بخشی از مقاله
چکیده :
توسعه و مشارکت کارکنان مهمترین عامل دستیابی سازمان به اهداف متعالی آن قلمداد می گردد . این توسعه در هر سازمان خود مرهون توجه به عوامل مختلف مؤثر بر عملکرد نیروي انسانی همچون درك و شناخت نیازها ، انتظارات ، توانمندي ها ، مهارتها و غیره می باشد. بر این اساس تحقیقی با هدف بررسی نیازها ، انتظارات، موانع شغلی و غیره در شرکت محابرات استان آذربایجان غربی انجام شده است .روش تحقیق در این پژوهش کمی از نوع پیمایشی است. جامعه آماري پژوهش را کارکنان دیپلم و بالاتر مخابرات استان آذربایجان غربی تشکیل می دهند و اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوري شده است.
واژگان کلیدي: مشارکت، انتظارات شغلی،توانمندي هاي شغلی. مهارتهاي شغلی، توسعه شغلی
مقدمه:
هدف از تأسیس و فلسفه وجودي سازمانها ، ایجاد فرآیندهاي عملیاتی مناسب براي دستیابی به کالاها یا خدمات از پیش تعیین شده بعنوان عملکرد می باشد . کامیابی و شکست سازمانها در ارایه عملکرد قابل قبول یا غیر قابل قبول می باشد و به همان میزان که عملکرد ارتقاء می یابد ، توجیه قویتري براي بقاء سازمان به وجود می آید .بنابراین تلاش کلیه سازمانها و هدف اندیشمندان سازمانی و اجتماعی و مدیران سازمان باید اداره منطقی جامعه از راه بهره گیري از سازمانهاي بالنده باشد . دسترسی به عملکرد مورد انتظار و اثربخشی از طریق میزان دستیابی به اهداف سازمان ، دو عاملی هستند که نقش بسزایی در بالندگی سازمانی ایفا می کنند .
دسترسی به هر یک از دو عوامل بقاء و بالندگی ، نوعی از سازمان ، مدیریت ، ساختار ، تکنولوژي و نیروي انسانی را می طلبد . از میان عوامل پیش برنده در تعالی و بهره وري هر سازمانی نیروي انسانی از همه مهمتر می باشد . از همین رو اندیشمندان و مدیران هر سازمان براي دستیابی به خط مشی و اهداف مورد نظر خود مدل تعالی سازمانی ترسیم نموده اند . مدلهاي تعالی سازمانی از یکسو چارچوبی براي ارزیابی و سنجش عملکرد و وضعیت امروز و شناسایی زمینه هاي بهبود و تعالی سازمان و از سوي دیگر نقشه و راهنماي عمل سازمانها براي پرداختن به تمامی عوامل مؤثر و یافتن نقاط قوت و زمینه هاي بهبود است .
توسعه و مشارکت کارکنان در تعالی سازمانی هم مهمترین عامل دستیابی به اهداف متعالی سازمان است .بنابراین فعالیتهاي مربوط به توسعه منابع انسانی در هر سازمانی باید در سرلوحه کار مدیران و برنامه ریزان سازمان قرار گیرد . توسعه منابع انسانی هر سازمان خود مرهون توجه به عوامل مختلف موثر بر عملکرد نیروي انسانی همچون درك نیازها ، انتظارات ، توانمندي ها ، مهارتها وغیره آنها می باشد. بر این اساس نظرسنجی صورت گرفته به تشخیص دقیق و صحیح نیازهاي نیروي انسانی ، خلاقیت و نوآوري آنها ، ارزیابی مسیر ترقی شغلی و غیره می پردازد.با توجه بدین مهم پژوهش حاضر به دنبال بررسی اهدافی به شرح ذیل می باشد:
-1 ارزیابی امتیاز بالقوه انگیزشی شغل از دیدگاه کارکنان شرکت مخابرات خراسان رضوي
-2 ارزیابی میزان خلاقیت کارکنان در سازمان
-3 شناسایی موانع عمده خلاقیت در کارکنان
-4 ارزیابی اینکه فرد در کدامیک از لنگرگاههاي مسیر ترقی قرار دارد و حال در این لنگرگاه چه شغلی براي فرد مناسب تر است .
-5 ارزیابی میزان نیاز به امنیت ، تعلق اجتماعی ، احترام ، استقلال و خود شکوفایی در فرد
-6 ارزیابی شدت نیاز کارکنان به موفقیت ، تعلق اجتماعی و قدرت
-7 بررسی اهمیت عوامل انگیزشی و یا بهداشتی شغل براي کارکنان
-8 بررسی احساس فرد نسبت به شغل خود
-9 بررسی میزان رضایت شغلی کارکنان در محیط کار
-10 اندازه گیري میزان تعهد سازمانی افراد
-11 اندازه گیري میزان استرس فرد در شغل خود
-12 ارزیابی احساسات کارکنان مخابرات راجع به کار گروهی -13 شناسایی علائم تضاد شغل کارکنان مهمترین یافته هاي این پژوهش در مقوله هاي ذیل تنظیم شده است و این نتایج نشان می دهد که: