بخشی از مقاله

چکیده

فن ها یکی از مهمترین تجهیزات واحد هاي صنعتی می باشند و کاربرد هاي وسیعی در صنعت دارند. بررسی نحوه ارتعاش و رفتار دینامیکی این تجهیزات می تواند عامل موثري در افزایش قابلیت اطمینان کارکرد آنها و همچنین کاهش قابل توجه هزینه هاي تعمیراتی داشته باشد. فن هاي دمنده مربوط به بویلر هاي تولید بخار یکی از انواع این فن ها محسوب شده و عدم کارکرد مطمئن آنها منجر به توقف تولید بخار خواهد شد و این به معناي توقف انرژي مورد نیاز براي تولید می باشد.

در این مطالعه علت ارتعاشات بسیار بالاي فن بویلر شماره 2 واحد آب، برق و بخار فاز سوم پالایشگاه آبادان بررسی شده است. نتایج آنالیز ارتعاشات و بررسی هاي انجام گرفته حاکی از وجود نابالانسی جرمی در روتور فن بوده است. در این مطالعه همچنین نحوه ي حرکت ارتعاشی بخش هاي مختلف تجهیز از جمله روتور الکتروموتور، فن و سازه آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. بازرسی روتور فن بعد از تشخیص عیب نشان از درستی نتایج آنالیز ارتعاشات بوده است. همچنین در اینجا سعی شده که ویژگی هاي ارتعاشی فن و سازه آن در حالت وجود نابالانسی جرمی بیان شود به شکلی که به عنوان یک تجربه سودمند در موارد مشابه دیگر بکارگرفته شود. در بخش پایانی علت نابالانس شدن روتور فن بررسی شده و پیشنهاد هایی جهت رفع مشکل ارائه شده است.

مقدمه

فن الکتریکی بویلر شماره 2 واحد بخار فاز سوم پالایشگاه آبادان از زمان راه اندازي واحد و در سرویس قرار گرفتن داراي وضعیت بسیار مطلوبی بوده به نحوي که میزان ارتعاش در تمامی نقاط فن و الکتروموتور کمتر از MM/S ١ بوده است. به دلیل در سرویس قرار گرفتن تجهیز یدکی، این فن به مدت سه ماه از سرویس خارج گردید. بعد از راه اندازي مجدد مشاهده گردید که ارتعاش تجهیز بسیار بالاتراز حد مجاز قرار دارد به نحوي که لرزش آن در بعضی نقاط سازه، فن و الکتروموتور در حدود 12 برابر شده است.

جهت تشخیص علت ارتعاش بررسی ها و تستهاي مختلف ارتعاشی انجام گرفت و علت افزایش ناگهانی ارتعاشات فن، وجود نابالانسی جرمی به علت انباشت گرد و غبار روي فن تشخیص داده شد. در این مطالعه بدلیل برابر بودن فرکانس ارتعاشات مجموعه فن با دور آن آنالیز زاویه ي فاز انجام گرفته و نحوه حرکت و ارتعاش فن، سازه و الکتروموتور نمایش داده شده است. در این پژوهش سعی شده تا ویژگی هاي ارتعاشی یک فن که داراي نابالانسی جرمی است مطرح شود. همچنین علت انباشت گرد و خاك روي روتور فن بررسی شده و در پایان پیشنهاد هایی جهت رفع مشکل ارائه شده است.

تحلیل و بررسی علل ارتعاش الکتروموتور و فن

در طی چندین مرحله انواع تستهاي ارتعاشی انجام شد که در این جا به نتایج آنها اشاره خواهد شد. در شکل 1 نمایی از الکتروفن دمنده واحد بخار نشان داده شده است. دور فن برابر 1495 دور بر دقیقه می باشد. در شکل هاي 2، 3 و 4 نمودار فرکانس بر حسب سرعت مربوط به بیرینگ سمت کوپلینگ فن در جهت هاي افقی، عمودي و محوري نمایش داده شده است. ارتعاشات غالب در فرکانسی برابر دور تجهیز می باشد. همچنین دامنه هاي دیگر مربوط به ارتعاشت اجزاي بیرینگ بوده که در اثر ارتعاش بسیار زیاد تحریک شده اند و به دلیل دامنه کم آنها بحثی در رابطه با آنها مطرح نمی شود. تمامی اندازه گیري ها به کمک دستگاه آنالیز ارتعاشات انجام گرفته است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید