بخشی از مقاله


بررسی تاثیر باد بر برج هاي خنک کننده نیروگاه شازند با نرم افزار Fluent

چکیده

در این تحقیق اثر باد ، درجه حرارت محیط و تاثیر برج هاي این نیروگاه بر یکدیگر در هنگام وزش باد بر راندمان کلی برج هاي نیروگاه شازند مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا با جمع آوري اطلاعات مورد نیاز و همچنین مروري بر کار هاي انجام شده در گذشته و با استفاده از کد تجاري FLUENT شرایط کارکرد برج شبیه سازي شده اند و پدیده هاي حاکم بر برج که باعث کاهش راندمان برج می گردند مورد شناسایی قرار گرفته اند.در این مدل سازي فضاي داخل و اطراف برج در شرایط شبیه سازي شده است. براي افزایش دقت محاسبات شبیه سازي با مقیاس کامل انجام شده است. در این تحقیق سعی شده است که تا حد امکان تمامی شرایط مدلسازي با استفاده از تکنیک ها و تقریب هاي مناسب به شرایط واقعی شهرستان شازند نزدیک باشد. نتایج حاصله نشان دادند که از دیدگاه افزایش دماي هواي محیط، کاهش اختلاف چگالی بین هواي اطراف رادیاتورها و دهانه خروجی برج موجب کاهش مکش برج می گردد. کاهش اختلاف دماي بین هواي بیرون و هواي داخل رادیاتورها باعث کاهش انتقال حرارت در رادیاتورها می شود. از دیدگاه وزش باد با افزایش سرعت باد باعث کاهش هواي خروجی برج و حالات مسدود شدگی و بهم خوردن توزیع فشار استاتیکی در قسمت هاي پایه و دهانه خروجی برج موجب کاهش در حجم سیال ورودي به برج می شود و نیز برج هاي مقابل باد بر برج هاي دیگر اثرات مطلوبی در بهبود عملکرد آنها دارند.


واژه هاي کلیدي : برج هلر ،راندمان حرارتی ، مبدل حرارتی ، برج خنک کننده خشک


مقدمه

به طور کلی به علت نیاز روز افزون به برق،صرفه جویی در مصرف آب وکاهش آلودگی هاي زیست محیطی امروزه توجه بیشتري به سیستم هاي خنک کن خشک در نیروگاه ها معطوف شده است.سیستم خنک کن یکی از اجزاي اصلی نیروگاه می باشد که نحوه عملکرد آن بر راندمان کلی نیروگاه تاثیر مستقیم می گذارد. چراکه این سیستم ها به صورت یک سیکل بسته کارمی کنندوباعث هدررفتن آب وایجاد آلودگی گرمایی درمحیط زیست نمی شوند. سیستم خنک کن در انتخاب محل نیروگاه موثر می باشد.معمولا نیروگاهها در محلی ساخته می شوند که امکان دسترسی به منابع بزرگ آب وجود داشته باشد. مگراینکه عواملی مثل دسترسی به سوخت ونیاز شبکه توزیع براي تولید برق در منطقه خاصی،ایجاب کنند نیروگاه در محلی احداث گردد که منابع آبی زیادي ندارد. همچنین درکشورما که آب وهواي اکثرنقاط خشک ونیمه بیابانی است ومساله کمبود آب هم وجود دارد سیستمهاي خنک کن خشک بویژه نوع غیر مستقیم آنها به عنوان مناسب ترین و در نتیجه پر کاربرد ترین سیستم خنک کن در نیروگاه هاي سیکل ترکیبی و بخار می باشند.سیستم هاي خنک کن انواع مختلفی دارد.یکی ازآنها سیستم خنک کن خشک غیر مستقیم موسوم به هلر می باشد.در این سیستم از برج خنک کن خشک غیر مستقیم استفاده می شود.این برج خنک کن براي مناطق کم آب وخشک مناسب می باشد.ازاین رو درسالهاي اخیربصورت فزاینده اي درنیروگاههاي ایران،بکاررفته است.آب برگشتی ازچگالنده باعبورازمبدل هاي حرارتی که بصورت قائم روي محیط برج خنک کن چیده شده اند،خنک می گردد.افزایش کاربرد این نوع برج خنک کن لزوم بررسی بهینه سازي آن را گوشزد می کند.به همین دلیل در تحقیق حاضراین موضوع مورد بررسی قرارگرفته است.با توجه به نقش مهم و تأثیر گذار برج خنک کننده در بازده نیروگاه ها و هزینه ریالی بالاي ناشی از افت احتمالی راندمان این سیستم هاي سرمایشی بر شبکه تولید برق، بررسی هاي فراوانی بر نحوه تأثیرگذاري شرایط مختلف بر عملکردآنها انجام گردیده است. در حداکثر کارهاي گذشته که به صورت محاسبات عددي و آزمایشات عملی انجام گرفته اند. ساده سازي هاي زیادي انجام شده است.

پروفیل سرعت باد براي مدل کردن جریان باد در ناحیه ورودي، به یک پروفیل توسعه یافته سرعت در لایه مرزي اتمسفر نیاز است. پیشنهادهاي

مختلفی براي پروفیل جریان اتمسفري در منابع گوناگون دیده می شود. این پروفیلها نمایانگر مقادیر تجربی بدست آمده براي سرعت باد در ارتفاعات مختلف می باشند. این پروفیل ها اختلاف بسیار ناچیزي با هم داشته و در عمل می توان آنها را منطبق بر هم دانست.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید