بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
جوانی را از لحاظ معنوی ، از لحاظ روحی و اخلاقی ، هر طور گذراندید ، پیری هم همان گونه خواهد گذشت .
این حالاتی که شما در کسانی مثل حضرت امام در سنین بین هشتاد و نود سالگی می بینید ، ادامه حالات جوانی ایشان است .
اسلاید 2 :
جایگاه نصیحت
اقسام نصیحت
شیوه ی نصیحت
ترک نصیحت
شرایط نصیحت گویی
شماتت
ریشه های شماتت
پیامدهای شماتت
نکوهش شماتت
اسلاید 3 :
پیامبر اکرم ( صلی الله علیه وآله) می فرمایند:
ان اعظم الناس منزله عندالله یوم القیامه امشاهم فی الارضه بالنصیحه لخلقه. [ وسایل الشیعه ، ج 16 ، باب وجوب نصیحت المومن ]
منزلت و مقام کسانی در روز قیامت از دیگران برتر است که برای خیرخواهی و نصیحت مردم بیش از دیگران در روی زمین گام برداشته اند.
البته جستجو برای پیداکردن عیب برادر مومن نهی شده است ، اما اگر بدون جستجو بر عیب شخص آگاه شدید دیگر نباید از روی بی تفاوتی و عافیت طلبی از کنار آن بگذرید.
اسلاید 4 :
زمانی که شخص از نظر درونی و قلبی برای کسی خیر بخواهد و اگر شر به او برسد از صمیم قلب آن را مکروه بدارد و ناخشنود شود ، جنبه ی دورنی نصیحت در او پدید آمده است.
امام محمد باقر ( علیه السلام ) از پیامبر اکرم( صلی الله علیه و آله ) نقل فرمودند :
لینصیح الرجل منکم اخاه کنصیحته لنفسه. [ اصول کافی ، ج2 ، ص 208 ، ح4 باب نصیحته المومن ]
هر فرد از شما مسلمانان باید خیرخواه برادرش باشد ، مانند خیرخواهی او برای برادر خودش.
اسلاید 5 :
زمانی که انسان ، برادر مؤمنش را به مصالح دین و دنیایش راهنمایی کند و در صورت غفلت هوشیارش سازد ، نصیحت گوی او بوده و نصیحت را در خارج از قلبش محقق ساخته ، که جنبه ی بیرونی نصیحت می باشد.
امام باقر ( علیه السلام ) فرمودند :
یجب للمومن علی المومن النصیحته له. [ بحارالانوار ، ج 71 ، باب ترویج المومن او قضاء دینه ، ص 358 ]
واجب است برای مومن که برادر مؤمنش را به خیر ارشاد کند.
اسلاید 6 :
و حق الناصح ان تلین له جناحک و تصفی الیه بسمعک فان اتی بالصواب حمدت الله عزوجل و ان لم یوافق و لم تتهمه و علمت انه اخطا و لم تواخذه بذلک الا ان یکون مستحقا للتهمه فلا تعبا بشیء من امره علی حال و لا قوه الا بالله. [ وسایل الشیعه ، ج 15 ، ص 177 ، باب جمله مما ینبعی القیام ]
حق نصیحت کننده آن است که برایش نرم و انعطاف پذیر باشی و به نصیحتش گوش دهی ، اگر به درستی نصیحت کرد ، خداوند عزوجل را سپاس گویی و اگر درست نبود ، با او مهربان باشی و متهمش نسازی و بدانی که خطا کرده و برای آن ، مواخذه اش نکنی ، مگر آنکه مستحق اتهام باشد که ( در این صورت ) در هیچ حالی به نصیحتش اعتنا نکنی و توانایی نیست مگر برای خدا.
اسلاید 7 :
امام باقر ( علیه السلام ) :
یاصالح اتبع من یبکیک و هو لک ناصح و لا تتبع من یضحکک و هو لک عاش و ستردن علی الله جمیعا فتعـلمون.
[ وسایل الشیعه ، ج12 ، ص 24 ، باب استحباب قبول النصح و صحبته]
ای صالح ! از کسی که تو را می گریاند در حالی که خیرخواه تواست پیروی کن و از کسی که تو را می خنداند درحالی که فریب می دهد پیروی مکن و به زودی همه به سوی خدا باز می گردید، پس خواهید دانست.
امام علی( علیه السلام ) فرمودند :
مراره النصح انفع من حلاوه الغش. [ غررالحکم ، ص 227 ، ح 4604، باب ذم الغش فی النصیحته]
تلخی نصیحت از شیرینی فریب ، سودمندتر است.
اسلاید 8 :
علامه مجلسی :
راهنمایی و آگاه کردن او به مصالح دین و دنیایش در صورت نادانی ، هوشیار ساختنش در صورت غفلت ، حمایت از او و خانواده اش در صورت ناتوانی ، عزیز داشتن و احترام گذاردن در کودکی و پیری ، ترک حسد و فریب نسبت به او ، دفع زیان از او و جلب منفعت برای اوست و اگر نصیحت تو را نپذیرفت مدارا کن با او تا هنگام پذیرش و اگر آنچه را که نمی پذیرد از امور دین بود ، راه امر به معروف و نهی از منکر را آن گونه که جایز است ، پیمودن می باشد.
اسلاید 9 :
نصیحت حتما نباید در حضور فرد باشد بلکه در غیاب او نیز می توان به وسیله ی نوشتن نامه برای او یا حفظ آبرویش می توان خیرخواه او بود.
امام جعفر صادق ( علیه السلام ) فرمودند :
یجب للمومن علی المومن النصیحته له فی المشهد و المغیب.
[ وسایل الشیعه ، ج 16 ، باب وجوی النصیحه المومن ]
بر مومن واجب است که در حضور و غیاب ، خیرخواه مومن باشد.
اسلاید 10 :
المومن اخو المومن لامه و ابیه فملعون من غش اخاه و ملعون من لم ینصح اخاه و ملعون من حجب اخاه و ملعون من اغتاب اخاه. [ بحارالانوار ، ج 71 ، ص232،ح 28، باب حقوق الاخوان و استحباب ]
مومن برادر پدر و مادری مومن است ، پس لعنت شده (دور از رحمت خدا ) است کسی که برادرش را فریب دهد و لعنت شده است کسی که خیرخواه (نصیحت گو ) برادرش نباشد و لعنت شده است کسی که برادرش را پوشیده بدارد ( خود را از او پنهان کند ) و لعنت شده است کسی که از برادرش غیبت کند.