بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
ديگ بخار و جايگاه آن دريک نيروگاه حرارتی :
- کلمه بویلر از فعل boil به معنی جوشاندن استخراج شده و بویلر به معنی جوشاننده است . درواقع بویلرها نوعی مبدل حرارتی هستند که با گرفتن انرژی حرارتی سوخت و انتقال آن به آب سرد ، باعث تبدیل آب به بخار می شوند .
- نیروگاه بخاری از نظر ترمودینامیک یک ماشین حرارتی است که در آن دیگ بخار ، به عنوان منبع گرما کار می کند .
- انتقال و افزایش انرژی سیّال عامل که عمدتاً آب خالص است ، در دیگهای بخار صورت می گیرد . در واقع می توان گفت که دیگ بخار قلب هر نیروگاه است .
اسلاید 2 :
heating surface :
- سطح گرمایش ( ( heating surfaceیا سطح تبادل حرارتی یک بویلر عبارت است از مساحت سطحی که در معرض محصولات احتراق قرار دارد .
اسلاید 3 :
- اين نمودار به عنوان کلیدی جهت مشخص کردن فشار کاری ، تناژ ، نوع سیرکولاسیون ، نوع بخار تولیدی و پیدایش باز گرمایش انواع بویلرها عمل می کند :
اسلاید 4 :
دیگهای چدنی :
- این نوع دیگها از قطعات چدنی مجزایی که به یکدیگر متصل می شوند ، تشکیل می شود که درآنها از تعدادی پیچ های فشاری ، واشرها ، مجرای مناسب برای عبور آب و محصولات احتراق بکار رفته است .ظرفیت حرارتی دیگهای چدنی معمولاً پایین بوده و حد اکثر در حدود 700000KCal/hr می باشد .
- این دیگها معمولاً در فشارهای پایین ( 3-5 اتمسفر) قابل استفاده می باشند .
- با افزایش یا کاهش تعداد محدودی از پره های دیگ چدنی می توان ظرفیت حرارتی آن را تغییر داد .
- دیگهای چدنی در مقابل زنگ زدن و خوردگی بسیار مقاوم هستند ، اما ، مشکل اصلی آنها پیدایش ترک درجداره پره هاست که به ترکیدن دیگ معروف است .
اسلاید 5 :
پیدایش ترک بر روی پره های دیگ می تواند به علل زیر باشد :
.1برخورد مستقیم شعله به جدار پره و ایجاد تنشهای حرارتی .
.2ایجاد رسوب در روی سطح داخلی پره ها و در نتیجه افزایش زمان کار مشعل و تولید شعله در محفظه احتراق دیگ .
.3فشار زیاد آب داخل دیگ
.4گرم و سرد شدن ناگهانی دیگ
اسلاید 6 :
- دیگهای چدنی در طرحهای زیر ساخته می شوند :
- dry base
- wet base
- wet leg
اسلاید 7 :
ديگهای فولادی :
- این دیگها بیشتر برای تولید آب داغ ( تحت فشار ) و بخار و اغلب در ظرفیت های بالا، استفاده می شوند .این دیگها بطور یکپارچه روی یک شاسی ساخته می شوند و بنابراین حمل و نقل آنها بسیار مشکلتر از دیگهای چدنی است .
- در ساخت دیگهای فولادی ازتعداد زیادی لوله های فولادی خاص استفاده می شود.
- عیب مهم دیگهای فولادی زنگ زدگی به ویژه در محل اتصال لوله ها با صفحات فولادی دو انتهای دیگ است .برای جلوگیری از آن لازم است ازدستگاههای سختی گیربا کنترل دقیق استفاده می شود .
- در دیگهای فولادی نیز مانند دیگهای چدنی می توان از طرحهایdry base ، wet base ، wet leg استفاده کرد .
اسلاید 8 :
بویلرهای فایر تیوب :
- بویلرهای فایرتیوب مبدلهای حرارتی از نوع پوسته و لوله ای هستند که سیال گرم ( گازهای ناشی از احتراق سوخت ) آنها در لوله های مبدل و سیال سرد ( آب ) آنها در پوسته مبدل قرار دارد . این گونه بویلرها تنها توانایی تولید بخار در دما و فشار اشباع آب را دارند .
- این بویلرها در صنایعی که احتیاج به بخار آب در دما و فشار نه چندان بالایی دارند ، مانند کارخانه های شیمیایی ، پالایشگاههای نفت ، صنایع فولاد ، صنایع دارویی ، صنایع غذایی و ... بکار می روند .
اسلاید 9 :
تاریخچه بویلرهای فایر تیوب :
- بویلرهای اولیه از این نوع را که جیمز وات در سال 1788 اختراع کرد .
- ترویتیک انگلیسی و واوان آمریکایی اولین کسانی بودند که احتراق داخلی بویلرها را مطرح کردند .
- در سال 1844 فریبرن ( Fairbairn ) وهترینگتون
( Hetherington )بویلری مشابه بویلر فایر تیوب ترویتیک
( Trevithick ) ساختند، با این تفاوت که بویلر آنها مجهز به دو کوره جهت احتراق سوخت بود .
- با پیشرفت صنعت بخار ،از سال 1950 به بعد ، این بویلرها توسط نوع دیگری که شامل لوله های متعدد برای عبور گازهای حاصل ازاحتراق بودند ، جایگزین شدند . این بویلرها در انگلستان به بویلرهای اقتصادی ( Economic ) و در آمریکا به بویلرهای اسکاچ ( Scotch ) مشهور بودند .
اسلاید 10 :
بویلرهای واتر تیوب :
- بویلرهای واتر تیوب مبدلهای حرارتی از نوع پوسته و لوله ای هستند که سیال سرد ( آب ) آنهادر لوله های مبدل وسیال گرم ( گازهای ناشی از احتراق سوخت ) آنها در پوسته مبدل قرار دارد .دراین نوع بویلرها برخلاف بویلرهای فایرتیوب ، بخار آب می تواند به دما و فشار بیشتر از حد اشباع خود رسیده و مافوق گرم ( Super Heat ) شود .