بخشی از مقاله

چکیده:

برای پیشرفت و بقاء در صحنه رقابت بین الملل سازمانها باید خلاق و نوآور باشند. اما در کشور ایران سالهاست که برای پیشرفت از نسخه های غربی استفاده کرده ایم و درنهایت نیز به نتیجه مطلوب نرسیدهایم. روش تحقیق در این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی و کتابخانه ای و اسنادی می باشد و با توجه به شیوهی جمع آوری اطلاعات نوع تحقیق نیز از نوع تحقیقات توصیفی می باشد.

در این تحقیق ابتدا با مراجعه به اسناد و مدارک موجود به بررسی موضوع الگوی اسلامی ایرانی پرداخته و در ابتدا با تعریف الگو و ویژگیهای یک الگو به ضرورت تدوین الگوی اسلامی ایرانی پرداخته شده و در چهار چوب این الگو که در پنج گام اصلی تدوین نمودهایم، به بازتعریف سیستم نوآوری ملی پرداخته و نوعی سیستم نوآوری اسلامی ایرانی تعریف نموده ایم. همچنین در نهایت به بررسی شاخصهای نوآوری غربی پرداخته و با استفاده از الگوهای اسلامی به تببین شاخصهای نوآوری اسلامی ایرانی پرداخته شده و در پایان پیشنهاداتی جهت تسهیل در تدوین و اجرای این الگو ارائه شده است.

-1 مقدمه

رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ 1386/2/25 ضرورت تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را اینگونه  بیان فرمودند:

وقتی یک الگوی خاص برای پیشرفت داشته باشیم تعریفی شفاف و ضابطهمند از پیشرفت داریم، در نهایت این الگو در گفت وگوی نخبگان خود را نشان میدهد و به ذهنیت عامه سرریز میشود و میشود چراغ راه حتی در صادرات و واردات اثر میگذارد؛ به ما میگوید چه چیز را از کجا بیاوریم؟ چه چیز را به کجا صادر کنیم؟

-1 -1 الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

تعریف الگو: اینالگو، یک نقشهجامع استکه به ما میگوید به کدام طرف، به کدام سمت، برای کدام هدف داریم حرکتمیکنیم. - کارکرد مد نظر الگو - این الگو، وسیله و معیار و میزانی مبتنی بر مبانی نظری و فلسفی اسلام و مبانی انسان شناختی اسلام است که توسط فکر و ابتکار ایرانی بوجود آمده و ما را به سمت هدفها و حیات طیبه اسلامی پیش میبرد. در این تعریف هم اسلام در نظر گرفته شده، هم ایران و هم پیشرفت. این الگو نشان دهنده یک الگوی متعالی در این جهان است که، دیگر معنویات از زندگی بشر رخت بر بسته، از همان اول انقلاب، ما مسیرمان را از کشورهای دیگر جدا کردیم. در آن زمان ما یک نوآوری سیاسی داشتیم. از ابتدا با الگوی نانوشته اسلامی ایرانی کار را شروع کردیم، از همان ابتدا در اندیشههای امام راحل یک الگوی اسلامی ایرانی نقش بسته بود

آیا جمهوری اسلامی که اولاً به اسلام پرداخته و در درجه دوم به مطالبهی به حق مردم، برای استقرار یک حکومت دموکراتیک در مقابل حکومت استبدادی پهلوی پرداخته؛ غیر از این است؟ آیا شعار نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی که به معنی نفی الگو های غربی و شرقی پرداخته، غیر از این است؟ آیا واژه انقلاب که تا قبل از آن یک واژه غربی به حساب میآمد قابل تجمیع با اسلام بود؟ همه اینها اثبات میکند ما از اول در یک چارچوب نامرئی کار را آغاز کردیم که بهترین واژه برای توصیف این چارچوب الگوی اسلامی ایرانی است و تا انتها، پای آرمانهایمان ایستاده و هر روز که میگذرد بیشتر به عمق نگاه امام راحل پی میبریم و آرمانهایمان شکوفاتر میشوند و باعث بالندگی کشور میشوند.

-1-2 ضرورت تدوین الگوی اسلامی ایرانی

الگوی اسلامی، برنامه آبادانی دنیا و آخرت است، در حالی که الگوهای غربی به دین، ملت و آخرت انسانها کاری ندارند. برنامه اسلامی تربیت و تهذیب میکند. پیشرفت باید طوری برنامه ریزی شود که انسان در آن به رشد و تعالی برسد، حس کمالجوییاش ارضا شود و به هیچ وجه تحقیر 849 نشود. الگوهای غربی به آرمانهایی مانند مبارزه با فقر، مبارزه با تبعیض و مبارزه با جهل، کاری ندارند. این الگوها به دلیل تفاوت مبنایی نگاه غرب به انسان با نگاه اسلام به انسان نمیتوانند ما را به سعادت برسانند. ما باید به این فکر باشیم تا الگویی تدوینکنیم که با تعاریف ما از برخی مفاهیم و با آرمانهای ما همخوانی داشته باشد.

-1-3 ضرورت تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از نگاه مقام معظم رهبری

این باید تدوین شود، باید روشن شود، باید ابعاد و زوایایش مشخص شود؛ این کار به طور کامل انجام نگرفته است و باید بشود. اما همینی که ما فهمیدهایم که باید برگردیم به نقشهی اسلامی ایرانی، این خودش موفقیت بزرگی است. این موفقیت را امروز داریم. وقتی میگوئیم الگوی ایرانی اسلامی، یعنی یک نقشهی جامع. بدون نقشهی جامع، دچار سردرگمیخواهیم شد

همچنان که در طول این سی سال، به حرکتهای هفت و هشتی، بی هدف و زیگزاگ مبتلا بودیم و به این در و آن در زدیم. گاهی یک حرکتی را انجام دادیم، بعد گاهی ضد آن حرکت و متناقض با آن را - هم در زمینهی فرهنگ، هم در زمینهی اقتصاد و در زمینههای گوناگون - انجام دادیم! این به خاطر این است که یک نقشهی جامع وجود نداشته است. - بنابراین هیچ یک از اسناد بالادستی و مدلهای موجود در کشور در سالهای گذشته تاکنون، الگوی مد نظر نیست و انتظاراتی که از این الگو میرود را نتوانسته است برآورده سازد

-1-4 ویژگیهای یک الگو

1.    شفافیت و مسئولیتپذیری را افزایش میدهد.

2.    باور همگانی نسبت به موضوع ایجاد میکند.

3.    هویت ملی را تحکیم میبخشد.

4.    راه رسیدن به موفقیت را آسان میکند.

5.    احیای خصلتها را به همراه میآورد. - بازگشت به اصل خویش -

6.    معیاری برای اولویتبندی کارهاست. - اولویتهایسیاسی، اقتصادی، آموزشی و.. . را در هر بخش مشخص میکند -

7.    الگوها بایدها و نبایدها، دردها و درمانها را مشخص میکنند.

8.    آموزش و انتقال مفاهیم را سرعت میبخشد. - بدلیل ایجاد یک پارادایم فکری در افراد یک پیش زمینهای ایجاد میکند که مفاهیم را بهتر درک کنند - .

9.    با توجه به هدفیکه از طرح الگو داریم انتخابی آگاهانه است.

-1-5 نقش الگو

-1 میزانی برای کمک به افزایش قدرت تشخیص - تشخیص صحیح و به موقع - .

-2 معیار و چارچوبی برای تصمیمگیری سریع. - به دلیل وجود الگو، تصمیمات مختلف را با آن میسنجیم. اگر مطابق با الگو بود، براحتی میپذیریم و اگر نبود به سرعت رد میکنیم -

-3 تسریع انجام کارها در مرحله عمل - به دلیل تعریف طرح در الگو یک اراده قوی برای انجام سریع تر آن بوجود میآید -

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید