بخشی از مقاله
چکیده
در این مطالعه ابتدا به شناخت و بررسی امکانات و محدودیت های منطقه قزوین - شهرستان - در زمینه شاخص های تعریف شده برای نیل به توسعه پایدار گردشگری تاریخی با استفاده از روشهای توصیفی، اماری و کتابخانه ای و استفاده از پرسشنامه پرداخته شده است. تحلیل اطلاعات پرسشنامه با استفاده از مدل وزنی لیکرت و با استفاده از روش تحلیلی swot در چهار چوب مدل تحلیلی پژوهش انجام می شود و نهایتا راهبردها و پیشنهادهایی استخراج شده از مدل های مورد استفاده در این زمینه ارائه گردیده است.
نتایج در این مقاله نشان از اهمیت گردشگری تاریخی در شهرستان قزوین دارد و تحلیلی داده ها نشان می دهد که گردشگری تاریخی در این منطقه در بین سایر قسمت های این صنعت در رتبه نخست قرار دارد و می توان با رفع موانع و اتخاذ راهبردهای عملی در این زمینه به گسترش این صنعت و توسعه پایدار منطقه کمک کرد.
:1مقدمه
صنعت گردشگری به عنوان بزرگترین و متنوع ترین صنعت در دنیا محسوب گردیده و بسیاری از کشورها این صنعت را به عنوان منابع اصلی درآمد ارزی ، اشتغال زائی ، رشد فرهنگی ، افزایش تولید ناخالص ملی ، میدانی برای رشد بخش خصوصی و وسیله ای برای توسعه ساختار زیربنائی خود می دانند . توسعه صنعت گردشگری به ویژه برای اغلب کشورهای جهان که اقتصاد چندپایه ندارند و درآمد عمده آنها بر پایه تولید محصولات کشاورزی و یا استخراج منابع خام و طبیعی است ، بسیار سودمند است . - بیک محمدی ، حسن 1387 ، ص . - 67
با توجه به روندهای توسعه توریسم در قرن بیست و یکم ، بایستی در برنامه ریزی توریسم راهبردها و مقرراتی را تنظیم و به کار گرفت که بتواند جوابگوی نیاز گردشگران و متناسب با توسعه پایدار باشد . از مهمترین تحفه های گردشگری در قرن بیست و یکم افزایش توریسم فرهنگی و اکوتوریسم می باشد . بایستی تلاش شود تا تنوع فرصتهای اکولوژیکی افزایش یابد و توریسم عادی و اکوتوریسم در حد امکان یکپارچه و تلفیق شود .
بر اساس گزارش های سازمان تجارت جهانی در سال 2004 درآمدهای ناشی از صنعت گردشگری در سطح جهان از 474 میلیارد دلار در سال 2003 با 8.4 درصد رشد به 514 میلیارد دلار افزایش یافته است. ایران به لحاظ جاذبه های جهانگردی یکی از 10 کشور اول جهان محسوب می شود، اما درآمد حاصل از جهانگردی برای کشور بسیار اندک است.
ضرورت افزایش درآمدهای عمومی کشور و کاهش وابستگی اقتصاد کشور به درآمد حاصل از فروش نفت ایجاب میکند که استفاده از ظرفیتهای زیستی کشور، منابع طبیعی و توجه به صنعت جهانگردی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که به عنوان مثال تنها ارزش مصرفی تنوع زیستی به صورت مستقیم از طریق اکوتوریسم انگیزه مهمی را برای حفاظت از تنوع زیستی به خصوص در کشورهای در حال توسعه ایجاد کرده است. از آنجا که ریشهکنی فقر و گرسنگی و ارتقای فرصتهای اقتصادی و اشتغال در باید توجه کرد که گردشگری : دستور کار اصول توسعه پایدار و اهداف توسعه هزاره است - مکینیان، . - 1387:2
کیفیت و کمیت گردشگری یکی از شاخص های مهم توسعه و عمران شهری به شمار می آید، اما در کل برای تحقق گردشگری می بایست گردشگاه و مجموعه های گردشگاهی درون شهری و برون شهری و حومه ای به تناسب به وجود آید و تسهیلات گردشگری نیز در یک شهر به تناسب طیف گردشگران فراهم شود. استان قزوین به عنوان یکی از مراکز مهم گردشگری ایران هر ساله میزبان تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است .
اما با تمدنی غنی و داشتن آثاروابنیه برجسته تاریخی و مذهبی و صنایع دستی متنوع و گسترده و مواهب طبیعی شاخص و کم نظیر به دلایلی نتوانسته در جذب گردشگران موفقیت بدست آورد. و اگر بخواهیم راه طولانی سایر کشورها را در کوتاهترین زمان طی کنیم بهتر است از تجارب آنها بویژه در جلب سرمایه گذاری های داخلی و خارجی و مشارکت مردمی بهره بیریم زیرا بدون مشارکت و سرمایه گذاری سایر بخشها توان رقابتی بوجود نخواهد آمد. جاذبه های متعدد و متنوع تاریخی - فرهنگی و،طبیعی،برای این شهر و استان فرصتهای مناسبی برای دست یابی به توسعه پایدارهستند. با توجه به سهم قابل توجه حضورگردشگران تاریخی- فرهنگی در استان قزوین بررسی تأثیرات این دست از گردشگران و سهم آنان در توسعه پایداراستانامری اجتناب ناپذیر است.