بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
مواد و داروهای محرک
اسلاید 3 :
انواع مواد و داروهای محرک
مواد توهم زا
اکستازی
حشیش و ماری جوانا
Inhalant
ناس و پان
استروئیدهای آنابولیک
شیشه ،کراک،کوکائین
الکل
اسلاید 4 :
مواد توهم زا
تركيبات توهم زا در شكلهاي گياهي كامل يا عصاره آن و يا قارچي براي قرن ها استعمال مي شده اند .
بسياري از اين مواد مانند ناقلهاي عصبي در بدن عمل مي كنند ، اما مكانيسم دقيق ايجاد توهم توسط اين مواد نامشخص مانده است.
برخلاف ساير داروها اثر مواد توهم زا بسيار متفاوت مي باشد ، بطوريكه در افراد مختلف در زمانهاي مختلف اثرات متفاوت بجا مي گذارند.
اسلاید 5 :
اشکال مواد توهم زا
L.S.D
P.C.P
اسلاید 6 :
L.S.D
مخفف ليزرژيك اسيد دي اتيل آميد يك تركيب شيميايي بسيار قوي در تغيير خلق مي باشد.
در سال 1938 از ليزرژيك اسيد استخراخ شده از قارچ ارگوت كه روي چاودار و ساير غلات رشد مي كند ، ساخته شده است .
L.S.D بصورت قرص ، كپسول و گاه بصورت مايع فروخته مي شود بنابراين معمولا بصورت خوراكي مصرف مي شود .
L.S.D اغلب به كاغذهاي جاذب
اضافه مي شود و سپس به قطعات
زينت شده با تصوير تقسيم مي شود
(Paper Blotter) كه هر يك معادل
يك دوز مي باشد.
اسلاید 7 :
P.C.P
در سال 1950 به عنوان يك داروي بيهوشي تزريقي ساخته شد ولي به دليل عوارض شديدش كنار گذاشته شد.
اين ماده به شكل پودر كريستال سفيد رنگي است كه به راحتي در آب و الكل حل مي شود و داراي يك مزه شيميايي تند و مخصوص است.
PCP به راحتي با رنگها مخلوط شده و تبديل به قرص ، كپسول و پودرهاي رنگين مي شود و معمولا " به صورت انفيه ، تذخين و يا خوراكي استعمال مي شود.
اثرات pcp وابسته به مقدار و شكل مصرف 4 تا 6 ساعت طول مي كشد.
گرد فرشته ، كريستال از ساير نامهاي خياباني اين دارو است .
اسلاید 8 :
مکانیسم اثر روی مغز
اين مواد درك واقعيت فرد را به شدت مختل مي كنند. تحت اثر اين مواد فرد تصاويري را مي بيند يا صداهايي را مي شنود و يا چيزهايي را حس مي كنند كه وجود واقعي ندارند. بعضي از توهم زاها نيز سبب تغييرات نوساني سريع و قوي بين احساسات مختلف فرد مي شوند.
L.S.D اثر خودرا در مغز و نخاع به صورت اختلال در كنترل رفتار ، درك فضايي ، درك حسي و سيستمهاي تنظيم كننده خلق ، گرسنگي ، دماي بدن ، رفتار جنسي ، كنترل عضلاني نشان مي دهد .
اسلاید 9 :
علائم مصرف
فرد استفاده كننده در يك لحظه ممكن است چندين احساس متفاوت را تجربه كند و يا آنكه دچار نوسان سريع احساسات شود .
اگر مقدار مصرف بالا باشد سبب عقايد غير واقعي (هذيان) و توهم هاي بينائي مي شود. احساس زمان و احساس وجود انساني خودش تغيير مي كند.
تجربيات متقاطع حسي رخ مي دهد . بطوريكه فرد صدا را مي بيند و يا رنگها را مي شنوند كه اين سبب ترس و حملات هراس (panic) مي شود.
بعضي از مصرف كنندگان افكار بسيار وحشتناك ، احساس نوميدي ، ترس از دست دادن كنترل ، ترس ابتلا به جنون و احساس مرگ را تجربه مي كنند.
استفاده كنندگان از L.S.D روزها و حتي يكسال بعد از قطع مصرف L.S.D بطور ناگهاني و بدون هيچ علامت هشدار دهنده اي دچار تجربيات فوق مي شوند كه (flash back) گفته مي شود. در بعضي افراد پديده فلاش بك پايدار مي ماند و سبب اختلال در روابط اجتماعي و شغلي شده و در فرد پريشاني و اضطراب شديد ايجا د مي كند كه به عوان نوعي بيماري رواني شناخته و درمان شود.
اسلاید 10 :
عوارض مصرف
عوارض L.S.D وابسته به مقدار مصرف مي باشد و شامل مردمكهاي گشاد شده ، افزايش دماي بدن ، افزايش ضربان قلب و افزايش فشار خون ، تعريق شديد، كاهش اشتها ، دهان خشك ، لرزش و بي خوابي مي باشد .
فن سيكليدين در دوز كم تا متوسط سببب افزايش تعداد تنفس ضربان قلب و فشار خون مي شود. تنفس كم عمق شده و احساس گر گرفتن و تعريق شديد رخ مي دهد . اندامها احساس كرختي دارند و هماهنگي عضلاني مختل مي شود .
فن سیکلیدین در دوز بالا فشار خون ، تعداد ضربان نبض و حركات تنفسي كاهش مي يابد كه همراه با تهوع و استفراغ ، اختلال ديد ، پرش بالا و پايين چشمها (نيستاگموس) ، افزايش بزاق ، اختلال تعادل و گيجي مي باشد . در دوزهاي بالاتر تشنج ، كما و مرگ اتفاق مي افتد.
در بعضي موارد به دليل جمع شن اثر تسكيني P.C.P با الكل و داروهاي خواب آور ، ممكن است با دوزهاي پايين مصرف كننده دچار كما شود.
اسلاید 11 :
درمان
اغلب حمايتي است و بيمار در اتاقي آرام با تحريك حسي كم نگاهداري مي شود، ممكن است از داروهاي آرام بخش و ضد جنون استفاده شود.
اسلاید 12 :
اكستازي (MDMA) :
تركيب آن 3و4 متيلين دي اكسي مت آمفتامين (MDMA) مي باشد.
در سال 1914 در آلمان به عنوان داروي ضد اشتها ساخته شد اما هرگز مجوز پخش نگرفت .
از نظر ساختمان شيميايي شبيه داروهاي توهم زا مي باشد . توليد آن به صورت مصنوعي از شيره گياه افدرا و يا جداسازي ازگياه سمي ساسا فراس مي باشد.
نامهاي خياباني آن شامل اكستازي ، آدم ،
XTC ، داروي عشق و شادي مي باشد.
شكلهاي رايج آن به صورت قرصهاي خوراكي و جويدني ، كپسول ، آدامس ، پودر و حتي تدخيني و تزريقي مي باشد كه روي قرصها علايم تبليغاتي مثل مرسدس بنز ، دلار ، كاج ، صليب و دلفين . حك شده است
اثرات آن طي 20 تا90 دقيقه بعد از مصرف ظاهر مي شود و3 تا 6 ساعت طول مي كشد و سپس كاهش مي يابد.
اسلاید 13 :
مکانیسم اثر
اثر اوليه اين ماده در مغز روي سيستمهاي تنظيم كننده خلق ، فعاليتهاي جنسي ، خواب ، حساسيت به درد و فعاليتهاي حمله اي بروز مي كند. بعلاوه روي سيستم سمپاتيك نيز اثر مي كند .
اكستازي سبب افزايش آزاد سازي پيام رسانهاي مغزي شده و به دنبال آن علائم حاد مصرف بصورت افزايش انرژي ، مختل شدن درك زمان و مكان مي باشد كه توسط مصرف كنندگان به حالتهاي احساس شادي و نشاط ، احساس خوب بودن ، تمايل براي ارتباط با ديگران و احساس صميميت ، افزايش حس بويايي و چشايي ، تمايل براي در آغوش گرفتن و بوسيدن و تمايل شديد براي فعاليت و رقصهاي طولاني توصيف مي شود .
اكستازي تاثيري بر افزايش قدرت جنسي ندارد ولي حالت امتناع شخص را كاهش مي دهد و استفاده كنندگان با سهولت بيشتري رابطه جنسي برقرار مي كنند .
اسلاید 14 :
عوارض مصرف
در دوزهاي بالا در تنظيم دماي بدن اختلال ايجاد مي كند. افزايش ضربان قلب ، افزايش فشار خون ، گرفتگي عضلاني ، قفل شدن غير ارادي دندانها ، تهوع ،حملات افتادن ، تعريق و از دست دادن شديد مايعات بدن از دیگر عوارض مي باشد. اثرات رواني نامطلوب آن شامل گيجي، افسردگي ، مشكلات خواب ، اضطراب شديد و هوس شديد براي دارو مي باشد كه حين مصرف يا هفته ها بعد رخ مي دهد .
در يك مطالعه تماس 4رزه با MDMA باعث تخريب سلولهاي عصبي شد كه 6 تا 7 سال بعد اثرات خود را نشان داد. استفاده مزمن سبب كاهش شديد توانايي هاي شناختي ، تمركز و قدرت حافظه مي شود. نكته قابل توجه اين است كه پس از فقط يكبار مصرف ، آثارمخرب آن بر مغز تا 7 سال در عكسهاي مغزي مشاهده مي شود و مانند كوكائين احتمال مرگ ناگهاني با دوز كم و حتي اولين مصرف نيز محتمل است.
اسلاید 16 :
حشیش و ماری جوانا
حشیش ماده زرد رنگ و چسبنده ای است که از صمغ برگ ها و گل های فوقانی گیاه شاهدانه هندی بدست می آید و به تدریج سفت و سیاه می شود.بوی آن به عطر نعنا شبیه است و به صورت لواشکی و تخته ای موجود است.
ماری جوانا مخلوطی از گل،دانه،ساقه و برگهای گیاه است که با هم آسیاب شده و سپس خشک شده اند.اما ماده اصلی آن دلتا-9-تترا هیدرو کانابینول یا (T.H.C) می باشد.این ماده در حشیش بیشتر از ماری جوانا می باشد.نام های خیابانی آن: جرس،بنگ،جونیت،مری،علف و وید می باشد.
بیشتر به صورت سیگار یا درون پیپ تدخین می شود.گاهی توتون سیگار را خالی می کنند و درون آن ماری جوانا می ریزند و تدخین می کنند.
اسلاید 17 :
نحوه تاثیر آن بر مغز
وقتی فردی ماری جوانا می کشد T.H.C به سرعت از ریه ها جذب شده وارد جریان خون می شود و به ارگانهای مختلف مثل مغز می رسد.در مغز بر محل های خاصی که گیرنده های مخصوص حشیش هستند متصل می شود.
تعدادی از مطالعات ارتباط بین استفاده مزمن از ماری جوانا و بیماری های روانی اضطرابی، افسردگی،تفکرات خودکشی و به خصوص اسکیزوفرنی را نشان داده اند.این ارتباط در کسانی که در سنین کمتر شروع به مصرف کرده باشند
مشخص تر است اما این ارتباط هنوز به
خوبی شناخته نشده است.
اسلاید 18 :
علائم مصرف
علائم وابسته به تجربه قبلی مصرف، مقدار ماده T.H.C موجود در ماری جوانا و حشیش،توقع فرد مصرف کننده،محل مصرف دارو،راه مصرف دارو و همراهی ماده دیگری مثل الکل متفاوت می باشد. بعضی ممکن است هیچ علامتی را نشان ندهند اما در برخی سبب احساس اوج و سرخوشی و آرامش می شود.در تعدادی نیز سبب احساس تشنگی و گرسنگی شدید می شود که اشتهای گاوی نامیده می شود.در بعضی افراد احساس ناخوشایند اضطراب ایجاد می شود.
فرد مصرف کننده گیج است و در راه رفتن مشکل دارد، بدون دلیل می خندد و رفتاری سبک سرانه دارد، چشم های قرمز شده دارد و به سختی وقایعی که اتفاق افتاده را به یاد می آورد.بعد از برطرف شدن علائم حاد دچار خواب آلودگی می شود.
اسلاید 19 :
عوارض حشیش
اثر روی قلب: در ساعت اول مصرف خطر حمله قلبی افزایش می یابد که علت آن می تواند افزایش ضربان قلب و فشار خون و کاهش انتقال اکسیژن به خون باشد.
اثر بر ریه ها: حشیش سرطان زا و تحریک کننده می باشد و 50 تا 70% بیشتر از سیگار مواد سرطان زا دارد. تنفس عمیق و نگهداشتن دم نیز خطر را بیشتر می کند. سرفه مزمن،تولید خلط، سرماخوردگی مکرر و عفونت های ریوی از سایر عوارض می باشد.
اثر بر سایر اعضا: کاهش تعداد و فعالیت اسپرم ها،اختلال در سیکل قاعدگی و نازایی،کاهش وزن.
بعضی از مصرف کنندگان مزمن دچار حالتی به نام بی انگیزگی می شوند.
حشیش مهارتهاي مختلف رانندگي مثل هوشياري ، تمركز ، هماهنگي ، زمان واكنش ، تشخيص فاصله ، سرعت واكنش به علايم و صداها را دچار اختلال مي كند و خطر تصادفات رانندگي را افزايش مي دهد .
اسلاید 20 :
INHALANT
موادي فرار هستند كه بخار شيميايي آنها به درون ريه ها كشيده مي شود تا بعد از رسيدن به مغز اثر رواني آن ظاهر شود .
از آنجا كه ساير مواد نيز ازراه تنفس استعمال مي شوند اين نام فقط به موادي گفته مي شود كه منحصرا" از راه تنفس استعمال مي شوند و بندرت راه مصرف (سوءمصرف) ديگري دارند.
سوء مصرف اين مواد در آسياي شرقي شيوع بيشتري دارد و در كشور ما از شيوع كمي برخوردار است .