بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
کارگاه اقتصاد مقاومتی
اسلاید 2 :
رئوس مطالب
1- چیستی اقتصاد مقاومتی
کلیاتی در باب تحریم اقتصادی
مفاهیم مرتبط با اقتصاد مقاومتی
ریشههای مفهوم اقتصاد مقاومتی در آموزه های اسلامی
2- شاخص های اقتصاد مقاومتی
شاخص های تاب آوری
شاخص های آسیب پذیری
اسلاید 3 :
رئوس مطالب
3- مروری بر سیاست های کلی اقتصادی مقاومتی
4- راهبردهای اقتصاد مقاومتی
راهبردهای مقاومتی در فضای کسب و کار
جایگاه اصل تعاون در اقتصاد مقاومتی
اقتصادی مقاومتی در حوزه رفاه اجتماعی
اسلاید 4 :
چیستی اقتصاد مقاومتی
اسلاید 5 :
کلیاتی در باره تحریم اقتصادی
تعریف تحریم اقتصادی
انواع تحریم اقتصادی
اثر بخشی تحریمهای اقتصادی
هزينههاي تحريم اقتصادی
تاریخچه استفاده ابزاری از تحریم اقتصادی
تحریم اقتصادی جمهوری اسلامی ایران
اسلاید 6 :
تعریف تحریم اقتصادی
«تحریم» فعالیتی است که به وسیله یک یا چند بازیگر بینالمللی (مجری تحریم)، علیه یک یا چند کشور دیگر (هدف تحریم)، به منظور مقاصد سیاسی، بااهداف محروم ساختن آنها از انجام برخی مبادلات یا وادار ساختن آنها به پذیرش هنجارهایی معین و مهم (از دید مجریان تحریم)، اعمال میشود.
اسلاید 7 :
انواع تحریم اقتصادی
تحريمهاي اقتصادي عمدتاً از دو طريق اعمال ميشود. تحريم تجاري و تحريم مالي.
تحريم تجاري كه با محدود كردن يا قطع كردن انواع روابط وارداتي و صادراتي همراه ميشود.
در تحريم مالي محدوديت و تضييقات و فشارهايي بر روابط مالي كشور هدف اعمال ميشود. يعني سرمايهگذاري، تأمين مالي و معاملات مالي كشور تحت فشار قرار ميگيرد.
اسلاید 8 :
انواع تحریم اقتصادی
تقسيمبندي ديگري ميتوان از جهت «منشأ» تحريم نيز در نظر داشت.
اول تحريم يك جانبه، در اين نوع كشور فرستنده تحريم براساس تصميم يكطرفه خود تحريم را اعمال ميكند.
دوم تحريم چند جانبه كه از سوي چند كشور عليه كشور هدف صورت ميگيرد.
سوم تحريم سازمان ملل است كه به وسيله شوراي امنيت اعمال ميشود.
اسلاید 9 :
اثر بخشی تحریمهای اقتصادی
از آنجا كه در تحريم يك طرفه، فقط يك كشور روابط تجاري و مالي خود را با كشور هدف محدود ميكند، در نهايت اين تحريم آثار سوء كمتري خواهد داشت. ميزان اين اثرگذاري به نفوذ اقتصادي كشور فرستنده تحريم در كشور هدف بستگي دارد. به طور مثال اگر كشوري مانند آمريكا بر كشوري مانند كانادا كه در حد 80 درصد روابط تجارياش وابسته به آمريكاست تحريم اعمال كند بدون ترديد كشور كانادا به شدت تحت تأثير قرار خواهد گرفت وبه اوضاع وخيمي دچار ميشود. اما اگر سهم معاملات اقتصادي آمريكا با كشوري مثلاً حدود 15درصد باشد، تحريم يك جانبه كاري از پيش نخواهد برد.
البته در سطح كشور تحريمشده، ميزان افزايش هزينهها به ميزان وابستگي آن كشور به طرف تحريمكننده بستگي دارد.
اسلاید 10 :
اثر بخشی تحریمهای اقتصادی
در تحقيقي كه در خصوص اثربخشي تحريمهاي اقتصادي صورت گرفت، اين نتيجه اعلام شد كه 176 مورد تحريم اقتصادي از سال 1914 تا 1990، صورت گرفته كه حدود 66درصد آن موفق نبوده و 34درصد بقيه هم فقط نسبتاً موفق بودهاند.
اين آمار نشان ميدهد كه تحريمهاي اقتصادي در ذات خود موفقيت نداشت.از سال 1973 تاكنون هم 24درصد تحريمهاي اقتصادي نسبتاً موفق ارزيابي شده است. تنها مواردي كه در تاريخ تحريمهاي اقتصادي از آنها به عنوان نمونههاي موفق نام برده ميشود، تحريمهايي است كه عليه آفريقايجنوبي يعني رژيم نژادپرست آفريقاي جنوبي و رژيم نژادپرست رودزيا (در كشور زيمبابوه) صورت گرفت. غير از اين دو مورد در تاريخ تحريمهاي اقتصادي، مورد عراق در اين اواخر مثال زده ميشود. در آفريقاي جنوبي هم تحريم اقتصادي موجب نشد كه يك حكومت سياه پوست برسر كار بيايد اما فشارهاي زيادي به رژيم آن كشور وارد كرد.
اسلاید 11 :
اثر بخشی تحریمهای اقتصادی
بديهي است كه آثار و هزينههاي تحريم چند جانبه نسبت به تحريم يك جانبه ميتواند بيشتر باشد. به ویژه تحريم شوراي امنيت سازمان ملل كه به صورت همه جانبه صورت ميگيرد و براي اعضاي سازمان ملل لازمالاجراست و بعد حقوقي و قانوني هم دارد.
اسلاید 12 :
هزينههاي تحريم اقتصادی
هزينههاي تحريم اقتصادي بسته به نوع تحريم متفاوت است چنانچه تحريم به صورت يك جانبه از سوي يك كشور انجام شود اثر بخشي تحريم كمتر و به همين نسبت چنانچه از سوي چند كشور يا از سوي شوراي امنيت سازمان ملل اعمال شود اثربخش تر است.
همانطور كه اشاره شد تحريم هاي همه جانبه شوراي امنيت بسيار نادر است. ولي چنانچه اعمال گردد تاثير آن بسيار جدي است در واقع نبايد تحريم هاي يك جانبه را از نظر هزينه با تحريم هاي شوراي امنيت مقايسه كرد.
اسلاید 13 :
در تحريمهاي يك جانبه هزينه واردات و صادرات افزايش مييابد و كالاهاي صادراتي قدرت رقابت خود را از دست ميدهند و واردات نيز گرانتر ميشود و در نتيجه با مقدار معيني سرمايه كالاي كمتري وارد كشور ميشود. در صورتي كه تحريم ادامه بر تخصيص منابع تاثير منفي نهاده، در نتيجه ساختار اقتصاد آسيب خواهد ديد.
در بخش مالي نيز تحريم باعث افزايش نرخ بهره و افزايش هزينههاي تامين مالي ميان مدت و بلند مدت نه تنها دشوارتر، بلكه حتي در برخي موارد اساسا قطع ميشود.
اسلاید 14 :
هزينههاي ديگر تحريم اقتصادی بدين قرارند:
1- وقت و انرژي كشور هدف تلف ميشود. در واقع براي تغيير جهت تجارت و مناسبات مالي وقت زيادي بايد صرف شود كه خود داراي هزينه است.
2- تحريم سبب نوعي بلا تكليفي در اقتصاد شده سرمايه گذاران داخلي و خارجي را براي انجام سرمايهگذاري وادار به تامل و صبر ميكند. در اين زمان سرمايه گذاران به مناطق ديگر جذب ميشوند و كشور هدف از رقابت در جذب سرمايهگذاري باز ميماند.
اسلاید 15 :
3- كشورهاي مختلف كه در تحريم شركت نكردهاند با ترديد به فضاي سرمايهگذاري نگاه ميكنند و با اكراه به سرمايهگذاري ميپردازند. بسياري از شركت هايي كه با كشور تحريم كننده داراي روابط اقتصادي هستند از تيره شدن روابط خود با آن كشور نگران ميشوند و حتيالمقدور از انجام سرمايهگذاري خودداري ميكنند. اينان حتي اگر خطر سرمايهگذاري را نيز بپذيرند هزينه هنگفتي را براي آن در نظر ميگيرند.
4- ريسك تجارت و سرمايهگذاري بالا ميرود و هزينههاي هرگونه تامين مالي نسبت به ميانگين جهاني و منطقهاي افزايش مييابد. اين امر موجب اتلاف منابع مالي ميگردد.
اسلاید 16 :
5- چنانچه كالاي اصلي كشور هدف مورد تحريم قرار گيرد ضربه بر اقتصاد كلان آن كشور بسيار سنگين خواهد بود.
6- فضاي رواني منفي براي فعاليتهاي اقتصادي موجب كاهش سرمايهگذاري، كندي رشد و افزايش تورم ميگردد.
اسلاید 17 :
امروزه در دنيا هيچ كشوري فقط به منابع داخلي خود به عنوان عوامل توليد تكيه نميكند بلكه حساب ويژهاي روي منابع بينالمللي به منظور افزايش قدرت توليد باز كرده و سعي ميكند تا چند برابر منابع داخلي خود از منابع خارجي استفاده كند در اين صورت اولين اثر كلان تحريم كاهش منابع بينالمللي و غيرداخلي است يعني عوامل توليد خارج از مرزها وارد اقتصاد داخلي يك كشور نميشود.
اسلاید 18 :
تاریخچه استفاده ابزاری از تحریم اقتصادی
اگر چه تاریخ تحریم به دورانهای کهن باز میگردد مانند تحریم شدن پیامبر اکرم (ص) و یارانشان در شعب ابی طالب؛ ولی به سبب افزایش ارتباط دولتها در تاریخ معاصر جهان، تحریمهای معروف در دوره کنونی به ظهور پیوسته است.
در فاصله جنگ جهاني اول تا سال 1990، يعني در طول نزديك به 75 سال، در مجموع 115 تحريم اقتصادي عليه كشورهاي مختلف تصويب و به اجرا گذاشته شد كه بطور متوسط برابر است با 1.5 تحريم در سال. اما از سال 1990، تعداد تحريم هاي اقتصادي به شدت افزايش يافته است.
اسلاید 19 :
از سال 1990، به دنبال فروپاشي اتحاد شوروي و پايان جنگ سرد، كاربرد سياست تحريم اقتصادي به شدت افزايش يافته است. دولت آمريكا بزرگترين سهم را در كاربرد سياست تحريم اقتصادي داشته است.
در مجموع، دوسوم تحريم هاي اقتصادي جهان توسط دولت آمريكا اعمال گرديده است.
اسلاید 20 :
شايان توجه است كه به دنبال فروپاشي اتحاد شوروي و پايان جنگ سرد، سهم آمريكا در تحريم هاي اقتصادي جهان به شدت افزايش يافته است. طي دوره 1918- 1990 دولت آمريكا مسئول 77 مورد از كل 115 تحريمهاي اقتصادي جهان، يعني 67% كل تحريمها بود. طي دوره 1990-1999 سهم آمريكا در كل تحريمهاي اقتصادي جهان به 92% افزايش يافت. تنها در دوره اول رياست جمهوري آقاي كلينتون دولت آمريكا 61 تحريم اقتصادي را عليه 35 كشور جهان، با جمعيتي بالغ بر 2.3 ميليارد نفر، يعني 42% كل جمعيت جهان و 790 ميليارد دلار صادرات، يعني 19% صادرات جهان، به اجرا گذاشت.