بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
مقدمه
آب ماده ای فراوان در کره زمین است. به شکل های مختلفی همچون دریا ، باران ، رودخانه و... دیده میشود. آب در چرخه خود ، مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل میشود، اما از بین نمیرود. هر گونه حیات محتاج آب میباشد. انسان ها از آب آشامیدنی استفاده میکنند، یعنی آبی که کیفیت آن مناسب سوخت و ساز بدن باشد.
با رشد جمعیت، منابع آب طبیعی در حال تمام شدن هستند و این مسئله ، سبب نگرانی بسیاری از دولتها در سراسر دنیا شده است. گاهی بدلیل مشکلات کمبود آب ، این ماده را جیره بندی میکنند تا مصرف آن را تعدیل نمایند.
اسلاید 2 :
فرمول شیمیایی آب
آب نوعی ماده مرکب است که از دو عنصر اکسیژن و هیدروژن ساخته شده است. آب را جزو دسته مخلوطها طبقهبندی نمیکنند، چون خواص آب نه به خواص هیدروژن شبیه است و نه به خواص اکسیژن. از ترکیب دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن، یک مولکول آب بوجود میآید. یک قطره آب دارای تعداد بی شماری مولکول آب میباشد.
معادله شیمیایی واکنش بین هیدروژن و اکسیژن و تشکیل آب از قرار زیر است:
هر مولکول آب دارای یک ناحیه مثبت و یک ناحیه منفی است که این دو ناحیه در دو طرف مولکول آب واقع شدهاند. شیمیدانها با کمک شواهد به این نتیجه رسیدهاند که مولکول آب شکل خطی ندارد، یعنی به این صورت نیست که دو اتم هیدروژن بصورت خطی در دو طرف یک اتم اکسیژن قرار گرفته باشند (HــOــH) بلکه مولکول آب حالت خمیده ای دارد که اتم های هیدروژن در سر مثبت مولکول و اتم های اکسیژن در سر منفی مولکول آب تجمع پیدا نموده اند.
اسلاید 3 :
خواص آب
به عنوان یك حلال بسیار قوی در بدن.
یکی از خواص آب رقیق ساختن جریان خون برای تسهیل جریان خون در عروق.
یکی از خواص آب ،تنظیم درجه حرارت و خنك سازی بدن توسط تعریق.
یکی دیگر از خواص آب حفظ رطوبت غشای مخاطی واقع در دهان و ریه ها.
روانكاری مفاصل، سیستم گوارشی و نسوج بدن،از دیگر خواص آب است.
كاهش آماس مثانه با زدودن باكتریها از مثانه.
از دیگر خوااص آب،كمك به هضم و گوارش غذا و جلوگیری از یبوست.
حمل مواد مغذی و اكسیژن به سلولها ی بدن.
اسلاید 4 :
دیگر خواص آب
مرطوب كننده پوست، چشمها، دهان و مجاری تنفسی.
به عنوان یك ضربه گیر در چشم،نخاع و كیسه آمنیوتی پیرامون جنین.
حمل و پاكسازی مواد زائد حاصل از متابولیسم درون بدن مانند اوره و دی اكسید كربن.
تنظیم الكترولیتهای درون بدن مانند سدیم و پتاسیم.
افزایش عملكرد فیزیكی و ذهنی از دیگر خواص آب است.
كاهش سردرد و سرگیجه.
یکی دیگر از خواص آب که میتوان به آن اشاره کرد این است
که،نوشیدن آب كافی از ایجاد عارضه های پوستی
مانند اگزما، پسوریازیس، خشكی و چین و چروك پوست پیشگیری میكند.
اسلاید 5 :
چرا آب را کلر می زنند؟
کلر گازی است دارای بوی تند و زننده و به رنگ سبز متمایل به زرد. موارد استفاده کلر در صنعت زیاد بوده و عبارتند از: تولید پودرهای سفید کننده، در صنایع کاغذ سازی و نساجی، ماده ضد عفونی کننده جهت ضد عفونی کردن آب آشامیدنی، استخرها و مواد زائد، تهیه ترکیبهای کلر دار آلی و معدنی و کلرید فلزی، تولید حلالها و حشره کشها، پلیمرها و ماده خنک کننده.
کلر و مواد ضدعفونی کننده که عموما در استخرها برای حفظ بهداشت آب و جلوگیری از بیماری های مسری به کار می رود، پس از واکنش با مواد موجود یا بدن افراد شناگر، به گازهایی تبدیل می شود که برای مجاری تنفسی سمی است و در فضای استخرهای سرپوشیده به شدت تجمع می کند که تنفس این مواد، عاملی برای بروز بیماری های تنفسی خواهد بود.
اسلاید 6 :
سختی آب چیست؟
سختي آب كه معمولا قابليت آب در فعل و انفعال با صابون را تداعي ميكند، به مجموعه املاح «كلسيم» و «منيزيم» موجود در آب كه بر حسب ميليگرم در ليتر «كربنات كلسيم» بيان ميشود، اطلاق ميگردد.
سختي آب شاخص عناصر تشكل دهنده املاح محلول در آب نیست و فقط به برخي از آنيونها و كاتيونهاي آب ارتباط دارد.
سختي آب در درجه اول به تركيبات كلسيم و منيزيم و به ميزان كمتري به ساير يونهاي فلزي با ظرفيت بالا مانند سرب، استرنسيم، باريم و ... مربوط است.
سختي آب در سیستم متريك، بر حسب ميليگرم در ليتر كربنات كلسيم اندازهگیری میشود و در ساير سيستمهاي اندازهگيري واحدهاي ديگري دارد.
سختي آب، عملا شاخص ميزان فعل و انفعال آب با صابون است و براي شستوشو با آبهاي سختتر به صابون زيادتري نياز است.
آبهاي سخت در درجه حرارت بالا در جداره ظروف و در صنعت در ديگهاي بخار، رسوبات كربنات كلسيم ايجاد ميكنند.
تماس آب با تركيبات آهكي موجود در سطح زمين يا تشكيلدهندههاي قشر خاك باعث ورود عوامل سختي در آبها شده و معمولا آبهاي زيرزميني از سختي زيادتري نسبت به آبهاي سطحي برخوردارند.
اسلاید 7 :
آبها را از نظر سختي بر حسب ميليگرم در ليتر كربنات كلسيم به ترتيب زير طبقهبندي كردهاند.
اسلاید 8 :
انواع آب
آب از نظر سختی طبقه بندی می شود :
سختی آب کیفیتی است که بر اثر وجود بیش از اندازه نمک های محلول کلسیم و منیزیم و تا اندازه ای آهن، منگنز، آلومینیوم و روی در آن پدید می آید و سبب می شود که مصرف آب به طور کلی و به ویژه در صنعت دشواری هایی به وجود آورد.
درجه سختی آب :
درجه سختی آب کیفیتی است که میزان سختی آب را مشخص می سازد. درجه سختی آب به طور کلی بر حسب میلی گرم کربنات کلسیم در هر لیتر آب بیان می شود. یعنی 1 درجه سختی آب برابر 1 میلی گرم کربنات کلسیم است. اما در کشورهای مختلف، مقدار یک درجه سختی آب با هم تفاوت دارد. برای نمونه:
- یک درجه سختی آب در فرانسه، برابر 10 میلی گرم کربنات کلسیم در هر لیتر آب در نظر گرفته می شود.
- یک درجه سختی آب در انگلستان، برابر 14.3 میلی گرم کربنات کلسیم در هر لیتر آب در نظر گرفته می شود.
- یک درجه سختی آب در آلمان برابر 10 میلی گرم کربنات کلسیم در هر لیتر آب می باشد.
- یک درجه سختی آب در آمریکا، برابر 17.2 میلی گرم کربنات کلسیم در هر لیتر (یا یک گرم کربنات کلسیم در یک گالن، 3.785 لیتر) آب برآورد می شود.
اسلاید 9 :
تصفیه آب
همواره باید تلاش در این راستا باشد که تا حد امکان از خالص ترین منابع آب برای شرب استفاده شود، حتی اگر این امر به قیمت انتقال آب از مسیرهای طولانی و رساندن آن به مصرف کننده با تصفیه اندک و یا بدون تصفیه انجام شود هم چنین برای حفظ کیفیت آب مراقبت از منابع آب بسیار ضروری است.
فرآیندهایی که برای تصفیه آب آشامیدنی مورد استفاده قرار می گیرند، بستگی به کیفیت آب منبع انتخاب شده دارند. بیشتر آبهای زیرزمینی صاف و عاری از عوامل بیماری زا و هم چنین فاقد مقادیر قابل توجهی از مواد آلی هستند. این قبیل آبها را می توان با استفاده از حداقل مقدار کلر برای جلوگیری از آلودگی شبکه های توزیع، در سیستم های آب آشامیدنی مورد استفاده قرار داد. اما ممکن است بعضی از آبهای زیر زمینی حاوی مقادیر زیادی از جامدات محلول، گازها و یا مقادیر اضافی آهن، منگنز و یا حتی مواد آلی و میکروبی باشند که در صورت به فرآیندهای تصفیۀ پیچیده نیاز می باشد.
اسلاید 10 :
سیستم های تصفیه آب آشامیدنی
هوادهی
سختی گیری
فیلتراسیون
گندزدایی
ذخیره سازی
آبهای سطحی غالبا ً دارای تنوع بیشتری از آلاینده ها نسبت به آبهای زیرزمینی هستند و به همین دلیل فرآیندهای تصفیه ممکن است برای این قبیل آبها پیچیده تر باشد. بیشتر آبهای سطحی داری کدورتی بیش از مقدار تعیین شده توسط استانداردهای آب آشامیدنی می باشند. هرچند جریانهای آبی که با سرعت زیاد در حرکت اند ممکن است دارای مواد بزرگتر به حالت معلق باشند اما بیشتر جامدات در اندازه های کلوئیدی بوده و برای جداسازی آنها استفاده از فرآیندهای تصفیه مورد نیاز است.