قابل تعمیم به سایر نهادها نباشد.
اسلاید 17 :
نظریه درآمد قابل پیش بینی
این نظریه در اواخر دهه 1940 مطرح و باعث شد حجم فعالیت های بانکی به شدت گسترش یابد. این نظریه جایگزین نظریه وام تجاری شد. در نظریه درآمد قابل پیش بینی گفته می شود که بازپرداخت وام از طریق درآمد حاصل از فروش دارایی های خریداری شده انجام نمی شود؛ بلکه از محل درآمد وام گیرنده انجام می شود.
اسلاید 18 :
نظریه های جدید بانکداری
- نظریه مدیریت بدهی (تأمین منابع مالی)
- نظریه های نوین بانکداری
نظریه مدیریت بدهی (تأمین منابع مالی): طبق این نظریه، پرداخت وام و اعتبار از طرف شبکه بانکی نباید منوط به سپرده گذاری مشتریان نزد آنان باشد. در این نظریه با بخش منبع بانکی سروکار داریم و این بدان معناست که بانک ها خود به ایجاد منابع جدید منابع مالی اقدام می کنند.
نظریه های نوین بانکداری: بانک ها برای اینکه عملیات خود را برای دستیابی به حداکثر سود و کاهش ریسک انجام دهند، با استفاده از مطالعات متعدد و پیوسته سعی می کنند ترکیب بهینه برای ساختار سرمایه با منابع مالی خود مشخص کنند.
اسلاید 19 :
اصول حاکم بر بانکداری
اصل تمرکز بانکی
- اصل تخصص بانکی
- اصل نظارت بانکی
اسلاید 20 :
اصل تمرکز بانکی
این اصل با تعداد و وسعت ابعاد بانک ها در اقتصاد ارتباط دارد. معمولاً نظام تعدد بانک ها با ابعاد کوچک و حوزه فعالیت محدود، مشکلات فراوانی را برای اقتصاد به وجود می آورد. چرا که در چنین وضعیتی، بانک ها به منظور جذب سپرده ها و پس اندازهای بیشتر مردم، مجبور به انجام دادن رقابت های غیر منطقی و ناشایست شده و با بالا بردن نرخ های بهره و اعطای جوایز، باعث افزایش هزینه های مربوط به جمع آوری پس اندازهای جامعه می شود. لذا این مسأله باعث افزایش هزینه ها و بهره دریافتی از وام های اعطایی و کاهش میزان سرمایه گذاری ها در اقتصاد خواهد بود.