بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
سيستم گزارش و ثبت حوادث
اسلاید 2 :
مقدمه:
اگر چه " نگرش پیشگیرانه " سر لوحه برنامه های جاریHSE در وزارت نفت می باشد، ولی واقعیت این است که تا استقرار نظام مدیریت HSE و نهادینه شدن آن در سطوح مختلف سازمانی و کاهش معنادار حوداث، متاسفانه شاهد وقوع حوادث گوناگونی خواهیم بود و در نتیجه برای دست یابی به یکی از اصول اساسی نظام مدیریت HSE یعنی کنترل، تخفیف / ترمیم عوارض ناشی از حوادث ( کاهش آسیب ها / ضایعات) بایستی از یک سو سطح آگاهی و آمادگی کارکنان را برای مقابله نظام مند با وضعیت های اضطراری افزایش داده و از سوی دیگر با جمع آوری داده های مربوط به چگونگی و شرایط وقوع حوادث آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و علل ریشه ای را تعیین نمود
اسلاید 3 :
ادامه
با اجرایی شدن دستورالعمل حاضر و آموزش مفاد آن برای مخاطبین هر فصل می توان امید داشت که روش هماهنگ ثبت، تحقیق و تجزیه و تحلیل حوادث در سطح وزارت نفت جاری شده و ضمن آشنایی هر یک از کارکنان با وظایف خود در هنگام بروز حادثه، داده های همگونی نیز در اختیار مسئولین HSE قرار می گیرد تا با تجزیه و تحلیل آماری و طبقه بندی علل ریشه ای، اصل " درس آموزی از حوداث " برای پیشگیری از وقوع مجدد حوادث راعینی نمایند و تدابیر لازم برای اجرایی شدن یافته ها در قالب برنامه سالانه HSE در سطوح مختلف تصمیم گیری فرصت طرح شدن بیابند
اسلاید 4 :
تعاريف
حادثه:
عبارتست از هر رویداد غیر برنامه ریزی شده ( ناخواسته ) ای که منجر به آسیب کارکنان یا صدمه به تجهیزات / تاسیسات و یا محیط زیست گردد.
سایر تعاریف حادثه :
یک رویداد غیر قابل پیش بینی که منجر به آسیب می گردد.
یک خطای مدیریت، حاصل بی احتیاطی( کاستی ها ) یا خطاهای موجود در بخشی از مدیریت.
هر گونه انحراف از وضعیت عادی یا شرایط قابل انتظار و از پیش طرح ریزی شده که معمولاً به آسیب می انجامد.
هر رخداد ناخواسته یا برنامه ریزی نشده که میتواند منجر به آسیب کارکنان، صدمه به تجهیزات، توقف، فرآیند یا اختلال در روند فعالیت یا هر ترکیبی از این شرایط که بتواند سبب آسیب کارکنان گردد، حادثه گفته می شود.
یک رویداد غیر قابل انتظار و برنامه ریزی نشده در یک سلسله از رویدادهایی که در میان ترکیبی از علل انجام می گیرد و منجر به صدمه فیزیکی ( آسیب یا بیماری) به افراد، صدمه به تجهیزات، توقف تولید یا ترکیبی از اثرات گردد.
اسلاید 5 :
ادامه
واقعه (Incident )
به گروه وسیعی از رویدادها اطلاق میشود که در مسیر انجام وظیفه / کار اختلال ایجاد میکنند.حادثه بخشی از این گروه رویدادها بوده و بخش دیگر از این رویدادها " شبه حوادث " می باشند.
شبه حوادث به رویدادهایی اطلاق می شود که امکان بالقوه برای ایجاد شرایط لازم برای مرگ، آسیب های جدی، صدمه به تجهیزات یا محیط زیست داشته باشد. اینگونه رویدادها می توانند بعنوان ابزاری برای درس آموزی از وقایع برای پیشگیری مجدد از حوادث و انتخاب معیارهای کنترل ریسک مورد بهره برداری قرار گیرند.
اسلاید 6 :
ادامه
موقعیت اضطراری (Emerhencuy )
یک موقعیت اضطراری منتج از یک حادثه عمده می باشد. وسعت موقعیت اضطراری بستگی به نوع و میزان رویداد به وقوع پیوسته دارد. بدنبال ان، تعداد سازمانهایی که در این وضعیت درگیر می شوند و وسعت مقابله با وضعیت اضطراری بستگی به وسعت حادثه دارد.
اسلاید 7 :
ادامه
واقعه مهم (Major Incident )
واقعه عمده عبارتند از مواردی که منجر به آسیب افراد، صدمه تجهیزات و محیط زیست گردیده ( حوادث ) و یا امکان بالقوه برای این صدمات را فراهم آورند ( شبه حوادث).
اسلاید 8 :
ادامه
عوارض ناشی از حادثه :
عبارتند از آسیب ناتوان کننده، آسیب جزيي ، مرگ و غیره
رویداد ( Event )
به اجزاء واقعه رویداد گویند
اسلاید 9 :
ادامه
شبه حادثه ( حوادثی که بخیر میگذرد):
حوادثی که منجر به آسیب به افراد یا صدمه به تجهیزات نشده اما، پتانسیل آنرا دارند. نظیر شکستن قلاب جراثقال یا پارگی طناب و غیره
اسلاید 10 :
ادامه
آتش سوزی جزئی :
به آتش سوزی هائی اطلاق می شود که برای خاموش نمودن آنها از خاموش کننده های دستی و یا سیار استفاده گردد و خسارات عمده ای برجای نگذارند.
آتش سوزی مهم:
به آتش سوزی هائی اطلاق می شود که خسارات جانی و یا توقف فعالیت/ عملیات / بهره برداری و یا همچنین خسارت وارده بیش از یک میلیون ریال در پی داشته باشند
اسلاید 11 :
ادامه
خسارات مستقیم :
به خساراتی اطلاق می شود که در اثر آتش سوزی/ حادثه به تاسیسات، دستگاه ها، تجهیزات، مواد و غیره در اطراف محل حادثه / آتش سوزی وارد گردد.
خسارات غیر مستقیم :
به خساراتی اطلاق می گردد که در اثر خارج شدن تمام یا قسمتی از واحدهای عملیاتی/ تاسیسات از مدار تولید ایجاد می گردد.
اسلاید 12 :
ادامه
آسیبهای ناشی ازکار آماری:
آسیبهای ناشی از کار آماری، آسیبهای است كه در مدت قرارداد بین شرکت و کارکنان برای انجام کار در شبانه روز ( با در نظر گرفتن قانون کار برای کارگران) حین انجام وظیفه و یا ناشی از انجام وظیفه به کارکنان شرکت وارد آید.
تذکر: بیماریهای حاد یا مزمن و مرگ ناشی از کار به تشخیص پزشک صنعتی شرکت جزء آسیبهای ناشی از کار بشمار می رود
آسیبهای ناشی از کار غیر آماری:
آسیبهای که در اثر حوادث حین رفت و آمد بین منزل و محل کار ، ساعات صرف ناهار و موارد مشابه آن رخ می دهد و بنحوی ، با انجام وظیفه ارتباط داشته باشد، ناشی از کار محسوب ولی در آمار حوادث منطور نمی گردد.
اسلاید 13 :
ادامه
آسیب های غیر ناشی از کار:
کلیه آسیبهای که مشمول تعریف بندهای پيشين نشود، نظیر آسیبهای که در اثر وقوع حوادث خارج از ساعت کار یا ایام تعطیل برای کارکنان رخ می دهد. ( در صورتی که مشغول انجام وظیفه برای شرکت نباشند) آسیبهای غیر ناشی از کار نامیده می شوند.
انجام وظیفه :
انجام وظیفه به کلیه کارها، مأموریتها و فعالیتهای اطلاق می شود که بدستور مسئولین ذیربط در شرکت انجام گیرد. و یا کارهایی که داوطلبانه در ساعات غیر کاری و یا خارج از وقت اداری با تشخیص مسئولین ذیربط بمنظور حفظ و یا جلب منافع شرکت توسط کارکنان انجام گیرد.
اسلاید 14 :
ادامه
آسیبهای جزء:
آسیبهای جزء به آسیبهای اطلاق می شود که با انجام کمکهای اولیه بتوان فرد آسیب دیده را مداوا نموده بطوریکه او بتواند در روز حادثه یا حداکثر روز بعد به کار روزمره یا مناسب تر اشتغال یابد.
آسیبهای ناتوان کننده:
آسیبهایی است که در نتیجه آن کارکنان قادر نباشند وظایف محوله را بنا به تشخیص پزشک انجام داده و علاوه بر روز حادثه یک یا چند روز دیگر نیز از کار معاف گردند
تذکر: بیماریهای شغلی یا ناشی از کار نیز در صورتیکه شامل تعریف مذکور باشد در زمره آسیبهای ناتوان کننده بشمار می آیند.
اسلاید 15 :
ادامه
آسیبهای ناتوان کننده کلی دائمی :
هرگونه آسیب غیر از مرگ که بطور کلی و دائمی فرد را از انجام کار، ناتوان نماید، یا اینکه منجر به از دست دادن عملکرد عضو یا قطع کامل آن گردد، نظیر:
هر دو چشم
یک چشم و یک دست، بازو، پا یا ساق پا
دو عضو از یک قسمت بدن نظیر دست، بازو، ساق پا
اسلاید 16 :
ادامه
آسیبهای ناتوان کننده جزئی دائمی:
هر گونه آسیب بجز مرگ یا آسیبهای ناتوان کننده کلی دائمی که منجر به از دست دادن عملکرد یا قطع کامل هر یک از اعضاء بدن گردد، بعنوان مثال:
آسیب وارده به یک چشم یا دست به گونه ای که فرد با وجود آن قادر به کار کردن باشد.
قطع بندهای انگشتان دست و پا
آسیبهای ناتوان کننده موقت :
هر گونه آسیب بجز مرگ یا آسیبهای ناتوان کننده دائمی که باعث از کار افتادگی یک یا چند روز فرد آسیب دیده گردد.
اسلاید 17 :
ادامه
آسیبهای بدنی عمدی:
آسیبهای است که شخص حین انجام وظیفه عمداً به خود وارد آورد ، این آسیبها جزء آسیبهای ناشی ازکار محسوب نمی شود.
آسیبهای وارده به بدن ( در اثر ضربه )
اگر به پشت فردی در اثر ضربه یا برخورد با شیئ، در حین انجام وظیفه آسیب برسد و مصدوم در همان روز باطلاع سرپرست خود و دریافت گزارش حادثه ( فرم شماره ا ب م / 1-100/80) به درمانگاه مراجعه نماید این حادثه ناشی از کار آماری محسوب می شود. در صورتیکه آسیب مذکور در روز حادثه گزارش نشود، حادثه ناشی از کار محسوب نخواهد شد، مگر آنکه سرپرست مربوطه تا تحقیقات کافی تصدیق کند که آسیب در حین انجام وظیفه رخ داده است.
اسلاید 18 :
ادامه
کمر درد:
کمردرد کارکنان در صورتی ناشی از کار آماری محسوب می شود که بواسطه انجام اعمالی نظیر بلند کردن و یا نقل و انتقال اشیاء و غیره رخ داده و مورد تایید رئیس HSE و سرپرست مربوطه و پزشک شرکت قرار گیرد.
فتق:
فتق هنگامی جزء حوادث ناشی از کار محسوب خواهد شد که در حین انجام وظیفه بطور ناگهانی و توأم با درد حاصل شود و بواسطه یکی از شرایط زیر باشد: زمین خوردن، پرت شدن، وارد آمدن فشاربه شخص،زورورزی زیاد و غیره بنحوی که شخص از شدت درد قادر به ادامه کار نباشد و وقوع حادثه به سرپرست مربوطه گزارش و آسیب مورد تأیید ایشان و رئیس HSE و پزشک شرکت واقع شود.
اسلاید 19 :
ادامه
بیماریهای ناشی از کار:
بیماریهایی می باشند که ناشی از شرایط محیط کار بوده و در اثر اشتغال به یک فعالیت خاص و یا مواجهه با عوامل زیان آور محیط کار عارض شده و مورد تأیید پزشک صنعتی قرار گیرد.
آسیب دیدن در حین ورزش :
آسیبهای وارده به اشخاص در حین انجام ورزشهایی که از طرف شرکت ترتیب داده می شود ناشی از کار محسوب ولی در آمار منظور نخواهد شد.
اسلاید 20 :
ادامه
مرگ در اثر حادثه :
مرگی است که در اثر حادثه، صرف نظر از فاصله زمانی بین وقوع حادثه تا مرگ حاصل شود.
مرگ طبیعی در محیط کار:
مرگ طبیعی عبارتست از مرگی که بنا به تشخیص مسئولین بهداری و بهداشت در اثر بیماریهای ناشی از کار یا انجام فعالیت در محیط کار بوقوع نپیوسته و علاوه بر آن انجام کار از عوامل تشدید کننده بیماری که منجر به مرگ شده است، محسوب نگردد.