بخشی از مقاله

چکیده

از آنجا که صنعت امروز یک صنعت انرژی بر است، بیشتر انرژی مورد استفاده در آن ، انرژی های تجدید ناپذیر فسیلی استهمچنین. انرژی های خانگی که عمدتاً صرف سرمایش وگرمایش هوای داخل  ساختمان می گردد ، یکی از دلایلی    است که باعث مصرف انرزی فسیلی می گردد. بنابراین تلاش های  زیادی می شود که بتوانیم استفاده از انرژی های فسیلی را کاهش دهیم.ضروری است که سیاست هایی  اتخاذ گردد که بتوانیم آلودگی محیط زیست را کاهش دهیم. در این مقاله سعی شده است که راهکارهایی متفاوت و مناسب جهت کاهش مصرف انرژی ارائه داد.  

استفاده از معماری مناسب ساختمان جهت استفاده از انرژی خورشید که    َِ% روزهای سال در مناطق گرم و خشک وجود دارد باعث کاهش  درصدی مصرف انرژی آب گرم مصرفی ساختمان می شود.  استفاده از پوشش گیاهی اطراف ساختمان که بر این اساس می توان مصارف انرژی های خانگی را  درصد با راهکاری ساده که می تواند در زیبا     ساختن نمای ساختمان نیز به کار رود ، را کاهش داد . آخرین راهکار که در صنعت ساختمان سازی  است ، با استفاده از سیمان بنایی که می توان با یک حجم کلینکر ثابت ، سیمان بیشتری تولید کرد که این     باعث کاهش تولید دی اکسید کربن در کارخانجات سیمان می شود و نیز هزینه تمام شده آن    ًِ% یا حتی کمتر از قیمت سیمان پرتلند می باشد.            

مقدمه

آمار و ارقام نشان می دهد که تقریباً ًِ در صد انرژی های خانگی صرف سرمایش و گرمایش می شود. در حقیقت به لحاظ عدم عایق بندی و درز بندی مناسب و نیز عدم استفاده از مصالح مرغوب و یا عدم تطابق ساختمان با شرایط اقلیمی و فرهنگی ، مصرف انرژی در ساختمان ها بخصوص در ایران بسیار بالاست تا جایی که در آینده ای نه چندان دور با مشکلات و معظلات کمبود انرژی و اعتبارات مربوط به آن روبرو خواهیم شد.

یکی از راهکارها ، استفاده از انرژی های طبیعت است که خداوند به صورت رایگان در اختیار ما قرار داده است و در دوره کوتاه مدت همانند سوخت های فسیلی تمامی ندارد. همچنین می توانیم از پوشش گیاهی که کمتر کسی به عنوان انرژی طبیعی به آن نگاه می کند ، جهت سرمایش در تابستان وجلوگیری از سوز در زمستان در ساختمان به جای انرژی سوخت های فسیلی استفاده کرد.آنچه که مهم تر از انرژی است ، محیط زیست است که با گازهای گلخانه ای ، آن را خراب می کنیم. یکی از راهکارهایی که در زمینه ساختمان می تواند باعث کاهش آلودگی آن شود ، استفاده از سیمان بنایی است که تا حدودی با کاهش تولید دی اکسید کربن در این زمینه تاثیر می گذارد.

الف - انرژی خورشیدی

یکی از منابع رایگان و قابل دسترس انرژی در دنیا ، خورشید است .استفاده از انرژی خورشیدی برای گرم کردن آب مصرفی یا شوفاژ جهت گرمایش ساختمان ، می تواند هزینه های آب گرم منازل مسکونی را که حدود ًْ % ساختمان های هر شهر را تشکیل می دهد تا حدود   ًّ % در طی سال کاهش دهد .   با استفاده از آبگرم کن های خورشیدی و سیستم های گرمایشی و سرمایشی خورشیدی می توان در کل عمر ساختمان ، هزینه های بسیاری را صرفه جویی کرد ونیز این سیستم ها می تواند در حفظ منابع طبیعی و محیط زیست به مردم کمک موثری کنند .

معمولا در سیستم های خورشیدی یک سیستم کمکی هم قرار دارد که در روزهایی که ممکن است انرژی خورشیدی برای تامین گرمایش مورد نیاز کافی نباشد ، از آن استفاده شود.استفاده از سیستم های خورشیدی ، یک سرمایه گذاری منطقی از دیدگاه حفظ محیط زیست و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای است.در مناطق گرم و خشک ، شدت تابش و زمان آن بسیار زیاد است به طوری که انرژی خورشیدی به صورت تابش مستقیم و بدون دخل و تصرف خاص در آن در بیش از َِ % روزهای سال ، تقریبا آزار دهنده است.

عمده ترین کار و هنر معماران و طراحان ساختمان در این گونه مناطق در مرحله نخست ، فرار از گرما و شدت نور خورشید است و به نوعی در فکر طراحی ساختمان هایی هستند که انرژی و نور خورشید مزاحمتی برای آنان ایجاد نکند و ساختمان هایی بسازند که عایق بوده و گرمی خارج نتواند به راحتی به داخل نفوذ کند و نیز در تابستان سرمای تولید شده در داخل ساختمان توسط دستگاه های مکانیکی از طریق مصالح و عناصر ساختمانی به بیرون هدایت نشود .

به طور عمده در طراحی ساختمان ها در مناطق گرم و خشک با در نظر گرفتن مسائل اقلیمی و استفاده از انرژی خورشیدی به دو نکته مهم باید توجه داشت :       اول ، جلوگیری از ورود انرژی خورشیدی غیر ضرور به داخل ساختمان ، به لحاظ موقعیت اقلیمی این مناطق که معمولا مشکل گرم کردن ساختمان مطرح نیست از طرق مختلف من جمله عایق کاری ها به صورت ایزولاسیون بامها ، ایجاد دیوار های ضخیم و یا دولایه و یا دیوارهای با بازشوها ی کم یا ترمپ ، استفاده از پنجره های دو جداره و یا کلا پشت به خورشید برای دفع گرما و جلوگیری از شدت تابش آفتاب . در حقیقت در نکته اول موضوع بر این است که ما می خواهیم از دست این انرژی ها فرار کنیم چرا که بیشتر از اینکه به ما نفع برسانند ، موجب ضرر است و در گرم کردن خانه در تابستان ، ما کمتر بدان نیاز داریم و در زمستان نیز معمولا بیشتر در شبها به آن نیازمندیم که در آن زمان نیز خورشیدی وجود ندارد و باید به طریقی منطقی و سازمان یافته این انرژی را برای شبها ذخیره و استفاده کنیم . 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید