بخشی از مقاله

چکیده

هدف از این تحقیق ارزیابی عملکرد بندر امام خمینی - ره - میباشد. روش اصلی این تحقیق، توصیفی و تحلیلی، با استفاده از دادههای کتابخانهای، مقالات علمی، و مصاحبه میباشد. در این راستا ابتدا بر اساس پیشینه تحقیق های گذشته، شاخصهای ارزیابی همچون هزینه های لجستیکی، دسترسی، تسهیلات بندری خدمات بندر، ایمنی و امنیت، بهرهوری و کارایی، قابلیت اطمینان و عامل وضعیت پسکرانه شناسایی شده اند.

سپس فعالیتهای صورت گرفته توسط بندر برای بهبود ارزیابی بر اساس شاخص های شناسایی شده بررسی و شاخصهایی که در جهت بهبود و افزایش عملکرد بندر بررسی شده اند. نتایج نشان می دهد که در زمینه کالا های غیر نفتی تمامی فعالیت های غیر نفتی همچون تخلیه و بارگیری ، واردات و صادرات، ترانشیپ و ترانزیت در سال 93 نسبت به سال 92 افزایش داشته است در حالیکه کاپوتاژ روند کاهشی را در بر داشته است.

مقدمه

همزمان با حرکت کشورها و صنایع به سمت جهانیشدن، تقاضا و فشار برای رقابت افزایش چشمگیری یافت، زیرا محصولات و خدمات تولیدشده کشورها باید در سطح بینالملل عرضه گردیده و این امر مستلزم رقابت شدید بینالمللی است. در همین راستا خاصه حملونقل دریایی، ثقل وزینی را در سطح جابجایی بار به خود اختصاص داده و به همین علت، ازجمله محورهای اصلی، در توسعه زیرساختها به شمار میرود - ودادی . - 1387 در چرخهی اقتصاد یک کشور، حملونقل عاملی است که تمامی ارکان اقتصادی از ابتدای امر تولید تا رساندن کالا به بازارهای مصرف نهایی را تحت تأثیر قرار میدهد .

اگر حمل و نقل در ابعاد و تعاریف کلان آن در نظر گرفته شود، هیچ فعلی در اقتصاد جامعه بدون استفاده از این صنعت انجام نمیشود .به همین دلیل داشتن یک صنعت حملونقل فعال و کارا، شاید بیشترین تأثیر را در افزایش یا کاهش بهرهوری از دیگر عوامل تولید و مصرف داشته باشد

ازآنجاکه بیشتر مبادلات کالا در دنیا از طریق دریا انجام میشود و مزایایی که حملونقل دریایی نسبت به سایر شیوههای حملونقل دارد، بنادر کشور بهعنوان مجاری اصلی ورود و خروج کالا بهحساب میآیند .

بنادر نقشی محوری و مهم در تسهیل تجارت ایفا نموده - Wilson and Blonigen, 2006 - و درصورتیکه به درستی اداره شوند و از ظرفیتهای خود به نحو مطلوبی استفاده کنند، چرخ محرک اقتصاد کشورها به شمار میروند. برای این منظور شناسایی شاخصها و بهبود آنها میتواند باعث بالاتر رفتن عملکرد بندر شود. لذا در این تحقیق محقق سعی دارد به شناسایی شاخصهای ارزیابی عملکرد بندر امام خمینی بپردازد تا با بهبود آنها بتوان به ارتقای عملکرد بندر کمک کرد. روش اصلی این مطالعه توصیفی و تحلیلی، با استفاده از دادههای کتابخانهای، مقالات علمی، مصاحبه و سایت سازمان بنادر و دریا نوردی و بندر امام خمینی میباشد.

صفار زاده و ابراهیم نژاد - 1379 - تخصیص بهینهی تجهیزات و امکانات در بنادر را مورد بررسی قرار داده و یک روش بهینه جهت دستیابی به بیشترین میزان جریان کالا، تسریع عملیات تخلیه و بارگیری و بالا بردن بهرهوری بنادر ارائه دادهاند .در طراحی الگوریتمهای آن پارامترهایی چون میزان تجهیزات، هزینه تجهیزات جدید، آنالیز اقتصادی، کالاهای استراتژیک، ظرفیت انبارها و اولویت دادن به کشتیهای خارجی در نظر گرفتهشده است.

محقق زاده و دیگران - 1383 - در تحقیق خود به بررسی و ارزیابی بنادر بهینهصرفاً با توجه به پارامترهای هزینه و زمان حمل کالا و همچنین شناسایی پسکرانه بنادر پرداختهاند. آنها در مدل نهایی شدهی تحقیق خود، نزدیکترین و ارزانترین بندر، نسبت به هر یک از مراکز استانهای کشور به ازای هر گروه کالا به دست آوردهاند. نتیجه تحقیق آنها نشان داد که بندر امام خمینی در جنوب و بندر انزلی در شمال بیشترین تعداد مراکز استان را تحت پوشش خود قرار میدهند.
 
بررسی شاخصها و عوامل

با بررسی پیشینه تحقیق در رابطه با عوامل و شاخصهای تأثیرگذار بر خدمات بندری و نتایج بهدستآمده شاخص هایی از قبیل هزینه های لجستیکی، دسترسی، تسهیلات بندری خدمات بندر، ایمنی و امنیت، بهرهوری و کارایی، قابلیت اطمینان و عامل وضعیت پسکرانه شناسایی شده اند که به بررسی اجمالی هرکدام از آنها پرداخته می شود

جدول:1بررسی شاخصها و عوامل:        

-1هزینههای لجستیکی

تعرفههای انبارداری در کلیه بنارد بهصورت زیر میباشد:

جدول:2 هزینه های لجستیکی            

در تعرفه انبارداری کانتینرهای بنادر جنوبی حاوی محمولات صادراتی و مرجوعی از صادرات %25، ترانزیت خارجی - به کشور ثالث - و ترانشیپی به میزان % 50 جدول فوق تخفیف داده میشود. همچنین معافیت تعرفه انبارداری کانتینرهای ترانشیپی در بنادر امام خمینی - ره - و شهیدرجایی 20 روز میباشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید