بخشی از مقاله
تاريخچه مصرف گاز طبيعي در جهان
متصاعد شدن گاز از زمين هم در مكتوبات قديم و هم در نوشته هاي عصر جديد تحرير شده است شعله ور شدن گازها توسط رعد و برق و يا عوامل طبيعي ديگر هميشه قابل مشاهده بوده است وجود پديده هاي مشتعل طبيعي نظير آتش جاويدان باكو در درياي خزر و چشمه سندان در نزديك كارستون در ايالت ويرجينياي غربي و ... همه نمايشي از وجود گاز طبيعي در گذشته است كه عموماً هم وقوع انها توام با ترس و خرافات طرح مي گرديده اند و بر همين مبنا تا اواخر قرن هفده اعتقاد بر اين بوده است كه گاز متصاعد شده از حبابهاي سطح آب باعث مي شود تا اب مانند نفت بسوزد و ان را آب جادويي مي دانستند
اعتقاد بر اين است كه اول بار چيني ها در 3000 سال قبل استفاده عملي از گاز را براي تبخير آب نمك ه عمل آورده اند اين گاز بنابر شواهد تاريخي از عمق 300 تا 600 متر خارج مي گشته و مورد استفاده بوده است اما استفاده صنعتي از گاز به اوايل قرن هجدهم مي رسد.
در اين سال اول بار شخصي انگليسي به نام ( مرداك) از گاز حاصل از زغال سنگ به صورت مجزا در محل مسكوني خود استفاده نموده است كه اين تجربه باعث شد از گاز براي روشنايي در فضاي باز استفاده نمايند كه اين امر در سالهاي 4-1802 در انگليس انجام شد. همچنين در سال 1855 با اختراع مشعل بنسن كه توسط يك شيميدان آلماني به همين نام ابداع شده بود اختلالات و نوسانات شعله هاي گاز كنترل و مهار شد كه اين اختراع توسط دانشمند آلماني ديگر ( فن ولزباخ ) تكميل شد.
عليرغم كشف مخازن گاز در اواخر قرن 19 در امريكا بدليل مشكلات حمل استفاده از گاز تا 1930 رونق نداشت البته سابقه حمل گاز با لوله به سال 1870 برمي گردد.
يعني به عبارتي گازرساني به محوطه كارخانه سوهر كه با استفاده از گاز تمامي محوطه ان روشن شد همچنين در اين هنگام در خانه شخصي و محوطه كارخانه رئيس يكي از كارخانه هاي پارچه بافي منچستر از گاز براي روشنايي استفاده شده است.
در اين سال سعي گرديد با استفاده از لوله هايي كه از تنه درخت كاج ساخته شده بود گاز را عبور دهند اولين لوله چدني در سال 1872 در امريكا براي انتقال گاز مورد استفاده قرار گرفته است.
اما با پيشرفت در امر لوله سازي در سال 1924 اولين خط لوله چدني به طول 350 كيلومتر در آمريكا بين دو شهر مورد استفاده قرار گرفت اولين سال استفاده از گاز طبيعي در امريكا به سال 1821 باز مي گردد و اولين چاه گاز با عمق 9 متر در شهر فردونا به بهره برداري رسيده است همچنين اولين شركت در اين خصوص در همان كشور در سال 1865 تاسيس و در سال 1885 نود واحد صنعتي در ناحيه پنسيليوانيا از گاز طبيعي استفاده كرده اند.
توصيه هاي ايمني را جدي بگيريم
هر ساله با شروع فصل سرما و آغاز كار وسائل گاز سوز شهر تهران شاهد حوادثناگواري است كه متأسفانه تعداد قابل ملاحظه اي از اين حوادث منجر به مرگ شهروندان عزيزميشود. گاز طبيعي و ساير تسهيلات همانطور كه باعث راحتي و آسايش مردم است در صورت عدم رعايت نكات ايمني ميتواند باعث خسارات جبران ناپذيري شود.
بهترين روش مقابله با خطرات ، پيشگيري مي باشد .در مورد استفاده از وسائل گاز سوز نيز اين نكته صدق مي كند . دانستن و رعايت نكات ايمني مخصوص سن خاصي نمي باشد و همه افراد جامعه لازم است آموزش هاي ايمني را فراگيرند.
نمودار سازماني شركت ملي گاز ايران
توصيه هاي ايمني 2010
• آنتي ويروس به تنهايي كافي نيست ، با افزايش تهديدات چند شكلي و رشد انفجاري انواع نرم افزارهاي مخرب در سال 2009 ، صنعت به سرعت دريافته كه گرايش سنتي نسبت به آنتي ويروسها ديگر براي محافظت در برابر تهديدات كنوني كافي نيست و اكنون شاهد رسيدن به نقطه اي هستيم كه برنامه هاي مخرب با سرعت بالاتري نسبت به برنامه هاي آنتي ويروس ساخته مي شوند .
• افزايش فروشندگان نرم افزار امنيتي مخرب ، به عنوان مثال سيمانتك مواردي را مشاهده كرده كه در آن ها فروشندگان نرم افزار با تغيير برند نسخه هاي رايگان نرم افزارهاي امنيتي شركت هاي ديگر ، به عرضه آنها اقدام ميكنند . در اين موارد كاربر از نظر امنيتي نرم افزاري را دريافت ميكند كه براي آن مبلغي را پرداخت نموده است در صورتي كه اين نرم افزار بصورت رايگان قابل دسترسي خواهد بود . گزارش منتشره توسط گروه apwg نشان داد در اوايل سال جاري ميلادي برنامه هاي آنتي ويروس و ضد بدافزار ساختگي تنها در نيمه نخست سال 2009 بيش از 585 درصد رشد داشته اند.
افزايش حجم هرزنامه ها ، با تطبيق پذيري هرزنامه پراكنان از سال2007 به طور متوسط 15 درصد در سال رشد كرده و با ادامه تطبيق پذيري هرزنامه پراكنان به پيچيدگي نرم افزار امنيتي ، حجم هرزنامه در سال 2010 همچنان تغيير خواهد
اس اس ال چيست؟
امروزه اينترنت به يکي از ارکان ارتباطي بين افراد و سازمان ها تبديل شده است. بسياري از ما روزانه اطلاعاتي از اين طريق مي گيريم يا مي فرستيم. اين اطلاعات از نظر اهميت با هم تفاوت زيادي دارند. برخي از اين اطلاعات مانند اخبار يک سايت اهميت امنيتي چنداني ندارند، اما در طرف ديگر اسناد شخصي مثل ايميل ها، رمز حساب هاي بانکي و ... قرار دارند که دوست نداريم به دست ديگران بيافتند.
اطلاعاتي که در حالت عادي بين کاربران و دنياي اينترنت رد و بدل مي شوند،
به گونه اي هستند که يک هکر يا خراب کار حرفه اي مي تواند آنها را ببيند و براي اهداف خود مورد سواستفاده قرار دهد. مثلا در يک خريد اينترنتي، زماني که قصد داريد براي پرداخت به حساب بانکي خود وارد شويد، سايت از شما رمزعبور مي خواهد. حال اگر سايت مورد نظر فاقد برنامه هاي امنيتي لازم باشد، ممکن است اطلاعات شما در ميانه راه بدون آنکه متوجه شويد، دزديده شوند و اگر بد شانس باشيد چند روز بعد که به حساب تان سر مي زنيد آن را خالي شده مي يابيد.
اما احتمال اين اتفاق بسيار اندک است، زيرا اکثر حساب هاي بانکي و سايت هايي از اين قبيل که با اطلاعات حساس و مهم در ارتباط اند، معمولا از روش هايي براي رمزگذاري (Encrypt) اطلاعات استفاده مي کنند. در اين حالت اگر اطلاعات در ميان راه دزديده شوند جاي نگراني نخواهد بود، زيرا شکستن رمز آنها تقريبا غيرممکن است.
اطلاعات معمولاً کي و کجا دزديده مي شوند؟
زماني که آدرس يک سايت را در مرورگر وارد مي کنيم اطلاعات بين کامپيوتر ما و کامپيوتري که سايت روي آن قرار دارد (سرور) در حال رد و بدل هستند. پس اگر بتوانيم به طريقي ارتباط بين کامپيوتر خود و کامپيوتر سرور را امن کنيم اطلاعات ما دزديده نخواهند شد.
اطلاعات در اينترنت چگونه جابجا مي شوند؟
اطلاعات در اينترنت - درست مثل فرستادن يک نامه- به صورت فايل هاي متني جابجا مي شوند. همان طور که يک نامه از زماني که در صندوق پست گذاشته مي شود تا زماني که به صاحبش مي رسد در دست افراد مختلفي قرار مي گيرد، به همان صورت نيز اطلاعات ما توسط سيستم هاي زيادي دست به دست مي شود تا به سايت يا شخص مورد نظر مي رسد. اگر اطلاعات به صورت عادي فرستاده شوند، هر کدام از سيستم هاي بين راه مي توانند آنها را ببينند. پس براي جلوگيري از خوانده شدن و سرقت احتمالي، بايد آنها را رمزگذاري کرد. با يک مثال مسئله را روشن تر مي کنم. فرض کنيد مي خواهيد براي نامزد خود يک نامه بنويسيد. اما دوست نداريد افراد خانواده او بتوانند آن نامه را بخوانند. يکي از راه ها اين است که نوشته ها را به رمز بنويسيد، رمزي که فقط نامزدتان از آن سر در بياورد! در اينترنت هم براي اينکه هکرها نتوانند اطلاعات را بفهمند، آنها را به رمز در مي آورند. يکي از بهترين و متداول ترين روشهاي رمز گذاري اينترنتي، استفاده از پروتکل اس ال ال است.
اس اس ال چيست؟
SSL مخفف کلمه Secure Socket Layer به معني «لايه اتصال امن» و پروتکلي(مجموعه اي از قوانين) جهت برقراري ارتباطات ايمن ميان سرويس دهنده و سرويس گيرنده در اينترنت است که توسط شرکت Netscape ابداع شده.
از اين پروتکل براي امن کردن پروتکل هاي غيرامن نظيرHTTP ،LDAP ، IMAP و ... استفاده مي شود. بر اين اساس يکسري الگوريتم هاي رمزنگاري بر روي داده هاي خام که قرار است از يک کانال ارتباطي غيرامن مثل اينترنت عبور کنند، اعمال ميشود و محرمانه ماندن دادهها را در طول انتقال تضمين ميکند.
به بيان ديگر شرکتي که صلاحيت صدور و اعطاء گواهي هاي ديجيتال اس اس ال را دارد، براي هر کدام از دو طرفي که قرار است ارتباطات ميان شبکهاي امن داشته باشند، گواهيهاي مخصوص سرويس دهنده و سرويس گيرنده را صادر ميکند و با مکانيزم هاي احراز هويت خاص خود، هويت هر کدام از طرفين را براي طرف مقابل تأييد ميکند. البته علاوه بر اين تضمين مي کند، اگر اطلاعات حين انتقال به سرقت رفت، براي رباينده قابل درک و استفاده نباشد که اين کار را به کمک الگوريتم هاي رمزنگاري و کليدهاي رمزنگاري نامتقارن و متقارن انجام ميدهد.
ملزومات ارتباط بر پايه اس اس ال
براي داشتن ارتباطات امن مبتني بر اس اس ال عموماً به دو نوع گواهي ديجيتال اس اس ال، يکي براي سرويس دهنده و ديگري براي سرويس گيرنده و يک مرکز صدور و اعطاي گواهينامه ديجيتال(Certificate authorities) نياز است. وظيفه CA اين است که هويت طرفين ارتباط، نشاني ها، حساب هاي بانکي و تاريخ انقضاي گواهينامه را بداند و براساس آن ها هويت ها را تعيين نمايد.
رمزنگاري
رمزنگاري (Cryptography) علم به رمز در آوردن (encryption) اطلاعات است. توضيح روش هاي بسيار پيچيده اي که امروزه براي رمزنگاري استفاده مي شود از حوصله اين مطلب خارج است، اما براي رفع ابهام، در زير به يکي از ساده ترين روش هاي رمزنگاري مي پردازيم:
مي دانيم که هر حرف در الفبا جايگاهي دارد. مثلا حرف «الف قبل از ب» و «حرف م قبل از ن» قرار دارد.
حال، اگر بخواهيد يک جمله را به رمز در آوريد. در ساده ترين شکل ممکن، هر حرف را با حرف بعدي خود در الفبا جايگزين مي کنيد.
يعني به جاي «الف» حرف «ب»، به جاي «ب» حرف «پ»، ... ، به جاي «ه» حرف «ي» و به جاي حرف «ي» حرف «الف» را مي گذاريد.
با اين کار مي توان جمله «بابا آب داد» را به جمله بي معني «پبپب بپ ذبذ» تبديل کرد که اگر فردي کليد رمز را نداشته باشد، به هيچ وجه از آن سر در نمي آورد.
اس اس ال چگونه کار مي کند؟
اس اس ال در واقع پروتکلي است که در آن ارتباطات بوسيله يک کليد، رمزگذاري(Encryption) مي شوند. زماني که قرار است يکسري اطلاعات را به صورت اس اس ال به يک سايت که سرور (server) اش گواهي نامه اس اس ال را دارد (در آدرس سايت https است) ارسال شود. ابتدا بايد از يک کليد به عنوان قالبي براي به رمز در آوردن اطلاعات بين خدمات گيرنده (کاربر) و خدمات دهنده (سرور) استفاده شود. براي ساخت اين کليد نياز به چند مرحله هماهنگي به شرح زير است.
1. وقتي سروري بخواهد پروتکل اس اس ال را فعال کند. ابتدا يک کليد عمومي (Public Key) مي سازد.
2. سپس کليد عمومي را همراه با يک درخواست گواهي نامه اس اس ال به يکي از صادرکنندگان اين گواهي نامه ها مثل وريساين (Verisign) مي فرستد.
3. وريساين نيز ابتدا مشخصات و ميزان قابل اعتماد بودن و امنيت سرور را ارزيابي کرده و کليد عمومي را دوباره رمزگذاري مي کند و براي سرور مي فرستد تا در انتقال اطلاعات خود از آن استفاده کند. به کليد جديد کليد امنيتي (private key) مي گويند.
4. حال هر زمان که کاربر بخواهد از طريق پروتکل اس اس ال به اين سايت دست يابد، ابتدا کامپيوتر کاربر يک کليد عمومي براي سرور مي فرستد (هر کامپيوتري کليد مخصوص به خود را دارد).
5. سرور نيز اين کليد عمومي را با کليد امنيتي خود مخلوط کرده و از آن کليد جديدي مي سازد. سپس آن را به کامپيوتر کاربر مي فرستد.
6. از اين به بعد تمامي اطلاعاتي که بين کاربر و سرور جابجا مي شوند با اين کليد جديد رمز گذاري مي شوند.
واضح است که نيازي به دانستن تمام اين جزييات نيست و ما جهت رفع کنجکاوي آنها را آورده ايم. فقط اين را بدانيد که با استفاده از اين سرويس اطلاعات کاملا رمزنگاري و باز کردن آنها تقريبا غير ممکن است. تنها وظيفه شما به عنوان کاربر اين است که از اين امکانات استفاده کنيد و پروتکل اس اس ال را در مرورگر، ايميل و ديگر حساب هاي خود که سرور آن به شما اين امکان را مي دهد، فعال کنيد.
اگر هم يک مدير سرور هستيد، سعي کنيد گواهي نامه پروتکل اس اس ال را از صادرکنندگان آن مثل Verisign و Thawte خريداري و در اختيار بازديدکنندگان خود بگذاريد.
چگونه مي توان مطمئن شد، يک سايت از اس اس ال استفاده مي کند؟
اين بخش بسيار ساده اما مهم و حياتي است. براي اين کار ابتدا وارد آن سايت شويد. زماني که صفحه به طور کامل بارگذاري (load) شد، به ابتداي آدرس آن نگاه کنيد. مي بايست به جاي http حروف https نوشته شده باشد (منظور از حرف s در پايان http عبارت secure است). البته در اين حالت يک علامت قفل هم در مرورگر ديده مي شود. جاي اين قفل در مرورگرهاي مختلف متفاوت است. در فايرفاکس و اينترنت اکسپلورر در پايين و سمت راست صفحه، در نوار وضعيت (status bar) و در مرورگرهاي سافاري، کروم و اپرا در سمت راست آدرس ديده مي شود.
نکته جالب در خصوص اين قفل کوچک اين است که با دو بار کليک کردن بر روي آن، ميتوانيد مشخصات کامل گواهي اس اس ال سايت مورد نظر را ببينيد. مهمترين نکته در خصوص اين اطلاعات تاريخ خريد و انقضاي اين گواهينامه است که بايد به آن توجه داشته باشيد.
حتي اگر اطلاعات چندان مهمي را رد و بدل نمي کنيد، پيشنهاد مي کنيم که از اس اس ال استفاده کنيد. وقتي سرويسي با امنيت بالا و رايگان در اختيارتان قرار مي گيرد، چرا از آن بهره نبريد؟ در زير چند نمونه از روش هاي استفاده از اين پروتکل را مي توانيد مطالعه کنيد.
مرورگر
در فايرفاکس 3 پروتکل اس اس ال به صورت پيش فرض فعال است. البته براي فعال و غير فعال کردن اين امکان ميتوانيد به روش زير اقدام کنيد:
از منوي Tools فايرفاکس، گزينه Options را انتخاب کنيد. در پنجره باز شده از سربرگ Advanced بخش Encryption را باز کنيد. مي بينيد که به صورت پيش فرض Use SSL 3.0 تيک خورده است.
از دستکاري کنتور و رگولاتور اکيدا خودداري فرماييد
قبل از اينكه وسائل گاز سوز خود را به سيستم لوله كشي گاز طبيعي وصل نماييد لازم است به چند نكته مهم توجه داشته باشيد:
1-لولهكشي داخلي توسط شركت مجري تحت فشار هوا قرارگرفته و هيچگونه افت فشار درگيج ( فشارسنج ) مشاهده نشود .كم شدن فشارداخلي نشانه نشتي در لولهكشي گاز ميباشد.
2-مطمئن شويد جهت لولهكشي از اجناس استاندارد استفاده شده باشد .
3- رگولاتور و كنتور نصب شده براي ساختماني كه شما در آن زندگي مي كنيد ظرفيت معيني را دارد. چنانچه قصد توسعه لوله كشي داخل و اضافه نمودن وسائل گازسوز را داريد حتماً اين موضوع را با شركت ملي گاز ايران در ميان بگذاريد تا ضمن دريافت راهنمائي هاي لازم در صورتي كه نياز به تعويض رگولاتور و كنتور باشد اقدام گردد.
4- توسعه لوله كشي داخلي و اضافه نمودن وسائل گازسوز توسط افراد غير متخصص ميتواند عواقب وخيمي را براي مشتركين به دنبال داشته باشد .
5- رگولاتور و كنتور گاز زيرنظر شركت ملي گاز ايران و با رعايت تمامي نكات ايمني و فني و در محل مناسب نصب مي گردد. بنابراين فقط شركت ملي گاز ايران مجاز است در صورت لزوم محل آنها را تغيير دهد.
6- رگولاتور مجهز به وسائل ايمني خاصي است كه در صورت بروز نقص در سيستم لوله كشي شهر ، به طور اتوماتيك جريان گاز را قطع مي كند تا مصرف كنندگان در معرض هيچگونه مشکلي قرار نگيرند. از دستكاري كنتور و رگولاتور اكيداً خودداري نمائيد و چنانچه در اين تجهيزات اشكالي ملاحظه گرديد سريعاً با تلفن 194 (مركزپيام) و يا امداد گازرساني كه شماره آن در پشت قبض ذكر شده است تماس حاصل فرمائيد.
7- در هنگام قطع گاز از شبكه شهر و در مرحله نخست فوراً شير اصلي گاز را بسته و سپس شيرهاي مصرفي خانگي كليه واحدها درساختمان را ببنديد.
8- راهاندازي مجدد لولهكشي گاز بايستي با حضور كليه ساكنين و کنترل بسته بودن کليه شيرها و نهايتاٌ تخليه هوا ازدورترين شيرها در هر واحد و هماهنگي با شركت گاز انجام شود.
نكات ايمني در مورد استفاده از اجاق گاز
1- اجاق گازهاي بزرگ و ساير وسائل گازسوزي كه به طور ثابت در يك محل نصب مي شوند بايد بوسيله لوله فلزي به سيستم لوله كشي ساختمان وصل گردند.
2- در هنگام روشن كردن اجاق گاز ابتدا شمعك يا كبريت را روشن و سپس شير گاز را باز كنيد.
3- در اجاق گازهائي كه پيلوت ( شمعك ) ندارند هميشه ابتدا كبريت را روشن و سپس شير گاز را باز كنيد.
- اگر اجاق گاز و وسائل گازسوزي كه مورد استفاده شما قرار مي گيرند داراي پيلوت (شمعك )مي باشند چنانچه بعد از باز كردن شير گاز مشعل روشن نشود معلوم ميشود كه پيلوت ميزان نيست و يا خاموش شده است . در هر حال بايد فوراً شير اصلي را بست و بوسيله افراد خبره به بررسي و رفع علت پرداخت.
5- سررفتن ظرف غذا و مانند آنها برروي اجاق گاز ممكن است باعث خاموش شدن گاز گردد. بنابراين هنگام استفاده از اجاق گاز بايد دقت شود كه ظرف غذا سر نرود.چنانچه اين عمل اتفاق افتاد و شعله خاموش شد بايد فوراً شير گاز را بسته و پساز خارج كردن گازمنتشر شده در فضاي آشپزخانه ، اجاق گاز را تميز و آماده روشن كردن مجدد نمود.
6- هميشه مراقب باشيد كه مشعلهاي اجاق گاز و ضمائم آن كاملاً تميز و مرتب باشد تا گاز بتواند به راحتي و به اندازه كافي به مشعل برسد و با شعله آبي بسوزد.
7- براي نظافت اجاق گازبايد هفته اي يك يا دو دفعه شير مصرف مربوطه را بسته و مشعلها و ضمائم آن را از جاي خود بيرون آورده و پساز تميزكردن و شستن ، كاملاً آنها را خشككرده و دوباره در جاي خود قرار داده شود .
8- از وارد آوردن ضربه بوسيله ديگ و ساير ظروف سنگين بر روي اجاق گاز جداً خودداري كنيد زيرا اين عمل باعث سست شدن اتصالات و نشت گاز مي شود.
9- وسايل گازسوزمخصوصاً اجاق گاز رادر محل وزش جريان باد مانند مقابل باد بزن هاي برقي ، پنجره و... قرار ندهيدزيرا اين عوامل باعث خاموش شدن شعله مي شوند و درنتيجه چون شير اجاق باز است گاز در فضا پراكنده مي شود و توليد خطر و آتش سوزي مي كند .
________________________________________
يادآوري :
بدين ترتيب در رابطه با استفاده صحيح از اجاق گاز شش نكته بسيار مهم است.
1- ابتدا كبريت را روشن و سپس شير گاز را باز كنيد.
2- اجاق گاز بايد هميشه با شعله آبي بسوزد .
3- از وارد آوردن ضربه بوسيله ظروف سنگين روي اجاق گاز خودداري نماييد .
4- اجاق گاز و ساير وسايل گاز سوزرا درمعرض كوران هوا و جريان باد قرار ندهيد .
5- از سر رفتن ظروف غذادرروي اجاق گاز جلوگيري نماييد .
6 – حتي الامکان از اجاق گازهاي مجهز به ترموکوپل استفاده کنيد .