بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحیم
ترویج و آموزش کشاورزی
اسلاید 2 :
اهداف ترویج کشاورزی.
1_ ایجاد فرصتهای کسب و افزایش در آمد برای توده کشاورزان خرده پا از طریق بهبود بهره وری منابع آنها. این ارتقا بهره وری از راه بهبود دسترسی آنها به اطلاعات، نهاد ها، خدمات و بازار جدید و نو مسیر است
2_مشارکت در توزیع برابر در آمد های کشاورزی از طریق بهبود توزیع منابع موجود در بین کشاورزان خرده پا.
3_سهیم شدن دربرنامه های توسعه جامع روستایی و توسعه کشاورزی
4_ کمک به تولید کنندگان خرده پای کشاورزی به منظور سازماندهی خود و فراهم کردن زمینه کشاورزی و طراحی نظام توسعه روستایی مناسب شرایط خودشان.
اسلاید 3 :
اهداف متعدد و متنوع ترویج کشاورزی
1_ کمک به کشاورزان در تصمیم گیری
تصمیم هایی که کشاورزان اتخاذ می کنند بیشتر متاثر از انتظار انها از نتایج آن عمل است. در فرآیند پیچده نظام های بهره برداری، گاهی پیش بینی عواقب حاصل از یک عمل برای کشاورزان دشوار است این شرایط مروج از طریق ارائه دانش و اطلاعات کافی، کشاورزان را نسبت به نتایج احتمالی یک عمل یا اقدام خاص اعم از بگیرند. برای مثال: استفاده از کود های شیمیایی در مرازع دیم می تواند هم باعث افزایش محصول شود،اگر بارندگی کافی، به موقع و با پراکنش مناسب وجود داشته باشیدو هم موجب افزایش ریسگ گردد، اگر شرایط مذکور موجود نباشد، مروج به کشاورز ریسک باشد در اینجا کشاورز که بعد از کسب اطلاعات کافی تصمیم می گیرد. به هر حال مروج نباید نظر خود را به کشاورزان تحمیل کنید.
اسلاید 4 :
اهداف متعدد و متنوع ترویج کشاورزی
زمانی که مروج احتمال می دهد که کشاورزان تصمیم نامناسب اتخاذ، باید از فنون پیسر فته ارتباطی استفده نماید تا بطور غیر مستقیم آنها را از آن اقدام باز دارد.
باید توجه داشت در یک موقیعت تصمیم گیری همه اطلاعات و دانش در اختیار مروج نیست بلکه بخشی ازآن در اختیار زارع است. در این موضوع کمک می کند تا مروج از طریق باز کردن باب گفتگو و مذاکره، به کشاورز در فرآیند تصمیم گیری کمک کند
اسلاید 5 :
اهداف متعدد و متنوع ترویج کشاورزی
2_ ایجاد انگیزه در کشاورزان برای اجرای تصمیم های خود
برای هدایت وکمک به کشاورزان در اتخاذ تصمیم مناسب، نوبت به ایجاد انگیزه برای اقدام عملی می رسد. مروج با ایجاد انگیزه کشاورزان، آنها برای اجرا تصمیمات خود ترغیب می کند.
اسلاید 6 :
3_ تغییر رفتار کشاورزان
کشاورزان دارای رفتار حرفه ای خاصی هستند که در صورت تغییر و پویایی می تواند به تحول بخش کشاورزی کمک کند تغییر رفتار کشاورزان در سه بعد دانشی، نگرشی و مهارتی از اهداف اساسی ترویج است. برای دستیابی به این هدف مروجان باید آموزش های خاصی در زمینه روانشناسی بزرگسالان وارتباطات انسانی ببیند.
اسلاید 7 :
4_ کمک به کشاورزان برای دستیابی به اهداف
مروجان به روشهای زیر به کشاورزان کمک می کنند تا اهداف خود را محقق سازند:
_ارائه توصیه های به موقع در مورد مشکلات.
_در اختیار قرار دادان گزینه های متفاوت انجام عملیات کشاورزی برای افزایش قدرت انتخاب کشاورزان.
_اگاه سازی کشاورزان در انتخاب اهداف خود
_کمک به کشاورزان در تصمیم گیریبه روش نظام مند بصورت فردی یا عضوی از گروه.
اسلاید 8 :
5_ سازمان دهی تشکل های مردمی
در کشور های توسعه یافته به دلیل سطح سواد بالاتر کشاورزان، برخی از تشکل های مردمی بصورت خودجوش شکل گرفته و فعالیت می کنند. درکشور های در حال توسعه یکی از نقش ها یا اهداف ترویج کمک به روستاییان و کشاورزان برای ایجاد این تشکل ها در جهت تحقق اهداف توسعه کشاورزی است.
اسلاید 9 :
6_ آموزش کشاورزان
آموزش کشاورزان، مهمتر از سایر اهداف ترویج است، زیرا از این طریق است که می توان انتظار تحول در بخش کشاورزی را داشت، کشاورزان از راه آموزش با نواوریها جدید آشنا و برای پذیرش آنها تمایل نشان می دهند. یکی از عواملی که باعث خروج کشاورزان است. این کشاورزان نابرخوردار از آموزش های جدید احساس می کندد که کشاورزی یک بخش سنتی و فاقد هرگونه پویایی است، بنابراین حرفه مذکور را ترک می گویند.
اسلاید 10 :
اصول آموزش های ترویجی
اصل یک عبارت یا گزاره بیان کننده تدبیر و سیاستی است که تصمیم گیری و اقدام مستمر و پایدار را راهنمائی و هدایت می کند.
اسلاید 11 :
1_اصل علائق و نیاز ها
علائق و نیاز هادر واقع مثل سوختی می باشند که آدمی را بسوی یک فعالیت خاص سوق می دهند.
2- اصل سازمانهای محلی مردمی
طبق این اصل موفقیت برنامه های ترویجی در گرو اغار و توسعه فعالیتها درسطح محلی
3_اصل تفاوت های فرهنگی
بر اساس این اصل کارآیی و موفقیت برنامه های ترویجی متاثر از شرایط فرهنگی مخاطب است
4_اصل تغییر فرهنگی
شیوه زندگی انسان و فرهنگ او بر اثر یاد گیری متحول شده و تغییر می کند ولی باید دقت کرد که به این تغییر زمانی اتفاق می افتد که اموخته های جدید با دانسته های قبلی پیوندبرقرار کند.
اسلاید 12 :
5_ اصل مشارکت
برنامه های ترویجی باید به گونه ای طراحی و اجرا شوند که مشارکت مردمی در همه مراحل آن وجود داشته باشد.
6-اصل یادگیری از طریق عمل: یادگیری زمانی کامل می شود که فراگیر بتواند آموخته های خودرا بکار ببندد.
7-اصل آموزش کل خانواده: خانواده رکن اساسی هرجامعه وستایی که اعضای آن در تعامل بالایی با یکدیگر قراردارند.به دلیل این سطح تعامل بالا و مشارکت همه اعضا در تصمیم گیری در بسیاری از برنامه های ترویجی،آموزش و آگاه سازی همه اعضای خانواده باید مد نظر قرارگیرد.
8- اصل رضا مندی:برنامه های ترویجی باید به دنبال ایجاد رضامندی در گرو مخاطب باشد.اگر رضایت کامل مردم در یک برنامه بدیت نیاید آنهادر برنامه های بعدی مشارکت نمی کنند.